Политиката в България - Тема 4

• 693 258
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 335
  • Варна
Голяма заблуда е това, че “богатите хора“ са основно в София.
Много голяма.
Не мисля, че е голяма заблуда. И не е въпрос на местоживвеене. Имам предвид че богатствата се контролират от София.

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 14:42 от Хексе

# 22 336
  • Другата България
Голяма заблуда е това, че “богатите хора“ са основно в София.
Много голяма.
Не мисля, че е голяма заблуда. И не е въпрос на местоживвеене. Имам предвид че богатствата се контролират от София.
Така казано, звучи различно.
И пак не съм съвсем съгласна, но това е друга тема.

# 22 337
Обичните ни земеделци във Варна протестираха като затвориха второстепенни за ТЯХ пътища, но за сметка на това камионите ИМ отиваха на пристанището и бизнесът си вървеше..
Твърдението, че ИТ секторът се издържа от обществени поръчки - искрено ме разсмя.. 90+% от ИТ сектора работи за чужди фирми - аутсорсинг, износ..

# 22 338
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..
Субсидиите не ги дава държавата.
Тях ги има по европейска програма и ако не ги вземат нашите зърнари, ще ги вземат полските например.
Да, много хубаво. Да си взимат субсидиите и да не се оплакват.

# 22 339
  • Варна
Скрит текст:
Нищо против нямам да си имат и по няколко майбаха, само да не ми реват за субсидии, помощи и правото да ни продават скъпо зърно. Ако без помощ от държавата си изкарат милионите - браво. Все едно да завиждам на Брат Пит за имението му..
Тях ги има по европейска програма и ако не ги вземат нашите зърнари, ще ги вземат полските например.
Това си е тяхна работа. Не ли?

# 22 340
Хърватия е поредната държава, която отказва да внася украинско зърно. Обмислят дали да не приложат забрани подобно на Полша. Хърватският премиер Андрей Пленкович : "Позицията и желанието на Хърватия е, че ние сме транзитна страна, а не страна която получава огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от нашето, което би означавало, че нашите фермери ще са в беда."
Колко различно звучат премиерът на Хърватия и нашият премиер.

# 22 341
Хм, я по-полека.. не знам колко са умни зърнарите, но трудът им не е под въпрос..

На мен цялата акция против тях пък ми прилича на още един план да не остане богат човек извън София..
С извинение... под голям въпрос е. Да си зърнар ти трябва просто земя и техника. Нито секторът създава работна ръка, нито е особен вложител на пари в хазната, даже по-скоро е обратното. Разбира се, всеки труд трябва да се уважава, но точно зърнарите имат най-малко от какво да се оплакват.

И точно това е комунизмът, за който си говорихме - да разчиташ на държавата да ти осигури всичко, докато ти си лежиш и си свириш. Ама то хубаво държавата да дава, ама държава не прави пари от въздуха. Тези пари трябва да дойдат от някъде.

Зърнарите взимат субсидии и от европейската програма И от държавния бюджет. Объркала си се.

# 22 342
"Полицията блокира пътищата,за да спре протеста към София. Но забрави,че тракторите се движат и през полето. Паника в МВР..." Laughing

# 22 343
Цитат
Ами според мен въпросът за субсидиите и цените на хляба е отделен въпрос от безмитен внос от Украйна. Не трябва двете да се разглеждат заедно, просто е удобна пропаганда, защото хората се опъват на безмитния внос от Украйна.
По принцип, има си правила в ЕС и те са за протекционизъм на вътрешното земеделство, което е по-скъпо и по-качествено, с много повече изисквания и регулации от почти навсякъде по света. Не е лоялно към вътрешните производители да се отвори безмитно пазара към внос на огромна Украйна, която не спазва изобщо подобни регулации към производството си и то е с по-ниско качество от европейското, следователно много по-евтино.

Не е вярно че Украйна не е длъжна да спазва регулациите на ЕС. Украйна е подписала споразумение за асоцииране с ЕС и е длъжна да спазва европейските изисквания ако иска да си пласира стоката. Подписана е и търговска спогодба между Украйна и ЕС много преди войната, както и асоциирането с ЕС е подписано също отдавна, даже още мисля че беше след свалянето на Янукович, който отказваше да продължи пътя на Украйна към ЕС, въпреки че с такова обещание дойде на власт. Демек излъга ги украинците за да го изберат, че няма да ги прави руска губерния, а ще ги прави част от ЕС, после обаче тръгна да ги прави руска губерния. Та Путин до ден днешен не може да преживее свалянето на Янукович, което насочи Украйна към Европа, вместо към Русия, и което е причината за войната. Но още тогава след свалянето на Янукович, Украйна тръгва към присъединяване към ЕС на пълни обороти.

