Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 265
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
Абе, правете каквото знаете, щом си дрънкам противоречиви неща, значи няма какво да ме слушате. То злато, акции и имоти вървят в крак - ако едното расте, расте и другото, как може да е иначе?
Успех.

А като пада, пада ли и другото?
А акцийките като паднаха вече, ся е ред на златото и имотите ли? Аз само да попитам

# 151
  • София
Да попитам, харесахме една къща, но е с още две в неделим парцел.
Какви проблеми може да има човек при такива имоти?
Към момента в парцела има обособени 3 дворчета, но реално собствеността е върху идеални части, т.е. не е ясно кое в парцела на кой е, нали?

# 152
mitkomitashki според мен ако ти харесва и ако цената е ниска заради общ парцел си я вземи. Проблеми винаги може да има , но каквито за теб. такива и за другите 2 къщи. Т.е. според мен всеки от вас ще се пази да прави мръсотии на другия за да не си го получи същото той.
Единствено което бих проверила е има ли някакви планове община или т.н., които да изискват големи разходи и има ли самият парцел сам по себе си разходи. Т.е. ако един не иска нещо да плаща ще виси на другите двама . Т.е. неща които не зависят само от теб. Ако се налага да се подават в общината документи , ако минава през парцела поточе и има план да се вкара в тръба, ако има план за саниране евтл. на парцела заради предно вредно ползване , ако е на наклон и се налага спешно скъпо укрепване ... Подобни разни.
Други могат по-подробно да се включат.

# 153
  • София
Парцелът е 1.3 декара, равен, къщите са нови, всичко по тях е готово, включително автоматична входна врата към парцела и къщите, настилки, озеленяване, огради между дворчетата и т.н. Разходите по поддръжката на парцела и общите части ще са споделени, но за момента ми се струва ОК, защото другите две къщи са закупени от млади семейства с деца.

Като целя ни допадна къщата, особено на фона на всичко останало, което се продава. Имам предвид качество, вложени материали, разпределение, големина и брой на помещенията и т.н. Не са пестили от нищо. Само ни притесни по-малкото дворче и това, че парцелът е един. А и като нямаме никаква информация какви компромиси ще се правят при общ парцел и се колебаем със съпругата ми. Както си говорехме с нея, ако беше отделен парцел, я купувахме без да се замислим Satisfied
Затова търся съвети, да вземем малко по-информирано решение! Wine Glass

# 154
Далеч не във всички теми съм компетентна или се изказвам, твърдението е силно преувеличено. Има толкова много теми, в които не само не влизам, а даже не знам, че съществуват. Но където влизам е нормално да имам мнение след като съм натрупала +55 години житейски опит, преживяла съм много неща, грешала съм и съм си извличала поука, учила съм едно-друго, работила съм трето и четвърто, за себе си съм се занимавала с още неща...
Но никой не е длъжен да ме чете, разбира се, камо ли да се съобразява с моето мнение.

А на въпроса от горния пост.
Има дългосрочни и пасивни инвеститори, които затварят едни пари в някакъв актив и не го пипат с години. Има такива, които активно си управляват портфейлите, а има и спекуланти, които непрекъснато продават и купуват. Да не говоря за електронната борсова търговия (който иска да чете за Quantitative Trading) където на борсата "играят" компютри на базата на софтуер, който не се интересува от икономически фактори, а от математически модели и алгоритми и може да прави по много трансакции в секунда.
Та когато по-активните играчи решат на база на някаква тяхна логика, че икономиката има трудности започват дса продават акции. Това може да важи за всички акции, за определен сегмент или даже само за една фирма, но обръща тренда. Това се улавя от други играчи и те за да не се минат също продават и така се стига до борсов срив. В момента сме в тази ситуация - първо десетилетие на непрекъснат растеж, после Ковид, а след това за десерт и война, санкции... В резултат акциите са в ето такъв вид (глобално, не изолирано в отделни области).

Да де, ама като се продадат акции и се кешират пари те трябва да се сложат някъде. Вариантите са банки (да, ама отрицателна лихва), държавни облигации, имоти, злато.  И ето на, че като почнат много хора да купуват злато то се качва и както се вижда на графиката долу в момента е на исторически пик:

Обаче златото е добра застраховка от валутни кризи, но не е особено добро за печалби. И затова когато акциите започнат да се стабилизират и активните играчи решат, че трендът се обръща, е нормално да продадат облигации, злато и друго за да си купят  от поевтинелите пари. И така на теория реализират мечтата на инвеститора - продали са скъпи акции, спасили са парите в злато или облигации, а сега купуват евтини акции за да се качат с тях на ескалатора на новия растеж.  Разбира се - на теория, защото пазарът може да има и свое мнение по въпроса и бъдещето никога не е сигурно. Но миналото е, и ако сравните горните графики може да се види, че малко или много златото и акциите са като двете блюда на везна - ако едно се вдига другото пада и обратно. И затова казах, че в момента най-вероятно (ама не сигурно) златото няма да расте повече, а понеже акциите се стабилизираха по-скоро ще спадне. Иначе и аз имам малко място за злато в портфейлчето си, но не купувам, защото не ми изглежда уместно.

Това за златото и акциите. За имоти е според мен е по-различно, защото за разлика от златото, което е само символ, в имотите се живее и имат практическа реална стойност. И тук на пазара има не само спекуланти, но и много дългосрочни потребители, купуващи за да си живеят в имота. Някои имат пари, други разчитат разумно на ипотеки, трети неразумно на ипотеки. Влияние оказват и замогването или обедняването на населението, страховете, националният манталитет, инфлацията и какво ли не и затова е според мен е различно, но всеки ,може да тълкува комбинацията от фактори както му харесва и да рискува (дали ще купи или няма да купи, все е риск, който ,може да се оправдае или не). Аз лично не виждам предпоставки за сериозен спад на имотите към момента и това е моето мнение. Естествено, има доста "мечки" в темата, които бленуват за срив на имотите от много години и не харесват моето мнение, но какво от това? Но за момента губят, защото за срив се говори от поне пет години, ама междувременно цените се удвоиха и сега и да спаднат с 10 или даже 20 процента това какъв срив е? Да не говорим, че с инфлацията когато със 100 лева купуваш четвърт по-малко стоки в магазина отколкото преди и тези 100 лева ти се струват 75, няма начин и скъпият довчера апартамент да не ти се стори на нормална цена. Ми по дяволите, вижте как днес някой пита за някоя оферта дали е добра и ми казват, че тези над 2000 евро за квадрат са изгодни, а преди няколко години за същата цена са казвали, че е абсурдно висока. Тоест това, за което пиша, си е факт и само трябва да се прочете малко назад за да се види.

Та толкова, уплътних си времето, но вече дойде време за кафета и прочее, отивам да будя сънльовците и спирам да пиша.

П.П. Ето една интересна статия, повод за размисъл сред апокалиптичния тон в темите:

https://www.investor.bg/a/515-ikonomika-i-makrodanni/370963-aikb … rast-na-zaplatite

https://business.dir.bg/ikonomika/chernite-stsenarii-za-golyamo- … ne-se-realiziraha

# 155
Към момента в парцела има обособени 3 дворчета, но реално собствеността е върху идеални части, т.е. не е ясно кое в парцела на кой е, нали?

Аз не бих купила къща с неделим парцел. Ако я купувате с две наум, че може да си остане непродаваема след време, ако решите.

# 156

Това е все едно купуваш апартамент - и там парцелът е неделим и дворът е на всички. Което не пречи да се споразумеете и да си отделите паркоместа и всеки да си знае своето. Абе, ако хората са разбрани проблем няма да си живеете. Но ако се случи някой идиот проблемите са трудно решими. Освен това и продажбата може да е затруднена, защото и новият купувач ще си има едно наум.

# 157
Аз не виждам проблем в общия УПИ. Земята може да се раздели на реални дялове за ползване като това се опиша в НА.
Проблем е ако искате да строите във вашата част, тогава ще ви трябва нотариално заверено съгласие от съсобствениците и даване право на строеж.

# 158

Да намериш свястна къща у нас която не е половин милион евро си е направо борсов удар. Не биха ме спрели идеалните части от двора. Процедурата по разделяне на реални части е тегава но възможна, тази година завърших едно такова разделяне.

# 159
Е, той авторът не е казал колко струва, пише, че са нови, има и автоматична врата, озеленяване и т.н., мен това не ме навява на мисълта за селска или компромисна къща Grinning Но както и да е, де, за друго питаше човека, не за цената. Компромисът явно е парцелът. Мисля, че както авторът се колебае, така доста други купувачи ще се колебаят впоследствие, ако реши да я продава, а някои направо ще се откажат, ако чуят за неделимия парцел. Иначе реално проблем може и да няма никакъв и да си живеят дълги години там и да не искат да я продават изобщо, но човек никога не знае.

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 12:06 от Анонимен

# 160
mitkomitashki провери да няма краткосрочни поводи за проблеми - обща септична яма, общ котел за отопление и подобни и ако си си харесал къщата и цената и другите неща са ок си взимай. Все пак един живот ще я ползваш. Няма да е до веки. И в един момент ако има активно ползване дори да е трудно продаваема или на по-ниска цена ... какво ти пука. След 10 или 20 години какво значение има? В случай че я ползваш активно и си изкара цената имам в предвид. Ако е за инвестиция не я взимай. Според мен.

# 161
У нас собствениците почти не продават, а постоянно се говори “ако продаваш” и “каква ще е цената”. Аз това не мога да го проумея. Какво значение има цената, ако няма да продаваш?

# 162
  • София
За общия парцел - проверете как стоят нещата с монополистите. Когато ми сменяха водомера на село преди 6-7 години, се разговорихме с техника и той ми каза, че ако УПИ-то е едно, няма как да се вкара вода от втори водопровод. /Това, защото имотът граничи с два отделни водопровода от двете срещуположни страни и на мястото на включването е последна точка, а на другият е в началото/.

# 163
По въпроса с идеалната съсобственост, случайно попаднах на това..

# 164
svetlozara98, това е несъотносимо към случая с къщата с общия парцел.
В случая купувачът би получил собствен недвижим имот в общ УПИ. Откъм собственост е като жилище в сграда с идеални части от земя. За конкретния имот може да се обособят реални площи за ползване от УПИ и това да се впише в нотариалния акт. 
Може, ако иска,  да пристроява и надстроява, да изгражда обекти от допълващото застрояване, но трябва да получи съгласие от останалите съсобственици на земята и е тегаво. Подобни права могат да се договорят при закупуване на имота.

Общи условия

Активация на акаунт