Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 843
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
Ми то всичко описано си е реалност, само че явно във варна не е така, щом Светлозара го пише като "ей на хак им е на тия гадни наемодатели с двата депозита"

# 481
  • София, Bulgaria
svetlozara98, не разбрах, какво предлагаш, конкретно. Всеки договор има клаузи, които си договарят страните. Ако се договорят има сделка, ако не се договорят няма сделка и така. Никой не кара другия на сила.
В случая с регистрацията, наемателят има желание да се регистрира и при положение, че наемодателя няма полезен ход, за да го отрегистрира в последствие, единственият му инструмент е паричен ангажимент.
И явно не сте запознати от ползата и смисъла от "договора заверен при нотариус".

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 06:50 от tomeva

# 482
Нали все давате примери с чужбина. В чужбина адреснате регистрация ( или както там се казва в определени държави) е задължителна. Имат договори, които са железни и наемодателя не може да те накара да освободиш - особено, ако си с дете. Много може да се говори по тази тема.

# 483
Тука няма наемател който да подпише 18 страници договор за наем без право да го удължи след края на първия наемен период.

Какъвто примерно се предлага в Нидерландия.

# 484
Тази система е малоумна по замисъл. Точно като със сините и зелените зони. Вместо да строят градини (паркинги), те просто измислят нещо малоумно - все едно като измислят система с точки децата някакси магически ще бъдат настанени всичките. Или пък със синя и зелена зона - всички ще има къде да паркират.
Малоумна е, но можеш ли ти да измислиш по-добра? Едно време беше лотария - който извади късмет той влиза, така по-справедливо ли е?
А достатъчно места никога няма да има, докато таксата е 60 лева. Че то аз един път не мога да ида с децата на пицария за толкова пари.
Издръжката на едно дете - храна, заплати на учителки и лелки, парно, амортизация на сградата и т.н. - е да речем 500 лева (по-малко от частните градини, защото общината има все пак собствена земя). Значи общината губи от всяко място по 440 лева на месец. Е как тогава да иска да отваря нови места - за да губи още повече пари ли?
Вярно, "губи" е условно, защото тя не ги изкарва сама - събира ги от нас като данъци. Но какъв е смисъла аз да плащам данъци за детето на някой друг, после на мен като се роди дете другите пък да плащат данъци за да ходи то на безплатна градина. Най-лесно е всеки сам да си плаща за собствените деца, по реални цени - тогава общината няма да има нищо против да отвори достатъчно места, защото поне ще си плащат издръжката.

На синята и зелената зона пък идеята съвсем не е всички да има къде да паркират, а точно обратната - да няма къде всички да паркират, та да разкарат поне някои от колите си, защото средното около мен гледам е 2 на семейство, а за някои хора и по 2-3 на човек. Затова в тоя град не можеш да се разминеш от коли.

# 485
Е то в чужбина съм чувала, че се искат и препоръки за наемателя, трудови договори и други неща, на които у нас наемателите не биха се съгласили. То си е гадно са те изгонят независимо колко депозита си дал, ясно. Но това си е риск при наемане. И аз съм живяла под наем.

# 486
  • София
Толкова ми се искаше да намеря наематели, които да искат всичко да е със снимки, описания и подробности… В повечето случаи идваха брокери които снизходително обясняваха на бъдещите наематели, как описът е “за да не отмъкнеш бойлера и дивана”.
svetlozara98, предполага се брокерът да е посредник и медиатор. С тази нагласа - “алчни, крадливи, лъжливи наемодатели” ще ви е трудно в тази професия.

# 487
  • София
Два наема депозит за мен също е стандарт - това показва сериозни намерения от страна на наемателя, че жилището му е харесало и мисли да го наеме дългосрочно. Спирачката в този случай е и в двете посоки - нещо, което явно не всеки наемател се замисля, че ако реши наемодателя да приключи договора с наемателя, трябва да извади тези пари и да ги върне. Силно се съмнявам, че някой наемодател ги държи тези пари готови за всеки случай.

# 488
Прекалено много изисквания от наематели без никакви отговорности. Затова и не давам жилищата които отдавам на българи. Досега не съм имала проблеми с фирмите или чужденците. Предпочитам да поседят месец празни, но българин няма да пусна в мое жилище.

# 489
Ако наемател иска адресна регистрация в договора за наем да има клауза за 2 депозита. Единият е стандартен, а другият се връща след отрегистриране от адреса. Не се прежалва лесно един депозит. Наемодателите трябва да са по-стриктни и да си следят нещата: плащат ли се редовно сметки, такси, периодично да проверяват състоянието на имота и т.н. , за да минимизират риска от загуби и некоректност.  Не напразно казвам това, защото реалността е съвсем различна. Следят си само наемите да пристигат на време, а после.... ооо УЖАС натрупани сметки, опушен от цигарен дим ап., ейй...така тихомълком донесен домашен любимец, изял первази, дивани и т.н. / не е виновно животното, а стопаните/.

2 наема депозит са малко, поне 3, ако не е с тапети и мебели от 70-те години и да не забравим един наем за т.нар брокери.
Задължително всичко на ръка, защото нали няма сега да плащаме данъци.

Като се има предвид, че трудно ще свърши единия наем и ще започне другият, направо се приготвят 5 наема за влизане.
Евентуално някой може да върне от предния  имот нещо, ама някой ден,  а може и да не върне, което е по-вероятно , все пак сме в Бг.

И преди съм казвам, искайте колкото пожелаете, никой не ви спира, друг е въпроса колко човека ще дадат и май те не са много.

Прекалено много изисквания от наематели без никакви отговорности. Затова и не давам жилищата които отдавам на българи. Досега не съм имала проблеми с фирмите или чужденците. Предпочитам да поседят месец празни, но българин няма да пусна в мое жилище.

И какво ни интересува нас това, ако искаш само на хора с титла сър ги давай.

# 490
Толкова ми се искаше да намеря наематели, които да искат всичко да е със снимки, описания и подробности… В повечето случаи идваха брокери които снизходително обясняваха на бъдещите наематели, как описът е “за да не отмъкнеш бойлера и дивана”.
svetlozara98, предполага се брокерът да е посредник и медиатор. С тази нагласа - “алчни, крадливи, лъжливи наемодатели” ще ви е трудно в тази професия.

Възможно е моят личен опит да влиея на преценката ми. Случаят, който аз имах и който промени изцяло нагласата ми към наемите и след него решихме да купуваме е следният.
Живяхме в двустаен апартамент за 800 лева + допълнително плащахме 200 лева за паркомясто в подземен гараж. Договора ни беше за 1 година, като на третият месец ни каза, че сина й се развеждал и нямал къде да живее. Преместихме се, през това време комшийката, с която се бях сприятелила ми звънна един ден да ми каже, че не живее сина й в апартамента.. а две италианки. Плащали й 1000 евро. Та, цялата работа е била за пари. Отделно при връщането на депозита ни задържа 300 лева, защото платила на чистачка ( въпреки, че оставихме апартамента в много добро състояние - изчистено включително с изчистени прозорци). Тогава говорих с адвокат и той ми каза, че нищо не мога да направя. Та, лошият опит кара хората да са мнителни Simple Smile

# 491
  • София
И преди съм казвам, искайте колкото пожелаете, никой не ви спира, друг е въпроса колко човека ще дадат и май те не са много.
Свят широк, хора всякакви. Живеем в свободна държава, договарянето е също свободно.
Аз лично винаги търся точно тези, дето не са много. Масовката не ме интересува Simple Smile

# 492
  • София, Bulgaria
В България наемодателите са страната поемаща по-голям риск. Наемателят в най-лошия случай ще загуби един депозит, който не покрива съсипани мебели и неплатени сметки и т.н. За това си трябва контрол, а много наемодатели неглижират тази част от правата им, които дори са вписани в договора.

# 493

Възможно е моят личен опит да влиея на преценката ми. Случаят, който аз имах и който промени изцяло нагласата ми към наемите и след него решихме да купуваме е следният.
Живяхме в двустаен апартамент за 800 лева + допълнително плащахме 200 лева за паркомясто в подземен гараж. Договора ни беше за 1 година, като на третият месец ни каза, че сина й се развеждал и нямал къде да живее. Преместихме се, през това време комшийката, с която се бях сприятелила ми звънна един ден да ми каже, че не живее сина й в апартамента.. а две италианки. Плащали й 1000 евро. Та, цялата работа е била за пари. Отделно при връщането на депозита ни задържа 300 лева, защото платила на чистачка ( въпреки, че оставихме апартамента в много добро състояние - изчистено включително с изчистени прозорци). Тогава говорих с адвокат и той ми каза, че нищо не мога да направя. Та, лошият опит кара хората да са мнителни Simple Smile

Предполагам, че ако сте искали е можело да останете, но сте си тръгнали на добра воля.
Иначе тези договори които ги правите-подписвате са безсмислени, както е в случаят.

# 494
А има ли някой наемодател, който дори и да получи два депозита ще се съгласи да регистрира наемателите? Аз и срещу два и срещу три депозита не бих, какви гаранции имам, че те няма да ги прежалят тези пари и да изчезнат, водейки се на моя адрес. Докато няма контрол от общината и начин наемодателят да отписва наемателите все по-малко наемодатели ще се съгласяеват да регистрират.

Общи условия

Активация на акаунт