Политиката в България - Тема 4

• 684 300
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 950
Да де,но можеш да врътнеш ключа,понеже е твоя собственост,пък после митрополита колкото ще свещеници да назначава,все тая.
Скрит текст:
Не мисля,че българските свещеници ще служат. Вероятно ще вършат само административната работа. Е,може и някоя молитва от амвона,на развален руски език.
Скоростта, с която са изстреляли служителите от храма, ги е принудила да го заключат, което е логично. Не са могли да го оставят "безстопанствен". Предвид, че са руски граждани е логично да се обърнат към Руското посолство. Какво е направила Митрофанова в последствие, към кого се е обърнала ..... не става много ясно. Написаното в медиите не цели да изясни този въпрос.

# 22 951
Скрит текст:
диорела наистина се хващаш на адвокатски шмекерии. Не виждам къде намеси царската легация? Всички знаят, че Руската федерация е правоприемник на Съветите, а те на савой ред - на Царска Русия. Това че се е сменила формата на управление, нe променя факта, че Руската федерация и Имперска русия имат една столица, една територия и пр. и съответно - правомощията им върху едни и същи институции са еднакви.
Друг е въпроса, че въпреки че църквата е руска собственост е редно да съгласуват с БПЦ, щом е на наша територия. Но отново отиваме да си говорим за морал. По закон руснаците могат и седем катинара да ударят и ще са в правото си.

А на въпроса как с един констативен акт се предава българска собственост ще отговоря - такива са били времената. Нашите комуняги каквото са им свирнели от Москва да давали. Дали са и 143 чувала с документи засягащи българската история, Русия ги е заграбила и въпреки отчаяните опити на Първанов и Станишев не върнаха дори сканирани копия, и то - по скъпа тарифа. А вие се чудите за една сграда....

Те и без закон могат седем катинара да ударят, толкова са нахални, че няма накъде.

Ето го интервюто на отец Никанор.

https://fakti.bg/bulgaria/818549-ieromonah-nikanor-kremal-grozno … tenici-v-balgaria

Обяснява защо ги натириха и от Македония.

Руската църква е оръжие на руската държава и служителите и са също толкова безогледни, в тях няма нищо християнско и богоугодно. Спомнете си постовете на съфорумката Калинка за случващото се с православната църква в Нидерландия.
Но няма нищо чудно, това е още от соц време църквата им се е сраснала с тайните служби и служи за контрол и следене, а не за религиозна вяра.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 10:23 от Iris04

# 22 952
Значи те ако имаха желание щяха да намерят начин храма да си работи, въпреки изгонените свещеници. Нито е проблем от Русия да пратят други свещеници, нито да помолят БПЦ временно да стопанисва храма. Търсели са повод за натиск - и го намират. По закон църквата е тяхна, сега ще си играят на ултиматуми.
От много отдавна Църквата в България трябваше да се очисти от доносници и ченгета, но уви.

# 22 953
Скрит текст:
Скрит текст:
диорела наистина се хващаш на адвокатски шмекерии. Не виждам къде намеси царската легация? Всички знаят, че Руската федерация е правоприемник на Съветите, а те на савой ред - на Царска Русия. Това че се е сменила формата на управление, нe променя факта, че Руската федерация и Имперска русия имат една столица, една територия и пр. и съответно - правомощията им върху едни и същи институции са еднакви.
Друг е въпроса, че въпреки че църквата е руска собственост е редно да съгласуват с БПЦ, щом е на наша територия. Но отново отиваме да си говорим за морал. По закон руснаците могат и седем катинара да ударят и ще са в правото си.

А на въпроса как с един констативен акт се предава българска собственост ще отговоря - такива са били времената. Нашите комуняги каквото са им свирнели от Москва да давали. Дали са и 143 чувала с документи засягащи българската история, Русия ги е заграбила и въпреки отчаяните опити на Първанов и Станишев не върнаха дори сканирани копия, и то - по скъпа тарифа. А вие се чудите за една сграда....

Те и без закон могат седем катинара да ударят, толкова са нахални, че няма накъде.

