Политиката в България - Тема 4

• 693 273
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 290

Производителите на олио: Протестиращите отказаха да ни продават стоката си на пазарни цени. Има пазарна цена, която се определя от пазара. Те имат възможност да изнесат слънчогледа или да го дадат на преработвателите. Когато искат на по висока цена да си продадат стоката, но никой не я купува, те си задържат продукцията.

Това каза пред Нова телевизия шефът на асоциацията на маслобойните Яни Янев по повод протестите срещу вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна.

Не че са в противоречие, но пък производителите казват, че цената им е с 30% загуба и въпреки това преработвателите не искат български слънчоглед. Цената му  паднала от 760 на 700 лева на тон след падането на забраната, но пак не се купувал. Интересно колко е украинският. В Турция държали високи вносни мита, докато не се изкупи местното производство. За украинските съседи е ясно, че подновиха забраната. Всеки си пази производството, защото утре украинците може да решат да не продават на дъмпингови цени - образно казано. Т.е. за такива неща е добре да не зависим изцяло от внос.

https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

През миналата година изобщо целият зърнарски сектор, е регистрирал приходи от близо 10 милиарда, от които 2 и половина милиарда чиста печалба при 2 милиарда субсидии. Някаква такива цифри се извадиха което означава, че през миналата година и без субсидиите в сектора са били на печалба. Който е продавал разбира се на рекордно високите цени в световен план миналата година, и не се е правил на тарикат да задържа продукцията в чакане на още по голям Великден в цената за тях. Сега като били паднали цените на световните пазари, логично е да са на загуба, ако разходите им са като миналогодишните, само дето като сложим субсидията няма да са на загуба, пак ще са на печалба. Което е точно целта и смисъла на субсидията да ти гарантира печалба дори когато като чисти разходи и приходи си на загуба, за да не фалираш. Е няма да е толкова голяма като миналата година, защото срещу пазара не можеш да вървиш, колкото и да искат. Сори, така е в капитализма, печалбата една година може да ти е по голяма от друга, заради движенията на пазара. Те искат да си запазят миналогодишната печалба за сметка на останалите по икономическата верига до крайният потребител и искат цялата държава да вдигнат на балон, ако не им осигурим чрез непазарни принципи пазар на който да продават по скъпо стоката си отколкото и е цената днес. Баш като терористи са, макар и икономически, не религиозни.

# 22 291
ИТ сектора е възможно най-отдалечен от държавните пипала и заради това е такъв трън в очите на пребоядисани комунисти като Борисов. Има една много лоша черта, която сме наследили от комунизма  - да мразим и подозираме всеки по-успял или по-умен. Ако не си целият окалян в масло, значи това не е истинска работа. Много наслагани комплекси.

ИТ сектора, за разлика от зърнопроизводителите, не разчита на държавна помощ и влага в пъти повече в икономиката от зърнопроизводителите. Ама нали... малки детайли

# 22 292
Е,като няма субсидия ,с която да ги шантажира и опитоми,може някое офисче да претараши.

# 22 293
  • Разпиляна във въображението
Миналата година имаше и голяма инфлация. Енергията само колко бяха на плюс. Не мисля, че е много коректно да бъде аргумент точно тя колко печалби имало земеделието. Има ли данни за 2021 г?

# 22 294
.... Те искат да си запазят миналогодишната печалба за сметка на останалите по икономическата верига до крайният потребител и искат цялата държава да вдигнат на балон, ако не им осигурим чрез непазарни принципи пазар на който да продават по скъпо стоката си отколкото и е цената днес. Баш като терористи са, макар и икономически, не религиозни.

Не съм сигурна, че ако продаваш на 30% загуба, си запазваш миналогодишната печалба, не знам дали искат да продават по-скъпо от "цената днес", ако изключим деформацията, идваща от безмитните и може би дъмпингови стоки. Не съм сигурна, че трябва да се има 100% доверие на едната или другата страна. Мисля, че като цяло много лесно се ловим на въдици - според собствената си склонност на коя страна да се доверим.

Miriel, според Асен Василев, за 2021 цифрите са приходи - 7,965 млрд. лв, а печалбата 1,862 млрд. лева.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 12:35 от Vapor

# 22 295
  • Другата България
А аз съм сигурна, че ако не задържаш умишлено тонове продукция в силозите и базите си с цел изнудване на конкуренти и държава с цел МНОГО голяма печалба, няма да си на никаква загуба и със сигурност на минимална печалба. Но методът на капката никога не е бил приоритет на нашите големи зърнопроизводители.

# 22 296
  • Варна
Има една много лоша черта, която сме наследили от комунизма  - да мразим и подозираме всеки по-успял или по-умен. Ако не си целият окалян в масло, значи това не е истинска работа. Много наслагани комплекси.
Така е. Затова и все се повтаря референа за майбасите и яхтите.

# 22 297
Рефренът за майбасите и яхтите се повтаря, защото тези скъпи придобивки са показателни за финансовото състояние на крупни бизнесмени с немалки печалби и доста големи субсидии, които твърдят, че ще фалират.

# 22 298
  • Варна
Рефренът за майбасите и яхтите се повтаря, защото тези скъпи придобивки са показателни за финансовото състояние на крупни бизнесмени с немалки печалби и доста големи субсидии, които твърдят, че ще фалират.
По-скоро че ще трябва да намалят печалбите.
Субсидиите са по европейска програма, т.е. зорлем ще ги правим по-бедни, защото печелят добре?

# 22 299
А аз съм сигурна, че ако не задържаш умишлено тонове продукция в силозите и базите си с цел изнудване на конкуренти и държава с цел МНОГО голяма печалба, няма да си на никаква загуба и със сигурност на минимална печалба. Но методът на капката никога не е бил приоритет на нашите големи зърнопроизводители.

Аз в нищо не мога да бъда сигурна, нямам представа кой какво е задържал и дали наистина в момента иска цени над пазарните. Виждам единствено, че протестират против неограничен безмитен внос, което ми се вижда съвсем нормално. Надявам се някой да излезе с някакви цифри, различни от това на кого каква му била печалбата.

# 22 300
По-скоро че ще трябва да намалят печалбите.
Субсидиите са по европейска програма, т.е. зорлем ще ги правим по-бедни, защото печелят добре?

Думата бедност в какъв контекст е в това изречение? Много са далече от бедност, за разлика от някои от крайните потребители.

Абсолютно ясно е какво се опитват да постигнат и то не е в наш, на гражданите, интерес.-

# 22 301
  • Варна
Думата бедност в какъв контекст е в това изречение? Много са далече от бедност, за разлика от някои от крайните потребители.
Стигаме пак до времето, когато трябваше да бъдем еднакво бедни?

# 22 302
  • София
Вътев спешно е заминал в Долни Богров да се срещне с протестиращите, които, доколкото разбрах, настояват за пълна забрана на украински внос.
Трудна работа, да избираш между земеделците и посолството, в момента не искам да съм на мястото на никой от това правителство.
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/vatev-otiva-pri-protestirashtite- … fiya-snimki-video
По неофициална информация ресорният министър Кирил Вътев пътува за среща с тях по покана на протестиращите, каквато е отправена и до премиера акад. Николай Денков.
От пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че премиерът ще има среща с протестиращите, но не със земеделските производители, а с представителна група на миньорите и енергетиците от протеста "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България", водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
"Нашите искания са да бъдем чути и видяни. В момента сме с над 700 трактора от едната страна на София, от другата страна има още около 200-300 трактора, в полите на София има общо над 1000 трактора. Искаме да ни видят, че ние съществуваме, защото болката ни е до незнайност", каза пред журналисти Цветан Берберов, член на УС на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
Той беше категоричен, че исканията на земеделските производители не са партийни: "Тук има симпатизанти на различни политически структури, аз лично съм безпартиен. Нашите искания са секторни".
Протестиращите настояват и вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

# 22 303
Майбасите се вадят по друга причина. Не от завист, а да се покаже колко е несъстоятелно твърдението че при положение че огромният процент от субсидиите се прибира от шепа едри зърнарски фамилии, което им дава възможноста да могат да си позволят Майбах, че ще фалират. А това се вади като аргумент за подкрепа защото никой не иска да фалират, независимо дали подкрепят протеста или не. Само че те няма да фалират, че ще им е по малка печалбата от миналата година е едно, заради падналите цени в световен план, че ще фалират е съвсем друго.  

Цитат
Да, този рефрен звучи доста соц, напомня на лозунгите срещу кулаците и едрата буржоазия, така мразена от пролетариата. Но какво да се прави, неолибералните власти са си със социалистическо мислене и това се вижда в цяла Европа, не само тук.

Аз намирам за социалистическо мислене точно обратното, прекомерната намеса на държавата в икономиката в ущърб на едни групи от населението за сметка на други. Точно това е същината на протеста. Апропо, аз нямам нищо против зърнарите, не само да имат като миналогодишните печалби, но и по големи, стига да не го постигат за сметка на останатлите по икономическата верига до крайният потребител. Апропо най добре е, за да са всички доволни, аз предлагам подкрепящите протеста, да отворят една благотворителна сметка и всеки да внесе някаква сума която може да отдели, за да подпомогне зърнарите да имат по голяма печалба, като миналата година, но да не се създава изкуствено недостиг на пазара, чрез забрана на вноса, за да може цената на вътрешният пазар да се контролира от шепа фамилии зърнари, който масраф ще се плати от следващите по икономическата верига до крайният потребител.

# 22 304
Стигаме пак до времето, когато трябваше да бъдем еднакво бедни?
Не, не трябва да сме еднакво бедни, но не виждам причина да не се съблюдава интереса на бедните, които са мнозинство, за да не се наруши стандарта на тези с яхтите. Може да посвият печалбите, още повече че няколко други сектора пък имат противоположни интереси. И в крайна сметка ако преработвателите решат да избият неблагоприятнитет цени, то ще е пак от мен и теб и олиото пак ще е по десетарка и ще внасяме от нормалните държави за да успокоим цените. Иначе ако си привърженик на пазарната икономика и конкуренцията - воала - отваряме пазара и наблюдаваме какво става с цените по естествен път....

Общи условия

Активация на акаунт