Родени през ⛱🐟🦀АВГУСТ 🦀🐟🏖 (Тема 10)

• 20 814
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Значи ей сега направо побеснях. Големите заминаха с баща си и след като малката се наспа и наяде излязохме навън. Викам си около 2ч ще можем да се разхождаме, може и през някоя площадка да мина да я полюлея. И в един момент виждам, че единия и крак е гол, явно си е изхвърлила чорапа. Знам, кога го видях последния път на крака и и съм на не повече от 300м от мястото. Тръгнах да си прибирам чорапа, срещам един мъж и човека ми обяснява, ще чорапа ми е зад завоя и го е "обул' на един клон на храста да се вижда и да не го пъпчат. Значи това е на половината разстояние някъде. Отивам аз зад завоя, храста си е там, но не и моя чорап. Мога да се хвана на бас, че някое съвестно майче го е прибрало и сега ще го видя качен из групите с коментар: "майчета, изгубено чорапче. Който си го познае да се свърже с мен да му го върна" или нещо подобно. Добре де не можеш ли да се сетиш, че аз като видя, че и няма чорапа ще се върна по същия път да си го търся. Вдигни го някъде да се вижда, както е направил човека, защо трябва да го прибираш. Това е чорап, не е нещо ценно, което някой ще тръгне да си го търси да го взема от теб. Ама важно е да се покажем колко сме добри. Единственото, което се случи е, че се наложи да се прибера и явно трябва да си сложа резервни чорапи в количката, защото баш такова нямам. Една шапка беше изхвърлила моята, но нея си я намерих, тъкмо една я беше вдигнала и я снимаше. Ха, познайте защо. Каката нищо не си е изхвърляла. Обаче с баткото съм се връщала да търся, чорапи, обувки, шапки и играчки преди да схвана, че играчките в количката трябва да са закрепени. Всичко съм си намирала, закачено на клон, ограда и т.н. Ама тогава не беше толкова застъпен фейсбук и всеки да се прави на съвестен и всички да го видят.

# 631
Ава редовно си мята чорапите, но за сега изгубен няма, откривам ги 😃 при нас рязко се затопли и все по-често, включително и днес на разходката беше боса. Иначе като ми писне да я обувам по 63737 пъти за една разходка ѝ слагам обувки, тях още не знае как да ги махне.
Иначе като една истинска нинджа Ава успя да падне от леглото 😔 разминахме се с моята уплаха само.
Нашите ни бяха на гости уикенда, хора, много е готино да имаш баба и дядо. Петък вечер излязохме с ММ на рожден ден на приятел, нашите са я приспали, сутрините я вземаха, разхождаха,чудно. Днес спах до 10:30, олях се, ама като знам колко рядко ми се случва 😃 вчера водихме Ави и на първата ѝ екопътека, ММ я носи с раница, а тя се представи чудесно. Поспинка на гърба му, после се оглежда, бърбори, радва се на листата, смя се, много беше хубаво. ММ пък смело заяви, че ще се качим на хижа Плевен тримата 😃 там си има катерене нагоре и според мен сме позагубили форма, ще видим след месец дали ще се навием окончателно 😃

# 632
Болибон, подминах намекът ти за това, как на детето ми му "имало нещо" и да свиквам с просташкото поведение....
Но не виждам защо продължаваш дребнаво да ме апостофираш, с изказването ми за пълзенето по учебник.
Както съм писала тук бях при детски физиотерапевт преди няколко дни. Жената ми демонстрира как най-често се случва сядането при бебетата от пълзящо положение, а това момиченце го направи точно така.
И да има си учебници, където са си описани доста широки диапазони кое и как е възможно да се случи при бебетата. Или си мислиш, че педиатрите си смучат от пръстите. Изобщо не ми е важно какво казват многодетните майки, а какво казват хора чели учебниците, полагали изпити и видяли стотици бебета.

# 633
Болибон, подминах намекът ти за това, как на детето ми му "имало нещо" и да свиквам с просташкото поведение....
Но не виждам защо продължаваш дребнаво да ме апостофираш, с изказването ми за пълзенето по учебник.
Както съм писала тук бях при детски физиотерапевт преди няколко дни. Жената ми демонстрира как най-често се случва сядането при бебетата от пълзящо положение, а това момиченце го направи точно така.
И да има си учебници, където са си описани доста широки диапазони кое и как е възможно да се случи при бебетата. Или си мислиш, че педиатрите си смучат от пръстите. Изобщо не ми е важно какво казват многодетните майки, а какво казват хора чели учебниците, полагали изпити и видяли стотици бебета.

Нещо не си ме разбрала. Никъде не съм казвала, че на детето ти му "имало нещо". Точно обратното сигурна съм, че си е напълно добре просто още не му е дошло времето. А защо да трябва да пълзи? Написала съм, че такова нещо "като по учебник" при бебетата няма. Всяко си е различно и индивидуално. Явно грешно си ме разбрала. Извинявам се ако съм се изразила грешно. Връщах се да чета коментарите си, но извинявай не мога да разбера с какво точно те засегнах. И със сигурност не съм правила никакви намеци или поне не съм имала намерение. А пък изобщо не мисля, че някой трябва да свиква с просташко поведение независимо по каква причина.

# 634
  • Бурса
Куки и аз се зачудих на коментара ти, не съм забелязала болибон да е адресирала нещо към теб, хем изчетох всичко. Не се засягай, тона на всички тук усещам добронамерен. Поне това е моето усещане.

# 635

Нещо не си ме разбрала. Никъде не съм казвала, че на детето ти му "имало нещо". Точно обратното сигурна съм, че си е напълно добре просто още не му е дошло времето. А защо да трябва да пълзи? Написала съм, че такова нещо "като по учебник" при бебетата няма. Всяко си е различно и индивидуално. Явно грешно си ме разбрала. Извинявам се ако съм се изразила грешно. Връщах се да чета коментарите си, но извинявай не мога да разбера с какво точно те засегнах. И със сигурност не съм правила никакви намеци или поне не съм имала намерение. А пък изобщо не мисля, че някой трябва да свиква с просташко поведение независимо по каква причина.
Приемам че не съм интерпретирала правилно разказаното от теб за болното дете. Явно съм много чувствителна когато става въпрос за малкия. И аз виждам как ставам прекалено уязвима като родител когато детето ми не е от мнозинството.
Извининявяй, че не съм те разбрала и ти скочих така!

# 636
Няма проблем. Случва се. Мен редовно ми скачат като разберат, че има 3 деца. Много хора ни се радват, но преди няколко дни едно младо момиче ми скочи как на мойте години изобщо ми е хрумнало да имам деца, че и трето съм била родила. Трябвало да го махна, това да се гледат и раждат деца било за млади хора, толкова ли не сме знаели как да се пазим, как сме щели да го гледаме и други подобни. Ами с извинение заврях я на кучето в гъза, не са на никого работа моите деца, че и някакви напълно непознати да ми се изявяват насреща. Ходих на нея площадка, че много от групата на каката ходят там и се разбрахме с майките. Чак неудобно и стана на едната от майките от, защото онази била с нея. А друга пък с която се засичаме по площадките от 7г си умря от смях направо. Принципно се старая да не се карам по площадките, обаче като започнат да ме обиждат пред децата ми избиват балансите. Има ги всякакви идиоти и понякога имам чувството, че аз налитам на най-големите.

А за деца от мнозинството мога само да ти дам за пример приятелката ми. Нейното голямото на 9м и нещо още не седеше седнал сам, какво остава да пълзи, да се изправя и други подобни. Буквално най-добре се чувстваше като си лежи по гръб и така си играе и подпрян не искаше да седи даже. На първия си рожден ден ходеше стабилно сам. Баба му го гонеше из заведението. Обаче така и не се научи да пълзи. Тя мина и през много перипетии докато забременее с него. Сега е един голям мъж на 12г, отличник и печели медали на състезания по математика. А ясно ти е какво ли не чу и тя, в един момент се беше отчуждила от почти всички и не искаше да излиза какво остава да иде на площадка. Обиколиха какви ли не лекари за да и кажат всички едно и също: 'Детето си е здраво и нищо и няма. Не му е дошло времето." Ами така си беше.

# 637
Куки и мойте не седят, споко! На 9 месеца са.
Яна опитва, от няколко дни се подпира на ръце и успява да се задържи седнала, но буквално от няколко дни.... А Сами, като тръгна да го слагам да седи, се изпъва като струна, ръмжи и не иска да си свие краката за да седне... И Яна го правеше до преди седмица. Педиатърката каза "не е проблем, че не седят, просто ги слагай по често"...
 Как? Като те не искат да седят... На сила не става.
Яна прави опити да пълзи, за момента прави една, две крачки и се хвърля по корем и започва като жаба да се придвижва, много странно, но се придвижва някак. Сами няма желание за пълзене, той се придвижва със завъртане, буквално така стига от единия край на стаята, до другия.
Яна дава 5, боц, пляска, пипа ми носа и чака да кажа бибиит , Сами не прави нито едно от тези неща.
Яна не сричкува, няма "мамама" или нещо такова, само мъцане. Сами цял ден крещи " мамама, бабабаба" и такива, но не седи въобще.
Все аз ги гледам, коренно различни деца във всичко, не мисля че е проблем, това че не седят, все някога ще започнат.
Вчера срещнахме наша близка с куче (джак ръсел) Сами цял час не спря да се смее на кучето и да го търси, за да го пипа, направо имах чувството, че ще пролази и проходи от кеф, толкова дълго с глас никога не се е смял. Яна, умря от страх, даже рева.

Меджик, ние не излизаме често, но когато излизаме с количка, много им харесва, седят, разглеждат, интересно им е. Днес ходих на кафе с тях изкарах два часа на кафето, те спаха 30 мин, през останалото време гледаха към улицата колите как минават и Яна се кефеше на едно момиче как се люля силно на люлката, тя пък на това се смя, поне 30 мин. Излизаме за два, три  часа обикновенно, защото не мога да фи храня навън, те се мажат като прасета и ядат пюре по час и половина, абсурд да се случи на вън. Заспиват бързо, но спят  най много 40 мин в количката,  вкъщи може и час и половина да спят. Режима им, тотално изчезва, като излизаме.

Редактирам: към куки, аз ги водих и невролог, каза че нищо им няма, сигурна съм, че и на твойто е така. Препоръча рехабилитация, но упражненията и гимнастиката за мен са важни за всички деца, просто им действат много добре на развитието, като цяло. Според педиатърката, нямат нужда от рехабилитация, казва ако искам,  аз да си им правя упражнения Joy не ми дава направления, а аз искам въпреки, че ми е много трудно да ги водя двамата, винаги трябва да има още един човек с мен. Ако се притесняваш, казваш че си ходила на физиотарапевт, прави упражненията, които показва, но не става бързо, да знаеш. Аз за опората на краката, водих Сами 10 дни и после цял месец, аз му правех упражненията, докато я направи. После 10 дни ходихме за завъртането, нищо не стана, те намразиха завъртането, щото там ги въртяха на сила и аз се отказах в един момент, да им правя упражненията за завъртане, буквално ги намразиха и после започнаха от само себе си... Упражненията трябва да са им интересни и да ги правят на игра, иначе ефекта е обратен. Това са ми наблюденията.

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 00:39 от Lizi:) :)

# 638
Лизи мойто голямото започна да се върти на 11м. Лекарката го пробва, според нея можел ама му пречело шкембето. Не съм го водила на рехабилитация, не ми е предлагала иначе сигурно щях да го заведа, че всички казваха, че трябва да се върти как така не може. Каката беше по скромна на 8м започна да се върти.
И моята не говори. Според мен трябваше вече да сричкува, но не. В изключително редки случай казва ам, но буквално трябва да умира от глад. Сигурна съм, че на тази възраст големите вече "говореха". Според докторката имало време щяла да започне и да не съм я сравнявала с другите. Обаче пък така врещи и се смее като е накеф, че направо сигурно я чуват 3 етажа надолу. Навън се разплува в количката и така седи, ама буквално се разплува. Свлича се надолу и вдига краката. Няма да си седне на дупето като нормално дете. Реших да и легна седалката така и таке седи легнала. Опищя квартала докато не я изправих пак. И големите така се возеха, сестра ми смята, че така се чувстват в безопасност от моето возене. Значи и 5 деца да отгледаме количка няма да се науча да бутам и това е. Бута я сестра ми преди няколко дни, хлапето се надигна да види какво става, явно усети разлика.

# 639
  • Пловдив
Аз съм на принципа, че всяко дете му е нужно време, за да му заякнат мускулите и да започне само да сяда, пълзи, да се изправя и т.н, защото когато то не е готово.. защо да го мъчим?
Преди време една моя позната ми каза така: "Спокойно, ще се научи да ходи, ще се научи и да говори."
Аз също съм получавала коментари "Ама как така още не се изправя?", но не съм притеснена. Оставям Йони на земята да прави каквото си пожелае (без да бърка в контактите, защото много ги заглежда напоследък).
Чорап, ако няма на всяка разходка паднал, каква разходка в това? 😄
Вчера сложих килимчето за игра на терасата, много приятно време беше, изкарахме там спокоен час и половина.
Утре сме на консултация.
Йони е с изолирана кандида, та ще обсъждаме с педиатърката какво да правим.

