Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 305
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
За кредит от около 150 000 лева е 35 лв. на месец, "Булстрад".

# 106
  • София
Като сте отворили тема за застраховките, колко ли е месечната вноска за застраховка живот да кажем за 200 000 лева кредит, ориентировъчно Wink   
При мен по договор беше 2,27% от стойността на кредита, за период от 5 години. Тоест, при 200 000 лева щеше да ми се върже 4540 лева или 75,6 лева на месец. В моя случай беше платена накуп, като банката го включи в заема - тоест, не съм давал пари кеш. След петата година вече не е задължителна, и спрях да я плащам - просто излишно ми се оскъпява кредита, а има определен сантимент към застрахователите (силно негативен) Simple Smile

# 107
Добро утро, видяхте ли какво стана във Варна.. в един от най - скъпите квартали? 😬...

Спукана тръба ( магистрална) за 4 пореден път. Целият район там е свлачищен, но строят и строят и не спират... Цените не падат въпреки това. Един двустаен е между 100 000 и 120 000 Евро. Тристайните там стигат до 240 000 Евро в зависимост от степента на завършеност. Аз не знам наистина кой е виновен в крайна сметка - този, който яде баницата или този, който я дава.
П. С. Водата беше толкова много, че наводни и съседният квартал - както и бул. Левски.

Прикачвам снимки към това, което стана снощи...

# 108
Нали знаете кой плаща загубите от подобни и всякакви аварии ... за бога братя ... Yum

# 109
Здравейте,

Много съм бос в кредити и имотен пазар, затова търся мнение.

Семейство сме с бебе и дете на 2.5г. Ако имате 65к спестени, без тежести, със собствен апартамент в София, гараж и паркомясто и имате общ чист доход от 7100лв + годишен бонус от порядък на 15-17к бихте ли се "заробили" с ипотека от 160-180к евро (без първоначалната вноска) в момента в имот за живеене? Апартамента ни е +-80кв с две спални, но ни утеснява и искаме нещо с три спални.
Аз на твое място не бих - за една спалня повече. И то да кажеш, че ви трябва много, но децата са толкова малки, че нищо не им пречи да си спят в една стая. Моите спяха в една стая докъм 7-8 г. после вече почват да се карат и да си искат пространство.
Толкова много строят в София сега, че сигурно до 7-8 години ще има повече избор на жилища. Остава въпросът на какви цени ще са, но според мен няма накъде да се качват повече, тъй като и сега са достатъчно скъпи, за да могат да си ги позволят хората. Ето и ти, с добър семеен доход, наричаш големия кредит "заробване" - то си е и така, ако изсипеш 250-300к за някакво жилище, дето не се знае след време ще струва ли и 200. Особено ако стане рецесия, безработица, и други такива хубости дето стават на всеки 10-15 години, а скоро не са ставали, така че според някои хора им е време.

# 110
  • София
Здравейте,

Много съм бос в кредити и имотен пазар, затова търся мнение.

Семейство сме с бебе и дете на 2.5г. Ако имате 65к спестени, без тежести, със собствен апартамент в София, гараж и паркомясто и имате общ чист доход от 7100лв + годишен бонус от порядък на 15-17к бихте ли се "заробили" с ипотека от 160-180к евро (без първоначалната вноска) в момента в имот за живеене? Апартамента ни е +-80кв с две спални, но ни утеснява и искаме нещо с три спални.
Аз на твое място не бих - за една спалня повече. И то да кажеш, че ви трябва много, но децата са толкова малки, че нищо не им пречи да си спят в една стая. Моите спяха в една стая докъм 7-8 г. после вече почват да се карат и да си искат пространство.
Толкова много строят в София сега, че сигурно до 7-8 години ще има повече избор на жилища. Остава въпросът на какви цени ще са, но според мен няма накъде да се качват повече, тъй като и сега са достатъчно скъпи, за да могат да си ги позволят хората. Ето и ти, с добър семеен доход, наричаш големия кредит "заробване" - то си е и така, ако изсипеш 250-300к за някакво жилище, дето не се знае след време ще струва ли и 200. Особено ако стане рецесия, безработица, и други такива хубости дето стават на всеки 10-15 години, а скоро не са ставали, така че според някои хора им е време.
Цените от Имот бг сайта, за тристаен, Люлин 3, картинката от последните 19 години:

За 2005 мога да потвърдя, че цените са били верни - тогава купих тристаен ЕПК за малко повече от 36 000 евро. Въпреки графиката, в момента обяви под 110 000 евро за ЕПК (стандартно между 82 и 87 квадрата са старите тристайни, строени 80те и 90те години), просто няма. Може да се види ясно в графиката истерията 2007-2008 с растежа на цените, и после срива - сега няма такъв ясен пик, съответно и аз лично не очаквам такава голяма корекция, като тогава. А и не е още 100% сигурно доколко ще има изобщо сериозна корекция, предвид ръста на инфлацията от почти 15% миналата година - може би вече спада е изяден от поевтиняването на цените, и тогава може да се очаква леко плато и пак нагоре.

