Утрогестан

• 6 499
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,днес забелязах леко зацапване ,много бледо по тоалетната хартия .
Звъннах на комшийката ми ,която е акушерка и тя каза да вземам утрогестан.
Но за всеки случай отидох на преглед в АГ болница и там казаха че няма нищо .има ли смисъл от утрогестан ,в 6 седмица съм

# 16
Здравейте.В 5г.с съм и заради намаляващ прогестерон от вчера слагам вагинално утрогестан .Гърдите ме боляха от самата бременност,а откакто го сложих спряха...Нормално ли е и защо се получава така? И освен това капсулите пише ,че са меки,а те не са от най-меките ,как изглеждат вашите?

# 17
Здравейте! В 6 гестационна седмица съм и ми изписаха утрогестан 300 мг 2×2. Притеснява ме дозата. Преди съм слагала, но Утрогестан 100мг

# 18
Здравейте,

Понеже не знаех, че Утрогестан се спира след 12та седмица, си бях купила опаковка предварително, от 100 мг е и е годен до 09. 2025г. и го подарявам, ако някой има нужда, само ще трябва да покрие куриера ако не е от Пловдив.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 12:45 от daisy40

# 19
Здравейте! На някой налагало ли се е да прави микробиология докато е на Утрогестан вагинално? В 11 г.с. съм и е време за микробиология, какво ви посъветваха лекарите в това положение, минахте ли на орален прием?

# 20
Здравейте, преди две седмици получих силен кръвоизлив в 13 г.с. сега пия утрогестан 3х2, но продължавам да имам течение, понякога е по-кафяво, друг път по-червено, но не спира от две седмици. Питането ми е, кога да очакваме да ми спре?

# 21
Здравейте! На някой налагало ли се е да прави микробиология докато е на Утрогестан вагинално? В 11 г.с. съм и е време за микробиология, какво ви посъветваха лекарите в това положение, минахте ли на орален прием?

Късно е за отговор към вас, но ако някой се чуди по същата тема… От 5-та седмица съм на дуфастон, който сменихме на утрогестан впоследствие. В деня, в който ми взеха секрет за микробиология и цитонамазка само сутринта не си сложих утрогестан, макар че май и да бях сложила нямаше да има отклонения, тъй като все още имаше остатъци от таблетката, при все че сутринта не си бях сложила. Резултатите са ми чисти, така че утрогестанът не влияе на резултата от микробиология и цитонамазка!

Здравейте, преди две седмици получих силен кръвоизлив в 13 г.с. сега пия утрогестан 3х2, но продължавам да имам течение, понякога е по-кафяво, друг път по-червено, но не спира от две седмици. Питането ми е, кога да очакваме да ми спре?

Аз прокървих в 10 + 5 седмица поради наличието на хематом, като и преди това си ползвах утрогестан, този път включиха и но-шпа и бусколизин. Много обилно кървене беше и си полежах три дни в болницата в Хасково. След 1 седмица почна кафеникаво зацапване, бяхме на преглед в София за фетална в 12-та седмица, казаха, че хематомът е доста голям и лежах в МБАЛ НАДЕЖДА за вливане на антибиотик и кръвоспиращи, както и но-шпа и бусколизин, но кафеникавото зацапване не спря. Казаха, че трябва да е така, защото така се изчиствал хематомът и че била стара кръв. Поне 2 седмици след изписването ми имах кафеникаво зацапване, след което стана жълтеникаво и постепенно спря. Така че общо взето от 10+5 до 14-та седмица, може би и до 15-та си имах кървене/зацапване. Ако не е обилна, яркочервена кръв не е притеснително.  Но си трябва стриктно следене от АГ, много почивка и лежане. Голямото дете и домакинските задължения са изцяло поети от мъжа ми. По цял ден лежа и почивам, макар че вече съм в 17-та седмица и съм доста по-добре, но не си давам много много зор и гледам да не се натоварвам психически и физически. Като прокървих доста четох и имаше мами, които са имали зацапване до 8-мия месец. Имайте доверие на лекаря си, ако трябва отидете и на второ мнение. Витамин Ц също има кръвоспиращо действие, моя АГ ми каза, че мога да пия по 1 или 2 ефервесцентни таблетки от 1000 мг. Посъветвайте се и с лекаря си все пак!  Успех! 🤗