# 640
  • Велико Търново
Аз до сега все си мълчах на изрази от сорта: "Оле, ама как ще се справяш с породени, няма да ти е лесно". Но определено вече взе да ми идва до гуша и мисля вече да ги слагам на място. Както казваш болибон, никой не го засяга твоите деца, нали не ги караш те да ги гледат ..

И Виктория не иска да е със спусната седалка, голям рев пада, но иначе и тя се изхлузва надолу. А като тръгне да гледа чак се навежда напред и така стои 😃.

# 641
  • София
Хората винаги ще говорят, не им обръщайте внимание. Когато забременях с голямото ми дете, много се напрягах от такива изрази - ''ама как така ще раждаш на 22'', ''от много малко време сте заедно с бащата'', ''ти сега ще си зарежеш висшето'', ''ама къде ще живеете''. Дори една от акушерките в болницата се държеше дръпнато с мен, може и да не е заради възрастта ми, но направи коментар за нея и така го възприех. Ами ето ни, той ще стане на 6г есента, завърших ни висшето, купихме си жилище, роди ни се второ дете. Оцеляхме, както се казва.

Не помня писах ли - моята е голяма бърборана. Повтаря 'айде, да и ка, като ка не знам какво точно е, явно и е лесно да го казва. Обожава да се крие с някаква дреха или завивка и да правим туту, от снощи му казва ато 🤣. Отделно не млъква с нейното лиго, лиго, ма мама, бабаба и всякаква друга лепетна реч. За сметка на това, не може да сяда сама, иначе е изключително стабилна седнала още от шестмесечна, изправя се само в кошарата на решетките, не лази. От няколко дни обаче започна да прави крачки като я държа подмишниците, започва да и става ясно защо са и краката. Купих и уокър, чат пат успява да се задържи сама като се подпре на него, но обикновено започва да тупа по дръжките, това и е по-интересно.

И един въпрос и от мен, с какво пият вода децата? Имам една чаша, май се води преходна, обаче много протича и цялата става във вода, а си пие иначе около 200мл за деня. Мисля направо да взема някаква със сламка, онзи ден и давах пауч и се справи добре, сега като го види и почва да иска да яде.

# 642
Аз също съм на мнение,че всяко дете е индивидуално в развитието си. Пламена е доста стабилна седнала. Върти се в кръг седнала,скача на дупето си и се тътри по дупе. Не пълзи и се изправя само в кошарата права. От два дни сяда сама,но изключително рядко. Тя не се интересува от тези неща и затова не ги прави.Не и интересно явно🤷♀ За стабилност като е права в предвид,че на 6 месеца не стъпваше на краката си е доста стабилна. Отдавна прави крачки като се държи за пръстчетата ми. Като е подпряна някъде права се държи самостоятелно и прави (опитва се все още )крачки,но от легнало положение да се изправи сама не може. Естествено като всяка майка си имам притеснения и затова ще посетим рехабилитатор,за да прецени той дали детето има нужда от помощ. За говоренто доста бърбори и не спира. Като види баща си,което е рядко и започва с та-та-та. Казва и прави чао,дава пет и прави браво. Боц много,много не и харесва и го прави когато тя иска. Мн обича да вземе четката си за коса и да ме реши😃Или да набара мокрите кърпи и да бърши. Прави ми впечатление че попива висчко. Като чуе музика и започва да подскача,че танцува,но физически не е толкова активна като някои дечица от групата. Батко и беше същия☺Отказала съм се да чета в нета да де филмирам,а като имам притиснение да посетя лекар. Смятам че е най-удачно. При нея е това ако чуе телевизора,рекламите и се изправя мигновенно иначе не и е зор😃Стимулацията и е в това,но в крайна сметка няма как да и дам да гледа постоянно.
Разходките ни са около три,четири часа. Вън почти не спи. Гледа и говори нейните си неща,понеже е клюкарка и иска да види всичко. Редовно нося резерва чорапи и тя е постоянно боса. Не знам как вашите деца търпят обувки,но тя не може. Страшен дивак е!
За храната яде висчко. И парчета вече,но аз и пасирам. Сега след консултацията ще я запиша на кухня и ще заместя вечерята. Ще оставя едно мляко до когато тя реши.
Сънят и доста зле вечер буди се и мрънка и е нещо ужасно. И аз да се похваля има две зъбчета вече отдолу.
Доста често пада,понеже както писах не пълзи,а се тътри по дупе или скача на място по дупе(доста силно). Беше паднала върху една играчка и си разби венеца и имаше леко кръв. Също като е изправна редовно се държи с една ръка и не осъзнава все още,че може да падне и се пуска понякога и пак има рев,защото има удар😃. Иначе пази  равновесие сама за секунди като е права и не се държи за нищо.Взехме и проходилка,но реве в нея и ето че и това е поредното нещо което е като паметник на културата в нас.
Аз шишенце със сламка и взех това(качвам го),понеже тя е вакумна помпа за АМ нямаше никакъв проблем и си пие от него през деня. Вечер е със стандартно шише с биберон,понеже се буди да пие вода,а това със сламката пуска доста като се дърпа.☺

П.С Забравих слагам я на гърне и върши работата,но не съм постоянно в това😃

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 13:26 от Милото

# 643
  • Бургас / Славейков
С чаша преходна пиеи Митко ,купих със сламка ,но не изявява желание да пие от нея.Не иска да си държи чашата ,може би малко му давам да държи в ръката си нещо за ядене.Иначе с играчките ги прехвърля от една ръка в друга.Милото на съседката дъщеря и беше на 11м.и също стоеше права ,но не можеше да се изправя и прави 1седмица упражнения и започна веднага да се изправя сама.Митко също се изправя и непрекъснато се утре и блъска в кошарата и навсякъде и въобще не му идва на ум ,че се удря.Болибон и аз скоро имах случка като вашата с чорап.Излязохме на разходка и бях сложила и покривалото на количката ,уж само се водеше в нея мирен и кротък .Махнах по едно време покривалото той без един чорап.Все ги дъвче тез крака ,чорапи ,обувки ,всичко без значение.Търсих го из количката няма и няма.Та ходих по спешност до един магазин ,че беше и захладняло и купих чорапи .Сега вече имам и резервни в количката.Митко обича да разглежда докато е в количката и е буден , обикновено в количката спи сутринта.Докато каката не седеше в количката и ползвах едни каишки за прохождане и се возеше в количката изправена с тях вързана.Викаха на нея и едно друго дете сурикатите.Лежаха в количките само като спят.За пълзенето много пълзи и бързо изправя се ,но не иска крачки да прави като го държа.При нас обръщането от корем на гръб беше по трудно и мина доста време докато се завърти.После всичко навакса за  нула време.

# 644
С чаша преходна пиеи Митко ,купих със сламка ,но не изявява желание да пие от нея.Не иска да си държи чашата ,може би малко му давам да държи в ръката си нещо за ядене.Иначе с играчките ги прехвърля от една ръка в друга.Милото на съседката дъщеря и беше на 11м.и също стоеше права ,но не можеше да се изправя и прави 1седмица упражнения и започна веднага да се изправя сама.Митко също се изправя и непрекъснато се утре и блъска в кошарата и навсякъде и въобще не му идва на ум ,че се удря.Болибон и аз скоро имах случка като вашата с чорап.Излязохме на разходка и бях сложила и покривалото на количката ,уж само се водеше в нея мирен и кротък .Махнах по едно време покривалото той без един чорап.Все ги дъвче тез крака ,чорапи ,обувки ,всичко без значение.Търсих го из количката няма и няма.Та ходих по спешност до един магазин ,че беше и захладняло и купих чорапи .Сега вече имам и резервни в количката.Митко обича да разглежда докато е в количката и е буден , обикновено в количката спи сутринта.Докато каката не седеше в количката и ползвах едни каишки за прохождане и се возеше в количката изправена с тях вързана.Викаха на нея и едно друго дете сурикатите.Лежаха в количките само като спят.За пълзенето много пълзи и бързо изправя се ,но не иска крачки да прави като го държа.При нас обръщането от корем на гръб беше по трудно и мина доста време докато се завърти.После всичко навакса за  нула време.
Тя се изправя,но само в кошарата и от седнало положение. Не е хич да не може.Няма проблем в кошарата да се изправи и си мести крачетата,като и заседнат между решетките. Права си стои и издържа доста даже! Иначе тя се храни сама с шишето АМ от не знам колко месеца и затова си държи и водата. Вечер си взема биберона. Ходи като я държа,но тя си играе с играчките като седи седнала. Това и харесва! Не я вълнува да се катери като другите деца. За пълзенето не ми е зор,понеже и аз не съм пълзяла и брат също не е. Според личната няма проблем при Плами и затова не ми и дава направление,но мисля да си я заведа при рехабилитатор  ☺

Последна редакция: пн, 22 май 2023, 15:35 от Милото

Общи условия

Активация на акаунт