Глиобластом - тема 2

• 50 722
  • 645
  •   1
Отговори
# 630
  • в пералнята
Здравейте!
Бих искала да ми разкажете малко повече за това заболяване, и по-конкретно за самите симптоми. От около седмица имам световъртеж и главоболие, придружени от болка във врата и раменете. Посетих невролог, който каза, че причината е в стегнати шийни прешлени. Въпреки това ме посъветва, ако състоянието не се подобри, да направя ядрено-магнитен резонанс. Честно казано, много съм се уплашила и ще се радвам на повече информация.
Моля ви, запазете спокойствие и не си поставяйте диагнози. Често първопричината на вашите симптоми са стегнати шийни прешлени. Изчакайте още седмица и ако наистина не се подобри, си направете ЯМР. Така ще се знае със сигурност. Може да са хиляда неща, включително някой вирус.

# 631
Здравейте!
Бих искала да ми разкажете малко повече за това заболяване, и по-конкретно за самите симптоми. От около седмица имам световъртеж и главоболие, придружени от болка във врата и раменете. Посетих невролог, който каза, че причината е в стегнати шийни прешлени. Въпреки това ме посъветва, ако състоянието не се подобри, да направя ядрено-магнитен резонанс. Честно казано, много съм се уплашила и ще се радвам на повече информация.
Моля ви, запазете спокойствие и не си поставяйте диагнози. Често първопричината на вашите симптоми са стегнати шийни прешлени. Изчакайте още седмица и ако наистина не се подобри, си направете ЯМР. Така ще се знае със сигурност. Може да са хиляда неща, включително някой вирус.

Не си поставям сама диагнози, просто ме е страх, защото имам детенце на годинка. Постоянно ми минава през ума какво ще стане, ако ми се случи нещо. Записах си час за ЯМР и чакам. Болката във врата и раменете поотмина, но световъртежът и главоболието продължават.

# 632
Недейте! Защо пък да е точно това?!
И на скенер се вижда иначе...
Симптоматиката е различна.
Къш от тук- с най- добри чувства!🥰не си го и помисляйте! Гушнете детенце и изчакайте без мисли за такива неща.
Без да омаловажавам болката ви! Куп неща са възможни. Това е рядко.

# 633
Недейте! Защо пък да е точно това?!
И на скенер се вижда иначе...
Симптоматиката е различна.
Къш от тук- с най- добри чувства!🥰не си го и помисляйте! Гушнете детенце и изчакайте без мисли за такива неща.
Без да омаловажавам болката ви! Куп неща са възможни. Това е рядко.

Благодаря! ❤🙏

# 634
Здравейте, прочетох всичко написано по темата за глиобластома и реших да се включа, защото искам да споделя и собствения сблъсък с това зло. На 49 години съм и в края на Юни ми беше открит тумор в ляво темпорално. След три операции ( хематоми след отстраняване на тумора доколкото е възможно ) ми беше поставена присъдата 4 стадий глиобластом. Минах 60 облъчвания + химиотерапия в Иван Рилски, но четейки повече по темата разбирам, че съм със смъртна присъда и ми се иска да се подготвя доколкото е възможно за това което идва, а и да подготвя семейството си. Всеки съвет е добре дошъл! Благодаря ви предварително и съжалявам за това през което минавате вие и близките ви.

# 635
  • в пералнята
Здрасти Веном, съжалявам, че си в нашата тема.
Да ти кажа честно, то не знам дали човек може да се подготви за това...

Обаче виж, ако можеш си оправи всички документи и неща, разкажи на семейството ти кое къде е, какво е важно.
От психологическа гледна точка, поговорете си честно, няма да е лесно. Празнувай и живей, докато можеш. Споделяй си хубавите неща с най-милите хора и това е...
Не знам какво друго да ти кажа. Пиши при нас, с каквото можем, ще помагаме.
Кураж!

# 636
Благодаря за отговорът Архинора и за напътствията.
За момента се държа и не изпадам в тъмни мисли, а и не искам да губя време в тъмното….. моята цел е да съм със семейството си докато ми е писано и да им спестя възможно повече трудности занапред. Ще бъда тук когато мога и ще споделям, благодаря отново.

# 637
Олее Sad
Съжалявам,че си тук! Доста странно е да пишем с някой, който изживява това. Всъщност ...вероятно ние ще имаме повече въпроси към теб.
Въпреки всичко,което четеш, въпреки науката- от сърце ти желая друг изход!
Да...подготви си всичко, работи с психолог,но дано, дано има лъч надежда и обърнеш играта.
Какво симптоми имаше? Свързваш ли го с нещо в живота ти? Пиши,пиши всичко, което е на душата ти. Питай,споделяй, плачи си тук виртуално, разказвай...
с теб сме!

