Глиобластом - тема 2

• 51 065
  • 645
  •   1
Отговори
# 615
И така, пак съм аз и търся някаква надежда и успокоение като пиша....отказаха ни операция, защото първо не се знае дали ще я преживее и въобще ще има ли някакъв резултат...... накратко никой не се наема.Честно казано и аз не бях много съгласна, може би така е по добре.С една дума ни отписаха, да се прибираме и да чакаме най лошото...Само че аз не искам да спирам до тук, все си мисля че има шанс.Последната ми надежда е кибернож....но възникват въпроси.....насочих се към Пловдив,защото ни е най близо.Как ще пътуваме и ще я водя също е проблем.След като не е правена операция и не сме регистрирани в онкото може ли да се проведе лъчетерапия?
Не зная какво друго да направя.....обикалям по лекари напразно сякаш съм само "касичка".Много е тежко....

# 616
Здравей, Konstanss!
Ние правихме кибернож в Пловдив в "Свети Георги", но май нямаше ефект. Много бързо след това взе да се влошава. За огромно съжаление си права, много е тежко да те отпишат и да си безсилен. Ако искаш отиди в "Свети Георги" за консултация в Клиниката по лъчетерапия. Завеждащ е един млад лекар /забравих му името/. Ние бяхме при  д-р Жеков, но не ти го препоръчвам /груб и арогантен/. Ако имаш въпроси, пиши ми на лично. Дано имате късмет!

# 617
  • в пералнята
Дано Вяра да се включи, по мои спомени те бяха правили гама нож в Панагюрище, дано не греша.

# 618
И така, пак съм аз и търся някаква надежда и успокоение като пиша....отказаха ни операция, защото първо не се знае дали ще я преживее и въобще ще има ли някакъв резултат...... накратко никой не се наема.Честно казано и аз не бях много съгласна, може би така е по добре.С една дума ни отписаха, да се прибираме и да чакаме най лошото...Само че аз не искам да спирам до тук, все си мисля че има шанс.Последната ми надежда е кибернож....но възникват въпроси.....насочих се към Пловдив,защото ни е най близо.Как ще пътуваме и ще я водя също е проблем.След като не е правена операция и не сме регистрирани в онкото може ли да се проведе лъчетерапия?
Не зная какво друго да направя.....обикалям по лекари напразно сякаш съм само "касичка".Много е тежко....
Здравейте,
За Кибернож-зависи колко е голямо образуванието, защото ако е голямо няма да може да се направи.
Ака сте се спрели на Пловдив,  направете консултация с доц. Веселин Попов, той е завеждащ на клиниката по лъчетерапия в Св. Георги. Може да си запишете час и през Superdoc за него. Млад специалист, изслушва и обяснява разбираемо..
Радиохирургия може да се прави и с други видове линейни ускорители, не само с Гама нож или Кибер нож. Не знам от кой град сте

# 619
Ние правихме радиохирургия ( кибер нож) в Панагюрище и гама нож два пъти в Плевен, в болница " Сърце и мозък". Имахме много по голям ефект от гама ножа. Ако е възможно, изберете гама нож( той е само за тумори на главата).

# 620
  • Пловдив
В Панагюрище има TueBeam STX .
Това НЕ Е КиберНож. Такъв има само в св. Георги - Пловдив
ГамаНож- само в Сърце и Мозък- Плевен.
И двете  НЕ  са подходящи за дифузни тумори , каквито са повечето първични мозъчни малигнени тумори- основно глиални. Имат много рязка граница на спадане на дозата на границата на планирания тумори обем. - при CyberKnife - 500 микрометра(0.5мм). , а при GhamaKnife 100микрометра.. Подходящи
са ясно-отграничени от здравата тъкан
образувания. Разликата - Гама Нож използва като източник радиоактивен
Кобалт- облъчването е с Гама лъчи, а Кибернож е линеен ускорител на фотони- работи с електричество . Освен това при Кибернож има повече оси на движение и целия процес е роботизирана- планираната доза в тумори обем се постига с множество лъчи излъчени от стотици различни ъгли - последователно.
Ако тумория обем въобще позволява радио-хирургия - другите линейни ускорители с които може да се прави РХ И са с по-плавно *деградиране" на дозата -до мм. - са подходящи.-TueBeam e OK.
Halcyon също.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 00:10 от whitefang

# 621
Цитат на: Arhinora
link=topic=1540295.msg49862951#msg49862951 date=1750238717
За съжаление дексаметазона действа много зле на костната структура, едно от страничните му действия е остеопороза. Възможно е да е от него. За обезболяващо трябва да попитате лекуващия онколог.
Здравейте!Моят съпруг също имаше болки в кръста и гърба,не искаше да върви заради това.Купихме специален колан,не помогна.Онкологът ни изписа таблетки и лепенки,давахме и трамадол.Минаваше му.После спря да се оплаква

# 622
Пак съм аз ..... при нас се получи абсолютна липса да приема храна и течности.Всичко се отказва, моля дайте ми съвет какво да правя......Бърза помощ ми отказват, някаква система да се сложи,но без рецепта не се съгласяват....направо не знам как да я накарам да се храни.При някой имало ли е такъв проблем и как се справихте?