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 12:27 от chocolatte96

# 22
Здравейте, с 4 дни закъснение съм, съответно с положителен тест за бременност, днес пуснах ЧХГ, което е 277, като ще пусна пак и вдругиден, пуснах и прогестерон, тъй като приемах Утрогестан с дъщеря ми при първата ми бременност, излезе 17,2 ng/ml, като не съм сигурна дали това е добра стойност, някой с повече опит, ако може да каже, озадачиха ме резултатите от самите изследвания, тъй като пише, че референтните стойности за първи триместър са 22,5-95,3 , а навсякъде другаде пише, че са 10-44 ng/mol.
Имам час за преглед в понеделник, тъй като все още е рано, за да се види нещо на този етап и докторката каза, че първо трябва да се потвърди, че е вътрематочна бременност и след това евентуално да се назначава терапия с прогестерон.
Ще кача и снимка на изследванията.

# 23
Здравейте! Подготвям се за ЗЕТ на 30.09 Изписаха ми утрогестан вагинално по 2 глобули сутрин и вечер. Но не съм видяла и първите 3 дни ги слагах 2 пъти на ден по 1 . Какво може да се случи?

# 24
Здравейте , тъй като темата е стара надявам се някой да види и помогне 🥹 предписан ми е утрогестан за зачеване тъй като от година със съпруга ми имаме неуспешни опити , но не знам дали “контакт” след утрогестан пречи или е по-добре ? Също и някакви съвети вие как забременяхте има ли някакви “трикове” или тайни , Благодаря !

# 25
Утрогестанът не е “за зачеване”, не е нещо което помага на оплождането, не отпушва тръбите и не подобрява спермата. Ако има проблем в тези неща, колкото и да го приемате - все тая.
Нужни са ред изследвания и прегледи, за да се установи липсата на бременност за тази една година. Ако има неоткрит здравословен проблем - тайни и трикове няма. Препоръчвам да посетите репродуктивен специалист за консултация и да се адресира кое точно не работи при вас.

# 26
Ако няма проследяване на овулацията, поставянето на утрогестан е далеч от препоръчително. Ако фоликулът не се е спукал, е възможно утрогестанът да попречи на овулацията и да причини задържането на фоликула (т.е. да няма ову). Не знам какъв е вашият случай и кой ви го е предписал, но ако е АГ, аз лично не бих се вслушала, защото масово не знаят какво говорят като стане въпрос за репродуктивни техники, лекарства и т.н.

Както hardcandy е написала няма тайни и трикове, всичко е строго индивидуално. Бих ви посъветвала да потърсите репродуктивен (ако все още не сте), който да направи нужните тестове и да започнете проследяване на овулацията. Не винаги е нещо страшно, при някой двойки е нужно много малко помощ, за да се наредят нещата. Пожелавам ви бързо забременяване 🙂

# 27
Ако няма проследяване на овулацията, поставянето на утрогестан е далеч от препоръчително. Ако фоликулът не се е спукал, е възможно утрогестанът да попречи на овулацията и да причини задържането на фоликула (т.е. да няма ову). Не знам какъв е вашият случай и кой ви го е предписал, но ако е АГ, аз лично не бих се вслушала, защото масово не знаят какво говорят като стане въпрос за репродуктивни техники, лекарства и т.н.

Както hardcandy е написала няма тайни и трикове, всичко е строго индивидуално. Бих ви посъветвала да потърсите репродуктивен (ако все още не сте), който да направи нужните тестове и да започнете проследяване на овулацията. Не винаги е нещо страшно, при някой двойки е нужно много малко помощ, за да се наредят нещата. Пожелавам ви бързо забременяване 🙂

Всъщност са направени всякакви изследвания хормонални и т.н. Казаха ми че имам малки кистички в единия яйчник други проблеми няма .

Общи условия

Активация на акаунт