Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 784
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
  • Sofia
Данъка на моя автомобил е 60% по-скъп в София.

# 376
Данъка на моя автомобил е 60% по-скъп в София.
Дай конкретни данни за автомобила (конски сили и години) и с кой град сравняваш.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 13:02 от tre

# 377
Калкулатор
https://www.calculator.bg/1/avtomobil_danak.html
за случайно въведени данни - кола между 5 и 10 год, 150 кс, евро 4 и избор на град напосоки
Търговище 172,06 лв - София- 234,92 лв.
възможно е да има някъде и обратно съотношение, аз лично пуснах за проба.

Много млади без семейства не се регистрират в София, имат си личен лекар от където са, карат си колите с тамошните регистрации. Каква точно е причината, не знам. Сещат се масово да се регистрират като имат дете и им затрябва за ясла, градина и тн.

# 378
Калкулатор
за случайно въведени данни - кола между 5 и 10 год, 150 кс, евро 4 и избор на град напосоки

Много млади без семейства не се регистрират в София, имат си личен лекар от където са, карат си колите с тамошните регистрации. Каква точно е причината, не знам. Сещат се масово да се регистрират като имат дете и им затрябва за ясла, градина и тн.

Във всички по - големи градове е така. Не само Софето.. Simple Smile

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 13:20 от svetlozara98

# 379
  • Sofia
Стар автомобил, за малък град на около 50км от София - 90лв. В София, след смяна на постоянен адрес и регистрация в общината около 150лв.

Всяка община си преценява данъците. В малките градове няма как взимат голям данък автомобил.

# 380
Калкулатор

За година спестени 60 лева разлика от данъка. Страшна далавера за да не се регистрираш на адрес в София и да се чудят после ...като имат дете и им затрябва за ясла, градина и тн.
Не е това причината, а по-скоро безхаберие и мързел. Отделно, ако не греша, вече не е задължително при смяна на адресна регистрация, да се сменя и регистрацията на автомобила.

# 381
Според мен се опитват да избегнат посещението на КАТ София, докато е възможно Simple Smile наистина не е приятно преживяване.

# 382

Лихвите не се вдигат на този принцип. Ето за това говоря, когато кажа, че масово в България нямаме елементарна финансова култура.

Аз съм финансов простак, минах в режим продаване когато ти, финансовият ерудит, си влязла в режим купуване. След година-две пак ще съм в режим купуване, вероятно няма да е в район където ти си купила. За капак живея под наем, обикновено в необзаведени нови жилища с гаражи и предплащам за година-две (навик от Дубай). Така като разкопаят за нов блок пред терасата ми не се налага да продавам. Лихвите на българските банки не ме вълнуват щото тук процедирам кеш. Опитах с банки, но нямам българска кредитна история и не стана. Не подлежа на образоване,  но благодаря за Хампарцумян, добре ще е и ти да го прочетеш с разбиране.

# 383
Калкулатор

Нямах адресна регистрация в София, докато живеех там, не защото не исках, а защото с колкото и наемодатели съм говорила, никой не искаше да се съгласи да си направя адресна регистрация в жилището му. Длъжен си по закон да се регистрираш, където живееш, но наемодателя трябва да разреши. Ако не, какво правиш, стоиш си с адрес в провинцията.

Дописвам, защото тествах калкулатора. Даже, ако бях успяла да се регистрирам, данъка за колата щеше да ми е по-евтин с около 50 лв., сравнено със Стара Загора.
Зададох критерии: 136 к.с., от 5 до 10 години, евро 5 екологична категория.

# 384
Явно съм била късметлийка, защото винаги съм била с регистрации където живях по квартири навремето.

# 385
Нямам опит, но съм чувала, че хазяите не искат да регистрират, защото после не мога да дерегистрират и стават заложници на регистрирания, понеже само той можел да се отпише лично.

# 386
Явно съм била късметлийка, защото винаги съм била с регистрации където живях по квартири навремето.
Или аз съм нямала късмет с моите. Joy

# 387
Ето още един довод, защо преброяването не беше достоверен източник за реално живеещите в София.

# 388
Тъкмо по новините даваха, че сме намалели с 50 хил души за 1 година. Раждаемостта няма да се увеличи, а смъртността ще продължава. И да не е адекватно преброяването, броя на жителите в държавата е абсолютно точен.

# 389
София никога преди(тук съм родена и израсла) не е била с толкова хора и автомобили....
Човек на очите си ли да вярва или на "националната стъкмистика"....

Общи условия

Активация на акаунт