Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 833
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
брррррр... имало железни майки. За някаква паралелка. Аз не мога да принеса такава жертва.

# 466
  • София
Малкият когато трябваше да ходи на ясла, в Люлин не можа да се класира никъде - говоря за преди почти 10 години. Ходеше на ясла в Сухата река, а аз работех в Младост. Познайте всяка сутрин и вечер какъв път се пътуваше - Люлин, Суха река, Младост и обратно. Малкият го будехме в 6 без 15, за да успеем.
Разгеле, във втора група се отвори нова група в близката градина, родихме се! Ставаше след 7 Simple Smile

# 467
# 468
Моето през 2015та влезе с жребий в желаната от мен, но тогава си имаше места по яслите. Статистически шансът беше в пъти по-голям от Хаджи Димитър и Център, където също имахме жилища с бившия ми мъж и можехме да ползваме адресите. Люлин е най-обезпеченият квартал откъм места в ясли и градини. Soffia, по темата, за съжаление и аз мисля, че за 45 000 евро няма какво да се купи. За панелния, който споменах, мъжът ми иска да го пускаме за продажба, ако не се продаде до 2-3 месеца, да го преустройваме в 3стаен 😳, да ремонтираме и да го пуснем пак, ама аз не виждам смисъл в това упражнение. Той е такъв, действа като хала, сега като е наумил да го продаваме, ще го бута този проект до откат. Аз обратно, не ми е зор дали и кога ще се продаде. От време на време гледам обяви да си купим един за живеене, споделяла съм, че имаме собственост, но живеем под наем, ама като гледам цените и в какво състояние са повечето, бързо ми минава. За мен половин милион и отгоре за стени са граница, която не мога още да преодолея.

# 469
  • Sofia
Не че защитавам тази система с точки, тя няма как да е перфектна тъй като щом местата недостигат все ще има недоволни - няма за всички, това е. Ама като са я приели и ние като жители на общината трябва да я спазваме - ми спазвайте я и вие. Ако искате повече точки, стойте си на сегашния адрес. Ако се преместите, имате по-малко точки от уседналите, това е.
Тази система е малоумна по замисъл. Точно като със сините и зелените зони. Вместо да строят градини (паркинги), те просто измислят нещо малоумно - все едно като измислят система с точки децата някакси магически ще бъдат настанени всичките. Или пък със синя и зелена зона - всички ще има къде да паркират.
Примерно за системата с точките - живееш в София от 30 години, но се налага се преместиш - съответно никой не го интересува, че си се установил напълно и няма къде другаде да отидеш, но трябва да чакаш 3 години Simple Smile
Т.е. големия проблем е, че когато си уседнал някъде 3+ години (примено Лозенец), но си закупиш жилище в Младост, то ти очевидно освобождаваш "уседналото" си място в Лозенец, но не го разменяш между общините за еквивалентно място в Младост. Т.е. все едно изведнъж си паднал от небето и не си уседнал никъде Laughing Sweat Smile

# 470
  • София
Системата с точките е поредната простотия в това жалко подобие на държава!
При тази демография, при най-бързо намаляващото население в света, ние допълнително гледаме да НЕ стимулираме раждаемостта, да не кажа нещо друго! Rage
Има цели нови квартали без нито една детска градина! Това какво е? Простотия и алчност.
Има и квартали с 1-2 детски градини, в които и да си живял цял живот, пак може да не се класираш. Точки, мочки, а всъщност схеми, подкупи, разни фалшиви медицински и т.н. Ганьовщина на макс!
Всичко тук се свежда до това. Самият факт, че дори директорите в държавни училища и т.н. се назначават на партиен принцип все още говори достатъчно за това колко изостанали като общество сме. Всъщност, какво общество...

# 471
По темата за адресните регистрации, сега ми попадна следната статия. Е, като прочетох заглавието до края, се оказа, че не става дума точно за адресни регистрации 😀, но пак има много интересни новини, които готвят в ЗЕС.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/05/03/4478944_predlaga_se_d … el_neregistriran/

Аналогията на точковата система с паркоместата и синя/зелена зона, е доста неуместна според мен. Във всеки голям град в центъра няма място за паркиране, даже и в средните градове по 100-200к жители също е така. Това е поради естеството на понятието "център" и няма лечение за тоя проблем. Има различни начини да се облекчи/намали, но няма как винаги да има място за всички да си паркират в центъра на воля. Затова в цял свят се върви в посока в центровете да се ходи пеш, с колело, с градски транспорт, с тротинетки и какво ли не. (Не съм фен на нито едно от тия превозни средства, но такава е практиката.) Така че няма как паркирането в центъра да не е платено, без значение дали се нарича "зона" или нещо друго.

Местата в детските градини и училищата са далеч по-решим проблем (теоретично), друг е въпросът дали специално в София се работи достатъчно в тази насока. Принципът за уседналост като идея според мене не е лош, целта е да се ограничи или поне усложни най-върлата форма на "училищен туризъм" - детето ти става на 7 и ти точно тогава решаваш, че искаш да се преместиш на квартира точно до училището, в което искаш да бъде детето ти, като по този начин изместваш някой, който си живее там от години. Естествено каквото и да се измисли, винаги ще има начин да хакнеш системата, но по-добре да е по-трудно, отколкото да е лесно.

# 472
  • София, Bulgaria
Ако наемател иска адресна регистрация в договора за наем да има клауза за 2 депозита. Единият е стандартен, а другият се връща след отрегистриране от адреса. Не се прежалва лесно един депозит. Наемодателите трябва да са по-стриктни и да си следят нещата: плащат ли се редовно сметки, такси, периодично да проверяват състоянието на имота и т.н. , за да минимизират риска от загуби и некоректност.  Не напразно казвам това, защото реалността е съвсем различна. Следят си само наемите да пристигат на време, а после.... ооо УЖАС натрупани сметки, опушен от цигарен дим ап., ейй...така тихомълком донесен домашен любимец, изял первази, дивани и т.н. / не е виновно животното, а стопаните/.

# 473
ехе ехе, два депозита.. че да го измолиш да ти направи адресна регистрация. Във Варна не съм чувала за такива неща. Тук наемателите с автомобили бягат от централните зони, защото синята зона е 55 лева и пак обикаляш по 30 минути и паркираш на километър от вас.. просто няма места.
Принципно.. хипотетично, ако си под наем и имаш адресна регистрация благодарение на една скромна сума между 500 и 1000 лева( вторият депозит) и благодарение на това успяваш да запишеш детето си на ясла. Но утре наемодателя идва и ти казва, че трябва да напуснеш, защото продава апартамента примерно или по друга причина. Какво става? Местиш детето си и се молиш да го приемат в друга ясла?

То излиза по на сметка да си плащаш вноската в банката... сигурно ти е поне до някъде.

# 474
 И какво им е на двата депозита?

# 475
Не съм виждала във Варна такава практика ( от моят опит с 9 квартири) и честно казано, ако някой ми беше поислал два депозита нямаше да приема освен, ако договора не е заверен при нотариус и не плащам наема по банков път с изрично основание "плащане на наем". Също щях да направя опис на жилището придружен от снимки с подпис и от двете страни. Защото общо в най - добрият случай ще говорим за едно 1000 лева ( примерно, ако наема е 500 лева), които за мен ще са затворени и рискувани пари. Също, ако ще давам два депозита щях да искам договор за поне две години с изричното условие, че ако наема ми се промени или бъда помолена да напусна.. наемодателя ще ми дължи неустойка.

# 476
Та то втория депозит се връща Светлозара 98. А аз да питам от какъв зор някой ще ми се влачи с години на моя адрес и даже с метани да земи не ми се отписва след като напусне. Бях писала, че моя позната работи в ЕСГРАОН и е със същия проблем. А както никой друг не може да ми каже дали след време няма да реша да си продам апартамента, така и квартиранти да напуснат след някакви си техни обстоятелства.

# 477
Да дадеш апартамент под наем е отговорност и за двете страни. Ако нагласата ви още в началото е "то си е мое ще си правя каквото искам", но в същото време искате една торба пари, за да сте сигурни... потенциалните наемители нямат ли право и те на сигурност? Тези договори не се правят за парлама Simple Smile

# 478
Аз за София съм чувала, че за луксозния сегмент 2 наема депозит са си стандарт едва ли не. Иначе в договорът може да се  запише каквото се договорят двете страни. Може да се разберат и за две години. Но мисля е по-честа практика наемателят да напусне след няколко месеца или година и нещо, отколкото да бъде изгонен. И както вече писаха, отпишеш ли се от адреса нямаш грижи с втория депозит, връщат ти го. А плащането по банков път, правенето на снимки и описи, също знам, че си е нормална практика.

# 479
Плащането по банков път наистина е пракрика, но с основание "зареждане на сметка", а не с "плащане на наем за месец Х, година Х". Понеже масово укриват данъци от наем.

Общи условия

Активация на акаунт