Политиката в България - Тема 4

• 684 071
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 995
Проблема е, че руската църква има известна автономност. Но иначе да, крайното решение кой да служи би трябвало да се вземе от българския патриарх. За съжаление с процедурни хватки може да се създават спънки от руска страна.

Синева,
много просто си представяш проблема. Ако извикат ключар, т.е. насила махнат катинара носят отговорност за имуществото. Много лесно могат да ги обвинят за липси - например на .църковни вещи - които са скрили предварително. И да започнат дела срещу БПЦ за кражба. Никой няма право да разбива катинари, сложени от друг, особено когато има спорове по това чия е собствеността. Бил съм в ситуация, да работя в учреждение, където директора нарежда да има катинар/или лепенка на вратата и никой не може да влиза и водят съдебни дела с месеци. и катинара си стои.

# 22 996
Това с лобирането за ресторантьорите от ГЕРБ ми идва вече прекалено. Адски откровено лъсват протекциите на мазни реторантьори, а другите гилдии кучета ги яли. АВ очевидно иска да посъбере в хазната, в момента няма Ковид мерки, една салата е 15 лв и за чий трябва да подкрепяме кръчми?

# 22 997
Да сме на контра на правителството, как.
Единственото, което не ми харесва в позицията на АВ от днес, е или-или. Или ще плащате 20% ДДС, или ще се изсветляваме. Трябваше да е и-и. И ще плащате 20% ДДС, и ще се изсветляваме.

Как пък няма данъците ми да ходят за спонсориране на Ричи Али-бегал, докато се търсят пари за медицински хеликоптери и достойно заплащане на учители и лекари. Страшна наглост.

# 22 998

Латвия отцепи своята православна църква от Руската патриаршия,"за доброто на своите православни християни и заради националната сигурност"...

Доколкото знам,  в Латвия няма официално призната автокефална православна църква /каквото и да са си гласували/,  не мисля, че това изобщо става с държавни закони. Доколкото знам, нито Константинополската, нито Московската патриаршия, към която са били, са й признавали независимост.
Значи,и ти си прочела за този акт на разграничаване ,посредством и държавно решение.А на събор на Латвийската православна църква,от духовници и миряни, се е взело решение да се действа по канон,за да не изпадне в разкол,както и да промени своя устав
Автокефалията не може да се даде и да се получи без разрешението на "майката-църква",така твърдят,*затова са пратили писмо с уведомителен характер до МП.
Интересното е,че и в Литва е имало подобни намерения,Вселенският Вартоломей е казал,че ще работят по въпроса.
Тези въпроси би трябвало и да се решат на следващия Архиерейски събор на РПЦ,а такъв не е известно да е насрочен.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 16:38 от Морана

# 22 999
Как може да бъде новина, че изпращаме на Украйна "неизправни зенитно-управляеми ракети, които  не могат да бъдат ремонтирани"?! 
До къде може да се стигне в излагацията.
Поне да мълчат.

# 23 000
  • София
Сложно става - НА не е фалшив.    За наличието на този акт потвърдиха от Агенцията по вписванията след запитване на журналисти от БНТ.

# 23 001
  • София
Сложно става - НА не е фалшив.    За наличието на този акт потвърдиха от Агенцията по вписванията след запитване на журналисти от БНТ.
Разбира се, че не е фалшив. Нещата бяха лесно и бързо проверими.
https://www.actualno.com/society/okonchatelno-ruskata-cyrkva-v-s … news_2063193.html
Руската църква в София е собственост на руското посолство. Това става ясно от предоставена справка от Агенцията по вписванията до БНТ относно нотариалния акт на Руската църква в София.  "След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация", уточняват от агенцията.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 21:12 от Не се сърди, човече

# 23 002
  • София
Сложно става - НА не е фалшив.    За наличието на този акт потвърдиха от Агенцията по вписванията след запитване на журналисти от БНТ.
Чак пък сложно. Ако е истински, нищо не пречи да се конфискува при доказана антидържавна дейност.

# 23 003
Още по-просто става даже - Копейкин да помоли Митрофанова да я отвори и готово.

# 23 004

Ясно, че не е фалшив. Въпросът е колко е законен. Както се разбра, никаква проверка не е правена реално, а е подходено чисто формално. Последното обаче е изключително опасен правен прецедент и не мога да си представя какво ще стане, ако всеки нотариус почне да изповядва незаконни сделки.

# 23 005
Чак пък сложно. Ако е истински, нищо не пречи да се конфискува при доказана антидържавна дейност.

Там е работата че няма представени доказателства за антидържавна дейност. И не - това че имало доклад на председател на ДАНС, според който един свещеник бил шпионин не е доказателство, не и без да знаем на каква почва прави тези изводи.

# 23 006
Верно ли някаква църква занимава цялата държава…като си е тяхна, да я държат затворена. Последната ми тревога е дали Раша отново ще има щаб на КГБ под формата на храм в центъра на София. Наоколо има още няколко църкви - Невски, Св. София, Св. Неделя, Св. Седмочисленици - за хората, които държат да си практикуват вярата институционализирано. Ако пък държат да ходят точно там, да питат агентката на агентите за ключовете или да я помолят да допусне български свещеници.

На фона на това се задават избори, бюджет за догодина…зрелище да има, хлябът ще го мислим после.

# 23 007
А защо ще връщат ДДС-то на 20%, след като вече ни готвят за нова ковид вълна, ваксини и болни? Или този път планът е да няма карантини и затваряния на обекти?

Аз лично не вярвам, че вече ще има такива затваряния. Макар, че по това което чета, новата вълна никак не е за подценяване. Но бизнеси не вярвам да се затварят, защото това е обвързано с много пари за компенсации. И съм твардо ЗА връщането на ДДС-то.

# 23 008
Скрит текст:
Верно ли някаква църква занимава цялата държава…като си е тяхна, да я държат затворена. Последната ми тревога е дали Раша отново ще има щаб на КГБ под формата на храм в центъра на София. Наоколо има още няколко църкви - Невски, Св. София, Св. Неделя, Св. Седмочисленици - за хората, които държат да си практикуват вярата институционализирано. Ако пък държат да ходят точно там, да питат агентката на агентите за ключовете или да я помолят да допусне български свещеници.

На фона на това се задават избори, бюджет за догодина…зрелище да има, хлябът ще го мислим после.
А кой създава зрелищата и измества фокуса съвсем целенасочено от хляба?
Всичко можеше да се разреши без да се вдига толкова шум и без да се стига до това цялата държава да се занимава със сградата на Руската църква, с Митрофанова, с Възраждане и т.н.

# 23 009
  • Разпиляна във въображението
В нашия град ще строят ново училище за няколко милиона. Щеше да е добре, ако през това време не пустееха и в процес на запустяване още няколко. Децата намаляват. Сградите ще се затворят и ще започнат да се рушат. Тази понякога пуста родителска амбиция и желание за най-най.

Общи условия

Активация на акаунт