Политиката в България - Тема 4

• 684 130
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 23 160
Точно за това говоря и аз. Тези, които си имат хора където трябва, няма да бъдат пипнати. А пък това с доказателствата е абсурдно. Освен, ако доноса не идва от счетоводителя на самата фирма, което пък е съвсем абсурдно да се случи.

Иначе вчера ББ даде много добра идея - влизам в сайта на Търговския регистър и започвам да ровя в досиетата на фирмите. Търся фирми с голям капитал, преглеждам им финансовите отчети и започвам наред с доносите. Все някоя ще се окаже правилната. Една такава месечно да уцеля - ей ми на месечната заплата. Чудесна идея за бизнес. Даже и данъци няма да плащам на държавата Simple Smile. Ако пък се сдуша и с някой служител на гише там - пей сърце. Той ще ми подава информацията, аз ще правя доносите и после ще делим Grinning

# 23 161
ББ много ги знае нещата... Понякога наистина ми липсва. Иначе да,  възможно е, нищо чудно и  у нас да не проработи изобщо, или да се изврати, това, което работи в Холандия,

У нас си е характерна една андрешковщина и неприязън към администрацията, така че хората на думи уж се възмущават и от сивия сектор, и от укриването на данъци и от злоупотребите - но  не биха подали сигнал, защото по-скоро се възхищават и се идентифицират с тарикътлъка, а не със злобния завистник, който го оповестява. Виж, ако от сигнала пада келепир...

Сравненията със соца, обаче са напълно спекулативни и това е съвсем ясно на повечето от правещите ги. Доносничеството за политическа неблагонадност и  даже не действия, ами и само думи против господстващата идеология и властта няма нищо общо със сигналите за данъчни нарушения.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 09:21 от Iris04

# 23 162
Точно за това говоря и аз. Тези, които си имат хора където трябва, няма да бъдат пипнати. А пък това с доказателствата е абсурдно. Освен, ако доноса не идва от счетоводителя на самата фирма, което пък е съвсем абсурдно да се случи.

Иначе вчера ББ даде много добра идея - влизам в сайта на Търговския регистър и започвам да ровя в досиетата на фирмите. Търся фирми с голям капитал, преглеждам им финансовите отчети и започвам наред с доносите. Все някоя ще се окаже правилната. Една такава месечно да уцеля - ей ми на месечната заплата. Чудесна идея за бизнес. Даже и данъци няма да плащам на държавата Simple Smile. Ако пък се сдуша и с някой служител на гише там - пей сърце. Той ще ми подава информацията, аз ще правя доносите и после ще делим Grinning

Grinning Той нали си е схемаджия и ги знае всичките, пък знае и администрацията каква ни е.

# 23 163
Скрит текст:
ББ много ги знае нещата... Понякога наистина ми липсва. Иначе да,  възможно е, нищо чудно и  у нас да не проработи изобщо, или да се изврати, това, което работи в Холандия,
У нас си е хараскерноа една андрешковщина е недоверие към администрацията, така че хората на думи уж се възмущават и от сивия сектор, и от укриването на данъци и от злоупотребите - но  никога не биха подали сигнал, защото по-скоро се възхищават и се идентифицират с тарикътлъка, а не със злобния завистник, който го оповестява.
Скрит текст:
Сравненията със соца, обаче са напълно спекулативни и това е съвсем ясно на повечето от правещите ги. Доносничеството за политическа неблагонадност и  даже не действия, ами и само думи против и идеологията и властта няма нищо общо със сигналите за данъчни нарушения.
Какво се прави за да се върне доверието на хората било към администрацията, било към властите в държвата, било към тези, които водят и представляват държавата?
Освен скандали, нападки, обиди, обвинения ........... друго се не вижда. Доверие се печели, не се налага.

# 23 164
В България масово е така - всички са против корупцията, но всеки се възползва от нея, ако му се наложи. Всички са против укриването на доходи, но ако стигне до тях - и те биха скатали някой и друг лев, стига да намерят начин. Ама ако могат да прецакат комшията с лъскавата кола, веднага ще го натопят - защото са против корупцията и против укриването на доходи. Манталитета ни е такъв, затова такива неща у нас са неприложими.

# 23 165
  • Буркина Фасо
Въпреки това, защо се "копирват" отделни елементи от другите държави и никога не се гледа цялостното устройство на системата.
едно-две неща привнесени от Холандия и Австрия и ... ветото за Шенгена отпада.Smiley
ако направим пък месеци на Моцарт и на хашиша ще ускорим темпото още повече.

# 23 166
Нищо против сигналите нямам, обаче имам познати, които бяха обект на проверка от НАП (защото бяха участвали в техен търг). Скъсиха им живота с искане на всевъзможни глупости, включително да дадат информация за всяко излизане в чужбина в последните не знам си колко години и да си спомнят точно колко са харчили по време на всяко, обяснения за фактури от пазар в Метро (хипермаркета) и т.н. И двамата са хора на заплата в сектори на светло (може би най-светлите), на длъжности, които не предполагат корупция. Проверката продължи месеци.

# 23 167
  • Разпиляна във въображението
За привнасянето - от години се чудя защо не платим софтуера за ел.управление на Естония. Лесно, качествено, доказано работещо...

# 23 168
Скрит текст:
Пешо си купува хубава кола, а комшията му Гошо бачка за 1200 лв заплата. Гошо се ядосва как така Пешо ще кара лъскава кола и започва едно топене всеки месец.

