Политиката в България - Тема 4

• 693 258
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 320
Дадох линк

Сметките на фермерите излязоха криви. Не се оправдаха очакванията им ветото да спре срива на цената на слънчогледа и те отново да потриват ръце при сделки от над 1200 лв. за тон. На световните пазари слънчогледът поевтиня почти наполовина от началото на войната и трайно се запази на цена около 400 евро за тон.

https://www.segabg.com/category-observer/more-slunchogled-zavodi … za-olio-zatvaryat

Собствениците им отказват засега да ги продадат на заводите за олио на предлаганите 800 лв. за тон. Но и не могат да ги изнесат на по-добра цена.

"Колкото и да твърдят, че слънчогледът не е борсова стока, (борсата в Ротердам търгува сурово слънчогледово олио), пазарът на слънчоглед в света е много развит, цените му се определят от няколко мултинационални компании, които имат клонове и у нас. Пазарните цени в момента са около 800 лв. на тон, независимо какъв е слънчогледът - български, украински или друг", казва Яни Янев, председател на сдружението на производителите на растителни масл

# 22 321
  • Варна
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..
Субсидиите не ги дава държавата.
Тях ги има по европейска програма и ако не ги вземат нашите зърнари, ще ги вземат полските например.

# 22 322
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..
Субсидиите не ги берат по дърветата. Това са пари- на български и европейски данъкоплатци.

# 22 323
Дадох линк

Сметките на фермерите излязоха криви. Не се оправдаха очакванията им ветото да спре срива на цената на слънчогледа и те отново да потриват ръце при сделки от над 1200 лв. за тон. На световните пазари слънчогледът поевтиня почти наполовина от началото на войната и трайно се запази на цена около 400 евро за тон.

https://www.segabg.com/category-observer/more-slunchogled-zavodi … za-olio-zatvaryat

Това не е фактология, да не говорим, че не знам кой лъже. Зърнопроизводителят например "не избягва да каже на колко е готов да продава" - според статията, а твърди, че продават на 700 лева, след като са свалили цената от 760. Дали е прав той или журналистката? Не се хващам на бас.

https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 14:14 от Vapor

# 22 324
  • Варна
Скрит текст:
Субсидиите не ги берат по дърветата. Това са пари- на български и европейски данъкоплатци.
Допълних се по-горе. Тях ги има така или иначе, ако не ги вземат българските, ще ги вземат полските и френските зърнари примерно.

# 22 325
Данъчни преференции за зърнарите:
1. Данъчно облекчение в размер на 60% от корпоративния данък при закупуване на техника и сгради или реална данъчна ставка 4%.
2. Възстановяват акциз върху горивата.
3. Те са нетен получател на ДДС. Не внасят ДДС, възстановяват го.
После субсидиите за площ, после и тези за персонал.
Ми нагли са.
Та, какво за ИТ фирмите?

# 22 326
1. Данъчно облекчение в размер на 60% от корпоративния данък при закупуване на техника и сгради или реална данъчна ставка 4%.
Ми нагли са.
Та, какво за ИТ фирмите?

Къде е наглостта ако всичко това е законово регламентирано? А за IT фирмите бих казала само, че ББ много успешно даде дъвка на онези, които му се хващат.

# 22 327
  • Буркина Фасо
А нужно ли е зорлем да ги правим по-богати, въпреки че печелят добре и няма да фалират? 
ние винаги правим някои по-богати.  за справка 240 бедняци, които едва си плащат обяда в стола и сега доволно потриват ръце за нови избори защото те ще им донесат по-висока заплатка. същите тия ги изхранваме ние, пълним им банковите сметки, а те работа не вършат никаква. тези с тракторите поне копат.

# 22 328
Ми нагли са.
Та, какво за ИТ фирмите?

Къде е наглостта ако всичко това е законово регламентирано? А за IT фирмите бих казала само, че ББ много успешно даде дъвка на онези, които му се хващат.
Да правят заложник цяла държава, заради исканията си.

И Лорда е прав. Въобще не е проблемът зърното, а слънчогледа. И за задържаните количества в складовете в очакване на цената му да се покачи. Е, сметките им излязоха криви. Никой не е длъжен, да им плаща сметката.

# 22 329
Така е. Затова и все се повтаря референа за майбасите и яхтите.
Това се повтаря, защото тези яхти и майбаси са купени с държавна пара, а не с ум и труд. Наглостта и лицемерието е, че не само получават огромни суми пари от нашите данъци (и европейските като цяло), ами и протестират, че искат да продават и на по-скъпо.

Като не могат да се конкурират със световния пазар, да затварят и да си преориентират уменията към сектори, които могат. Така беше по времето на комунизма - всеки идиот задължително на някаква позиция. И накрая всички предприятия субсидирани от държавана и данъкоплатеца на огромни загуби и дългове.

# 22 330
"Чакам с нетърпение местните избори, с надеждата повече хора да намерят енергията в себе си да отидат да гласуват и дадат наказателен вот на управляващите"
А,мерси,два мандата Герб в Пловдив и един червен Гергов ,който иска да открадне Пловдивския Панаир и аз да гласувам за тях,за да накажа ППДБ,мда.
Еле,пък за Възраждане ...

# 22 331
  • София
Боко тоя път изгуби от изказването си. Предизборно изгуби...

# 22 332
  • Варна
Това се повтаря, защото тези яхти и майбаси са купени с държавна пара, а не с ум и труд. Наглостта и лицемерието е, че не само получават огромни суми пари от нашите данъци (и европейските като цяло), ами и протестират, че искат да продават и на по-скъпо.

Като не могат да се конкурират със световния пазар, да затварят и да си преориентират уменията към сектори, които могат. Така беше по времето на комунизма - всеки идиот задължително на някаква позиция. И накрая всички предприятия субсидирани от държавана и данъкоплатеца на огромни загуби и дългове.
Хм, я по-полека.. не знам колко са умни зърнарите, но трудът им не е под въпрос..

На мен цялата акция против тях пък ми прилича на още един план да не остане богат човек извън София..

# 22 333
  • Другата България
Разбира се, че има нужда от “чиновници, които да им дишат“ не само във врата.
Защото много от тях съвсем не обработват това, което декларират. Да не говорим за милионите, усвоени по ПРСР за несъществуващи не само къщи за гости, но и всякакви заявени предприятия от ХВП. За необлагодетелстваните региони да не отварям дума, не остана незаявено парче поляна по гори и чукари, незаявено, не облагородено.
Затова и казах, че субсидиите са едно, контролът съвсем различно нещо.
Скрит текст:

Хм, я по-полека.. не знам колко са умни зърнарите, но трудът им не е под въпрос..

На мен цялата акция против тях пък ми прилича на още един план да не остане богат човек извън София..
Голяма заблуда е това, че “богатите хора“ са основно в София.
Много голяма.

# 22 334
  • Разпиляна във въображението

Супер! Но това да е за всички в ЕС, не само за нас, нали? Иначе някак не е много конкурентно и честно.

Общи условия

Активация на акаунт