Градинарство - моето хоби 32

• 42 115
  • 796
  •   1
Отговори
# 180
Кога се сеят газаниите? Вкъщи за разсад или направо в градината?

Аз си правя разсад ама ако ще сеете сейте, че да могат да ви цъфтят лятото иначе ще закъснеете и късно ще цъфнат.

# 181
Алиса, благодаря! Според зависи дали първо ще намеря семена или разсад, а може и двете за разкош Grinning

Азалия, моята левизия цъфти доста дълго и повече от веднъж годишно. Но не знам от какво зависи. В момента една вече ми цъфти, другата до нея едва е започнала да образува цветоноси, при трета няма нищо. Цъфтяли са ми и лятото, и есента, изобщо са шантави непредсказуеми растения.

# 182
Привет отново! Последно искам да питам нещо, че ме мъчи и не мога да го измисля как да стане. По-нагоре качих снимка на алейката, която засадих есента с лукувички. Сега като излязоха и цъфнаха прецених, че искам да са по-нагъсто цветята и есента да насадя още лукувици. Та въпроса ми е как да знам къде под земята са настоящите лукувици.
Минават ми през акъла 2 идеи: 1. да извадя сега всички лукувици докато още виждам кое къде е (подвъпрос 1 е как да ги съхранявам; остава наличието на няколко летни грудки на растения, но да кажем, че есента ще са там и ще ги виждам) и есента да изкопая леха и да подредя нагъсто лукувичките;
2. да сложа пръчки до всяко цвете и да бучкам есента между тях.
Искам да стане цялата алейка в пролетни цветя напролет. Сега са 10тина лалета през 50-60 см

# 183
Според мен като започнат да жълтеят ги извади всички и ги прибери с листата на тъмно и проветриво място.

# 184
Можеш и да ги извадиш след като пожълтеят листата, и веднага да ги насадиш нагъсто. Отбележи си докъде си садила, и наесен оттам нататък садиш новите. По-добре е за лалетата да прекарат лятото в земята, отколкото навън.
Но гледай да не са съвсем нагъсто, с времето луковиците се размножават и трябва да им оставиш малко място.

Още една идея. Ако искаш да имаш летни и пролетни луковици на едно място, наесен като садиш пролетните, сложи между тях празни саксии с пръст. Напролет само вадиш саксиите и там садиш летните грудки, без да повредиш вече засадените растения.

# 185
Сега като пожълтеят ги извади и ги засей веднага както искаш . Но според мен да не са на много гъсто . В нас цялата градина ни е пълна с нарциси, лалета и зюмбюли , толкова са на гъсто , че от цяла градина да са цъфнали 20 - тина лалета , повечето са все листа и аз ще правя това като пожълтеят, но не е хубаво да ги съхраняваш .

ПС : И аз да питам нещо . Днес си купих градински бегонии от кауфланд  Х 6 броя в тарелка взех едни червени и едни розови със зелени листа, но има и с червеникави . Според вас кои са по хубави тия със зелените или с червените листа ? И на какво място да ги засея на слънце или по на сянка ? 

# 186
Благодаря за идеите. Проблема е, че аз тези съм ги наредила по цвят и искам между тях да сложа други цветове, ако сега ги преместя в единия край, на другия край есента ще трябва да сложа различни.. Идеята за саксията на празните места е много хубава, аз вече сложих летните лукувици, те не са ли многогодишни или ще трябва всяка пролет да слагам нови?
Ииии.. най-лесния вариант, за който се сещам е сега да сложа и новите лукувици на лалета... някой правил ли е такава простотия

# 187
Днес си купих градински бегонии от кауфланд  Х 6 броя в тарелка взех едни червени и едни розови със зелени листа, но има и с червеникави . Според вас кои са по хубави тия със зелените или с червените листа ?
Бегониите растат на слънце. Но с червени листа съм виждала само стайни, не градински. Има ли снимка?

# 188
Тези, които купих

Червените за гоито питах

И защо това цвете са му толкова светло зелени листата къде ли не го местех и покафеняват на места. Вкъщи го имам същото и е с тъмно зелени листа и ще цъфти.

# 189
Ао има откъде да вземеш нови луковици сега, нищо не пречи да ги засадиш.

# 190
  • Карлово
Това не е Матилда, а Бамби:

И той е градинар.

# 191
Сладурче Animal Cat! Втори ден подред под дъжда размествам дървета, храсти и хости. Матилда ме наблюдава под навеса и мяука с цялото гърло, сигурно ме мисли за луда и вика - прибирай се  веднага )))! Съседите и те така мислят.

# 192
И аз сега в дъжда се ровичках из градината. Хубаво е пък! Една съседска котка минава на инспекция при мен, но е срамежлива и не се задържа дълго. Засях ипомеи и декоративен грах, да пазят сянка на други растения. Засях и един милион семенца от кученца, дано пък да се завъдят вече. Уж били лесни, но трудно виреят при мен.
Затова пък лупините са се засяли из цялата градина, включително в саксиите и във фугите между плочите. Жал ми е да ги скубя, но стават огромни и ще ми задушат другите цветя. Може би ще преместя няколко на подходящо място. Другите нахални са риган и маточина, и те са плъзнали навсякъде.

# 193
Лупините у нас се покриват с гадни черни буболечки и вече не садя, иначе много ми харесват. Наскоро гледах Хобитът и там бяха снимали поляна с лупини, много красивичко. Видях на пазара някакъв японски лупин и взех за проба, ще видим първо дали ще оцелее и второ, дали ще въшляса Triumph

И защо това цвете са му толкова светло зелени листата къде ли не го местех и покафеняват на места.
Това май е спатифилум, ако осветлението и водата са му добре, може да му е бедна почвата. Както е сниман изглежда му е тъмно на точно това място, (но пък и да не е съвсем на прозореца).Или водата да е с твърде много хлор. Потъмняването в края на листа най-вероятно е от недостатъчно вода, те обичат да са поляти, но не и да им ливнеш една кана вода. А бегониите ми харесаха както са насадени на картинката алтернативно, по една тъмна и една зелена да се редуват Smiley Розовите са много сладурски въпреки, че аз не съм фен на тъмните листа.

# 194
Здравейте, освободи ми се една ваничка на терасата (източна на перилото) дали някой има свободни луковици на зефирантес да ми подари? Ще си поема доставката. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт