Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 271
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Реално лудото печатане на пари е от 2008г. до миналата година когато започнаха да намаляват печатането. Исторически винаги лихвите са били около 5-9 процента. Сега се и подготвят от централните банки и дигитални валути. При въвеждането им ще има махане на нули и по-добро управление на паричните потоци. Тоест последните 15 години са една аномалия за ниски лихви и ефтини пари от колкото тендеция погледнато исторически.
Ами какво да предстои - то вече започна. От миналата година всички централни банки вдигат лихвите. Засега ги докараха до 4.75% в САЩ и 3.50% в Еврозоната.

В САЩ вече е 5 % като предстои още 0,25 % на 3 май.

# 181

Нямам претенции да разбирам много от графики... но ми се струва, че тази е достатъчно добра. Тук виждаме колко са се увеличили напечатаните пари от САЩ. Качвам и за 2021 😀

Та.. с тези си изводи се опитвам да си сверя часовника. Защото ние тук си говорим за имоти, но това според мен вдига цената на всичко, което е стока за продажба.

# 182
Това са графики до 2021. Миналата година точно по това време започна обратът на политиките на централните банки.

# 183
Дам, сега е важно дали ще изтеглят пари. Че вярно напълниха ликвидност, затова и кредитирането вървеше на макс. Да не забравяме, че политиката последните 20 г е монетарна, под формата на quantitative easing/tightening , а не фискална - държавата да налива стимули/помощи в икономиката.  Както вкараха парите в банковата система, така и може да ги изтеглят със същата скорост. Определено интересното предстои. Общо взето след рекордно ниски лихви, QE се явява последното средство за стимулиране на икономиката. Така, че според мен рецесията е неизбежна. В момент на растящи лихви и намаляващ интерес към кредит, кел файда, че банковата система е напълнена с пари от печатането на централните банки - т.е.би трябвало да следва ефект на намаляване на влиянието на напечатаните пари. Отделно в момента брокери, строители казват, че хората, които сега пазаруват, са с кеш - идеално, значи не се създават нови пари.

# 184
MaryPop няма да има рецесич. Ще ги изтеглчт с еко разпоредби .Вчера са решили в Брюксел задължително саниране или невъзможност за полване на стари и несанируеми според техните стандарти сгради. И колко други такива! Тепърва се запрятат ръкавите да се броят печалбите. Даже американски фирми започнаха да купуват немски проиводители на радиатори и системи за отопление в Германия . Като гласуват закон 65% от отоплението ти да е от възобновими източници ... т.е. санираш като луд, слагаш батрии, перки, подово отопление , по един вентилатор отвънка ... Гледай сега какво става.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:02 от bella-ciao

# 185
Като заговорихме за стари сгради.. Кавко мислите, че ще се случи в един момент с най - старите панелни блокове.. ( google каза, че са от 1958 - ма). Но като цяло.. повечето вече са на по 40 - 50 години.

# 186
Отделно в момента брокери, строители казват, че хората, които сега пазаруват, са с кеш - идеално, значи не се създават нови пари.

Защо "казват" - всъщност ако миналата година можеше да купиш на схема дори 10:90, в момента се иска кешовицата напред до 70%. С кеш са, щото им го искат.

Bella-ciao, може ли линк към това решение?

# 187
в новините беше. ще ме караш да търся.
ето това намерих https://www.focus.de/immobilien/oekodesign-verordnung-der-eu-hab … id_191978179.html
 имаше и други статии. погледни.

svetlozara98 панелките не ги закачай. железни са.

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 13:02 от bella-ciao

# 188
Според мнение на един компетентен човек от специален форум,което прочетох,"панелките" – всички от тях – могат да изкарат поне до 2050г. После – я камилата,я камиларя. Yum

# 189
Чудя се дали след едни 10 години няма да настъпи голяма разлика в цените на различните видове сгради. Принерно панелните имоти да са на драстично по - ниска цена. В същият момент се сещам, че ако имаше такава вероятност едва ли банките щяха да ги финансират на едно 70% от оценката.

# 190
Като заговорихме за стари сгради.. Кавко мислите, че ще се случи в един момент с най - старите панелни блокове.. ( google каза, че са от 1958 - ма). Но като цяло.. повечето вече са на по 40 - 50 години.

Мисля, че каквото и да се случи, ще е прецедент като за начало 😉 с оглед на войната в Украйна, панелното строителство, се оказа едно много здраво строителство.

Second, това се отнася и за вторичния пазар.

# 191

Мисля, че каквото и да се случи, ще е прецедент като за начало 😉 с оглед на войната в Украйна, панелното строителство, се оказа едно много здраво строителство.

Second, това се отнася и за вторичния пазар.
Същото ми направи впечатление и на мен, как изтърбушени от ракетни удари блокове си стоят все още прави.

# 192
Дано да е така... Като санираха ( по програма) блока на родителите ми.. преди това трябваше да мине комисия. И от там казаха нещо от сорта на това, че бил леко наклонен. Той даже не е толкова стар - 86 та година е.

# 193
Вижте,"панелките" са стабилни и здрави,но с ужасно грозно качество в другите параметри... В Париж (в крайните квартали) има блокове построени на панелен принцип и технология,но са коренно различни от българските "панелки. На външен вид изобщо не приличат на нашите.

# 194
Те не са грозни сами по себе си. Просто не са поддържани. А не са поддържани, защото голяма част от тях на практика са подарени на собствениците.

Общи условия

Активация на акаунт