Естествено, всеки си "преценя", както е модерно да се казва Simple Smile

# 111
  • София
Някой може ли да разтълкува тази платена статия от предприемачите: https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/04/18/4472412_efektut_n … telniia_sektor_i/

На мен ми е необяснимо какво точно искат, малко прилича като работата на зърнопроизводителите. Имаме сгради, но е много скъпо и никой не иска да купува...

Цитат
Ние от НАСП (Националната асоциация на строителните предприемачи), в качеството си на строителни предприемачи, които произвеждат обществено необходим продукт - жилища, усещаме в най-голяма степен тежестта на инфлационните процеси. Тази тежест се предава най-болезнено върху гражданина, който иска да придобие собствено жилище. Не случайно ООН следи коефициента на достъпност на жилищата за всеки голям град. Той представлява отношението на средната работна заплата за града спрямо средната цена на един квадратен метър жилищна площ. Преди инфлацията той беше 0.85, което означава, че с една средна работна заплата можеха да се купят 0.85 кв.м жилищна площ. В момента той е 0.65.

Според нас това е опасна тенденция, която може да направи жилищата недостъпни за голяма част от населението. В големите западноевропейски градове коефициентът на достъпност е 0.15. Там над 85% от хората са принудени цял живот да живеят под наем. Голяма част от жилищата се изкупуват от фондове и после се отдават под наем. Според нас от НАСП трябва да се предприемат законови промени от страна на държавата, за да не се случи това и при нас. Добре е да се създаде държавна и общинска жилищна политика с цел задоволяване на нуждите на населението от жилища, като се използва световният пример. Във Виена повече от половината новостроящи се домове са общински, чрез тях общината освен социална политика успява да влияе и на пиковете на имотния пазар. Друг пример е Белград, където с цел задържане на младото население в страната държавата освобождава от ДДС покупка от младо семейство на първо жилище.

# 112
Според мен имат хубава кауза... но невъзможна. Искат държавата да помогне на хората да си купуват жилища... няма да стане. Тя и за хляб не им помага да си купят, камо ли апартамент..

# 113
Според мен и двата варианта са неприемливи. Общинска и държавна намеса - как пък да не съм съгласен с обществени пари да се плаща за още презастрояване. С намаляване на ДДС също нищо няма да излезе - за справка: намаленото ДДС в различни отрасли не доведе до намаление на цените на продуктите.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:59 от tre

# 114
Тотално неиформативна статия. "Бла-бла-бла. С оглед на тези промени ние от НАСП прогнозираме покачване на цените на жилищните имоти във функция на инфлацията в строителството, но намаляване на броя сделки с оглед намалената покупателна способност на населението."
Еми хубаво, мерси, че ни предупреждават Simple Smile

# 115
Ми и те искат някой да им направи оборот на едро. За себе си мислят, не за хората.

# 116
Ми и те искат някой да им направи оборот на едро. За себе си мислят, не за хората.
Абсолютно! Покрай последните кризи всеки се научи да чака наготово държавата да му налее в устата.

# 117
Платена статия в духа на “Другари, дайте да дадеме”.
Не видях в статията да са показали средна печалба на строителните фирми, масовото неплащане на данъци , хватките с индексиране и прането на пари. Всяко една първа копка във фейсбук е като чалга клип, поршета, G-класи, дронове  и силиконови кифли за фон.

# 118
Аз не че разбирам, ама какво е това поскъпване на дървото 100%? На световните пазари мисля, че се върна цената от 2020-та, защо у нас е толкова скъпо?

# 119
Много се смях на тази статия. Усетиха се че са започнали много повече отколкото могат да продадат и сега се започва с плача за държавна помощ. Кой им е виновен, че сами налапаха залък, който не могат да преглътнат и правиха глупости? Нали сме капиталистическа сържава…
 На запад има причина, защото масово се имигрира на там, при нас кой идва? Държавата може да вдигне и данъците като на запад. Както съм казвал - страх и спекула движат пазара, не реална нужда.

Общи условия

Активация на акаунт