Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 812
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Значи при отказ от наемодател да направи адресна регистрация става какво? 😀

# 421
  • Бургас
Нищо.

# 422
Ами значи и двете сега са незаконни, и че не се регистрират на новия, и че не се отрегистрират от стария. Ясно ми е че не може без постоянен адрес, но да си го измислят. Дразни ме, че в собствениците е топката. Особено след като получавах в едно от жилищата ми различни призовки, за кредити известия, от оператори. Бях питал, не мога да ги отрегистрирам, с нот. акт и т.н. Само полиция не е идвала и колектори, да ме притесняват.

# 423
Топката е в държавата, която трябва да измисли какво да прави с десетките хиляди с неактуални регистрации. Не иска да бъдат дерегистрирани служебно или от собствениците на имотите, не иска да се създава административен хаос, така че най-вероятно нещата още дълго ще останат по този начин.

# 424
Това не го ли промениха вече и собственикът на имота да може сам да отпише регистрираните и неживеещи там?

# 425
Това не го ли промениха вече и собственикът на имота да може сам да отпише регистрираните и неживеещи там?
Имаше някаква процедура с подаване на сигнал и комисия от общината се сформира и проверява случая.

# 426
  • Sofia
Мислех, че с това преброяване точно този проблем са решили, но явно много хора не вярват.
Абсолютно нищо не са решили. Последните преброявания бяха пародия. С много хора сме обсъждали, че:
а) нямало изобщо преброители за цели райони и сътоветно никой не бил преброил цели блокове
б) много хората изобщо не са отворили - никакъв интерес (както с гласуването)
в) много хора са били нелегално в апартаментите (без адресна регистрация, която е задължителна в 30 дневен срок) и са се скрили
г) след голямо фиаско - НСИ обяви, че може хората да се "самопреброят" и онлайн, ако не мине през тях преброител (при нас не мина никой)
д) НСИ заявиха, че в крайна сметка, АКО някой апартамент не е бил преброен - се допълват (използват директно) данните от 2011.

Ако внимателно преминеш от а-д точки ще разбереш че преброяването беше пълна пародия покрай пандемията и вероятно е изключително невярно.

# 427
Да, при нас също никой не мина, винаги е имало човек у дома, тъй като работехме отвкъщи. Преброихме се онлайн, но едва ли всички в блока са го направили и в съседните блокове също. Отделно колко е отчетено като уж и да си се преброил онлайн трябваше да минат да ти вземат номера. Като цяло в София не знам къде са минавали тези преброители, през поне още 2-3 познати семейства в различни квартали никой не е минавал. Преброяването си беше фиаско, но нямаха смелост да го кажат право куме в очи и замазваха, че онлайн минало всичко.

# 428
  • София
Пак подхванахте стъкмистиките. Очаквам сега някой да се включи, да обяви как София е 2.5 милиона и скоро ще стане 3...

Ето ви официални данни, само да не кажете, че и те са нагласени! Родили са се 2000 деца по-малко, т.е. близо 4% по-малко деца!!!
Ако това не ви говори нищо, качвам ви още една графика, която също казва много, ама дали ще я разберете?

Цитат
Национален статистически институт
Население и демографски процеси през 2022 година
петък, 28 април 2023 - 11:00 часа
По данни от текущата демографска статистика населението на страната в края на 2022 г. е 6 447 710 души. В сравнение с предходната година населението е намаляло с 34 774 души, или с 0.5%.

През 2022 г. в страната са регистрирани 56 596 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 2 082 деца.

# 429
Законът е много ясен по темата - при смяна на адрес до 30 дни трябва да се регистрирате на новият адрес - постоянен или настоящ. Но, както и вие много добре сте отбелязали, закони имаме - няма кой да следи за спазването им.
То дори не е въпрос на следене, а на възможност.
Защото закона хем те задължава да си смениш адреса в рамките на 30 дни, хем същия този закон (за гражданската регистрация - ЗГР) казва, че ако си наемател за регистрацията се иска съгласието на трето лице (наемодателя). Т.е. закона изрично те прави зависим от някой друг, но не казва нищо по въпроса какво се случва ако този друг не даде съгласие. И в крайна сметка ако администрацията реши да прави проблем, отговорен и виновен е този, който не си е сменил адреса, и никой няма да се интересува, че наемодателят не дал съгласие.

Това само по себе си е някаква недомислица - да въведеш задължение, без да дадеш инструмент то да бъде изпълнено във всяка една ситуация.
Но върха на недомислицата е да създадеш и обратната зависимост - наемодателят да зависи от наемателя при дерегистрацията. Това създава перфектни условия за взаимно недоверие и игра на котка и мишка. Все едно го е правил сценарист на сапнунен сериал - завързваш интригата, насъскваш хората един срещу друг и после гледаш сеир как се изпокарват.

Отгоре на това идват и други фактори - че при смяна на адреса се иска и смяна на личната карта, което е свързано с разходи, и много хора се циганят за тия 10-20 лв. или там колкото струва.

Според мене и за двете неща не трябва да е нужно съгласие - наемодателят щом е подписал договор с наемателя, и след като е наясно, че той е задължен да се пререгистрира (не е някаква негова прищявка), значи се е съгласил този човек да се регистрира на адреса му. Наемателят отива с договор за наем в общината, регистрира се и точка по въпроса. Наемодателят нито трябва да се занимава с това, нито има думата по въпроса.

И обратно, ако наемателя вече не живее там, наемодателят трябва да може да го "махне" по някакъв начин. Най-лесно е ако има писмено предизвестие за прекратяване, подписано от наемателя, тогава наемодателят отива с него в общината и си решава проблема. Може да се въведе изискване при прекратяване задължително да се даде последващ адрес, на който служебно да бъде пререгистриран наемателя. (В Германия впрочем има такова изискване, но не за служебна пререгистрация, а за да имате контакт ако възникнат проблеми, за връщане на депозит, и т.н.)

Ако пък наемателят просто си е бил шута без предупреждение, тогава наемодателят трябва да може да задейства процедура по намирането (и глобяването) му. Ама без такива комисии, заповед на кмета, ала бала. Полицията ако иска, може да те намери буквално за минути, особено ако има точни данни (имена и ЕГН). Веднага могат да ти намерят номера, локализират къде е телефона в момента и ти идват на гости. Питат те живееш ли еди къде си, ако да - тогава защо наемодателят казва, че вече не живееш. Ако не - защо не си си сменил адреса, хоп - глоба, готово. Занимавка е, но за половин-един час се решава проблема точно, сигурно и окончателно. А не да се точи с месеци. И тогава следващия път на наемателя няма да му се свидят 10-те лв. за нова лична карта.

# 430
  • Sofia
Изискването за 30 дена е за смяна на настоящия адрес, а не постоянния. Т.е. не е задължително да трябва да сменяш ЛК.

Реално проблемите са много и са навързани. Ако трябва да смениш постоянния си адрес заради ДГ, но в момента нямаш нов адрес (примерно си временно при роднини или вече не си в София, но смяташ да останеш в София и не искаш да губиш правото на уседналост) и си решил да чакаш: месец, два, пет.

# 431
А, това с постоянен и настоящ адрес е другата тъпотия, която поне аз не я разбирам. Не знам дали има друга държава с 2 вида адресна регистрация....
Колко "постоянен" трябва да е настоящия адрес, за да се превърне в постоянен адрес? И колко време имаш "право" да не си живял на постоянния си адрес, за да се приеме, че вече не е постоянен? Ами ако си живял някъде, писал си го за настоящ адрес, и след това се върнеш обратно на постоянния, трябва ли да "закриеш" настоящия?

Реторични въпроси задавам...

# 432
Аз в момента съм точно в дилема с тези адреси -живея в Люлин и тук ми е настоящият адрес, но си продавам жилището в Дружба , където е постоянният. Купуваме апартамент в Мусагеница , но ще се местим след година и половина. Тъй като трябва да регистрирам детето заради приема в училище ,ще трябва бързо да сменям адрес. Обаче никак не ми се занимава с нова лична карта и варианта е да сменям настоящия. От друга страна не е много умно настоящият да е там, където не живееш реално , а постоянният-в жилище, с което вече нямаш никаква правна връзка нито някога ще живееш. Влудява ме и това , че няма истинско електронно правителство и не може всичко да стане онлайн.

Мъжът ми яко се е спекъл за имотите , защото теглим нов кредит, а е сигурен, че до края на годината лихвата му ще е поне двойна. Успокоявам го, че форумът не мисли така Simple Smile) Отделно , че продължава да гледа имоти и смята , че сме се прецакали с покупката. Наистина ми се струва и на мен , че има лек спад вече.

# 433
Смяната на постоянен адрес със сигурност може да стане изцяло онлайн, с електронен подпис. Връщат ти също електронно подписано потвърждение за смяната, което служи за доказателство пред всеки, който ти го иска.

За личната карта - теоретично е възможно да не си вадиш нова. Двете процедури (смяна на адрес и вадене на л.к.) са независими една от друга и дори стават в две различни институции - едното е в общината (или онлайн), другото е в МВР. Което също е някаква недомислица според мен, би трябвало като си смениш адреса автоматично да ти се издава и нова лична карта, без да трябва да я заявяваш отделно.

Но за момента са отделено, поради което е възможно да имаш лична карта, която не съдържа актуалния ти адрес. И можеш да си караш така с нея доста време. Разбира се с това се вкарваш в нарушение, но то и несмяната на адреса също е нарушение (не знам откъм глоби каква е разликата). Във всеки случай обаче за целите на детски градини, училища, евентуално облекчение при данък сгради (за първо жилище), и т.н. важи това, което е в регистрите на ГРАО, а не какво ти пише на пластиката на личната карта.

# 434
Аз в момента съм точно в дилема с тези адреси -живея в Люлин и тук ми е настоящият адрес, но си продавам жилището в Дружба , където е постоянният. Купуваме апартамент в Мусагеница , но ще се местим след година и половина. Тъй като трябва да регистрирам детето заради приема в училище ,ще трябва бързо да сменям адрес. Обаче никак не ми се занимава с нова лична карта и варианта е да сменям настоящия. От друга страна не е много умно настоящият да е там, където не живееш реално , а постоянният-в жилище, с което вече нямаш никаква правна връзка нито някога ще живееш. Влудява ме и това , че няма истинско електронно правителство и не може всичко да стане онлайн.

Мъжът ми яко се е спекъл за имотите , защото теглим нов кредит, а е сигурен, че до края на годината лихвата му ще е поне двойна. Успокоявам го, че форумът не мисли така Simple Smile) Отделно , че продължава да гледа имоти и смята , че сме се прецакали с покупката. Наистина ми се струва и на мен , че има лек спад вече.

Polikseni, малко офф топик, но виждам, че сте в ситуация, която ме вълнува и затова ще попитам. Ние също оглеждаме за ново жилище, но не бързаме понеже имаме собствено, в което живеем. Както и да е, та с две деца сме и колкото и да не бързаме, дори да стане след година-две, децата ни все още ще са в училищна/градинска възраст. И тук идва голямото НО. Понеже сме яко зависими от системата за прием в градините/училищата направо не знам как е възможно човек да се премести в ново жилище и детето да има някакъв шанс да бъде приетопо новия адрес. Поради тази причина мислим дори за закупуване на жилище в същия или близък район и да запазим още известно време старото. Но същевременно не ми се ще да се ограничавам до оферти само в един район. Пишеш, че имате дете и същевременно кварталите, които си посочила са отдалечени. Как се решихте на тази стъпка, детето посещава ли държавна ДГ/училище и как обмисляхте нещата с приема или то вече е във възраст, в която не кандидатства? В новия квартал ли ще го водите на градина/училище или ще пътувате до стария, докато не бъде прието? Много се изморявам от тези схеми с адресите и кандидатстването...

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 09:20 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт