На море в Гърция 2023 - I

• 63 443
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
На Батис партита има петък и събота, но не всяка седмица, често правят сватби там. Но там, предполагам защото е почти в рамките на града, не е типичния къмпинг.
Каламитци е голям къмпинг, с много места на сянка. Има места за палатки и каравани, а има и бунгала. Инфраструктурата е много добра, има магазин, басейн, заведения, плажът е доста широк. Малко по-далече от Аспровалта и Кавала.

# 511
Запазих 1 нощувка в Солун по пътя ни за морето.. Може ли да ми препоръчате хубав ресторант с вкусна храна, приятна атмосфера/гледка за вечеря? За един ден освен Бялата кула, още 1-2 забележителности кои бихте препоръчали?

# 512
  • Пловдив
Запазих 1 нощувка в Солун по пътя ни за морето.. Може ли да ми препоръчате хубав ресторант с вкусна храна, приятна атмосфера/гледка за вечеря? За един ден освен Бялата кула, още 1-2 забележителности кои бихте препоръчали?
всички забалежителности почват от църквата Св.Димитър надолу по една улица, която води до крайбрежната...виждат се. Самата църква също е красива и различна.

# 513
Вчера се върнахме от Солун. В събота отидохме до Бялата кула. Там ни предложиха комбиниран билет 15 евро за 4 забележителности - самата Бяла кула, Археологическия музей, Музей на византийското изкуство и Ротондата. Поотделно мисля, че билетите са по 8 евро (за Ротондата може би 6). Решихме, че явно тези четири представят най-добре Солун, щом ги предлагат заедно, и си взехме. Забележителностите предлагат мобилно приложение, което можеш да си изтеглиш и можеш да използваш телефона си за аудиогайд. Ако смятате да го правите, вземете си слушалки. Ние първия ден нямахме, а на следващия имахме само едни(забравихме вторите) и съжалихме. В Бялата кула всички надписи са само на гръцки, а ми беше интересно. На върха има хубава гледка. Както бяхме най-отгоре, видях прелитащ големичък зелен папагал Grinning. Не знаех, че има свободно летящи в Солун. Кулата е на брега, оттам тръгват корабчета и правят разходки(не знам дали са интересни). По брега има дълго 5 км трасе за разходка. На излизане от кулата тръгнахме надясно и съвсем бързичко стигнахме до паметника на Александър Велики, а малко след него - до инсталацията "Чадърите".
Трите останали забележителности ги събрахме в един ден, но се поизморихме. Ако обичате музеите, Археологическият (голяма експозиция на първия етаж и две зали в сутерена) и Византийският (11 зали) са добре и си струват. Археологическият отнема доста повече време от другия.
Ротондата беше за мен много приятна изненада - след цялата умора се затътрихме на още километър и нещо и видяхме арката на Галериус(с Ротондата са в един архитектурен ансамбъл) - въобще не съжалявам, защото е мащабна и красива. Още малко вървене и стигнахме до Ротондата, която се оказа една от най-впечатляващите култови постройки, които съм виждала. На разказ няма кой знае какво да се види - цилиндрична постройка с купол, няма зали, няма експозиция, обаче първо ахваш като я видиш отвън, после ахваш като влезеш - огромно, ама огромно вътрешно пространство, сигурно имаше 50 метра на височина? със следи от старите златни и шарени мозайки. Беше много добър финал на деня.
Добавям: през туристическия сезон (вече сме в него), работното време на тези забележителности е от 8 до 20 часа.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 18:47 от Grizantema

# 514
  • някъде ... тук ...
Акаша, Платаници също е голям и просторен къмпинг със сянка и страхотен плаж. Не знам за партита, но имаше доста младежи. Не знам и дали има бунгала, евентуално каравани под наем. Не сме ходили там от 3 години. На Аспровалта сме планирали да сме в края на юни за уикенд.
Гризантема, благодаря за инфото! Все заобикаляме Солун и само веднъж сме се разхождали около Бялата кула за час-два.

# 515
За по-голямо и оживено - по-голямо е. Пясъчната ивица със сигурност не е по-дълга, и е много по-тясна. Но пък е по-фин и светъл пясък, макар и с камъни тук-таме. И двете си имат предимства и недостатъци. Ние, като ходехме на Ситония, всяка година пиехме първо кафе с първи плаж на Никити, но никога не съм отсядала и не бих отседнала там (освен евентуално в каменна къща в старата част).
Колко дълга изглежда визуално пясъчната ивица е различно от това, което може да се измери по картите и се цитира по официалните сайтове. Та в тази връзка плажната ивица на Никити е по-дълга от тази на Торони, сравнявала съм Simple Smile.

# 516
Отзиви за Самотраки, заслужава ли си кратка ваканция там?

# 517
Всеки остров си заслужава, според мен. Самотраки е див остров, но има красиви места, има водопади, диви кози и природа. Само един пясъчен плаж, до който се стига относително трудно, пътят миналата година беше доста разбит. Струва си да се види, но не бих повторила:) Пътува се само от Александропулис.

# 518
  • В Космоса
Благодаря за отговорите за къмпинг! Ние палатка ще разпъваме. В крайна сметка май ще е Аспровалта.

# 519
Отзиви за Самотраки, заслужава ли си кратка ваканция там?
Ходила съм там и не бих повторила. Плажовете са каменисти. Има водопади наистина, но водопади има и на други места... Не е моето. Но пък на някои хора им харесва. На другите гръцки острови бих отишла пак, бих живяла там. Самотраки не успя да ме впечатли.

# 520
За мен Самотраки е вълшебно място. Много роматично, има какво да се разгледа определено - археология, природа, да не говорим за спокойствието. Тъй като ние обичме каменисти плажове, това не е недостатък, даже напротив. Невероятна кухня (ммм, тези ярешки котлети). На нас 7 дни не ни стигнаха даже.

# 521
  • София
Аз не съм ходила на Самотраки, но ми се вижда интересно място (признавам, че и ярешкото ме влече) извън комерсиалните дестинации. Така че се надявам някой септември, като му дойде времето, да му отделим няколко дни. Привлича ме най-вече спокойствието и запазената природа, а и има къде да се попечеш и изкъпеш, въпреки че плажовете не са толкова атрактивни като на други места.

# 522
  • Варна-София
Здравейте момичета,
моля да ми кажете дали паркът Waterland си заслужава? Искам да заведем сина ни, който е на почти 10, през юни? Simple Smile

# 523
Здравейте момичета,
моля да ми кажете дали паркът Waterland си заслужава? Искам да заведем сина ни, който е на почти 10, през юни? Simple Smile
Заслужава си. Виж пост 428.

# 524
  • Once there was a Hushpuppy...
Много подробно и хубаво описание на забележителности в Солун е дала съфорумката Gruzantema, само да допълня за Ротондата. Тя е уникална по много причини, историята на построяването й, смяната на религиозната й функционалност през вековете, автентичните археологични артефакти, имам предвид мозайки и стенописи, висока е 24 метра, дебелината на стените - 6 метра и стигам до това, че отворила наскоро след ремонт. Преди около 5 години, а преди това е била затворена за реставрация за около 50г., което беше изтъкнато от нашите домакини през 2019г. като много бавно...
Интересно е.
Скоро ще се насладим и ние на града, по път за Сивота. За хапване стават ресторантчетата около Бялата Кула, но имаше и хубави таверни в преките на Егнатия, ако сте отседнали в централната част.

Общи условия

Активация на акаунт