# 638
Изтръпнах, когато видях, че има нови коментари в темата...
Съжалявам, че си тук Веном!
Няма много какво да се каже за този труден и тежък път...
Кураж и сила! Моля се медицината скоро да намери отговора на всички въпроси Hands Pray

# 639
Ами последната година ми се насъбра повече стрес в личен план, но не го отдавам на него. Иначе хубава работа, която обичах, постоянни пътувания със самолет ( почти всеки месец ). От началото на годината започнах да получавам някакви странни усещания, които наричах паник атаки - странно вълнение, че нещо ще се случи и след това прималяване. Причината да мина скенер и да открият тумора беше продължаващо главоболие и изтръпване на дясната ръка. Иначе питайте и ще се радвам да съм ви полезен с каквото мога.

# 640
Веном и аз съжалявам за диагнозата с която се сблъскваш в толкова ранна възраст. Подобен на теб е случаят със съпругът на Вяра и Надежда, той вече повече от 10г се бори с тази коварна болест. Слава Богу, през това време са пораснали децата му, за които успешно работи и се грижи с голямата помощ на съпругата си. В момента мисля, че е на вливки с Авастин, който не се поема от Здравната каса и е доста скъп. Ако искаш пиши им да се съветвате.
Другото което ще те посъветвам, ако имаш ТЕЛК, можеш да опиташ лечение в Германия, където лечението с Авастин е безплатно, но трябва да се регистрираш на адрес, че живеш там, поемат и те викат на съответните вливки.Мисля, че artas се казваше една жена от темата "Малко трудна тема рак..", която се лекува там, засега успешно от рак на панкреаса, след като в България са и отказали всякакво лечение. Мисля, че в Хайделберг се изпробваха нови лечения по отношение на глиобластома.
Млад си, мисля че си оправен щом пътуваш често навън, заинтерусовай се и не се предавай лесно. Не се отчайвай, живей и се радвай на всеки ден прекаран със семейството си!
Успех!

# 641
Благодаря за съвета, ще проуча всичко написано. Все още се ориентиран кое и какво и как, но всяка насока е полезна и нямам намерение да се предавам лесно!

# 642
  • Пловдив
Авастин няма одобрение за приложение при Глиобластом от EMA , така че  никъде в Европа не се прилага- освен офлейбъл и не се покрива от здравно-осигурителните институции .
Общ преглед, създаден от AI

+2
Yes, Avastin (bevacizumab) received U.S. Food and Drug Administration (FDA) full approval for the treatment of recurrent glioblastoma (GBM) in December 2017 after a period of accelerated approval. The approval covers adult patients with glioblastoma whose cancer has progressed following prior treatment. While Avastin remains a standard second-line treatment option for recurrent GBM, its clinical benefit in this setting is primarily considered to be in delaying progression and reducing the need for corticosteroids, though its impact on overall survival is debated and not established by all studies, such as the EORTC 26101 trial.
Details of the Approval
Recipient of Approval: Genentech, the manufacturer of Avastin.
Date of Full Approval: December 5, 2017.
Indication: Treatment of adults with glioblastoma that has progressed after prior therapy (recurrent disease).
Clinical Context
Purpose in Recurrent Glioblastoma: Avastin is used to treat glioblastoma that has recurred after initial treatment.
Benefits: It has been associated with delaying disease progression and decreasing the need for corticosteroids in this patient population.
Limitations: The European Medicines Agency (EMA) rejected its use for recurrent GBM due to a lack of positive benefit-risk and questions about the clinical relevance of radiographic response rates. While the U.S. approval stands, the overall impact on survival remains a subject of ongoing research and debate, with some studies showing limited benefits in overall survival compared to other treatments or placebo.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 11:58 от whitefang

# 643
Проверих и за Англия, понеже имам статут за гражданство, но и там не се прилага за глиобластома поради ненадеждни данни за полезно действие. Сега приключих с облъчванията и ги понесох добре и ще видим какво следва, като ще чета и за всички алтернативи.

# 644
Здравей, Веном!Аз съм със същата диагноза поставена преди година и половина.На 42 години съм и си живея нормално,като изключим,че съм в болнични. Гледам да практикувам умерен спорт често за да поддържам тялото доколкото може.

Общи условия

Активация на акаунт