Политиката в България - Тема 4

• 683 449
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 23 235
Кой е виновен. Хората които го избраха (хайде да използвам и аз това социалистическо понятие-  народа)- Борисов явно се харесва на много хора.
За мен обаче КП и АВ направиха голяма глупост, че не направиха коалиционно споразумение. В Германия подготвяха споразумението 3 г. и то бе 600 страници.
КП и АВ не успяха да проумеят, че освен ако радикално не изменим изборната система никога вече няма да имаме еднопартиен кабинет. Затова трябва от самото начало да се пазарят и да се записва какво е пазарено.

Точно това имах предвид. Те дойдоха да го изчегъртат, те го върнаха на бял кон, те го изпраха, заедно с Пеевски, те му дадоха достатъчно власт, но забравиха едно много важно нещо - от страх да не ги обявят за коалиционни партньори не подписаха коалиционно споразумение. И сега Борисов ги прави диви калинки, а те реално не могат нищо да направят без него. И не могат да го задължат по никакъв начин, защото може да работят заедно, но документално не са коалиция.

Знам, че Борисов оказва съпротива и е против, но понеже се заявява категорично, че Василев няма да вдигне ДДС и кляка, се зачудих да не съм пропуснала някаква официална промяна в позицията по този казус. Но очевидно няма такава, поне за момента. Надявам се и да няма.

Още няма нищо официално за ДДС-то. Но на последния брифинг Асен Василев каза, че е получил предложение от ресторантьорите да преджолат пакет с мерки за изсветляване на бизнеса, в замяна на това ДДС-то да си остане 9%. Обяви, че ще разгледат и обсъдят предложенията и, ако приходите от изсветляването са повече от приходите от ДДС, то данъка ще остане 9%.

# 23 236
  • София
Да, поправката на поправката не го одобрявам  и аз. Струва ми се, че се стига дотук от много бързане и го отдаваме на две неща - наближаването на изборите и желанието да се отчетем пред Брюксел за да ни пуснат за Шенген и Еврозоната, а и за ПВУ. За мен е грешка, нещата трябва спокойно да се обмислят и вярвам че от 1 ноември партиите ще станат по-отговорни.
Шенген все по-малко ще става за популистка дъвка на управляващите. Вече е на практика суспендиран, Германия въведе граничен контрол с Полша и Чехия заради мигрантския натиск от там.
https://bntnews.bg/news/germaniya-vavede-vremenno-kontrol-po-gra … -1249461news.html
Скрит текст:
Германия въведе временно контрол по границите си с Полша и Чехия, въпреки че и двете страни са в Шенгенското пространство.

Вътрешният министър Нанси Фезер обяви, че ще бъдат създадени временни гранично-пропускателни пунктове с цел овладяване на мигрантските потоци. На пресконференция в Берлин министърът обясни, че границите на ЕС се нуждаят от по-добър контрол, в противен случай Шенген е в опасност.

В Германия, която през миналата година прие около 1 милион украински бежанци, се наблюдава рязко нарастване на броя на търсещите убежище в сравнение с други части на Европа. Вчера и Полша започна да извършва проверки на някои превозни средства, идващи от Словакия, заради подозрения, че в тях може да има нелегални мигранти.

Полша също е обявила, че възстановява граничния контрол със Словакия.
https://www.dnes.bg/world/2023/09/27/polsha-vyzstanoviava-granic … -slovakiia.584124
Какъв Шенген, какви пет лева, не знам и аз вече. Нашите политици си карат през просото без да се оглеждат какво се случва.
И е очевидно, че Шенгенското пространство е зле, но не точно заради България.

# 23 237
Скрит текст:
Знам, че Борисов оказва съпротива и е против, но понеже се заявява категорично, че Василев няма да вдигне ДДС и кляка, се зачудих да не съм пропуснала някаква официална промяна в позицията по този казус. Но очевидно няма такава, поне за момента. Надявам се и да няма.

Виновен и е народа, който гласува така, че не посочи една партия, която да има достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно, а сместо това имаме фрагментиран парламент, което налага политиците да се омешат в най-различни странни наглед сглобни и коалиции. Виновни са и политиците, които толкова си могат.
Наистина не знаете какво искате. ГЕРБ нали беше партия с достатъчно депутати за да упрвалява относително самостоятелно? Да не връщам лентата назад, за други, които имаха значително мнозинство за да управляват с техните идеи и прогрми. И какво от това?
Политиците ни наистина толкова си могат, но на хоризонта няма по можещи. Не е добро това, което имаме, но нямаме друго и вината не е на народа.

# 23 238

Още няма нищо официално за ДДС-то. Но на последния брифинг Асен Василев каза, че е получил предложение от ресторантьорите да преджолат пакет с мерки за изсветляване на бизнеса, в замяна на това ДДС-то да си остане 9%. Обяви, че ще разгледат и обсъдят предложенията и, ако приходите от изсветляването са повече от приходите от ДДС, то данъка ще остане 9%.
Ясно, благодаря.
Надявам се да не се съгласят. Съгласна съм, че вдигането на ДДС и изсветляването на сектора са две различни неща и едното не трябва да е за сметка на другото. Чисто изнудване от Алибегов и ко.
Скрит текст:

Виновен и е народа, който гласува така, че не посочи една партия, която да има достатъчно депутати, за да управлява самостоятелно, а сместо това имаме фрагментиран парламент, което налага политиците да се омешат в най-различни странни наглед сглобни и коалиции. Виновни са и политиците, които толкова си могат.
Наистина не знаете какво искате. ГЕРБ нали беше партия с достатъчно депутати за да упрвалява относително самостоятелно? Да не връщам лентата назад, за други, които имаха значително мнозинство за да управляват с техните идеи и прогрми. И какво от това?
Политиците ни наистина толкова си могат, но на хоризонта няма по можещи. Не е добро това, което имаме, но нямаме друго и вината не е на народа.
Прекрасно знам какво искам и съм гласувала по съответния начин. Обяснявала съм в темата какви са били мотивите ми, продължавам да разсъждавам по същия начин и към настоящия момент, въпреки че не съм съгласна с някои действия на управляващите.
Разбира се, че част от вината е на народа. Като не искат Герб, защо Герб отново се отзова в позиция да управлява? Вината на политиците всички я виждаме, никой не си затваря очите за нея. Интересно защо толкова упорито си затваряш очите за отговорността и вината на хората.

# 23 239
Шенген е суспендиран, но АВ и КП, като хора които дълго време не са били в България се оставиха Херо Мустафа да им подложи динена кора.

Изпълниха поръчката за Македония, пренаписаха ПВУ, за да е в угода на зелените, опитаха да докарат американски фирми, напираме за Шенген и Еврозоната, даваме оборудване за Украйна - преизпълниха плана.  Мустафата вероятно е обещала да получат пари по ПВУ, но е "забравила" да им каже, че парите не се раздават на калпак, а са обвързани с тежки условия.

АВ и КП от страх да не ги обвиняват, че правят коалиция отказаха да подпишат предизборно споразумение с ББ. Другият вариант бе да поделят министерствата и всеки да отговаря за политиките в собственото министерство, а Герб да подкрепят безметежно политиките на техните министерства. Уви, по начина по който се разбраха нещата са много удобни на Борисов - той консумира власт, а го играе опозиция.

Birdflower, кой е казал че "народа" не иска Борисов? не го искат само някои "професионални протестъри" като Христо Иванов и Мая Манолова, които събират 2000-3000 души общо. Факт е, че след толкова години мнозинството е с Борисов.

# 23 240
Възстановяването на граничния контрол не е задължително да означава връщане на КПП-тата и картинка с 12-часови опашки. Контрол има отдавна и между Унгария и Австрия, но въпросният контрол е да минеш с 15км/час покрай полицай, който само поглежда дали не си качил 20 мигранти в автомобила.

