Градинарство - моето хоби 32

• 42 128
  • 796
  •   1
Отговори
# 240
Липсваха ми снимките ти, Любознателна. Хубаво е, че пак си тук.

# 241
Момичета, отдавна не съм се вясвала.
Четох в предишната тема, че се чудите за зокумите. Да споделя и моя опит.  Пробвах как ли не. Аз ги прибирам, когато Т паднат до минус 5. И изнасям около един градус, за да се климатизират. Една пролет изведнъж падна до минус четири, с вятър, и всичките им листа окапаха. Пораснаха после, но цъфнаха късно.
За съжаление рязането забавя цъфтежа. Един септември ги орязах драстично, и те пропуснаха цъфтеж. Направиха пъпки следващия септември, но те общо взето тогава престават да цъфтят, студено ли им е, не знам.. Цъфтят на стари клони. И както и да режа, обилен цъфтгеж имам през година.Мога и по-рядко да режа, но са твърде обемисти за мястото, където ги прибирам.
Виждам из квартала засадени в земята, но там е завет, наблюденията ми са, че всичките ми цветя закъсняват от тези във вътрешната част поне с три дни, та до седмица. Затова не ми се рискува. Няма да умре, но няма и да цъфти, ако поизмръзне.

Жълтата роза на  Лейди Банкс, известна още като Лутея, вече е изцяло разцъфтяла.  Истинско чудовище, добре, че е без бодли. Това е вътре, покатерена върху райската ябълка.

И отвън:

"Пилето", от три лоницери нитида.

На колко години е" Лейди Банкс"? С какво изложение е местоположението й?

# 242
Любознателна, идвай по-често с тази красота. Пилето е впечатляващо!

# 243
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
любознателна, искам у вас.
Simple Smile
и тук е хубаво, но по друг начин. Simple Smile

# 244
Аз тия дни се захванах да вадя нарциси , зюмбюли и лалета . Директно ги изхвърлям . Бих дала на тези, които искат , но не ги знам какви са тъй като не цъфнаха. Повечето мисля са късни. Ама си е зор. Разсадите мръднаха, скоро ще сея в градината . Сигурно ще изкарам 4 - 5 големи чувала с луковици и листа толкова са много .

# 245
Ох, и аз се чудя с тези лалета -  тези, които останаха само листа дали да ги махна и изхвърля, като знам, че са от по-изчанчени сортове? Не мисля, че проблемът са условията, защото едни жълти и едни тъмночервени вече 3-та година ми цъфтят без проблем. Очаквах много цвят - над 100 луковици и ми цъфнаха 10-тина, а миналата година бяха страхотни.

# 246
Аз тия дни се захванах да вадя нарциси , зюмбюли и лалета . Директно ги изхвърлям . Бих дала на тези, които искат , но не ги знам какви са тъй като не цъфнаха. Повечето мисля са късни. Ама си е зор. Разсадите мръднаха, скоро ще сея в градината . Сигурно ще изкарам 4 - 5 големи чувала с луковици и листа толкова са много .

кажи къде си.
все някой ще е близо и ще те спаси от мъките. Simple Smile

# 247

кажи къде си.
все някой ще е близо и ще те спаси от мъките. Simple Smile

От Добрич съм !!!

И моите не цъфнаха всички 10 20 да има цъфнали лалета и нарциси. Късните и те не цъфнаха всички . Дали защото покрай лалетата има и много малки луковички . Като вадя не са много на дълбоко . Там сея и летни цветя и се полива и въпреки всичко не знам защо не можаха да цъфнат всички .

# 248
  • София
Здравейте. Искам съвет относно бурени и плевели.
Имаме голяма градина и съответно много бурени, които плевим. Съответно те трябва да се изхвърлят някъде, а вече почти няма къде. Последно ги ползвам за мулчиране, но ми прави впечатление, че когатослагам окосена трева от ливадата става по хубаво и след известно време тя някак си изчезва, а с оскубани плевели не е така (изглеждат грозно и между тях пак изникват плевели). От два дена съм се замислила дали има нещо като клонотрошачка, но за бурени? Да ги слагам там и тя да ги нарява на ситно.
Вие какво правите с вашите бурени?

# 249
  • густо майна Филибето

На колко години е" Лейди Банкс"? С какво изложение е местоположението й?

Огряна е от запад, от изток не толкова. Мисля, че ѝ е пета година, но не съм сигурна. За първа година не ѝ умират клони. Обикновено като се разлисти, и няколко изсъхват. Не зная причината. Пръсках, поливах с препарати...Все тая. Ако не изсъхваше, щеше пак толкова да я режа. Наистина е чудовище,расте като бясна.  Доколкото знам, не е за студен климат.

И аз имам едни мини нарциси, които цъфтяха три години, и спряха. вадих, местих - не цъфтят! Но повечето лалета не цъфтят, когато не се вадят луковиците. Искат си вадене всяко лято, и засаждане в края на есента.

gfrty, компостирай ги на по-голяма купчина. Когато се мулчира с тях, са малко рехави, и поникват отдолу нови, защото имат светлина.  Ако са окосени с косачка, са ситни и равномерни, изглеждат добре на вид. А "изчезват", защото изсъхват. Аз мулчирам зеленчуковите лехи, като трупам поне 6-7см окосена трева, вкл. окосени бурени. Имаме към 200кв общо "тротоар", който също се коси, там расте всичко.. За две-три седмици така се сплесква, че все едно изчезва. Но пък е плътна и под нея излизат само троскоти и балури, ако ги има.  Само около корена на домати/краставици оставям някакво разстояние без мулч, 1-2 пръста, за да не гние до корена, ако е много влажно.
Друг вариант е да сложиш оскубаните отдолу, а отгоре окосена трева. Не се притеснявай, че са много като височина, полей няколко пъти и ще се залепят за земята Simple Smile

# 250
Здравейте,

отдавна търся едно цвете, което не съм сигурна как се казва. Беше с бели цветчета и тъмно зелени дебели листа. Продаваха го в цветарския до карфур в the mall в София. Страхотен аромат имаше по смомен. От типа на азалия/гардения, но от тогава каквото и да помириша, не е то . Четох май, че има азалии дето са ароматни... Може ли някой да даде насоки?

# 251
Радвам се че Любознателна отново споделя прекрасната си градина Hug
отдавна търся едно цвете, което не съм сигурна как се казва. Беше с бели цветчета и тъмно зелени дебели листа.
Стефанотис?

# 252
Любознателна, скоро си мислех, че може да ни зарадваш с пролетни красоти!
Дали и моята без бодлива красавица ще стане такава охрооомна. На каква възраст е?
Alia,
Ще питам сестра ми в Д-ч дали иска и ще пиша ЛС.
Аз плевели не бих компостирала. Всичко оплевено хвърлям на селския куп за градински отпадъци
Ако имах зеленчукова градина щях да събирам тревата

# 253
Радвам се че Любознателна отново споделя прекрасната си градина Hug
отдавна търся едно цвете, което не съм сигурна как се казва. Беше с бели цветчета и тъмно зелени дебели листа.
Стефанотис?
Не нещо като това на снимката по-долу, което е азалия, но нещо не мога да намеря ароматни да ги помириша и да знам дали е това

# 254
гарденията е с по-лъскави листа, азалията е с по-мъхести, камелията има много интерсна подредба на цветчето...
за аромата... пъхнах си носа в една гардения тук, убедена, че всички гардении ухаят страхотно... голямо разочарование беше. Wink

Общи условия

Активация на акаунт