Ето го интервюто на отец Никанор.

https://fakti.bg/bulgaria/818549-ieromonah-nikanor-kremal-grozno … tenici-v-balgaria

Обяснява защо ги натириха и от Македония.

Руската църква е оръжие на руската държава и служителите и са също толкова безогледни, в тях няма нищо християнско и богоугодно. Спомнете си постовете на съфорумката Калинка за случващото се с православната църква в Нидерландия.
Но няма нищо чудно, това е още от соц време църквата им се е сраснала с тайните служби и служи за контрол и следене, а не за религиозна вяра.

Според мен е ясно защо са ги изгонили от Македония, отец Никанор по-скоро обяснява защо са ги изгонили И от България - от солидарност в рамките на НАТО. Няма нищо общо с контрол и следене, а с това, че  руските свещеници в Северна Македония защитават интересите на своята патриаршия в противовес на Вселенската.

Поправете ме, ако греша но мисля, че БПЦ принципно е признала автокефалността на македонската църква, обаче отказва да й признае името "Охридска", както я нарича Вселенската патриаршия, но пък гърците не дават в името й да има "македонска".  Т.е признаваме я, но отказваме да наричаме архиепископа й Охридски и го наричаме "на Северна Македония" /както е според томоса на Сръбската, докато не се уточни окончателно името му.

Ето го решението, мисля, че няма друг развой.
https://bg-patriarshia.bg/news/reshenie-na-sv-sinod-vav-vrazka-s … avtokefalia-na-pr

Това е уставът на БПЦ, в който е записано, че тя е наследник на Охридската архиепископия. Т.е. със или без руски свещеници, тя вероятно трябва да си промени устава, за да е в съгласие с Вселенската патриаршия.

https://bg-patriarshia.bg/statute

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 10:45 от Vapor

# 22 954
Щом притежаваш Придворието (това е църковен термин, а не двор. И се пише с главна буква), значи притежаваш терена на който е цялата сграда.

Аз не знам истината, само чета и разсъждавам върху прочетеното. Но ако "Придворие" е някакъв специфичен църковен термин, това какво общо има с гражданското право в държава, където църквата е отделена от държавата? Нека си говорят за Придворие поповете, в документите за собственост това не е релевантно.

А ей това направо ме хвърля в тъча, баш като "оно се знае у селото, ама го нема у делото".

Цитат
Целият свят знае че Руската църква е на Русия,така както дворецът във Врана е на Цар Симеон и династията на Кобурготите,но ти искаш "документи" доказващи това.

За мен е тотален абсурд в юридически спор да се дава аргумент от сорта "всички знаят, че...". Ми то всички са знаели, че Земята е център на Вселената някога...

да притежаваш Придворието значи, че имота, на който се помещава сградата е респективно руска,американска и пр. територия. Пак казвам с посолствата е същата работа. Американското посолство в България, се счита, че е американска територия. Българското в САЩ - българска собственост и пр.
Спорът е далеч повече от юридически, той е и политически. А точно юристите би трябвало да знаят,че съществува принцип на мълчаливо съгласие. След като 30 години никой не е оспорил членството на Руската федерация в Съвета на ООН, и са издавани стотици решения в които тя е участвала, очевидно е правоприемник, по смисъла на мълчаливото съгласие. Ако са смятали, че не е правоприемник другите е трябвало да протестират още при разпадането на СССР.
Примера който даваш е нерелевантен, защото ние си говорим за институции, а не за това кой в какво е вярвал в лично качество.
Друг е въпроса, че правото на материална собственост, не ти дава духовни права, но е чудесен повод да затвориш църквата. РПЦ лесно може да се измъкне, че няма доверие на български свещеници и не знае дали няма да откраднат или повредят нещо. Всъщност дори могат да си измислят повод, и после сами да си откраднат някоя вещ и да набедят БПЦ

# 22 955
  • Разпиляна във въображението
Пиша по принцип. Църквата се активизира само по празници, през другото време не е в обществена полза.

Сега на кого ще пращаме оръжие в новия конфликт? Върви прехвърляне на тежка иранска техника и подържаща авиация на север към границата на Азербайджан и Армения.  Това е новият играч в конфликта, който беше предупредил азерите да не навлизат в законно признати арменски територии - от нета. Или ще се снишим заради газа?

# 22 956
2017г.МПЦ се обръщат към нас,искат БПЦ да е "църква-майка" на МПЦ,това не означва ли,че признават,че МПЦ е наследница на нашата църква?
БПЦ признава автокефалността ѝ 2022г.,но оспорва "Охридска", както вселенският Вартоломей ги е признал.Сега защо ще рИват нашите,имаха възможност не сърбите първи да ги признаят,а ние да декларираме ,че имаме общо историческо минало и приемственост.Хлопнало мандалото.Сега и да оповести БПЦ,че не е съгласна с "Охридска",най-много да настрои още повече македонците да ни мразят.
По-интересното е след посещението на кой патриарх нашата позиция става крайно вяла,мда.Не знам,навсякъде е бъркоч.

# 22 957
Да, бедата е, че нашата църква по принцип е бездейна, не заслужава борбата за нея. С много от критиките на Горан Благоев съм съгласен.

Ето - по Цветница съм ходил в Семинарията в два часа, казаха ми че до час ще затварят. В Семинарията съм виждал конски фъшкии неоправени. Свещениците все чакат помощ от държавата, а са пълни с имоти. Обаче църкви се рушат, също и стенописи. Дейността на църквите на българските малцинства извън България не се подпомага от Църквата. В армията ни има хора загиващи в Ирак, но няма български свещеници-изповедници. В Княжево има поп, запасал пищови. В Пловдив на църквата преди седем-осем години бяха ударени катинари и трябваше специално да се звъни на телефон, за да ти отвори една грохнала баба, а епископ Николай ходи с ролекси и пътува с ролс ройсове. Сред БПЦ е пълно с ченгета, правят каквото им каже Москва. МПЦ искаше да е наша дъщерна църква. Да сте чули БПЦ да прави нещо по този въпрос? Да сте чули пък да се бори, че БПЦ е наследница на Екзархията? Няма и да чуете, всички е "ще съставим комисия и ще видим". На апостолическия събор преди няколко години единствената непредставена православна държава бе....България.
Но когато всички православни църкви покрай Ковида взеха решение да затворят на Великден и само да предават литургията - гръцката, румънската, руската - нашите скочиха, защото нямаше да могат да продават свещи. Да сте чули БПЦ да разсекретява архиви? Например за ролята на български свещеници във възродителния процес? няма и да чуете - но пък за сметка на това унищожават архиви.
Честно казано по малките населени места Църквата е по-активна, но там свещениците са по-близо до хората. Епископите и митрополитите обаче са се ояли. С това не оправдавам постъпка на РПЦ, но ми се струва, че БПЦ трябва най-напред да се вледа в собственото си око - и тогава в чуждото. Ето сега е имало 25 години документ, че Руската църквата не им принадлежи, а те сега се сещат.

# 22 958
Да сте чули пък да се бори, че БПЦ е наследница на Екзархията?

С повечето други неща съм съгласна, но какво има да се бори? Това й е в Устава, както и Охридската архиепископия.  Той не е променян, а не срещам и информация, че има комисии за промяна. Разбира се, в унисон със съюзниците, сега може да има обрат.

# 22 959
Ами МПЦ твърдят, че са наследници на Екзархията. И доколкото знам повечето православни църкви ги признаха. Спорът се води от тридесет години, но БПЦ спа безучастно докато не излезе решението. А и тогава излезе само с една декларация. Защо нашите години наред не протестираха? Спорът не бе от вчера и днеска, а три десетилетия. Да сте чули БПЦ да заплашва, че ако не бъде призната за наследница на Екзархията ще се се отдели от православието. Както са правили царете Борис и Калоян, а по-късно и Драган Цанков?

https://btvnovinite.bg/svetut/vselenskijat-patriarh-prizna-maked … o-ne-i-imeto.html Вселенският православен патриарх призна МПЦ за наследница на Екзархията, но не и името ѝ 10.5.2022

Жалко, МПЦ сама предлагаше да ни стане дъщерна църква. В такъв случай щяхме да определяме устава ѝ, и да даваме миро, можеше да се уреди този спор, но трябваше активност и гъвкавост. Нашите казаха "ще направим комисия"....след пет-шест години СПЦ призна МПЦ за независима, но утвърдиха добрите си позиции в нея, а до половин година Вселенският патриарх призна МПЦ за наследница на Екзархията. От нашите попове ни вопъл, ни стон.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 13:14 от Лорд Сняг

# 22 960
Върти се една снимка как нашия митр.Николай се е срещал с американския посланик,а никой неще да завърти и снимката му с Митрофанова,Змеев,както и как награди тази година почетния консул на Русия Георги Гергов,затова ,че "милеел" за града,да,като иска да присвои Панаира,и не само.
 Евангелистите са по-насочени в подпомагането на нуждаещи се от нашата църква,която по изказване на един богослов ,имотите и касите не си знае,от Рилския,Бачковския и Троянския ,БПЦ прибира по 3 млн /за всеки един  по толкова май каза/лева на година.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 12:05 от Морана

# 22 961
Само от свещоливници, най-най-най-забутаните епархии печелят 300 хиляди годишно, а по-големите- по 2-3 милиона. После нека мрат миряните от Ковида, като се наблъскат по Великден в църквата, нали свещи ще се продават. Отделно имат много имоти.  А храмовете един през друг се рушат и отците все чакат помощ от държавата. И те като нашите бизнесмени, житари, строители и пр. Всички чакат помощ от държавата.
А точно отците трябва да знаят правилото "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"
Протестантските църкви са супер отворени към приобщаването, масово раздават пари и храна и приобщават сума ти цигани и бедни хора. Католиците пък са направили всичко много по-съвременно - електрически свещи и пр. Нашите попове спят и чакат държавата да дава пари. Тънат в разкош, но държавата ще им отделя средства позлатява кубетата на Александър Невски.После защо поповете четат молитви за здравето на ББ

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 12:55 от Лорд Сняг

# 22 962
Какво да стане? Има новина, отпреди час, че Неофит е назначил български свещеници, които да служат в църквата.
Българските свещеници са назначени, но Митрофанова не дава ключа за църквата....Да се чуди човек защо Волен, Копейкин и Евегени Минчев протестират пред църкавата, а не отиват на протест пред руското посолство, нали искат отваряне на църквата, а ключът е там..Smile.Да се смее ли човек или да плаче, като гледа тази тъжна картинка на субекти, които всъщност не искат отваряне на църквата, а искат връщане на руските шпиони обратно у нас, за изгонените руски шпиони под прикритието на "дипломати" пак бяха същите хора, единствен фалшивия поп каза истината за какво всъщност е протеста...Sweat Smile..

# 22 963
Бойко пак си играе с ПП-ДБ. Явно е много уверен, че Хекимян отива на балотаж, а Терзиев -не. Заплашил ги, че ако на втори тур остане Хекимян, а Терзиев отпадне и ПП-ДБ не подкрепят кандидата му ще развали сглобката. Пита ги риторично кого ще подкрепят - кандидата на БСП или на Възраждане.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/15629515

Мен ме притесни изказването на господин Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепя. Следва логичен въпрос - а кого ще подкрепят? "Възраждане", БСП, кого? И ако е така, в парламента те от кого ще очакват подкрепа, след като те нас няма да ни подкрепят? Защото аз ясно и точно съм дал указания на партията - на втори тур подкрепяме ПП-ДБ, защото са наши некоалиционни партньори. И ако подкрепят тези партии, които казах, след изборите ще си търсят подкрепа от тях

# 22 964
Според разследващи журналисти нот. Акт е показан без реквизити, защото подправянето на официален документ носи 8 г затвор, а така не е фалшификат, а просто фейк.

Общи условия

Активация на акаунт