По евтина е продукцията на Украйна, не защото не спазват регулации, а защото работната им ръка е по евтина. Хората са готови там да бачкат за по малко пари. А тя все пак сформира съществена част от себестойността на продукцията. Та от тази гледна точка наистина не е честна конкуренцията им към родните производители, само че нашите производители получават огромни субсидии, точно за да са конкурентно способни. Само че част от тази конкурентно-способност, е когато се налага да продаваш на пазарни цени, да го правиш въпреки че не ти харесват, за да привличаш клиенти, а не да искаш да забраниш конкуренцията, та да оставиш клиента без избор, и ще не ще да ти купува продукцията, на по висока цена, защото няма избор, забранил си конкуренцията. Което освен че е антибългарско, защото за мен няма нищо про-българско, абе дайте да им купуваме на високи цени продукцията, като забраним вноса и създадем изкуствено недостиг на пазара, пък цената да я плаща народа като краен клиент. Защото някой по икономическата верига до крайният потребител, трябва да плати масрафа на изкуствено изкривеният пазар с изкуствено завишени цени, и е ясно кой ще бъде. Нищо пробългарско няма в политика на правителството помпаща инфлацията. А за това зоват зърнарите и подкрепящите протеста им. Така че ако обичат да разберат зърнарите че живеем в капитализъм, и никой не ти е длъжен да ти гарантира една и съща печалба на бизнеса всяка година, независимо от движенията на пазара, достатъчно се прави да им се гарантира сигурност в бизнеса с огромните субсидии, които не им позволяват да фалират и да останат без печалба, вече размера на печалбата, зависи от пазара, сори, няма как да е друго яче. Другото яче е пак да ставаме комунисти.

# 22 344
  • Варна
"Полицията блокира пътищата,за да спре протеста към София. Но забрави,че тракторите се движат и през полето. Паника в МВР..." Laughing
Какви са тези глупости. LaughingГледах, че имат разрешение за коридор рано утре сутринта.

# 22 345
Скрит текст:
Това си е тяхна работа. Не ли?
Ми да не ни занимават със себе си и печалбите си тогава. Блокират държавата с рева, че не печелят достатъчно заради Украйна.

# 22 346
Като не могат да се конкурират със световния пазар, да затварят и да си преориентират уменията към сектори, които могат.

Да речем, че държавата няма проблем да остане без зърнопроизводство, но откъде идва идеята, че сме неконкурентоспособни на световния пазар? Доколкото знам, сме голям износител на слънчоглед. Само ми се мотае спомен, че миналата година Асен Василев беше спирал износа с устна заповед, после твърдеше, че не го бил спрял, а затегнал контрола по границата. Но това едва ли е навредило. Къда са данните, че нашите зърнопроизводители не могат да се конкурират със световния пазар? Нямам предвид предположения на журналисти.

# 22 347
Какви са тези глупости. LaughingГледах, че имат разрешение за коридор рано утре сутринта.
Майтап от фейса... Laughing

# 22 348
Да речем, че държавата няма проблем да остане без зърнопроизводство, но откъде идва идеята, че сме неконкурентоспособни на световния пазар? Доколкото знам, сме голям износител на слънчоглед. Само ми се мотае спомен, че миналата година Асен Василев беше спирал износа с устна заповед, после твърдеше, че не го бил спрял, а затегнал контрола по границата. Но това едва ли е навредило. Къда са данните, че нашите зърнопроизводители не могат да се конкурират със световния пазар? Нямам предвид предположения на журналисти.

Aко секторът ти разчита на държавни субсидии, за да оцелее - автоматично не може да се конкурира. Те сами си го казват - ако държавата не ни осигури пазари, не спре украйнския внос и не ни остави да продаваме на скъпо, фалираме.

Окей, да предложим, че са направили много лошо решение миналата година като са решили да остават складовете пълни, защото са предвидили цената да се покачи още повече, а тя е намаляла. Кой е виновен за тази алчност? Държавата ли?

Както и да е, аз не мисля, че този протест е финансов, по-скоро ми изглежда повече политически настроен и зърното от Украйна, което ние така или иначе не ползваме особено, е просто извинението.

# 22 349
Що бе, нека пуснат тракторите в сутрешното софийско задръстване.......към 15 часа може и някои от тях да стигнат центъра, ама само някои. Нека вкусят от благините на столичното движение.

Общи условия

Активация на акаунт