Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 267
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Да де, ама като се продадат акции и се кешират пари те трябва да се сложат някъде. Вариантите са банки (да, ама отрицателна лихва), държавни облигации, имоти, злато.  
Така е само ако си ги купувал с кеш, пък много инвеститори (вкл. хедж фондове и прайвит екуити) са на марджин и като продадат просто връщат марджина.
И при имотите е така: ако дядо ми си продаде къщата, която отдавна е изплатил, в икономиката ще влезнат свежи пари, които трябва да се вложат другаде. Особено ако купувачът е теглил кредит за да я купи, това увеличава паричната маса.
Но ако Гошо си продаде апартамента в Кръстова Вада, който е купил с кредит наскоро, просто връща ипотеката и не се създават нови пари. Доколкото пазарната цена сега е вероятно по-висока от кредита, все пак някакво монетарно раздвижване има. Но ако пазарната цена е под сумата на кредита, даже се унищожава парична маса. Това се наблюдаваше 2007-2010 по света, а и у нас.

Отделно дето в момента кешът носи 4.5% безрисков доход, така че на никого не е нужно да се чуди къде да влага, акции ли, злато ли, имоти ли. Кеш и изчакваш накъде ще задуха вятъра.

# 166
Ех, минаха няколко дни без компетентните съвети за "безрисков доход". Като искате вложете си вашите пари там. Аз си ги вложих в имот, затова и следя тази тема. Преди това бяха в инвестиционни фондове и загубих. Времето ще покаже дали имотите ще донесат печалба, закупени в последните години и в България, според мен няма да е по малко от ДЦК, непрекъснато натрапвани тук.

# 167
Какво мислите за "правилното време да купиш имот винаги е преди пет години"?

# 168
  • София
Какво мислите за "правилното време да купиш имот винаги е преди пет години"?
Че 2010-2012 това твърдение беше грешно. Simple Smile

# 169
То 2010 и предлагането липсваше, и търсенето не беше топ. Ние търсихме и нямаше НИЩО отговарящо на дори половината ни условия.

# 170
  • София
То 2010 и предлагането липсваше, и търсенето не беше топ. Ние търсихме и нямаше НИЩО отговарящо на дори половината ни условия.

Това е така последните 15-20 години. Прилични жилища винаги са липсвали, или цените им са били доста над средните. Като казвам доста, имам предвид много над средните. Да не говорим, че прилични големи жилища наистина са рядкост и дори не излизат на обяви...

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 23:04 от mitkomitashki

# 171
  • Sofia
Нормално е това - как да има прилични жилища, като хората НЕ ГИ купуват за да живеят в тях, а за да "инвестират". Когато реално започнат да се ползват по предназначение може и да започнат да строят хубави жилища!

Когато започнах да търся аз имот преди 3 години не можеше да се намери нищо смислено: лоши изложения, спални по 10кв.м, тераски "за по една цигара", баня - колкото да се изплакнеш. Изобщо ужас от всякъде.

Е, като питам строителите (тези, които ми предлагаха на ултра-зелено), добре - бе какви са тези скици, какви са тези имоти? Защо така изглеждат - "еми това се търси, хората инвестират и това строим".

Ако спре да се "инвестира", а да се живее - ще се промянт нещата. Сега, инвеститора като купи, дори с цел да пусне под наем - грам не му пука, че за наемателя това ще е много нефункционално жилище. Нали собственика няма да се гърчи там.

# 172
Нормално е това - как да има прилични жилища, като хората НЕ ГИ купуват за да живеят в тях, а за да "инвестират". Когато реално започнат да се ползват по предназначение може и да започнат да строят хубави жилища!

Когато започнах да търся аз имот преди 3 години не можеше да се намери нищо смислено: лоши изложения, спални по 10кв.м, тераски "за по една цигара", баня - колкото да се изплакнеш. Изобщо ужас от всякъде.

Е, като питам строителите (тези, които ми предлагаха на ултра-зелено), добре - бе какви са тези скици, какви са тези имоти? Защо така изглеждат - "еми това се търси, хората инвестират и това строим".

Ако спре да се "инвестира", а да се живее - ще се промянт нещата. Сега, инвеститора като купи, дори с цел да пусне под наем - грам не му пука, че за наемателя това ще е много нефункционално жилище. Нали собственика няма да се гърчи там.

🤣 Ама моля ти се.. хората били винивни, че строят кутийки. Той нашия иска да направи на етажа 6 апартамента вместо 3.. та хората пак са виновни. Бре, бре, бре...

# 173
Излезнаха данните за тримесечието.
Януари - Март 2023 г. 44 461 общо продажби.
София 6381
За сравнение миналата година това тримесечие
Януари -Март 2022г -общо продажби 48 875
София -7268.

https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/kupuvat-i-byag … menti-522661.html

Ето и нещо друго което наблюдавам и в София с новото строителство.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 07:19 от Георги Славков 735428

# 174
  • София
Излезнаха данните за тримесечието.
Януари - Март 2023 г. 44 461 общо продажби.
София 6381
За сравнение миналата година това тримесечие
Януари -Март 2022г -общо продажби 48 875
София -7268.
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/kupuvat-i-byag … menti-522661.html
Ето и нещо друго което наблюдавам и в София с новото строителство.

За трето поредно тримесечие намаляват сделките с имоти.
Дано устойчиво да премине тази лудост от миналата година, когато всеки купуваше каквото му падне, че големите градове заприличаха на гета в презастроените си части.

# 175
Това е вече четвърто тримесечие със спад.
В бъдеще много жилищни сгради ще са неподдържани и цената и от това ще пада също.
Единственото нещо е да бъде задължително плащане на таксата за подръжка и вдигане на данъците.
То не е последната година. Още от 2018 г.  почна лудото купуване, но от средата на 2020 до средата на миналата година беше някаква форма на мания.

# 176
Не беше ли такава политиката ? Цялата паника с инфлацията и т.н. за какво беше?

# 177
Здравейте, гледах много хубаво клипче тази сутрин.. въпроса в него беше "Защо ще спестяваш пари, когато те непрекъснато ги печатат?"... мисля, че това е причината хората да не спират да купуват, а цените да не спират да растат.
Именно лудото печатане на пари. И тъжната истина, че един лев днес струва по - малко от един лев вчера. Валутата лев може да се замени с много други и пак да е валидно. Тези долари разказаха играта на целият Свят.

# 178
Здравейте, гледах много хубаво клипче тази сутрин.. въпроса в него беше "Защо ще спестяваш пари, когато те непрекъснато ги печатат?"... мисля, че това е причината хората да не спират да купуват, а цените да не спират да растат.
Именно лудото печатане на пари. И тъжната истина, че един лев днес струва по - малко от един лев вчера. Валутата лев може да се замени с много други и пак да е валидно. Тези долари разказаха играта на целият Свят.

Светлозара, много късно ти идва това просветление. Според мен всеки, коментиращ тук трябва да е наясно. Сега въпросът е да умеем да предвидим какво предстои.

# 179
Ами какво да предстои - то вече започна. От миналата година всички централни банки вдигат лихвите. Засега ги докараха до 4.75% в САЩ и 3.50% в Еврозоната. Но през 1970те когато също е имало голяма инфлация, и до двуцифрени нива са ги вдигали, за да спрат инфлацията. Дори с цената на криза, защото дългогодишната  упорита инфлация е по-зле от временна криза. Хората почват да си викат това, което казва момичето по-горе: защо да спестявам, защо да инвестирам, я да харча като за последно.
Не я ли спрат - народът търпи инфлация, търпи, 1-2-3 години, пък на следващите избори ще вземе да избере други политици, които ще го направят. За БГ не знам, но по света сигурно така ще стане, а ние вървим след света.

Общи условия

Активация на акаунт