Градинарство - моето хоби 32

• 42 128
  • 796
  •   1
Отговори
# 255
Не нещо като това на снимката по-долу, което е азалия, но нещо не мога да намеря ароматни да ги помириша и да знам дали е това
Скрит текст:
Азалиите точно са ароматни. Гарденията е с твърди листа и заоблени цветчета, много приличащи на роза, но по-плоски.

# 256
  • София
Здравейте, моля за малко помощ. След около месец ще има възможност да се разчисти по дължината на къщата, като изложението е запад-северозапад, 600 м н.в, с почти постоянно духаш вятър. Слънцето огрява в момента след 14,30 часа, а с напредване на лятото - след 13.30 ч. Искам да насадя няколко  Юниперус Хиберника или Лавзонов лъжекипарис, харесват ми със сивозеления си цвят. Кое е по-подходящо?
Скрит текст:

# 257
Според мен и двете са хубави. Лъжекипарисите и Лейланди изместват в момента Туя смарагд по популярност.
Предполагам покрай оградата искаш?
Предполагам също, че с къщата върви и ландшафтен проект. Предлагам ти да го разгледаш или поне да се консултираш с ландшафтен специалист. Проектите не са скъпи, а са чудесна насока за по-нататък.
Имай предвид, че това са големи храсти и трябва да са на около метър от реалната граница на парцела. По-малки ложе и на 50-60 см. Като гледам е подобно мястото на нашата западна страна. Показвам ти как изглежда.3 М от къщата до границата на имота. Оградата е ажурна, но основата 50 см камък е в нашето място изцяло. Туите са на 50 см от зида. помисли за напояването, също е добре да се планира и направят разводки преди оформянето на двора. Това също ландшафтен го прави най-добре.
Ако ще има и градена ограда - ажурна или плътна също вземи предвид.
И ще трябва много да ги пазиш. Само от думата майстори ми настръхва кожата, а вие имате тепърва изолация, замазка, мазилки…
Успех!

# 258
  • София
Marieta, много благодаря за съветите и снимката! Да, покрай оградата, като там и по проект е заложена храстовидна растителност. Тъй като напредъкът по къщата няма да бъде толкова бърз, искам да заложа някои храсти, имам по проект и "две липи отпред" Simple Smile Иначе плодните дръвчета са засадени още есен 2021 г.
За тази страна искам хем нещо, което да спира малко вятъра, но пък не искам плътен еднороден плет, т.е подобна на твоята ще гоня.
Ограда ще се прави последна от тази страна, че е 35 м и да, някаква полуажурна ще бъде.

# 259
  • Пловдив
София,лавзоновия ми е фаворит .Доста лесно се гледа .Голяма част от съседите имат хубави големи лъжекипариси от този вид .Издържат на пек ,на силен вятър (при нас също духа много ,дърветата все са наклонени) и търпи доста подрязване .
От Юниперусите имам няколко вида ,но точно Хиберника не и  повечето  видове от това семейство   са бодливи .

# 260
  • София
Благодаря, nelina!
Определено ще сложа и нещо истинско зелено, за контраст. До блокът ни, около едно неработещи от две години заведение чудесно растат ето тези.
Скрит текст:
Търсачката ми ги определя като западна или източна туя? Никой не се грижи за тях, а са чудесни растения! Вятър ги брули, само дъждът ги полива, а наоколо в градинки и по дървена има неприятели.

# 261
Успех, София!
Да, нашите са Туя Смарагд, наситено зелено и една хвойна, донесена от гората като 50 см клонче, сега е колкото туите.
Но преди 2 г слагах други пак туи и от 3 засадени, 1.5 заминаха…

# 262
  • Пловдив
На западна туя ми прилича .Източните трябва много да се подрязват ,за да се сгъстят  и  имат едни шишарки ,по много на клон .

# 263
Ето ги пухкаланите. Ако тях коментирате:)
През мрежата е снимката и затова малко пиксели рана Simple Smile и мътна.
Това между тях какво е - не ме питайте. Така си расте

# 264
Marieta, много благодаря за съветите и снимката! Да, покрай оградата, като там и по проект е заложена храстовидна растителност. Тъй като напредъкът по къщата няма да бъде толкова бърз, искам да заложа някои храсти, имам по проект и "две липи отпред" Simple Smile Иначе плодните дръвчета са засадени още есен 2021 г.
За тази страна искам хем нещо, което да спира малко вятъра, но пък не искам плътен еднороден плет, т.е подобна на твоята ще гоня.
Ограда ще се прави последна от тази страна, че е 35 м и да, някаква полуажурна ще бъде.
Надявам се, че "двете липи отпред" са само поезия. Няма по-ужасно дърво от тях. Надигат тротоар, бетон, почва с корените си. Сеят издънки из цялата градина, няма оттърване от тях - като троскот са, по цялата градина есенно време е посипано с присъцветници.
Ако можете да избирате, подберете друг вид широколистни. Моя градинар ми предложи и посадихме лиродендрони. Надявам се единствения боклук от тях да са листата наесен.

# 265
  • густо майна Филибето
Аз ще си насадя липа , може би отвън, на "тротоара", защото вътре имам:  върба, три брези, пауловния, три сини смърча, един голям вече бор, Ела конколорка, два кипариса, един аризонски кипарис- синкаво-жълт, нар, глог декоративен, церцис (който режа много, ясеноволистен клен, две много високи спираловидни туи, мушмула, две ябълки,кайсия, райска ябълка две ели, и още няколко високи иглолистни, две големи дървета лагерстремии плюс две средни, плюс няколко храстовидни. плюс много храсти и тревисти. даже има място за две езера и малко тревичка. Simple Smile И това всичкото плюс къщата и другите постройки - на един декар. На "тротоара" има още три бадема, една слива, вишна, круша, три череши и нектарина. А, вътре прасковите не ги броя. Докато мога, ще се грижа за тях. После ще гледам да се оправя с дивата лоза и бръшляна,за да не погълнат всичко, а останалото ще се превърне в парк. А когато съвсем не можем, ще стане гора.  Simple Smile Ако много закъсаме с дървата, има откъде Grinning

Юниперус хиберника имам два броя. Не расте бързо, но иска стригане веднъж в годината, или на две, за да държи форма. Единия го бях вързала вътре, клон за клон, и той расъл повече от едната страна, заради което се килна. Ако не бяха вързани, просто щеше да надебелее повече от едната страна. И като го развързах, се разпарчетоса. Отрязах някои вътрешни клони, пак ги вързах, но много свободно, и подстригах така, че да заприлича максимално на другия.
Ако вали сняг, трябва своевременно да се изтръска, иначе пак трябва да се връзва после. Ако се стриже редовно, предполагам, че ще е стегнат и няма да има поражения от сняг.

Подстригания беше по-голям от другия. Но на това място условията сигурно са такива, че расте по-гъст и стегнат.

Това като развързах вързания. Даже не бях го развързала още съвсем, после беше по-страшен, но закапа дъжд и аз побързах да поработя по него, вместо да снимам.

Крайният резултат:

# 266
Липата при нас е на 30м от къщата. Като цъфти ухае целия квартал, разкошна е. Отварям прозореца сутринта и се усмихвам широко.
Далече е от бетони, нищо не ѝ пречи, семеначета се косят с тревата. Поддръжката е елементарна, косачка с кош и листосъбирач есента.
Това с " боклука" от дървото ме прободе в сърцето...

# 267
Не съм го написала "боклука" с лошо чувство. Само че цяла година вадя листа и присъцветници от останалата част на градината. Липата е на 40 метра разстояние от другите растения. Като духне вятър и всичко се набива между тях. Нали градината трябва да има естетически вид без да се превръщам в неин роб. Ами жълтите тичинки които правят килим под нея  като цъфне. Ами лепкавия мед, който капе по всичко под нея. Въпреки това сме запазили дървото. Но не бих го ползвала като вид за ново озеленяване. Разбира се всеки е в правото си да избира.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 00:40 от dariVale

# 268
  • София
В интерес на истината точно две липи отпред имаме по проект. То друг е въпросът, че з нашето много селско село  проект Озеленяване по правило не се иска... Знам тези неща за липата и бях засадила една в дъното на парцела, но я получих почти без корен, брутално изкопана от разсадника (Елит -Петрич) и не се разви.
Интересно е това  дърво, дават го бързо растящо? Аз мисля един клен непременно отпред, за друго ще помисля.

# 269
ММ има страшна алергия от липата (и от черешата) Това бих добавила само в дискусията. Внимавайте с подобни проблеми.
А и има доста видове дървета… само погледнете списъка на Любознателна Simple Smile.
Сз едно дърво съм махнала - пауловнията - красота НО толкова боклук в правия смисъл. Първо цвят после листа после шишарките които се самозасяват и имаш гора скоро… а после каква мъка е с издънките. Също плитката, но силна коренова система е опасна за огради и сгради.

Общи условия

Активация на акаунт