Глиобластом - тема 2

• 54 821
  • 708
  •   2
Отговори
# 135
Какво ползвате за отводняване, до сега не сме ползвали такива. Подуто му е около врата и го дави и понеже тия дни лежи все по гръб, явно нещо се натрупват секрети и трудно ги отхрачва. Сега вечеря и си хапва доста, та като по седя седнал отдели доста секрети. При нас е доста горещо и се налага след обяд да включвам климатик, но държа отворена вратата, за да не става течение в стаята.

# 136
Какво ползвате за отводняване, до сега не сме ползвали такива. Подуто му е около врата и го дави и понеже тия дни лежи все по гръб, явно нещо се натрупват секрети и трудно ги отхрачва. Сега вечеря и си хапва доста, та като по седя седнал отдели доста секрети. При нас е доста горещо и се налага след обяд да включвам климатик, но държа отворена вратата, за да не става течение в стаята.
Дима, всички симптоми които описа са вследствие на дексаметазона. При нас също ги има.При продължително приемане на кортикостероиди развиват Синдром на Кушинг- напълняване в корема, лицето, шията, гърбица на врата и отслабване на крайниците.
Лекарите ни казаха, че колкото време човек е пил дексаметазон, толкова ще е нужно да се изчисти от него.
Мъжът ми в момента е на 0,25 мг. ( 1 мг.на 4 дни)...ужасно трудно е отказването на това лекарство.Толкова бавно намаляме и при всяко намаляне има някакво влошаване и поява на нови симптоми.

# 137
Кончита, моля да споделиш какъв вид и марка кислороден концентратор ползвате. Явно и ние трябва да се ориентираме, защото започва по трудно дишане и то не от дробовете, а по скоро от гърлото. От дексаметазона отече около врата и шията, лицето се окръгли, а  крайниците много отслабнаха. Движи се из къщи, храни се сам, но определено зазлява. Не зная на какъв вид лекар да го заведа, в града ни белодробното отделение е пълна скръб, веднъж преди 4 г.беше там, ужас. Не мога да го помъкна в София в това състояние. Кръвното и пулса ходят нагоре, надолу. Просто съм в голям стрес, не знам как да му помогна. Давам хапчета за кръвното, геломертол за отхрачва е, Мико макс за гъбички в устата. Утре ще търся да го настанят във вътрешно отделение в една частна болница.
  Моля за мнение за кислороден концентратор.
  Спокойна вечер на всички.
Дима,здравей!Взех концентратор от Адапт.бг,под наем 140 лв,месечно.Премери му сатурацията като се закашля и задъхва.Нека го види оториноларинголог.Да не прави едем на ларинкса

# 138
За жалост в областен град нямаме дори свестен УНГ. Има подутина от ляво на шията, от която страна е тумора. Езика му е набразден, понякога говори в унес, много храчки изкара, жълтеникави. Днес личната ни лекарка е след обяд, но тя чака аз да и кажа за къде да ми даде направление. Много съм объркана и притеснена.
  Благодаря ти за съветите.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:18 от Dima5

# 139
Да,не е лимфен възел?Дай му нещо противоалергично ,не му пречи  ,ако не помогне.
Боже,как е възможно да няма лекар,който да подхване болния и да го консултира адекватно.Да питаш неврохирурга,който го е оперирал?

