Градинарство - моето хоби 32

• 42 694
  • 796
  •   1
Отговори
# 600
Хостата си е зеленчук в Япония, берат се млади връхчета като покълнат докато листото е още навито на фитил, и се готвят като аспарагус, може да се варят, пържат, панират
Скрит текст:
Аспержи може би, аспарагус не беше ли друго?

# 601
От череша не съм пробвала нищо, розов цвят ли наподобява? Имам малка черешка сега, мисля да пробвам листа от нея за чай, макар че пише че горчи. Обаче ми е интересно, ще ви кажа резултата вероятно утре, ако случайно има дълготраен ефект 😁 За цвят е късно, от сакура сигурно става ароматен чай, но им мина сезона.
Аспержи може би, аспарагус не беше ли друго?
Хаха, да, аспержи, аспарагусът е мъката на художника, нали?

Малко от двора
Скрит текст:

# 602
Ефи,
Прекрасни!
Какво е на първата снимка?

Аз трябва да измисля лятно цвете на туфа. Да замести лалетата.

# 603
Момичета,

и аз имам нужда от помощ ето така ми изглеждат листата на розата, на какво може да се дължи?

# 604
Ефибуш, не знам цвета на черешата да се консумира, чела съм за дръжки и листа. Не съм правила чай от листата, слагах ги сурови в салатата 😃 леко горчиви са.
Мариета, аз на едно ъгълче съм комбинирала лалета с бялата градинска лилия/ крем Lilium candidum. Започва още рано да расте зелената част, но много бавно и имат декоративен ефект. Когато лалетата цъфтят са ниски и не пречат, но като прецъфтят вече израстват и ги закриват. Не се налага да махам стъблото на лалетата, оставам да си изхрани луковицата. Накрая лилиите стават с високи и тънки стъбла и разцъфтяват в бяло, целият двор ухае. Само, че не цъфтят едно след друго, има интервал от около месец. Сега е студено и още са на пъпки.
Тук са влезли в божура и като цъфнат става много весело

Последна редакция: вт, 30 май 2023, 15:49 от Касия

# 605
  • Варна
Четох, че вайгелата се подрязва след прецъфтяване. Моите са с по 3-4 клона ( за 2-ра година при мен). Каква е идеята? Скъсяват се клоните наполовина или?  Дали моите не са твърде малки за подобно упражнение?

# 606
  • Бургас
Четох, че вайгелата се подрязва след прецъфтяване. Моите са с по 3-4 клона ( за 2-ра година при мен). Каква е идеята? Скъсяват се клоните наполовина или?  Дали моите не са твърде малки за подобно упражнение?
Ако подрежеш /скъсиш/ някои клонки може да предизвикаш вторичен цъфтеж. Той няма да е така обилен, но ще имаш възможност да се порадваш още малко на цветовете. Отрязаните клонки, като махнеш прецъфтелите цветове, за да не правят семена, може да набодеш на сенчесто място в градината и да опиташ да вкорениш. Аз съм успявала само с вайгелата със зелени листа. Тази с пъстроцветните, не пожела да се вкорени. Едно вкоренено храстче е много хубав подарък.

# 607
Вайгелата може да я кръцнеш малко за да се сгъсти като храстче, иначе стават като пиян октопод.
Какво е на първата снимка?
Аз трябва да измисля лятно цвете на туфа. Да замести лалетата.
Азалия, мирише на крем за ръце 😁

За при лалетата от многогодишните хемерокалисите са много ефектни, а и са луковица, много лесно ще се подредят покрай другите. От едногодишните аз харесвам латинките, много лесно растат и се ширят, но често хващат черни буболечки иначе цъфтят дълго. Калибрахоето е прекрасна дълго цъжтяща туфичка, но поне при мен го ядат охлюви. Може да сложиш и гаура, но да не е съвсем върху лалетата, а малко встрани, коренът е към 10см диаметър, но като цъфне покрива половин метър площ, много е практично за целта.  В момента съм на вълна бакопа и вербенки (снимани са горе, три коренчета покриха една саксия, само не знам вербенките колко дълго карат, за пръв път садих), много весела комбинация, но пък трябва да се пазарува ежегодно. И всякакви многогодишни почвопокривни стават, тип арабис и аубриета, малко са еднотипни ¯\_(ツ)_/¯

# 608
Ефи, а марката на клематиса с големите цветове на сн. 3 каква е? Много съм влюбена във техния род 😜

# 609
Вербените цъфтят до есента, само махай прцъфтялото и веднага ще направи нови пъпки на същото клонче.

# 610
Супер за вербенките Hug
Ефи, а марката на клематиса с големите цветове на сн. 3 каква е? Много съм влюбена във техния род 😜
Shikoo

# 611
Четох, че вайгелата се подрязва след прецъфтяване. Моите са с по 3-4 клона ( за 2-ра година при мен). Каква е идеята? Скъсяват се клоните наполовина или?  Дали моите не са твърде малки за подобно упражнение?
Режи смело след прецъфтяване и пак ще цъфне. Така имаш цвят цяло лято . Може и повече от 2 пъти
Важно е в края на есента да изрежеш и оформиш желана форма за пролетта.
За Вербените - аз имам многогодишни, по 70 см сигурно стават високи, като почнат да цъфтят Юли - до Късен Септември има.
Хамерокалиси имам пред/под/между кипарисите и в един майски сняг Simple Smile
Лилиуми са идея, мерси! Не съм имала до сега. Май има нискостеблени, нали?
До обед е слънце, после сянка мястото.

Последна редакция: вт, 30 май 2023, 20:07 от MarietaYo

# 612
Многогодишните вербени друг сорт ли са, или зимуват на топло твоите?

# 613
В двора са си. Преди 2 седмици ги подрязах, че вече бяха по 2 - 3 педи високи и гледам вече са се разклонили. Ето снимка от 24 Юни 2022

# 614
Ааа, това твоето е флокс! Аз за друго цвете говорех. Сега се сещам, че май пак е ставало същото объркване GrinningGrinning
Ей това цветенце имам предвид аз. Снимка от нета, днес ме домързя да ги снимам.

Общи условия

Активация на акаунт