Политиката в България - Тема 4

• 693 381
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 305
  • Разпиляна във въображението
Точно със субсидиите ли са си купили колите, или от печалбите?

Най-накрая Борисов си отпусна душата - "Некоалицията" вече започва да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем".
На въпрос дали и ДПС е част от тази коалиция, той отговори: "На практика, да".

# 22 306
Между другото,тракторите на "зърнарите" са от €300 000 нагоре.

# 22 307
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..

# 22 308
Точно със субсидиите ли са си купили колите, или от печалбите?

Най-накрая Борисов си отпусна душата - "Некоалицията" вече започва да става смешно за хората, защото не отговаря на истината. Ние по-реална коалиция няма как да бъдем".
На въпрос дали и ДПС е част от тази коалиция, той отговори: "На практика, да".
На практика със субсидиите. Без субсидиите миналата година чистата им печалба е щяла да бъде вместо 2 и половина милиарда, под милиард. Субсидията им гарантира и сигурност, че няма да фалират независимо от движенията на пазара, само печалбата ще върви нагоре, надолу. Когато е надолу, приемаш, в капитализма така се работи, не искаш да изкривяваш пазара, със забрани и ограничения за внос, за да поддържаш изкуствено недостиг и високи цени, които някой трябва да ги плати по икономическата верига до крайният потребител.

# 22 309
Той драгия потребител, досега така и не схвана, защо са ни високи цените и защо няма да паднат.
Така ги отгледахме за 12 години.

# 22 310
Министърът лъже най-нагло. Няма и не може да има документ,който е само на електронен носител. Задължително има и хартиен.

# 22 311
Да преразгледат как дават субсидиите, на големите да не дават, а на малките  и средни земеделци, да дигнат субсидиите за други култури, но по-лесно е да се прави внос и едни комисионни да текат и от двете страни.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 14:21 от zari65

# 22 312
А нужно ли е зорлем да ги правим по-богати, въпреки че печелят добре и няма да фалират?
Въпросът не е да ставаме еднакво бедни. Въпросът е, че едни хора, които хем са на добра печалба, хем получават субсидии, хем демонстрират висок стандарт, искат да станат още по-богати и поставят ултиматуми на държавата, за да гарантира това. В същото време други производители от близки браншове в селското стопантство не се радват на подобен комфорт и наистина фалират.

# 22 313
Целта е политическа,(както винаги). ПОЛИТИЦИТЕ дават на "зърнарите" тлъсти субсидии,за да ги "зарибят" за своите си цели...

# 22 314
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..

Не мога да разбера какво е "скъпо". Цена по-висока от цената на световните пазари, цена, която е по-висока от безмитен внос на стока на евентуално дъмпингова цена?

Колкото до субсидиите, ако ЕС е преценил, че те са необходими, за да съхрани производството си, аз не бих спорила. Напротив, вижда ми се разумно. Никой никому не пречи да се насочи към субсидиран сектор и там да забогатява. Кой не се е спазарил близки браншове да получават субсидии? Кой определя критериите на разпределение?

ПП Това с фалшивите хартиени бележки мисля, че е отживелица. Кой личен лекар ще откаже да даде съвсем редовна бележка - все едно на какъв носител?

# 22 315
Да не отваряме кутията на Пандора, IT и обществените поръчки на 5 завишени цени

# 22 316
  • Другата България
Не може да не се дават субсидии на “големите“.
Те са на единица площ, и са от ЕС. Нищо общо нямат политиците специално със субсидиите, България е членка на ЕС и контролът е от там, проверките са редовни и системни и не може да се ощетяват едни производители за сметка на други. Има разписани регламенти, които се следят и се спазват.
Друг е въпроса за контрола върху тези площи и това дали всички са обработваеми и подлежат на подпомагане.

# 22 317
Да не отваряме кутията на Пандора, IT и обществените поръчки на 5 завишени цени
Да, добре че са обществените поръчки, че иначе сектора е загинАл.... Бъркате целия сектор с некадърниците от Информационно обслужване струва ми се.

# 22 318

Производителите на олио: Протестиращите отказаха да ни продават стоката си на пазарни цени. Има пазарна цена, която се определя от пазара. Те имат възможност да изнесат слънчогледа или да го дадат на преработвателите. Когато искат на по висока цена да си продадат стоката, но никой не я купува, те си задържат продукцията.

Това каза пред Нова телевизия шефът на асоциацията на маслобойните Яни Янев по повод протестите срещу вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна.

Не че са в противоречие, но пък производителите казват, че цената им е с 30% загуба и въпреки това преработвателите не искат български слънчоглед. Цената му  паднала от 760 на 700 лева на тон след падането на забраната, но пак не се купувал. Интересно колко е украинският. В Турция държали високи вносни мита, докато не се изкупи местното производство. За украинските съседи е ясно, че подновиха забраната. Всеки си пази производството, защото утре украинците може да решат да не продават на дъмпингови цени - образно казано. Т.е. за такива неща е добре да не зависим изцяло от внос.

https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

Не световния пазар цените били 800 лева за тон, нашите търговци държали на 1200, и не искали да продават на пазарната цена. Те изхождали от логиката, че миналата година продавали по 1000 лева на тон. Някой не иска да разбере, че миналата година си е за миналата година. Има пазар.

https://www.segabg.com/category-observer/more-slunchogled-zavodi … za-olio-zatvaryat

# 22 319
Не световния пазар цените били 800 лева за тон, нашите търговци държали на 1200, и не искали да продават на пазарната цена.

Може ли някаква фактология около този преразказ? Не се заяждам, просто не я намирам, може би не знам къде да търся. Цитирала съм изказване на наш производител, който твърди, че искали 700 лева. Не знам дали това е много или малко в сравнение със световните цени.

Общи условия

Активация на акаунт