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 14:52 от Кончита

# 140
Кончита, благодаря за съветите.
Замерих сатурацията 95 - 96, колкото е и моята. Операцията му е от 19.06.2019г и неврохирурга му едва ли вече си спомня за мъжа ми. Той е пациента с най-дълга преживяемост и онколозите може да се каже, че вече сме им омръзнали, отговарят ми че все по-лошо ще става. Личната лекарка ми предложи да даде направление за кардиолог и като и казах, че отделя храчки, отговори, че нищо не може да направи, в града няма оториноларинголог, а той не е в състояние да пътува. Така, че давам дактарин за гъбичките в устата, геломертол и сироп Бронхостоп за отхрачване, пръснах веднъж езика с гранофорин, таблетки за смучене Йелоклийн с хиалуронова киселина за езика, отвара с живовлек. Изобщо помогни си сам, утре ще занеса за изследване храчка и ако е нужно(по всяка вероятност) ще започнем антибиотик. Спряла съм всякакви климатици в къщи.
Още си спомням за Кокорчето, колко без помощна се чустваше, как я връщаха от спешното с думите нали знаете диагнозата, нищо не може да се направи, както Белокоска, Светлито и други. Пълна безизходица, всеки стига до тук, въпрос на време.

# 141
Да, така е Дима, но ти си от сериозните бойци! Пожелавам ти отново да ги изненадаш! Дръж връзка с Кончита- много подготвена! Ако може и има нещо, с което да облекчите, ще го намерите, сигурна съм!

# 142
  • в пералнята
Дима, малко е бабешки лек, ако не помогне, няма да попречи поне. Вземи една глава лук и я издълбай и напълни с мед. Образува се нещо като сироп. Дай му го - действа отхрачващо.
Виж да му направиш топъл компрес, ако идва от гърдите.
Личната поне преслуша ли го?

# 143
Дима,ако имаш инхалатор му прави инхалации с бромхексин амп.Нашият пък е много нервен,върти се в леглото напред,назад,не спи.Не искам да му давам хлорпротиксен, че много е унесен после,но май ще се наложи.

# 144
При нас няма подобрение 10 дни след терапията. Даже много се влоши по време на нея.  Пие дексаметазон, но и той не дава резултат.лекарите казват, че е донякъде нормално и че трябва да отшуми с времето, че е облъчвана много голяма площ, но тя по цял ден спи, не е много адекватна, разбира, но е някак много “бавно” всичко- бавно ни разбира, бавно отговаря, използва малко и прости думи.

По време на терапията й вливаха Манитол, и сякаш не беше чак толкова зле. Възможно ли е да има повишено налягане или вода в мозъка(не знам как ае казва медицински)? Чудя се, ако й влеят, дали няма малко да освободи налягането… неврохирургът й препоръча скенер, за да се види дали няма хидроцефалия или оток. Казва, че е много рано, за да отминат страничните ефекти. Тя е с астроцитом 2 степен, но не знам къде другаде да пиша, освен тук.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 20:13 от OutOfNowhere

# 145
Не се притеснявай, че пишеш тук, ето съпруга на Вяра и Надежда също е бил с астроцитом. Тя е много борбено момиче и е успяла 10 години да удържат положението. Разбира се става въпрос за млад мъж със стабилна опора до себе си.
Нормално е майка Ви да спи повече след лъчетерапията, също да има отоци от дексаметазона. Ще се закрепи, нужно е време.
  А моя човек се почувства малко по добре, днес кръвното му е нормално, пулса също и седна да си пийне малко ракийка, нека аз да го уревавам и да ми трепери всичко. Дано се по закрепи малко, не му мърморя за ракията, питал си е докторската и си пие по 40 - 50 мл вечер. Знае ли човек колко му остава. Снощи ми говореше, че вече си отива, дори бълнуваше нещо, тази вечер е друго. Такъв е живота, шарен.
Аз ще си наема кислороден концентратор, понеже виждам накъде вървят нещата, пък дано Господ ни отреди още време заедно.
  Благодаря на всички са съветите и съпричастноста. Лека вечвр!

# 146
Всички сме с вас силни момичета! Пък да...до когато- до тогава! Тези моменти на закрепване дават ценна глътка въздух.

