Политиката в България - Тема 4

• 683 742
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 23 190
Защо подаването на сигнали за нарушения се приема като донос и като нещо лошо?
Много сбъркано мислене - да си мълчим за всякакви нередности, които ни засягат пряко или косвено, защото било донос да подадем сигнал. Никакво гражданско общество, никакво съзнание. После да не се чудим защо тънем в тотална безнаказаност от най-ниско до най-високо ниво и защо всеки си прави каквото си иска, без да зачита никакви правила.
То даже не е необходимо да се подава нищо. Всяка сделка с НИ от ново строителство се предлага с огромен процент кеш, ако искаш. Колко от тези алчни мазни строители са си понесли санкциите? Става въпрос за милиони.....

Именно. Защо не ги проверяват тях? Защото са човек на човека и никой не ги пипа за нищо. Ще гонят някой, който си е купил нова Тойота на изплащане, да доказва от къде е извадил 15 000 лв за първоначалната вноска, защото съседа му е видял, че си е паркирал нова кола пред къщата. Досоните ще са точно кокошкарска история - ще скъсват от проверки хора с малък и среден бизнес или такива на заплата, а тези с големите бизнеси никой за нищо няма да ги закача, пък ако ще и по 10 доноса на ден да има срещу тях. Ще "ровят" и "проверяват", и накрая ще кажат, че всичко е точно. Истината е, че ако искат да го правят - доноси не им трябват. И сами могат да си го правят.

# 23 191
Скрит текст:
Е, значи по-добре всеки да си върти далаверите, вместо да се топим взаимно. Защото ако взема да доноснича срещу някого, той пък може да реши да доносничи срещу мен. По-добре да не си разваляме рахата и да си караме както досега - никакви правила, никакви закони, безпорядък, всеки влачи каквото откъде може. Само и само да не сме доносници. Ясна е работата.
Правилата ги въвежда държавата и следи за спазването им. НАП има сигурно над 10 000 служители общо в страната, а ще разчита на съседите да се докладват и да се хванат за косите. Много глупаво и показва безсилие.
Пак ми се струва, че целта е да се драпаме едни други за кола, колело, телевизор, докато те си вършат далаверите.
Съгласна съм, че държавата трябва ефективно да следи за спазването на правилата.
Но опростяване и преиначавате нещата съвсем умишлено. Никой не търси сигунали за колело или телевизор. Посочено е в предложението, че става въпрос за суми от 3000 лв нагоре, именно за да се избегнат подобни кокошкарски истори от типа детето на съседа има ново колело. Нелепо е и го знаете прекасно, но повтаряте без край подхванатия от медиите рефрен донос - бонус. Въпросните над 10 000 служители на НАП да си преценяват дали сигнала трябва да бъде разгледан или не. Предполагам, че и в момента има подобни сигнали, не само в НАП, но и в полицията, в общинската администрация и т.н.
Конкретен пример дадох - търговски обект, който не издава касови бележки и няма ценоразпис за предлагата услуги. Това донос ли е? Редно ли е да се подава сигнали за такива неща?
Бъркате потребителските сигнали за нелоялни практики и нарушения на търговци с доносите.
Две различни неща са, доносът обикновено се случва между две физически лица на принципа всеки срещу всеки. И е очевидно, че мярката на МФ цели точно това.
Не, не го бъркам. Клеймото "донос" беше сложено от медиите и политическите опоненти на управлението. И сега се повтаря навсякъде. Същността е, че правителството иска да стимулира подаването на потребителски сигнали, а не да накара съседите да се хванат за косите. Това съвсем умишлено се внушава, говори се за доноси и на всички е ясно каква е целта.

Критиките на опозицията трябва да са в съвсем друга посока - събираемост на данъци, налагане на санкции на големите играчи и т.н. Но отново атаките са на съвсем ниско ниво - доноси, съседи, колелета, телевизори.

