Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 273
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Искат държавата да налива и при тях.
А това за ДДС е повече от абсурдно- видяха че ресторантьорите си ги прибраха на макс и що да не се пробват и те.
И още много примери - че държавата клекна за помощи за гориво, за ток, за забрана на вноса на зърно и тн..

# 121
Добро утро, видяхте ли какво стана във Варна.. в един от най - скъпите квартали? 😬...

Говори се, че ще стане най хубавия и скъп квартал, ВИЕ как мислите, щяло да мине старата гръцка махала Wink

# 122
Добро утро, видяхте ли какво стана във Варна.. в един от най - скъпите квартали? 😬...
Ще заменят автомобилите с яхти Stuck Out Tongue Winking Eye
Някой може ли да разтълкува тази платена статия от предприемачите: https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/04/18/4472412_efektut_n … telniia_sektor_i/
Какво има да му се тълкува, статията те убеждава как "на запад" от Видин всичко е една държава в която съществуват изброените благинки накуп. Пропуснали са да споменат колко са данъците дето осигуряват благинките.

# 123
Цитатче от една статийка Grinning

"Πpoдaжбитe и cтpoитeлcтвoтo нa нoви имoти в Лoндoн ce cpинaxa дo нaй-ниcĸoтo cи нивo oт близo дeceтилeтиe. Oтдpъпвaнeтo нa ĸyпyвaчитe e пopeдният знaĸ, чe жилищният пaзap в гpaдa e в ĸpизa, пишe Вlооmbеrg.
Πpoдaжбитe нa нoви жилищa ca ce cвили c 39% пpeз пъpвoтo тpимeceчиe нa 2023 г."

Въртят се едни облаци но ще видим Grinning Grinning Grinning

# 124
Предприемачите плашат гаргите, но не е баш така, както казват:
"Според нас това е опасна тенденция, която може да направи жилищата недостъпни за голяма част от населението. В големите западноевропейски градове коефициентът на достъпност е 0.15. Там над 85% от хората са принудени цял живот да живеят под наем."
Бях давал преди 2-3 месеца примерно жилище ново строителство във Виена. Ето го поста тук. Беше към 5к евро/кв.м. а пък средната заплата там е 4500/месец. Така че горе-долу с 1 заплата си купуваш 1 кв.м. площ, само че реална (без общи части и балкони) и също така се издават завършени с настилки, бани и т.н.

# 125
Много се смях на тази статия. Усетиха се че са започнали много повече отколкото могат да продадат и сега се започва с плача за държавна помощ. Кой им е виновен, че сами налапаха залък, който не могат да преглътнат и правиха глупости? Нали сме капиталистическа сържава…
 На запад има причина, защото масово се имигрира на там, при нас кой идва? Държавата може да вдигне и данъците като на запад. Както съм казвал - страх и спекула движат пазара, не реална нужда.
Е,нали уж винаги ще се купуват имоти и трябва точно сега,защото само ще поскъпват.Я,да се изкажат и брокерите.Wink Точно такава беше истерията и през 2008год.После спаднаха с до -30% за следващите 3-4год.През товая време няма,няма и в новини или статии,брокерите казваха,че ''има раздвижване на пазара''.Да,ама нямаше желаещи,а тук в имотните теми потребителите им се подиграваха на ''раздвижването''.После цените тръгнаха пак нагоре.Точно както е в графиката за тристайният в Люлин,но това беше актуално за всички имоти,поне в София.Много добре си го спомням.Не може всичко да поскъпва постоянно и безкрайно.Има и застой,винаги.Ще видим какво ще се случва в следващите 3-5год. с цените на имотите.

# 126
Нищо не расте все равномерно (защото в дългосрочен план всичко расте все пак) има пикове и спадове, но все пак има разлика между застой, корекция, спад, срив и пукане на балон. Хубаво е да се знае за какво говорим, защото май има голям мишмаш.

# 127
Тази корекция на станцията я прочетох като нещо с е ... ама не ми се връзвайте , тъкмо се прибирам от работа . При нас новините са, че масово строенето е в застой , парцели за строежи не се купуват и който си е купил ще почака с надеждата след някоя и друга година да си построи къщурката.
Според мен ще се отпуши, но нека сега разпределят и приберат и наместят парите и силите .

# 128
  • София
Нищо не расте все равномерно (защото в дългосрочен план всичко расте все пак) има пикове и спадове, но все пак има разлика между застой, корекция, спад, срив и пукане на балон. Хубаво е да се знае за какво говорим, защото май има голям мишмаш.
За мен в момента критичният момент при въпроса дали да се купува, е "За какви нужди е новият апартамент?".
Ако някой мисли да инвестира, особено с ипотека, с идеята да изкара бързи пари, да дава под наем или да продаде в близките 5 години, то отговора е твърдо не, не е сега момента да се направи. Просто близкото бъдеще е в идеалният случай много несигурно - да не кажа почти сигурно ще има спад, корекция, пукане на балона или каквото ви хареса като термин.
От друга страна, ако въпроса е както беше зададен от дамата, купуване на собствен апартамент, за да се разшири семейството с подрастващи деца (а може би дори трето дете, никога не се знае), то отговора е обратният - бих го обмислил много сериозно, бих търсил, проверил финансови параметри, и почти сигурно бих направил покупката. Но, в този сценарий, говорим за придобиване на имота и живеене в него следващите 15-25 или дори повече години. С такъв времеви хоризонт покупката сега е гарантирана с повече от 99% сигурност, че няма да е на загуба.

# 129
Аз пък мисля, че ако нямат хората зор и не плащат наем, могат да изчакат поне до края на годината, да се види дали ще има корекция, накъде ще тръгнат лихвите. Цените може и да не паднат, но и няма да се качат през това време. Мисля, че за конкретния момент е достигнат някакъв таван и цените ще се задържат на това ниво. Ако няма някакъв спад до другата година - да се купува, каквито цени, такива. Все пак не си е работа и да чакаш 5 години, щом е за живеене. Според мен в момента има смисъл да се изчака, за разлика от да речем 2015, 2016, 2017... когато не бих дала такъв съвет.

# 130
moonriver не е много сигурно дали няма да се качат.

# 131
  • София
Дамата попита, ние си даваме мнението. В случая с moonriver, мненията ни съвпадат - аз казах поне шест месеца, вие до края на годината Simple Smile А решението накрая е на младото семейство. Дано да сме били полезни, като размисли и страсти.

# 132
Е аз гаранции не давам, че няма да се качат, но мнението ми е, че по-скоро няма, поне до края на годината.

# 133
Аз не мога да преценя накъде ще се движат масите. От една страна Германия и други правят страшно непопулярни реформи за супер скъпо саниране и много скъпи регламентации за строеж. Също се вдигат данъци и такси и доста работещ народ взе да се спасява въпроса е накъде ... от друга страна при ЕС регламентации са еко и клима и незнам какви строежи всяко ново строителство така би се оскъпило, че може да се окаже търсене на налични. Т.е. както в момента в Германия с разпоредбите за нови електро коли , което страшно вдигна ценатта на всякакви горивни втора ръка ... Така че какво ще става до края на годината при всичката тази динамика ...

# 134
При пазаруване с кредит и да паднат леко (5-7) процента цените на НИ ,то веднага се компенсира с поскъпване цената на кредита.....В общи линии -безсмислен труд кипи....

Общи условия

Активация на акаунт