Пешо има право на 1200 лева заплата, щом са му дали такава заплата. А като има заплата може да се позволи кола. Тук няма за какво да го топят. Хайде, да мине номерът веднъж после ще подгонят Гошо за клевета. Сигналите следва да са за укрити доходи. Спестяванията от викока заплата не са укрити доходи.
Горе-долу по тази схема хванаха  началникът на отдел "Миграция" в Разград за схемата с визите. Били в една сграда със служители на ДАНС и някакво момче забелязал, че е с велосипед, който е много скъп...
Да, много скъп велосипед е страхотен аргумент за подаване на сигнал.
Естествено, че е, когато живееш извън чергата си.
Познато семейство - тя на борсата, той на минимална купува апартаменти без заем. Да кажем ли, че не крият по едно 500+ данъци на месец .
Освен укритите приходи за хазната, такива хора се ползват и от облаги като социално слаби.

Много хора имат върнати имоти. Подават имот - купуват апартамент, кола и каквото още си решат. Масово хора от Бояна, Драгалевци, Сиемоново, Бистрица, Панчарево и т.н. изживяват целия си живот по този начин. И пак си работят на минималната заплата, защото не им се налага да работят за повече Simple Smile

Говорим за прозаичен казус- мъжът в сивия сектор изкарва добри пари и се купува това онова, защото имат възможност от реалните си доходи, а не от декларираните.

# 23 169
За привнасянето - от години се чудя защо не платим софтуера за ел.управление на Естония. Лесно, качествено, доказано работещо...

Естония е с по-малко население от София...

# 23 170
То не е само софтуера в Естония. Също и защитата му и мисленето на хората. У нас голяма част си искат хартийката. Ако може  хем да имаш електронни услуги, но и гишета на всеки километър. Само за пример - ГТ в София и макак така баба ми от Горно Сусурлево няма да може да си купи билетче на всяка спирка. Или колко хора изпозлват услугите на egov, вместо да отидат за хартийка в общината.

Иначе в Естония има само 2 административни услуги, които нямат електронен вариант - сключване на брак и продажба на имот. В този живот едва ли ще стигнем.

# 23 171
  • Разпиляна във въображението

Естония е с по-малко население от София...

И не може да стане за повече хора?

# 23 172
То не е само софтуера в Естония. Също и защитата му и мисленето на хората. У нас голяма част си искат хартийката. Ако може  хем да имаш електронни услуги, но и гишета на всеки километър.
Скрит текст:
Само за пример - ГТ в София и макак така баба ми от Горно Сусурлево няма да може да си купи билетче на всяка спирка. Или колко хора изпозлват услугите на egov, вместо да отидат за хартийка в общината.

Иначе в Естония има само 2 административни услуги, които нямат електронен вариант - сключване на брак и продажба на имот. В този живот едва ли ще стигнем.
Не е съвсем така. Преди време ми трябваха скици на имоти в нас. места, които са надалеч. Теоритично мога да заява услугата по ел. път и да ги получа от нац. кадастър, но само теоретично. Землищата не са вкарани в системата и ми остава единствената възможност да отида в съответната община да заявя поръчка /по телефон, мейл, отказват, камо ли да ми изпратят документите по куриер/, после пак за да си взема нужния документ. Така се работи на практика, каквото и да говорят.

# 23 173
Гражданите трябва някак да бъдат възпитани да бъдат будни. В нашето общество голяма част от хората се размърдват за нещо най-вече ако имат полза от това. При нас през всички години комунизъм са ни втълпявали в главите, че е грозно доносничество да посочиш нередност. Подобно мислене се изкоренява много трудно. Сега обаче ПП са виновни и действат като комунисти, мда.

Отделен въпрос е държавата как ще реагира на сигналите и дали ще си върши работата качествено. Защото ако не виждаш реални действия по твой сигнал, а очевидно има нарушение, губиш мотивация да се занимаваш. Имам такъв личен пример от преди няколко години, не става въпрос за данъци - и до днес проблемът не е решен и държавата в лицето на общината спи, въпреки постоянните сигнали. От известно време пък се каня да сигнализирам за друга нередност - неиздаване на касови бележки, липса на ценоразпис за предлагата услуга и всичко това гарнирано с много грозно отношение към потребителите на услугата, които дръзнат да си поискат касова бележка. Дали ще бъде донос по вашите критерии? Или да не "доносничим", да си траем и да продължим да бъдем "цакани" от някакви хитреци, които печелят за наша сметка и за сметка на държавата, но явно имат стабилен гръб и не им дреме? Това второто е "комунистическото" поведение, насаждано години наред - да се снишим, да си траем и да не се занимаваме.

# 23 174
То не е само софтуера в Естония. Също и защитата му и мисленето на хората. У нас голяма част си искат хартийката. Ако може  хем да имаш електронни услуги, но и гишета на всеки километър.
Скрит текст:
Само за пример - ГТ в София и макак така баба ми от Горно Сусурлево няма да може да си купи билетче на всяка спирка. Или колко хора изпозлват услугите на egov, вместо да отидат за хартийка в общината.

Не е съвсем така. Преди време ми трябваха скици на имоти в нас. места, които са надалеч. Теоритично мога да заява услугата по ел. път и да ги получа от нац. кадастър, но само теоретично. Землищата не са вкарани в системата и ми остава единствената възможност да отида в съответната община да заявя поръчка /по телефон, мейл, отказват, камо ли да ми изпратят документите по куриер/, после пак за да си взема нужния документ. Така се работи на практика, каквото и да говорят.

Специално за скиците трудно ще става по електронен път. В общините искат стара скица, ако има налична, нотариален акт или решение на поземлена комисия, удостоверение за наследници и то актуално - от последните 6 м. Удостоверението може и да го изискат по служебен път от ГРАО, но нотариалния акт/решението от ПК и старата скица няма как. Специално в общините са далече от електронния вариант все още.

Общи условия

Активация на акаунт