# 23 192
Добре де, аз се чудя следното - какво би ви накарало лично вас да се усъмните, че някой ваш познат укрива доходи и да подадете сигнал срещу него? Оставям настрата варианта "донус - бонус" - чисто човешки, като будни граждани ви питам. Защото аз лично никога не бих го направила и никога не би ми минало през ум да седна да се чудя Пешо укрива ли доходи или не, камо ли пък да пиша доноси срещу него. Наистина ми е любопитно.

Ето ти един примерен реален случай.

Съседи в блок. Единият апартамент се дава под наем. Наемателите се сменят често, някои са проблемни - шум, мръсотия и т.н. Отношенията вече са обтегнати и става ясно в един момент, че апартаментът се отдава без договор и без да се плащат данъци за наема.

Съседите-собственици подават сигнал. В този конкретен случай се установява, че се дължи данък за около пет години назад. Поуката - не ядосвай хората наоколо твърде много, все някой ще ти намери цаката.

Та не си го представяй, че хората се дебнат заради самото дебнене и удоволствието да натопят някого. Обикновено вече си имат предистория някаква, когато се се стигне до сигнал. Поне по мои наблюдения.

Неиздаването на касова бележка е хубав пример също. Касовата бележка в ресторант не е особено полезна за потребителя - но доста хора смятат, че трябва да се издава и са склонни да сигнализират, ако това не става.

Мисля, че там дразни явното мошеничество по-скоро. Не знам защо не дразни във всички случаи.
Същото е като карането в аварийната лента - често не те касае, но дразни, ако ти спазваш правилата, пък на някого не му пука.

# 23 193
Хора, това с доносите гласувано ли е вече?
В потрес съм, ако ни налагат такива гнусни финансови насърчения. Че то всеки клошар, в нашия квартал, който е скъп, има много, може да си осигури препитание.
Надявам се да се шегувате, че това е ок.

Понеже ще ни лопнат кепенците, да кажа, че на първи тур ще гласувам като синя бабичка за Вили Лилков. Ако не е на балотаж, не знам какво ще правя. А червените бабички на балотажа дали ще подкрепят АХ, то убаво момче. Просто ДБ ме разочароват още след десанта, с изявите и сношенията си, и е прав КП, че ХИ иска само парламентарно представителство. Работа за 5 стотинки в две правителства не вършат. Демагози.

# 23 194
Скрит текст:
Е, значи по-добре всеки да си върти далаверите, вместо да се топим взаимно. Защото ако взема да доноснича срещу някого, той пък може да реши да доносничи срещу мен. По-добре да не си разваляме рахата и да си караме както досега - никакви правила, никакви закони, безпорядък, всеки влачи каквото откъде може. Само и само да не сме доносници. Ясна е работата.
Правилата ги въвежда държавата и следи за спазването им. НАП има сигурно над 10 000 служители общо в страната, а ще разчита на съседите да се докладват и да се хванат за косите. Много глупаво и показва безсилие.
Пак ми се струва, че целта е да се драпаме едни други за кола, колело, телевизор, докато те си вършат далаверите.
Съгласна съм, че държавата трябва ефективно да следи за спазването на правилата.
Но опростяване и преиначавате нещата съвсем умишлено. Никой не търси сигунали за колело или телевизор. Посочено е в предложението, че става въпрос за суми от 3000 лв нагоре, именно за да се избегнат подобни кокошкарски истори от типа детето на съседа има ново колело. Нелепо е и го знаете прекасно, но повтаряте без край подхванатия от медиите рефрен донос - бонус. Въпросните над 10 000 служители на НАП да си преценяват дали сигнала трябва да бъде разгледан или не. Предполагам, че и в момента има подобни сигнали, не само в НАП, но и в полицията, в общинската администрация и т.н.
Конкретен пример дадох - търговски обект, който не издава касови бележки и няма ценоразпис за предлагата услуги. Това донос ли е? Редно ли е да се подава сигнали за такива неща?
Бъркате потребителските сигнали за нелоялни практики и нарушения на търговци с доносите.
Две различни неща са, доносът обикновено се случва между две физически лица на принципа всеки срещу всеки. И е очевидно, че мярката на МФ цели точно това.

Самата дума "донос" е неточна. Въведе я ББ, хайде да не му се връзваме. Става дума за сигнали.
В тези сигнали ще се подават факти, за огромни укривани суми. И ще има наказания, ако само празнословиш.
Т.е. целта определено не е всеки срещу всеки, а всеки срещу данъчните измамници. Има разлика данъчна измама се доказва ужасно трудно. Става дума, че ако аз знам, че някой от вас води двойно счетоводство и така е успял да укрие 10 000 лева имам право да подам сигнала. Ако сигнала не докаже нищо ще ми пишат черна точка. За три такива сигнала глоба от 500 до 1000 лева. Обвинения от типа "Жасмин има ново колело" са несериозни.

# 23 195
Добре де, аз се чудя следното - какво би ви накарало лично вас да се усъмните, че някой ваш познат укрива доходи и да подадете сигнал срещу него? Оставям настрата варианта "донус - бонус" - чисто човешки, като будни граждани ви питам. Защото аз лично никога не бих го направила и никога не би ми минало през ум да седна да се чудя Пешо укрива ли доходи или не, камо ли пък да пиша доноси срещу него. Наистина ми е любопитно.

Съседи в блок. Единият апартамент се дава под наем. Наемателите се сменят често, някои са проблемни - шум, мръсотия и т.н. Отношенията вече са обтегнати и става ясно в един момент, че апартаментът се отдава без договор и без да се плащат данъци за наема.

Съседите-собственици подават сигнал. В този конкретен случай се установява, че се дължи данък за около пет години назад. Поуката - не ядосвай хората наоколо твърде много, все някой ще ти намери цаката.

Имам съвсем реален, подобен пример, но от друго естество

Скрит текст:
Моя приятелка се сдърпа с нейна съседка. Съседката започна редовно да подава сигнали срещу приятелката ми до Закрила на детето, за това, че бебето й (7 месеца) плаче денонощно - не го била гледала, оставяла го по цял ден да стои само и т.н.. Приятелката ми е с 3 деца. Луда я направиха от посещения в дома, проверки, привиквания в отдела и какво ли още не. Та да, поуката ти е много правилна - не дразни съседа, че може да ти скъси живота. И съм сигурна, че повечето мотиви за доносите ще са именно от такъв характер.

# 23 196
  • София
Вили Лилков ще си даде гласовете на ГЕРБ на втори тур.
Просто за сведение.

Очевидно е, че промените в ДОПК не целят сигнали за липса на касови бележки, цени или други подобни, за тях и сега си има уредба, включително по ЗЗП.
А за доносите срещу съседи - ако има шум и е мръсно или някой не си плаща таксите към входа, процедури също има, не виждам необходимост да се докладваме за неплатени данъци, нямащи нищо общо с първоначалните възражения срещу съседа.
И като цяло мярката е с привкус, че се прехвърля проблема от болната глава на здравата.

Аз лично не одобрявам сляпото прекопиране на западни практики. Предпочитам укрепване на авторитета на държавните органи, но се вижда, че това отново не е на дневен ред.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 10:09 от jasmin tisane

# 23 197
  • Буркина Фасо

първо докажи, че се плаща наем защото може и без.

# 23 198
Та да, поуката ти е много правилна - не дразни съседа, че може да ти скъси живота. И съм сигурна, че повечето мотиви за доносите ще са именно от такъв характер.

Пак ще кажа, че сигнали се подават и сега. В голямата част от случаите се работи по основателните - работа на съответните агенции е да ги филтрират.

Но аз не разбрах - за нарушения на пътя трябва ли да подаваме сигнали, ако не ни касаят? За неиздаване на касови бележки? За малтретирани животни? Това "доноси" ли са? С тях не може ли да се злоупотреби?

# 23 199
Не, не го бъркам. Клеймото "донос" беше сложено от медиите и политическите опоненти на управлението. И сега се повтаря навсякъде. Същността е, че правителството иска да стимулира подаването на потребителски сигнали, а не да накара съседите да се хванат за косите. Това съвсем умишлено се внушава, говори се за доноси и на всички е ясно каква е целта.

Критиките на опозицията трябва да са в съвсем друга посока - събираемост на данъци, налагане на санкции на големите играчи и т.н. Но отново атаките са на съвсем ниско ниво - доноси, съседи, колелета, телевизори.
Управляващите да бяха презентирали предложението по начин, непозволяващ да се стига до заключение за доноси. Това, че им липсват такива умения си е техен проблем и ще си понесат последствията.

# 23 200
  • Разпиляна във въображението
Аз лично не одобрявам сляпото прекопиране на западни практики. Предпочитам укрепване на авторитета на държавните органи, но се вижда, че това отново не е на дневен ред.

То е добре нашите органи да вършат нещата, но аз ел.управление не виждам много. Но отчитам, че вървим напред, но е бавно, тромаво и ще продължи с години и години. Има държава с невероятен опит. Да отиват там и да преписват. Нали сме с много IT, много добри и т.н. - да ги впрегнат в полза роду.

# 23 201
Вили Лилков ще си даде гласовете на ГЕРБ на втори тур.
Просто за сведение.

Много ясно. Неговото участие е само да се разсеят гласовете от синия вот. След това - с ГЕРБ. Язък за тъмносините от ИК, които стоят зад него. Ще останат неприятно изненадани. Ма явно и те са ок, че важното е да не е Терзиев, и Хекимян е по-приемливата кандидатура. Иначе някой от тях можеше да се поинтересува защо Лилков е ръкопляскал на Фандъкова през цялото време в общината, пък сега иска да е кандидат, покрепен от друга сила.

https://e-vestnik.bg/37388/vili-lilkov-kato-prodalzhenie-na-fand … glasovete-dosega/
Вили Лилков като продължение на Фандъкова; Как преливат гласовете досега

# 23 202
Но аз не разбрах - за нарушения на пътя трябва ли да подаваме сигнали, ако не ни касаят? За неиздаване на касови бележки? За малтретирани животни? Това "доноси" ли са? С тях не може ли да се злоупотреби?

Можеш да подаваш сигнал за каквото прецениш. Донос - бонус системата е грешна според мен - не самото подаване на сигнал. Защото това стимулира хората да подават сигнали за всякакви глупости, с надеждата, че ще изкарат едни бързи пари на чужд гръб. А на човека срещу когото е подаден сигнала свят ще му се извие от разправии, за да докаже, че не е направил нищо нередно. И, ако преди е имало сигнали, то сега с тези бонуси, сигналите ще валят, като пороен дъжд. Мислиш ли, че ще успеят да проверят всички? Не! Мислиш ли, че ще проверяват големите фирми? Гарантирам, че не. Просто пощите им ще се задръстят от сигнали, а те ще проверяват дребните, за да отчитат дейност. За да могат след това да дадат поредния брифинг, на който да се похвалят колко много сигнали получават, колко много работа вършат и как тази система - донос-бонус е страхотна и върши работа. А тези с хората в НАП, пак ще си минават между капките. Ето това ще стане - според мен.

# 23 203
  • Разпиляна във въображението

За тях си има ред, мисля? Подаваш сигнал в КАТ, но заставаш явно с името си. За касовите бележки също можеш да подадеш сигнал и т.н.

# 23 204
Сигнали за неиздване на касова бележка отдавна се подават, даже във всеки магазин виси телефон за подаване на сигнали, явно вече сте свикнали с това и не обрулвате внимание. Това е доста различно. Има си и данъчни под прикритие, и проверки, целеви.
Сигнали за нарушения на пътя също се подават и се насочват към полицията.
Сигнали за бедстващи животни почти няма къде да се подават, но мога да напиша подробно, ако е нужно.
Не знам защо се бъркат с тези ПЛАТЕНИ сигнали, и защо таите надежда да се организира добре, след като още не е оправена бакията с отнемането на автомобили. Но както и да е. Явно си заслужаваме тези политици, че и фенове си имат и ги защитават.

Общи условия

Активация на акаунт