# 147
Кончита, благодаря за съветите.
Замерих сатурацията 95 - 96, колкото е и моята. Операцията му е от 19.06.2019г и неврохирурга му едва ли вече си спомня за мъжа ми. Той е пациента с най-дълга преживяемост и онколозите може да се каже, че вече сме им омръзнали, отговарят ми че все по-лошо ще става. Личната лекарка ми предложи да даде направление за кардиолог и като и казах, че отделя храчки, отговори, че нищо не може да направи, в града няма оториноларинголог, а той не е в състояние да пътува. Така, че давам дактарин за гъбичките в устата, геломертол и сироп Бронхостоп за отхрачване, пръснах веднъж езика с гранофорин, таблетки за смучене Йелоклийн с хиалуронова киселина за езика, отвара с живовлек. Изобщо помогни си сам, утре ще занеса за изследване храчка и ако е нужно(по всяка вероятност) ще започнем антибиотик. Спряла съм всякакви климатици в къщи.
Още си спомням за Кокорчето, колко без помощна се чустваше, как я връщаха от спешното с думите нали знаете диагнозата, нищо не може да се направи, както Белокоска, Светлито и други. Пълна безизходица, всеки стига до тук, въпрос на време.
С подобни симптоми беше и съпруга ми и беше направил Белодробна емболия в двата дяла. Приеха го в кардиология, но не успаха да ги разбият. Назначиха терапия, от която вече не дишаше тежко. Постоянно мерих сатурация и щом паднеше под 85 включвах концетратора на 2л. Пиеше и по 1/2 фурантрил за отводняване.......Сега като се замисля как издържах, боли, стягаме душата, а вътре празно..........Disappointed Relieved

# 148
Посъветвайте ме... на майка и отказаха химеотерапия. Щом не е активна повече от 50% нямало смисъл, ще и се гади, повръща и ще и стане още по-зле.
Да търся невролог, за да продължим с него от тук нататък.
Днес невролога ми отдели не повече от 5 минути. Дори не погледна дисковете и документите. Видя само рецептата, каза ми, че ще ми е трудно. Майка пие сутрин и вечер Депакин 500, Нексиум 20 и Дексаметазон 4. Даваме Нексиума по време на хранене Депакина и Дексаметазона след хранене.
Било неправилно - Нексиума трябва да се дава преди хранене 30 мин.!?
Майка се оплаква, че я боли гърба, краката, дупето... Тя е с премачкани два прешлена. Помолих за нещо за болката... През зъби ми каза Парацетамолче....
Абееее, към кого да се обърна за помощ - какъв специалист?
Личната - не, лъчето - не, мед.онкология - не, сега невролога - не!?
Ами... тя умира.... то и аз умирам, и лекарите умират, но..... все още сме живи!

# 149
Посъветвайте ме... на майка и отказаха химеотерапия. Щом не е активна повече от 50% нямало смисъл, ще и се гади, повръща и ще и стане още по-зле.
Да търся невролог, за да продължим с него от тук нататък.
Днес невролога ми отдели не повече от 5 минути. Дори не погледна дисковете и документите. Видя само рецептата, каза ми, че ще ми е трудно. Майка пие сутрин и вечер Депакин 500, Нексиум 20 и Дексаметазон 4. Даваме Нексиума по време на хранене Депакина и Дексаметазона след хранене.
Било неправилно - Нексиума трябва да се дава преди хранене 30 мин.!?
Майка се оплаква, че я боли гърба, краката, дупето... Тя е с премачкани два прешлена. Помолих за нещо за болката... През зъби ми каза Парацетамолче....
Абееее, към кого да се обърна за помощ - какъв специалист?
Личната - не, лъчето - не, мед.онкология - не, сега невролога - не!?
Ами... тя умира.... то и аз умирам, и лекарите умират, но..... все още сме живи!
По-добре без химиотерапия,за болките от онкото лепенки или трамадол с рецепта от личната.Фамотидин давахме заедно с дексаметазона,да не дразни стомаха.От онкото дадоха и табл. Оксидон,и двете помагат.Мъжът ми също сплеска прешлен.Постепенно минава.Паратрамолът е с обикновена рецепта,дадат и без

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 18:05 от Кончита

Общи условия

Активация на акаунт