# 23 241
Скрит текст:

Ясно, благодаря.
Надявам се да не се съгласят. Съгласна съм, че вдигането на ДДС и изсветляването на сектора са две различни неща и едното не трябва да е за сметка на другото. Чисто изнудване от Алибегов и ко.
Скрит текст:

Прекрасно знам какво искам и съм гласувала по съответния начин. Обяснявала съм в темата какви са били мотивите ми, продължавам да разсъждавам по същия начин и към настоящия момент, въпреки че не съм съгласна с някои действия на управляващите.
Разбира се, че част от вината е на народа. Като не искат Герб, защо Герб отново се отзова в позиция да управлява? Вината на политиците всички я виждаме, никой не си затваря очите за нея. Интересно защо толкова упорито си затваряш очите за отговорността и вината на хората.
За голяма част от хората е без значение коя партия ще управлява, а как ще управлява.  Хората се опитаха да дадат шанс на други, които не сториха нищо. Колко пъти трябва да получават такъв? 
В момента всички виждат, че няма равностоен играч срещу Борисов. И всичката власт да е в ръцете на наличното от останалите, все тая, те не могат да я използват.

# 23 242
Щом казваш кое да се приема и кое няма,значи си част от управлението,тогава ще си носиш и политическата отговорност.Не може когато ти е угодно да си част от сглобката,а друг път-не.
Кълчи г**о му казват.

Сега медиите пробутват как ППДБ са най-лошото,което се е случвало,опозицията врещи срещу 1,уж партньорите също динени кори подлагат, виновни са и за глобалното затопляне даже,изход бил Радев или предсрочни.Мерси съм,някой друг договор за по още 13г.да подпише,докато са сп,а после пак ще е Боеко и ДъПъСъ,с някоя патерица като ИТН или Възраждане.
Не съм късопаметна,такава медийна истерия е нямало,такова вмешателство и реторика на разединение за политически мераци, от страна на президент ,не помня да е имало,айде,от Първанов насам.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 13:08 от Морана

# 23 243
Ами ако си беше продължило първото правителство на ПП мандата, сега нямаше да сме в патова ситуация и ББ да си развява коня. Ама на някой тъпанар му беше голям зор да го бутне.

# 23 244
Скрит текст:

Ясно, благодаря.
Скрит текст:

За голяма част от хората е без значение коя партия ще управлява, а как ще управлява.  Хората се опитаха да дадат шанс на други, които не сториха нищо. Колко пъти трябва да получават такъв? 
В момента всички виждат, че няма равностоен играч срещу Борисов. И всичката власт да е в ръцете на наличното от останалите, все тая, те не могат да я използват.
Честно, не те разбирам.
Какво предлагаш в такъв случай? Да не гласуваме изобщо, защото всички са еднакви? Не е опция за мен.
Да гласуваме за Борисов, защото няма равностоен противник и е завзел цялата власт? Не ми е приемливо. Ако разсъжаваме и действаме по този начин, защо после роптаем, че ПП работят с Герб? С кой да работят, когато едни 20-25% продължават да гласуват за Герб? Всички са много възмутени и винят ПП, че управлява с Герб, но някак не отчитат и своята вина за това. Защото ако Герб имаше 10% примерно, нямаше да се налага да се коалират с тях. За мен хората имат споделена вина, заедно с политиците. Заради решенията си и заради пасивността си.  И аз не съм доволна от подобна сглобка, но лично за мен беше по-добрия вариант от избори без край и служебни кабинети.
Та сериозно питам какво предлагаш?

Колко време според теб трябва да се даде на тези нови хора да направят нещо? Не е ли малко рано за категорични оценки от типа "те не правят нищо", както и за оценки в другата крайност - "те са велики". Сериозно ли очакваш за няколко месеца нещата да станат осезаемо по-добре за хората? Това след толкова години еднолично управление на Герб, а преди това и на тройната коалиция? И при положение, че Герб продължава да владее сума ти структури на държавно и на местно ниво? И пак стигаме до въпроса дали хората не са виновни за това, защото Герб е там благодарение на техния избор.

# 23 245
Добре де,как да вдигне ддс на алибеговци като няма да бъде подкрепено в НС?Нали трябва да се гласува и това?
Като тръгна да съкращава администрацията същата работа,а знаем чия е администрацията,наща поне в Плд всичката е Герб.
Мога да го критикувам за изсветляването,че е или-или.Обачеее,като тръгнеш да правиш радикални промени,стачки,протести.

А очаквали ли са нещо друго, като се гушнаха с боко, като не могат да правят промени защо са в управлението.

# 23 246
Пропуснах да коментирам споделената от Морана новина на Тасс. Ще си позволя да вляза в реториката на някои съфорумци - скандално поведение и грандиозен гаф на Костадинов, който изнася данни от закрито заседание пред медии на страна, обявила ни за вражеска. Дано има по-сериозен отзвук и подобаващи реакции.

# 23 247
Скрит текст:
Скрит текст:

Ясно, благодаря.
Скрит текст:

Честно, не те разбирам.
Какво предлагаш в такъв случай? Да не гласуваме изобщо, защото всички са еднакви? Не е опция за мен.
Да гласуваме за Борисов, защото няма равностоен противник и е завзел цялата власт? Не ми е приемливо. Ако разсъжаваме и действаме по този начин, защо после роптаем, че ПП работят с Герб? С кой да работят, когато едни 20-25% продължават да гласуват за Герб? Всички са много възмутени и винят ПП, че управлява с Герб, но някак не отчитат и своята вина за това. Защото ако Герб имаше 10% примерно, нямаше да се налага да се коалират с тях. За мен хората имат споделена вина, заедно с политиците. Заради решенията си и заради пасивността си.  И аз не съм доволна от подобна сглобка, но лично за мен беше по-добрия вариант от избори без край и служебни кабинети.

Та сериозно питам какво предлагаш?

Скрит текст:
Колко време според теб трябва да се даде на тези нови хора да направят нещо? Не е ли малко рано за категорични оценки от типа "те не правят нищо", както и за оценки в другата крайност - "те са велики". Сериозно ли очакваш за няколко месеца нещата да станат осезаемо по-добре за хората? Това след толкова години еднолично управление на Герб, а преди това и на тройната коалиция? И при положение, че Герб продължава да владее сума ти структури на държавно и на местно ниво? И пак стигаме до въпроса дали хората не са виновни за това, защото Герб е там благодарение на техния избор
.
Нищо не предлагам, но хора, които плюят някъде и после ходят да го лижат, трудно мога да го приема. Това направиха ИТН, ПП, ДБ и т.н. За разлика от теб, аз не съдя изборът на хората, а действията на избраните, защото гласували или негласували всички плащаме данъци, всички понасяме техните решения.
Вероятно се повтарям, но всичкото време на света да бъде дадено на "новите хора" те няма на направят нищо по различно /разбирай по-добро/ от това, което са направили тези преди тях и ГЕРБ нямат вина, колкото и да бъдат обвинявани.
Всъщност имам предложение, но то е нереализуемо - за политици да бъдат предлагани хора, които поне са възпитани.Wink

# 23 248
Понасяме също и избора на гласуващите и негласуващите. Но явно е трудно да се разбере.

# 23 249
Морана аз съм съгласен с теб, но обикновено логиката е - който има министри е част от власт, който няма - не е. Хората комисиите за нищо ги нямат, нищо че са доста важни.  Това е като с  кмета - хората гледат кой е кмет, а не какъв е общинският съвет и дали не го саботира. В този смисъл ППДБ яко се прецакаха Взеха почти всички министерски постове, а нямат споразумение с Герб, че са длъжни да ги подкрепят и да не се правят на гламави.

П.С. Първанов бе цвете в сравнение с Радев. Ни е скачал срещу институциите всеки Божи ден, ни е отказвал да свика Консултативния съвет и е размахвал юмручета, нито като президент е излизал с откровено анти-НАТОвска риторика.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 13:36 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт