Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 822
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Оставям това тук

# 436
Аз в момента съм точно в дилема с тези адреси -живея в Люлин и тук ми е настоящият адрес, но си продавам жилището в Дружба , където е постоянният. Купуваме апартамент в Мусагеница , но ще се местим след година и половина. Тъй като трябва да регистрирам детето заради приема в училище ,ще трябва бързо да сменям адрес. Обаче никак не ми се занимава с нова лична карта и варианта е да сменям настоящия. От друга страна не е много умно настоящият да е там, където не живееш реално , а постоянният-в жилище, с което вече нямаш никаква правна връзка нито някога ще живееш. Влудява ме и това , че няма истинско електронно правителство и не може всичко да стане онлайн.

Мъжът ми яко се е спекъл за имотите , защото теглим нов кредит, а е сигурен, че до края на годината лихвата му ще е поне двойна. Успокоявам го, че форумът не мисли така Simple Smile) Отделно , че продължава да гледа имоти и смята , че сме се прецакали с покупката. Наистина ми се струва и на мен , че има лек спад вече.

Polikseni, малко офф топик, но виждам, че сте в ситуация, която ме вълнува и затова ще попитам. Ние също оглеждаме за ново жилище, но не бързаме понеже имаме собствено, в което живеем. Както и да е, та с две деца сме и колкото и да не бързаме, дори да стане след година-две, децата ни все още ще са в училищна/градинска възраст. И тук идва голямото НО. Понеже сме яко зависими от системата за прием в градините/училищата направо не знам как е възможно човек да се премести в ново жилище и детето да има някакъв шанс да бъде приетопо новия адрес. Поради тази причина мислим дори за закупуване на жилище в същия или близък район и да запазим още известно време старото. Но същевременно не ми се ще да се ограничавам до оферти само в един район. Пишеш, че имате дете и същевременно кварталите, които си посочила са отдалечени. Как се решихте на тази стъпка, детето посещава ли държавна ДГ/училище и как обмисляхте нещата с приема или то вече е във възраст, в която не кандидатства? В новия квартал ли ще го водите на градина/училище или ще пътувате до стария, докато не бъде прието? Много се изморявам от тези схеми с адресите и кандидатстването...

Напълно ви разбирам, с тази тригодишна уседналост е ужасно трудно да нагласи човек нещата. Нашето дете в момента посещава хубава държавна градина в Люлин и затова не бързаме да се местим, а ще си останем и догодина. Идеята ми е сега веднага да сменим адреса и да попаднем поне във втора група за близкото училище в Мусагеница. Освен това , там има и предучилищна, та сме нагласили нещата като стане на 6, през 2024/2025 да започнем там. Сигурно съм голям оптимист, защото още не съм измислила алтернатива, ако не сработи този план. Сега ще следя как е приемът тази година, за да се ориентирам дали има места за всички и т.н. Най-големият проблем е, че покрай покупката и ремонта ще ни се изчерпят ресурсите за частно училище и това вече не е опция близките 3-4 години.
Много зависи в кой квартал сте и в кои училища се целите- доколкото знам Щ, в повечето училища приемат и трета група. Т.е дори да смените адреса в последния момент, пак ще имате шанс.

# 437
Благодаря, успокоих се, че не само аз обмислям жилището в контекста на градината/училището Grinning За училище ще е по-лесно може би за голямото ми дете, но малкото тепърва влиза в ясла и ще има още 7 години в системата, та ако не го приемат в новия квартал и аз нямам вариант Б, нито вариант да ги развозвам в два различни квартала и да стигна на работа. Затова и толкова сме се омотали с мисленето да взимаме ли кога, къде, как ще се сменят адреси, къде да се кандидатства...това много повече ме изморява от самото гледане на апартаменти.

# 438
Ми то уж тази система с точките е точно за да дава права на уседналите. Тоест, хората които от 10 години са живели в Мусагеница и са плащали местни данъци в тази община, да има предимство пред новодошлите.
Но ето че новодошлите правят всякакви фокуси за да се изкарат уседнали. Ако беше обратното, тоест вие живеете в квартала си от 10 години, но за вашето дете няма място там, защото някой новодошъл се записал на фалшив адрес и ви е предредил по точки?
Не че защитавам тази система с точки, тя няма как да е перфектна тъй като щом местата недостигат все ще има недоволни - няма за всички, това е. Ама като са я приели и ние като жители на общината трябва да я спазваме - ми спазвайте я и вие. Ако искате повече точки, стойте си на сегашния адрес. Ако се преместите, имате по-малко точки от уседналите, това е.

# 439
Момичета, аз не съм на вашият хал с д. градини и училища, но се замислих ако единият родител само си смени адреса ( вече тотално се обърках кой ) дали няма да е план Б. Тоест ,единия родител е на стария адрес ,а другия на новия. Боже, за какви неща се замислям не е истина Simple Smile

# 440
Потърсете имотен психолог, момичета. Имотните теми станаха турска сапунка. Какво общо имат личните драми или подаването на декларации с пазара на имоти?

# 441
Chris78 и Gogo1979, и ние ще минем без злобните ви коментари. Хората не са дърво, за да са посадени на едно място. И да, в настоящия ни квартал имаме доста повече от 10 години уседналост, ако ще се мерим. В никой от коментарите не се обсъжда как да прецакаме системата. По принцип, ако човек има две жилища, има право да има два адреса, постоянен и настоящ, това все още не е противозаконно, нито е против правилата за кандидатстване. Обсъждахме как са се решили хората на такава стъпка при така съществуващата система и да, за хората, които имат деца в София е пряко свързано с пазара на имоти. И ние ще се решим вероятно в даден момент, въпреки че в настоящия квартал имаме много години уседналост. В духа на горните коментари и аз да кажа, който се дразни на останалите, че си сменят жилището, да си живее на тясно, така е най-сигурно.

# 442
  • София
Момичета, аз не съм на вашият хал с д. градини и училища, но се замислих ако единият родител само си смени адреса ( вече тотално се обърках кой ) дали няма да е план Б. Тоест ,единия родител е на стария адрес ,а другия на новия. Боже, за какви неща се замислям не е истина Simple Smile
Постоянен адрес на единият родител, постоянен адрес на другият родител, настоящ адрес допълнително - всички тези важат. Само давам идеи Simple Smile Да, не е приятно за уседналите, но е законно.

# 443
Аз живея в моя квартал от над 15 години. Плащам си тук данъците. Тук си харча голяма част от парите - тук пазарувам, ходя на ресторант, на фризьор, подкрепям дребния бизнес. Може да се каже, че с част от моите пари се изгражда и поддържа всичко в квартала. И с парите на другите му жители, разбира се.
Сега да ми дойде някой и да направи някоя шмекерия с адресните регистрации та детето му да изпревари моите за училище и градина...
По-добре вървете се оплачете на кметицата защо не достигат местата, вместо да мислите как да прецакате системата.

# 444
Последно по темата, chris78 това не е против правилата и не е шмекеруване, а смяна на адрес, която е позволена и не е от вчера така. Или не сте запознати с правилата за прием или не ви харесват, за второто не можем да помогнем.

# 445
А има и другата ситуация. В един район си от много време. Едната година общината, руо или който там дава райониране, изключващо най-близкото ти училище, и определящо по-далечно училище за такова в което имаш опция да кандидатстваш. СЛЕДВАЩАТА учебна година кандидатства другото дете и о, изненада! Вече близкото училище ти е първи избор, а онова от предходната година не ти влиза в опциите. И какво като не си си сменил адреса?? И че си подкрепял местния бръснар?

# 446
Вие обаче не може да сте сериозни. Какво значение има колко точно години си живял в определен квартал, за да ти даде това предимство. Сори нот сори , но това ми е твърде ограничено като мислене. Същественото е дали наистина живееш вече там, а не си с фиктивен адрес-ето това се прави масово, за да се заобиколи системата и уседналостта. Всичките ни познати в Люлин си направиха фалшиви адресни регистрации, за да ползват уседналост до предпочитано държавно училише. Но аз, която наистина купувам апартамент и реално ще живея там, трябва да страдам само защото не съм живяла еди колко си години. Много справедливо, да.

# 447
Обърнахте темата на "детски градини София". Ще си правят каквото искат хората. Като е законно, защо не Simple Smile

# 448
За кандидатстването за училище в София - взема се предвид адресът на детето.

# 449
Абе уж няма население и апартаментите стоели празни, а в детските градини няма места. А и сума ти нови детски градини се построиха. Сега за пореден път някой да извади данните от "менте преброяването" с колко била намаляла София.

Общи условия

Активация на акаунт