Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 711
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Относно автомобилите навсякъде е така , в провинцията също. Моят роден , средноголям град също е обсипан с автомобили. Там е съвсем необяснимо, защото за 30 мин можеш и пеша да стигнеш до навсякъде. По-рано семействата имаха по една кола , с която се ходеше на село и почивка най-вече. Когато се строяха нови квартали, те се строяха с градски транспорт. Сега виждаме в новите квартали какво е - няма градски транспорт, деца се водят на училище, градина , кръжоци с личен автомобил. Ние някога си се прибирахме пеша от училище . Сега всеки над 18 г. му се купува автомобил, според възможностите на семейството. Вижте и в Студентски град какво е. Някога нямаше студент с автомобил, сега е обратното.Голям бич за градовете е тази нова автомобилна култура , присъща на Третия свят по-скоро, не на Европа, в която сме.

# 391
Има вътрешна миграция от малки към големи населени места. Но да ми кажеш, че броя на населението в държавата е стъкмистика, е все едно да ми кажеш, че сме в каменната ера. Всяко раждане и смърт се регистрира, всяко излизане и влизане в държавата се регистрира. Освен ако нямаш телепортация, не виждам държавата ще го стъкми броя на населението.
Кажи също и колко имоти видя с очите си да се строят?

# 392
Броят на населението в София е стъкмистика ...
Личи си по липсата на места в детски градини,училища и т.н.
Строй се навсякъде, и се населва дали със собственици,дали с наематели все тази....Страната е в 4 града...Дали Чепръчене,Долно Камарци и Гулянци са обезлюдени-това не подобрява качеството на живот в София(по-точно липсата на качество).....

# 393
Липсата на места в детските градини е предизвикана изкуствено,но сега не ми се влиза в политически коментари...

# 394
Ето още един довод, защо преброяването не беше достоверен източник за реално живеещите в София.
На преброяването се отбелязах, че живея в София.

# 395
Ето още един довод, защо преброяването не беше достоверен източник за реално живеещите в София.
На преброяването се отбелязах, че живея в София.
Ти да, но колко такива като тебе не се преброиха. Официално от НСИ обявиха, че не са обхванати стотици преброителни района и нямат информация за 20% от населението. Отчетоха се и се прибраха едни пари, а ефектът е колкото имаше ефект от парите потънали за електронното правителство. Впрочем ако кварталния на вашия район знае колко човека има регистрирани във вашия вход, шапка му свалям.  Цари анархия като в Индия.

# 396
София никога преди(тук съм родена и израсла) не е била с толкова хора и автомобили....
Човек на очите си ли да вярва или на "националната стъкмистика"....
Това подчертаното е логическа грешка.
Преди не е имало толкова автомобили и това е факт, обаче преди и в едно семейство не е било всеки шофьор да има по минимум 1 автомобил. Имам приятели, които имат по 3-4 автомобила (и то не от тези, които са много заможни).
А относно хората - струпваме се на едно и също място - основно в големите градове. Като тук заслуга за това усещане имат и корумпираните общинари и главни архитекти, които позволяват презастрояването. Логично е в презастроени квартали да се има усещането, че има прекалено много хора и автомобили.

Та, преди да вярваш само и единствено на очите си, вземи и помисли малко. Вярвай по-скоро на мозъка си, отколкото на очите си.

# 397
Естествено,че и колите и хората са в пъти повече.....
Дори начина по които говорят една вече немалка част от тези хора е нетипичен за географското местоположение на София ...
Значи освен очите,станаха и ушите.....
Другото са.....фантазии
София,Пловдив,Бургас и Варна...
Навсякъде се строи и презастроява.,.

# 398
А лихвите по депозитите не са мръднали, защото банките са фрашкани с пари и нямат какво да ги правят. А са фрашкани с пари, защото хората свиват потреблението и си кътат парите, "за всеки случай", поради което в банките се трупат все повече депозити и спестявания, въпреки растящите цени. Докато хората не почнат да намаляват депозитите, банките няма да вдигнат лихвите в лева.
Това щеше да е вярно, ако бяхме примерно в Китай, където има капиталови контроли и за да пуснеш превод за чужбина трябва първо да искаш разрешение от компартията.
А тук пускаш СЕПА-превод за Еврозоната срещу 50 евроцента, и можеш да си държиш парите където искаш, не само в българска банка.
Тоест, пак можеш да си спестяваш, но не срещу 0.1% доход за парите си, а срещу повече.
Допреди 1 година нямаше голям избор, лихвите бяха 0% в цялата Еврозона и 0.5% в САЩ, сега обаче вече са 3.5% в Еврозоната и 4.75-5% рейнджа на Фед.
Между другото, за САЩ също можеш да нареждаш превод, сметка в банка не можеш да си откриеш лесно, но в брокеридж може. Дори и брокеридж не ти трябва, директно от ай-фона си вече можеш да си направиш спестовна сметка с 4.1% лихва, ето от сайта на Епъл:

Въпрос на време (и финансова култура) е хората да се усетят, че има и по-добри алтернативи да спестяват от депозит в българска банка. Аз от години вече там пари не държа.

# 399
В София и в големите граодве имали 2 пъти повече хора, отколкото имало записани, ама то няма толкова хора в цяла България..
Само в София има нелегални, ама в Европа няма, там всички за легални и с адресна регистрация, нищо че 30% са маймуни.

От последното много ми е интересно как ли взимат имот под наем или всички кандидати са лекари и зъбари с 10к заплата и постоянно договор.
У нас по-скоро би могло да има кастинг към наемодателите, защото повечето или 2/3 искат пари за луди дупки от на бабите им времето, всичко е нелегално, за регистрация да не говорим, за данъци съвсем, но имат големи претенции.
За това и често седят с месеци празни, но пък си искат хората, какво толкова.

# 400
За преброяването как да си сигурен каква точно им е методологията? При нас уж минаваха да броят по жилищата и казаха, че броят кой реално живее, а не кой е регистриран.
То ако ще се гледа само по документи, за какво въобще да правят преброяване - документите така или иначе си ги имат в общината.
По документи действат фактори и в двете посоки - да, има хора, които живеят в София, но не са регистрирани; от друга стана има много хора, които се водят по документи тук, но реално живеят в чужбина и си идват от дъжд на вятър. Така че е трудно да се каже колко е реалния брой на жителите само по документи. Мислех, че с това преброяване точно този проблем са решили, но явно много хора не вярват.

# 401
Крис, една поправка обаче - не можеш като български гражданин да си отвориш сметка току така в чужда държава, пък било то и в Европа. Иначе преводите е ясно, че се правят лесно. За да отвориш сметка/депозит в чужда държава ти искат ако не гражданство, то поне да имаш някакъв статут там.

# 402
Хайде бе! Значи ако аз утре спечеля един милион лева от тото-то,натикам $200 000 от тях в куфар,отлетя в Швейцария и поискам да ги внеса в някоя банка,оттам ще ми кажат,че не може,щото нямам статут! Не ми се вярва.

# 403
Ами не знам, спечели първо, пробвай и ни кажи как ще да е. Аз говоря от името на обикновените работещи в България, които в доста случаи нямат спестени 200к долара в банка. Вероятно, ако им носиш милиони ще има начин и за заобикаляне на правилата.

# 404
Относно адресните регистрации.. да си кажа и аз личният опит. Общо в живота си съм сменила 9 квартири.. Да кажем, че първите две няма да ги броим, защото тогава бях все още ученичка. Остават 3 през студентските ми години и още 4 сменихме с мъжа ми до момента, в който не си купухме наше жилище. Та, последните 4 вече ми трябваше адресна регистрация ( личен лекар, кола, да позлвам синя зона) но.. греда... нито един наемодател не пожела да ми направи такава, като отказваха поради липса на време. На мен ми е ясно обаче защо отказваха - те не декларираха доход от наем и не искаха да се набиват на очи в институциите. Simple Smile

Та, не всичко е черно и бяло.. Ти може много да искаш да си направиш адресна регистрация, но не можеш сам да го направиш. Трябва с наемодателя да отидете в общината - той да носи НА за собственост на имота и да попълни, че е съгласен с факта, че ти живееш на този адрес.

Общи условия

Активация на акаунт