Градинарство - моето хоби 32

• 42 788
  • 796
  •   1
Отговори
# 300
  • Майнатаун
Здравейте, показвам една малка част от розите от двора на  родната къща на съпруга ми. Розите са сяти от неговата баба и са над 40 годишни. Има и още но нямат все още цвят.

# 301
Лилит, много впечатляващи рози, и огромни 🥰
И най-вече ме притесниха катерливите рози? Имат кафяви петна , които изобщо незнам от какво са..
Гъбички, случва се. Може да пръскаш с мляко 1:2 разредено с вода. Или с разтвор от 1чч вода, 1сл оцет, 1 1/2сл сода, 1сл веро, 1сл олио, бъркаш всичкото добре и го сипваш в кофа с 4л вода да се разреди, после пръскаш розите веднъж седмично за известно време. Най-ефикасно обаче е да подстрижеш розите с петната.

# 302
Благодаря , ще пробвам домашната рецепта, че фунгицид тук трудно ще намеря …

# 303
  • Пловдив
И аз благодаря ! Залитнах по домашната рецепта ,но реших да видя кои фунгициди ще помогнат .Оказа се ,че от наличните у нас ,Скор ще свърши работа .

Между другото , редуването на Скор и Флинт Макс излекува ръждата/сачмянката по Лавровишната .Сега пръскам всяка седмица с листен NPK (Хортигроу за листно декоративни ) и резултатът е страхотен .На мястото на всички опадали листа ,излизат по няколко нови .Жълтият им цвят също премина до по-наситено зелен .Скоро ще снимам и ще покажа преди и след .

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 21:46 от nelina_london

# 304
И аз благодаря ! Залитнах по домашната рецепта ,но реших да видя кои фунгициди ще помогнат .Оказа се ,че от наличните у нас ,Скор ще свърши работа .

Между другото , редуването на Скор и Флинт Макс излекува ръждата/сачмянката по Лавровишната .Сега пръскам всяка седмица с листен NPK (Хортигроу за листно декоративни ) и резултатът е страхотен .На мястото на всички опадали листа ,излизат по няколко нови .Жълтият им цвят също премина до по-наситено зелен .Скоро ще снимам и ще покажа преди и след .
Може ли да се пръскат фотинии с него? Ами иглолистни?

# 305
  • Пловдив
dariVale ,за Хортигроу ли питаш ?
Има много видове .Отначало ми бяха дали стандартен 20-20-20 ,обаче аз се разрових в Английския Амазон ,за да проверя дали има конкретен тор за Лавровишна и попаднах на един ,за който мненията бяха чудесни ,придружени със снимка .И видях ,че съотношението на Азот трябва да е двойно на останалите .Затова купих Хортигроу с подобно съдържание (ще прикача линк),води се за листнодекоративни растения  .На него пише ,че не предизвиква изгаряне на листата  и растението може да се третира  листно  на всеки 7 до 10 дни ,може и с  капковото .
Със сигурност става за фотиния .За Иглолистни също ,само не съм проверила какво е количеството на Mg в съдържанието ,защото за важно за игличките .Иначе , като ми остане малко в пръскачката напръсквам и  вечнозелената Магнолията ,сята миналото лято и най-накрая виждам наченки на нови листа и при нея .

https://torove.bg/npk-hortigrow-hortigrou-30-20-10-plus-mikroele … iselini-100gr-1kg

# 306
Жълтата роза на  Лейди Банкс, известна още като Лутея, вече е изцяло разцъфтяла.  Истинско чудовище, добре, че е без бодли. Това е вътре, покатерена върху райската ябълка.

И отвън:

Аз идвам пак с въпроси за Лейди Банкс. Колко корена са, на колко години е, спомняте ли си от къдя е купите.
Извинявам се, че съм толкова подробна, но и ММ се за риби, даже обсъждахме къде да я бучнем и как да й направим "катерушка" 😀

Нелина, благодаря за разяснения та за Хортигроу. Ще се възползвам от опита Ви.

# 307
Не питаш мен, но да си кажа - от един храст си взех за резник и се хвана

# 308
Алиса,
Можел ли да сложиш бордюри?
Това вила някоя ли е … балчишки камък

Не, не къща на село . Мястото се намира на улицата от едната страна на двора . Като тротоар е . Едно време са сложили балчишки камък и отпред е градинка в която са борчетата . Обаче пръста слиза много на долу към пътя и се ядосвам и чудя какво да направя . В момента на мястото има трева . Но се чудя райграс ли да сея и малко цветя . .Само цветя ли да сея .. Искам да е хубаво ..

# 309
Днес сглобих компостер от ЛИДЛ в него какво да слагам? Например трябва ли да надребнявам обелките от банан? Черупките на яйцата трябва ли да ги счукам? Всеки съвет ще ми е от полза.

# 310
Днес сглобих компостер от ЛИДЛ в него какво да слагам? Например трябва ли да надребнявам обелките от банан? Черупките на яйцата трябва ли да ги счукам? Всеки съвет ще ми е от полза.
Банан да, и черупки от яйца, счукай ги ако искаш, може и черупки от ядки, окосена трева, опадали листа, изрезки от храсти, но да не са особено дебели клони и да са максимално насечкани, изхвърлени стайни цветя, букети, бели хартиени салфетки, обелки от цитруси и лук, огризани ябълки, кафе. Добре е вътре да влиза дъждовна вода от време на време. Обаче се чака към 2г за да стане на компост.

# 311
Тъкмо се чудех едно листа изгнили от мин година какво да ги прави, ще ги метна като основа в компостера. Благодаря, Eфибуш!

# 312

Банана го режи с ножица по на дребно , окосен райграс , черупките от яйцата ги измивай и ги сложи да съхнат и тогава ги начупи , сложи и малко пръс , знам , че е хубаво да има и малко хартия и пирончета . После ще пресяваш ако трябва . Кафе също да и листа , но само не и орехови , че трудно гният.

# 313
Как изглежда вашия компостер? В съседския двор уж сложили някакъв, но той представлява сковани дъски във формата на сандък,  като между дъските има разстояние и като цяло не мога да му схвана идеята…

# 314
Ето която компостер. От ЛИДЛ го взех преди време на брошура беше, но го пускат и в Кауфланд и може би по магазините като Мосю Бриколаж и тн

Общи условия

Активация на акаунт