# 623
Писали сме го преди, блокират всички дъвкателни рефлекси, дори и вода не можеше да преглъща мъжа ми, давала съм със спринцовка на капки.
Може да опитате да му влеят манитол на два пъти по 500 мл за два дни, за да спадне евентуално отока на мозъка, но кой знае колко няма да помогне. Бърза помощ почти отказват да идват, защото нашите близки не били спешни случаи, а и да дойдат слагат един диазпан и си тръгват.  Майка ви получава ли гърчове, говори ли още?
В последния стадий получават гърчове, не могат да говорят, да преглъщат, само едни очи те гледат молещо, чуват и разбират всичко. Жестоко, жестоко, не може да се забрави, остава страшна травма и за близките.
Въоръжете се с много търпение, дано имате късмет да е безболезнен края.

# 624
Тъжно е развитието на болестта. Дано да няма болки.

# 625
Писали сме го преди, блокират всички дъвкателни рефлекси, дори и вода не можеше да преглъща мъжа ми, давала съм със спринцовка на капки.
Може да опитате да му влеят манитол на два пъти по 500 мл за два дни, за да спадне евентуално отока на мозъка, но кой знае колко няма да помогне. Бърза помощ почти отказват да идват, защото нашите близки не били спешни случаи, а и да дойдат слагат един диазпан и си тръгват.  Майка ви получава ли гърчове, говори ли още?
В последния стадий получават гърчове, не могат да говорят, да преглъщат, само едни очи те гледат молещо, чуват и разбират всичко. Жестоко, жестоко, не може да се забрави, остава страшна травма и за близките.
Въоръжете се с много търпение, дано имате късмет да е безболезнен края.

От доста време спряха гърчовете, те бяха всъщност до момента три или четири.Говори, на моменти малко заваля,може за сега да преглъща,но отказва да приема храна и течности.Нищо ли не може да се направи?
Дексаметазона също го спряхме ......

# 626
Констанс, щом са спрели гърчовете и говори, може да преглъща, ако диша самостоятелно, без кислороден апарат, значи има още живот в нея. Мисля, че трябва да продължите дексаметазона в евентуално по-малки количества, да опитате с вливка на манитол в домашни условия. Това са мои наблюдения, всеки случай е индивидуален, посъветвайте се с онколога и, тогава предприемайте действия. Заболяването е жестоко и от него рано или късно отърване няма. Ако се налага искайте обезболяващи.
Кураж и търпение ви желая.

# 627
Благодаря,просто се притеснявам как без храна и никакви течности ще се справи.
Наистина е много трудно да приемеш всичко това......
На моменти забелязвам трудно дишане,нещо като хъркане така да се изразя....и това ли ще ни се случи?Може ли малко насоки ако ми се наложи за апарата.

# 628
Миличка...мисля, че идва краят:(
Изключително бързо се развиват нещата по- принцип. Без дексаметазон- не могат. Той...прави други бели. Омагьосан кръг.
Приготви апарат за твое успокоение,но...не очаквай чудо. Тежкото дишане често показва началото на тежката част. И при нас го предшестваше отказ от храна и вода. До апарат не стигнахме,не мога да помогна. Просто...я "пуснах" да си иде. Някак знаех,че не иска нищо повече.
Съжалявам! Дано ме разбираш правилно.
Силно те прегръщам и знай, че си направила нужното! Нищо,ама нищо до тук не е проработило- уви. За толкова години,толкова различни хора Sad
Всички знаем добре болката и безсилието на този момент.
С теб сме!

# 629
Здравейте!
Бих искала да ми разкажете малко повече за това заболяване, и по-конкретно за самите симптоми. От около седмица имам световъртеж и главоболие, придружени от болка във врата и раменете. Посетих невролог, който каза, че причината е в стегнати шийни прешлени. Въпреки това ме посъветва, ако състоянието не се подобри, да направя ядрено-магнитен резонанс. Честно казано, много съм се уплашила и ще се радвам на повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт