Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 711
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
Хайде бе! Значи ако аз утре спечеля един милион лева от тото-то,натикам $200 000 от тях в куфар,отлетя в Швейцария и поискам да ги внеса в някоя банка,оттам ще ми кажат,че не може,щото нямам статут! Не ми се вярва.
И този влак замина преди няколко години.

# 406
  • Бургас
Светлозара, проблемът на наемодателя не е декларирането, а че после няма отписване на този наемател. Ако той не пожелае, няма сила, която да го отпише. И ако на теб ти трябва адресна регистрация там, или на нови наематели, в един момент ще се водите 130 души на този адрес като в маалата и общината ще ти откаже регистрация. Влез в съседната тема за наемите и виж колко пъти е бил обсъждан този казус.

# 407
Записването на външни хора на адреса не означава непременно даване на имота под наем, както и незаписването не означава автоматично криене на доход от НАП.

# 408
Основният проблем при наемите го е описала Titina. Не идва толкова от укриване, а и не винаги регистрация по настоящ адрес означава, че си под наем. Нежеланието идва от факта, че ако наемателите са недобросъвестни после няма как човек да ги отпише. И аз не бих се съгласила да регистрирам на мой адрес.

# 409
Светлозара, проблемът на наемодателя не е декларирането, а че после няма отписване на този наемател. Ако той не пожелае, няма сила, която да го отпише. И ако на теб ти трябва адресна регистрация там, или на нови наематели, в един момент ще се водите 130 души на този адрес като в маалата и общината ще ти откаже регистрация. Влез в съседната тема за наемите и виж колко пъти е бил обсъждан този казус.

Да допълня - освен че, всеки регистриран може докато е жив да си издава нови лични документи с този адрес, то същото се отнася и за неговите деца.
Купихме преди години апартамент от семейство с две деца тинейджъри. Години по-късно дойде кварталният, да му потвърдим, че на този адрес живеят малки деца. При издаването на първи международен паспорт, кварталните са длъжни да дойдат на адрес и да проверят. Явно тези тинейджъри са станали родители и децата им също са записани на този адрес.
В сегашният ни апартамент пък още получаваме писма за предишният собственик. Човекът е/беше доста заможен, но явно не си е променил адресната регистрация вече 5та година след продажбата.

# 410
Крис, една поправка обаче - не можеш като български гражданин да си отвориш сметка току така в чужда държава, пък било то и в Европа. Иначе преводите е ясно, че се правят лесно. За да отвориш сметка/депозит в чужда държава ти искат ако не гражданство, то поне да имаш някакъв статут там.
Е аз как имам - български гражданин съм и живея в България, друго гражданство нямам.
Искат ти каквото и Револют ти иска - копие от личната карта, евентуално някоя битова сметка, за да докажеш, че живееш на своя адрес, и по ЕГН-то веднъж годишно пращат на нашия НАП основна информация за тебе, според изискванията на Common Reporting Standards, както и общ баланс по сметката ти и лихви, получени през годината.
За 1000 евро наистина едва ли някой ще ти отвори сметка, но с някаква по-солидна сума не вярвам да те върнат. Законодателството не забранява да имаш сметка, стига да си доказал кой си. Едно време ставаше и само с т.нар. numbered account, но отдавна вече не може, както споменаха и по-горе. Защото тогава сметката ти беше просто номер и парола и можеше да си кой да е. Дали затегнаха режима заради терористи или заради укриване на данъци не мога да кажа, вероятно и двете.

# 411
  • София
В сегашният ни апартамент пък още получаваме писма за предишният собственик. Човекът е/беше доста заможен, но явно не си е променил адресната регистрация вече 5та година след продажбата.
Същият казус, вече 11 години идва какво ли не - подавах сигнали, че няма такъв човек на адреса вече, но не - докато той не се отрегистрира и поща, и колети, и сметки, и запори - какво ли не е идвало, всякакви хора тропат да питат за предишният собственик.

# 412
Е аз как имам - български гражданин съм и живея в България, друго гражданство нямам.

За 1000 евро наистина едва ли някой ще ти отвори сметка, но с някаква по-солидна сума не вярвам да те върнат.
И като българин живеещ в България успя да си отвориш спестовната сметка към Апъл Кард, която е отворена само за американски граждани и хора, живеещи в САЩ?

# 413
Аз много се съмнявам в това нещо. Неведнъж съм проверявал, не можеш да си отвориш спестовна сметка/депозит като български гражданин в чужда банка. Ето и няколко примера:
https://www.corporates.commerzbank.com/portal/en/cb/de/firmenkun … ngeld_online.html - тук пише, че "*This offer is only valid for customers in Germany and/or accounts managed in Germany";
https://www.lloydsbank.com/international/international-eligibility-checker.html - тук като се зададе България и се появява това "Based on the information you have provided you're not currently eligible for our products and services. This is because our services are not available in your country of residence due to regulatory or legal restraints.";
https://www.ing.de/sparen-anlegen/direkt-depot/ - тук малко по-надолу във FAQ-а на първия въпрос си има note "Wir führen ausschließlich Depots für natürliche Personen mit Wohnsitz in Deutschland", което значи, че отварят сметки подобни депозити само за физически лица, които са с германско гражданство.

Това са едни немалки банки, повечето са немски, но предполагам, че и в другите държави от ЕС (а и не само) положението е подобно. То по тази логика защо не взимаме ипотечни кредити от немска банка на по-добри лихви, вместо от българските?

# 414
Ако имате сметка в банка в България,би трябвало да можете да откриете сметка във филиал на същата банка в чужда държава...

# 415
По отношение на откриването на сметки мога да потвърдя, не можеш просто така ремоут от дивана да си отвориш сметка в друга държава.

Отварял съм няколко сметки в Германия. Преди да влезем в ЕС искаха да видят виза или друг вид основание за пребиваване. След това виза не са искали (то и да искаш няма как да имаш виза за държава от ЕС), но винаги искат да си местно лице, т.е. да имаш адресна регистрация в държавата. Последно съм откривал сметка някъде 2014-2015г, и е напълно възможно да има промени след това, така че не се ангажирам да е актуална тази информация.

Гражданство никога не са искали, специално в ЕС е незаконно да се дискриминира според това от коя държава си, ако си гражданин на ЕС. Но искаха копие на бележката, която издават от общината при адресна регистрация.

# 416
Не към Епъл, аз дори нямам айфон, но имам сметка в ЕС, с която си държа свободни пари, и по която доходността не е 0.1%
Ето който не вярва може да прочете, дори и в Гугъл да запиташ веднага излиза това:

Моята не е в банка, а в брокерска къща, но си има IBAN, по който мога да я зареждам когато и с колкото искам, от нея мога да инвестирам в каквито искам ценни книжа, а по свободния баланс кеш ми плащат лихва.
Като пусна превод сутринта, пристига в Европа следобед. Скоро май ще ги правят и моментални.

# 417
Еми ето повод да направят нещо добро за адресните регистрации. Вече всичко е електронно, какво пречи собственика (нови или настоящ) да си провери кой се е регистрирал, или да може с едно ел. заявление, да зачисти всички ненужни. Така няма да го има тоя страх от 130 регистрации, хем ще се оправи и статистиката, кой къде живее (то няма да е на 100% но поне малко да помогне). Ще си се регистрират млади семейства под наем за градини, паркоместа и т.н. И аз съм получавал различни писма от оператори, данъчни, на мои апартаменти на знайни и незнайни хора (предполагам квартиранти през годините). Нищо наистина не можеш да направиш. Дано да четат институциите тук. Пък отрегистрирания, да си му бере гайлето. Автоматично да го връщат при проба да си вади документ от адреса, и да си го търсят по телефони, ел. пощи и т.н. Примерно един път годишно да "светне" кой къде е без адрес и да си ги търсят. Що пък топката трябва да е в собственика.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 16:15 от Seiko7075

# 418
Проблемът идва от факта, че не може човек да се води без адресна регистрация. Не знам дали има сега такъв закон или нормативен акт, но би трябвало да е задължително щом заживееш някъде да си смениш адресната регистрация - била тя постоянна или временна.
За пример ще дам Белгия - там една колежка си беше взела половин ден отпуск, защото в определен ден и час щеше да дойде кварталният, за да я провери на адреса. Сменяше квартири и ми каза, че това е задължително при тях.
Една от причините да има адресна регистрация е за да може полицията да ни намира на адрес по регистрация. За да има реален смисъл от това обаче, е нужно и регистрацията да е актуална.
И тук отново става дума, че закони има, но не се налага тяхното прилагане и спазване.

# 419
  • София
Проблемът идва от факта, че не може човек да се води без адресна регистрация. Не знам дали има сега такъв закон или нормативен акт, но би трябвало да е задължително щом заживееш някъде да си смениш адресната регистрация - била тя постоянна или временна.
За пример ще дам Белгия - там една колежка си беше взела половин ден отпуск, защото в определен ден и час щеше да дойде кварталният, за да я провери на адреса. Сменяше квартири и ми каза, че това е задължително при тях.
Една от причините да има адресна регистрация е за да може полицията да ни намира на адрес по регистрация. За да има реален смисъл от това обаче, е нужно и регистрацията да е актуална.
И тук отново става дума, че закони има, но не се налага тяхното прилагане и спазване.
Законът е много ясен по темата - при смяна на адрес до 30 дни трябва да се регистрирате на новият адрес - постоянен или настоящ. Но, както и вие много добре сте отбелязали, закони имаме - няма кой да следи за спазването им. Затова и в България много неща са като врата в полето. За пример мога да дам себе си - все още се водя на адреса на родители си като постоянно местожителство. Не защото имам облага - и настоящият, и постоянният са ми в София, просто не ми се сменя лична карта. А и съм си свикнал кое къде е в община Сердика - кое от къде се вади, 2ро районно ми е познато и т.н. Чист мързел.

Общи условия

Активация на акаунт