Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 188
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Абе, аз да питам.. така.. не се ли притеснявате, че брокерите ще правят много сделки, ако цените паднат 🤣🤣🤣🤣

# 331
Абе, аз да питам.. така.. не се ли притеснявате, че брокерите ще правят много сделки, ако цените паднат 🤣🤣🤣🤣

В кризата, след 2008 год до 2014 год. бях в строителния сектор. Някой зададе въпросът как си представяте 3000 лв. заплата пък цените еди как си. Ами и тогава взимах подобна заплата но през кризата започнах да я получавам през месец, два, после и на борсата с обещетение дори малко. Не се изключва това и сега да мине през някои сектори и да има рестарт. Сега пак съм в тоя сектор, пак всичко бумти, но аз съм си подложил и подготвил, защото тогава бях колкото Вас (2008) и мислех че всичко, което лети се яде, но сега съм по - гърмян заек. Разбира се, като човек от тоя сектор, имам желание и аз за вечен ръст, но историята учи. Парен каша духа. Та брокерите се бяха поизцъклили тогава, поизпънаха бузите. Въпреки, че цените доста коригираха.

# 332
Ако всички, които искат балона да се пукне, за да купят имот.. вземат, че купят.. Брокерите ще станат богати 🤣

# 333
Такива големи, милионни градове в Европа умишлено им забавят развитието . За Лозана, Виена знам и  крайните панелни , блокови квартали са характерни за отминалото време.  Затова и цените са такива , и наемите.  Може да се строят предградия с къщи , но те са друго нещо .
Дървесината, соята , златото не оказват влияние на нашия имотен пазар, каквото доходите . Писах за цената на кв. м през 2016 г. Тогава и заплата от 2000 лв. се смяташе в София за висока .

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 02:20 от Анонимен

# 334
Ако всички, които искат балона да се пукне, за да купят имот.. вземат, че купят.. Брокерите ще станат богати 🤣

Той когато пукне, желанието рязко ще се изпари във всички. Човекът, като всички живи същества е стадно животно и малко или много се влияе от поведението на другите (еволюция, инстинкт за оцеляване). Такава е и причината за сегашния бум (цикъл). Когато пукне (ако пукне) ще се сетят, че щом нещо пада, значи вече не е интересно и няма да е доходоносно в бъдеще (въпреки че исторически, винаги е било печелившо). Ще се уплашат и стискат кеша за черни дни - песимизъм за оцеляването и отдръпване от инвестиции и други покупки, които не са жизненоважни. След 2009 год, толкова обекти бяха замразени, чак след 2016 години пак ги продължиха, когато интересът пак се повиши.

# 335
Така.. вътрешно нещо ми казва, че повечето ще казват "още ще падат, тогава ще купя, сега ще чакам" 🤣

# 336
  • Sofia
Пак исторически, когато стане криза - купуват малко хора - хем по-евтино, хем с кеш.

Тези, на които им е винаги скъпо - няма да могат да вземат кредит (малко по-ниски цени на имотите, но големи изисквания от банките за кредит, висок процент самоучастие, сигурна работа, висок доход и разбира се солен процент за кредита).

Също така, тези които купуват евтино, когато цените са най-ниски, а продават когато са най-скъпи, обикновено подбират в същото време и качествени имоти, а не каквото изпадне и така печалбата е двойна. Но това е малцинството, за сметка на то мнозинството, както винаги - купува, когато е скъпо и после се налага да продава, когато е най-евтино.

С други думи, ако винаги чакаш евтиния момент, срива, то вероятно си от тези, които ще купиш в крайна сметка нещо хем лошо като качество, хем на висока цена.

# 337
Относно младите.. понеже се имам да съм от тях. Много от наборите ми работят за едни пари, но в ТД са назначени на минималната работна заплата. Нямат голям избор, примиряват се и това е. Знаете, когато се тегли ипотечен - банката гледа само и единствено доказаните доходи. Та проблема за младите не е само цената на имотите, проблема е като цяло в манталитета на държавата ни. Simple Smile
То и аз се имам за от младите, ама това е по инерция и по навик Simple Smile Още не съм свикнал, че вече не съм...

Но да кажа по повод на "проблема е в манталитета на държавата ни" - ами не, не е. Проблемът е в манталитета на хората ни.
Това дето за всичко е виновна държавата, е някаква стандартна, почти рефлексна фраза, която вие, истинските млади, явно сте придобили от родителите си (казвам го по лични наблюдения с няколко човека между 20 и 30г), а родителите пък са го придобили, защото са израснали в среда, в която цял живот им е набивано в главите, че всичко идва от държавата. Добро, лошо, харесва ти, не ти харесва, няма значение - държавата е извора на всичко в тоя живот. В днешно време за щастие хората не се възпитават по тоя начин, но въпреки това, когато на всяко семейно събиране "възрастните" си говорят как държавата е шит и как "никога ня'а са упрайм", на едно 10-15 годишно дете тия неща му остават в съзнанието. И когато това дете стане на 25 и види с очите си същите тия проблеми, си казва "еми да, вярно е, държавата е шит и ня'а са упрай никога". Но много малко, за съжаление, си дават сметка, че е в тяхната власт да го променят.

Конкретно в случая с трудовия договор на минимална заплата - това е класически пример, където решението на проблема зависи пряко от този, който се оплаква от него. Освен ако не живееш в някое село или малък град, където няма икономика и има само няколко работодателя монополисти, почти е сигурно, че един млад човек има повече от една опция да си намери работа. В абсолютно всеки бранш "няма хора" и съответно служителя е в по-изгодната позиция за преговори. Казваш на работодателя си, че държиш дохода ти да е официален и в договора да пише толкова, колкото сте се спазарили. Ако откаже - търсиш си друга работа. Гарантирам, че 5-10 човека като го направят това - да се откажат в последния момент от вече договорена работа заради неофициален доход - фирмата ще си преосмисли политиката.

Ако пък абсолютно държиш точно на тази работа, е добре да се замислиш защо изобщо държиш да работиш във фирма, която укрива данъци - щото това наистина е въпрос на манталитет, което значи, че 100% там се случват и други измами, които в някъв момент могат да засегнат и теб. За да можеш да получаваш пари на ръка, трябва тия пари назад по веригата пак да идват "на ръка" без документи. Което значи, че се укриват не само твоите осигуровки, ами и ДДС и кой знае още какво...

Ако все още държиш на тази фирма, имаш следния ход - работодателя се интересува само от това колко пари ще плаща той сумарно (нетна заплата + данъци + осигуровки). Ако му предложиш да ти направи заплатата така, че за него да е същия разход, но да те осигурява на реалния доход, няма да има нищо против. Което за тебе значи да се откажеш от едни 100-300 лв. (според зависи размера на заплатата) от нетната си заплата за сметка на осигуровките. И ако служителят не е склонен да направи тази отстъпка - ето тук идва момента, в който всичко опира до манталитета на самия служител. Защото той има съвсем реалната, конкретна възможност да предотврати измамата, но не го прави, било то заради лична облага, или просто защото се примирява, че "тука е така". А работодателя само се възползва от това примиряване. Но за всичко това не е виновна никаква държава, а самия човек.

Извинявам се за офтопика, но според мен е важен.
Ако се правят много сделки, няма как цените да паднат, по самата логика на пазара.
Цените падат, когато няма търсене и същевременно има голямо предлагане, т.е. продавачите са на зор да продават. Когато няма търсене, но няма и предлагане, тогава просто не се случва нищо, т.е. няма пазар. Това между другото е най-лошия вариант за брокерите, защото дали ще вземат комисион от цена с 5-10% нагоре или надолу, за тях е все едно, но когато не вземат никакъв комисион - вече е кофти.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 05:59 от Slashy

# 338
Трият ми повечето коментари, но аз точно не съм мрънкало, което чака на готово...

Относно брокерите - те вземат и от банките комисионна 😄 знаете ли?

# 339
Горните суровини, които Сейко не участват в направата на банички, но пряко и основно участват в икономиката и във формирането на заплащането на работниците, защото показват растежа и свиването на икономиката.
Но нека вземем баничките - нужни са пшеница, мазнина, сирене, яйца, ток, труд.

Мазнините падат и то предсезонно. До края налятото не знам къде ще са.

Цените на млечните продукти падат.

Сейко даде графики на петрол с който всичко се транспортира и на пшеница. Другите основни компоненти са ток и труд, за които нямам графики, но знам че тока със сигурност ще пада, а труда е последния и най-упорит компонент, който няма как току така да падне, а ще се мине през свиване, фалити и безработица докато се намери ново ниво на цената му. Естествено това са цени наедро и е нужно време и да достигнат до потребителя. Но ако в баничарницата не ви намалят баничката, значи спекулират и ви цакат, а вие сте готови да им платите. Това си е ваш проблем. баничка може да се  ползва за нарицателно за всичко друго в случая.

Светлозара - следващите 10г ще са тегав период за брокерите. Ако ти се работи много и трудно, ще е добър момент да стартираш в сферата, защото много брокерчета ще се откажат при първи трудности. Няма да е лесно, но след 10г ще имаш топ репутация и клиенти ако си вършиш работата добре. Но ако го правиш колкото да вземеш една комисионна, тогава по-добре се откажи, защото идват сушави години.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 07:56 от Gogo1979

# 340
Аз ще започна поне след 2 години, но винаги ми е било интересен този тип бизнес.
 Пускам ви едно интервю за това кои са кофти инвестициите и колко малко пари вземат брокерите реално... казано от брокер.

https://m.youtube.com/watch?v=QhguYhWSlms&feature=youtu.be

Има и сравнение между Варна и София.

# 341
Denissa,
Какво Черноморие, по-добре Бали и Тайланд, ако ще давам пари за рекреация.
Всеки сам преценя за какво да си дава парите. По нашите курорти ще предложат ли нещо повече?

Аз пък виждам навсякъде червени етикети - промоции. Олиото беше 7 лв, сега можеш да го намериш от 2.9 по борсите, до 4,80 по веригите. Цените не падали ли? Живеем в десетилетие на изобилие, всеки продава/препродава нещо. Хората нямаме нужда от такова потребление ма нали сега бяхме подплашени от инфлацията и харчехме.
По-нагоре даваха примери - гориво, пшеница, суровини надолу. Хората сега им писна и почнаха да стягат бюджетите и да премислят покупките. И това при хора с възможности го забелязвам. Ама това за този форум не важи, нали всички бяха милионери.

Между другото украинците си позаминаха доста. Предстоят доста сгради да бъдат завършени в един момент. Във Варна/София се строи на макс. Като човек инвестирал в имоти леко започнах да осъзнавам, че тези сгради ще излязат на пазара в един момент. Да не се окаже, че балонът е по-голям от 2008 г.

# 342
Denissa,
Всеки сам преценя за какво да си дава парите. По нашите курорти ще предложат ли нещо повече?

Аз пък виждам навсякъде червени етикети - промоции. Олиото беше 7 лв, сега можеш да го намериш от 2.9 по борсите, до 4,80 по веригите. Цените не падали ли? Живеем в десетилетие на изобилие, всеки продава/препродава нещо. Хората нямаме нужда от такова потребление ма нали сега бяхме подплашени от инфлацията и харчехме.
По-нагоре даваха примери - гориво, пшеница, суровини надолу. Хората сега им писна и почнаха да стягат бюджетите и да премислят покупките. И това при хора с възможности го забелязвам. Ама това за този форум не важи, нали всички бяха милионери.

Между другото украинците си позаминаха доста. Предстоят доста сгради да бъдат завършени в един момент. Във Варна/София се строи на макс. Като човек инвестирал в имоти леко започнах да осъзнавам, че тези сгради ще излязат на пазара в един момент. Да не се окаже, че балонът е по-голям от 2008 г.
Мечтите са БЕЗПЛАТНИ....
п.с. Няма нужда от триене,не обиждам никого....Просто това са фактите които в момента са реалност....п.с. 2  като увеличиш нещо над 100 % и после го намалиш с 30% ,старата цена ли става?  малко шикозна логика ми идва...

# 343
Denissa,

Мечтите са БЕЗПЛАТНИ....
п.с. Няма нужда от триене,не обиждам никого....Просто това са фактите които в момента са реалност....

Не разбирам, чии мечти? Кое са фактите? Че цените падат ли?

# 344
Нещо четем с неразбиране....
Имам стока ,увеличавам я със сто процента,после я намалявам с 30 процента ..
По-скъпа или по-евтина е от преди?
Любимият ми Милка преди беше 1,50лв,сега намален е над 2,50лв....По-евтин ли е?

Общи условия

Активация на акаунт