Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 243
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
Щом увеличават и резервите, не само ограничават ликвидността, но и се очаква по-висок кредитен риск.

# 241
Че то ако не бяхме такава интересна държава, на банките по света сега не им пречат по-високи МРЗ, защото централната банка им плаща добра лихва за тях. При нас нищо не е (беше и отрицателна), но в САЩ например Фед им плаща 4.90%. ЕЦБ мисля е 3.5%, но скоро ще я вдигнат още.
И за какво им е тогава на банките да отпускат заем на физическо лице на 2-3%, като от централната банка си получават повече, без да разглеждат кредитни досиета, да учредяват залози и т.н.

# 242
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето вече сме свидетели на първите стъпки към повишаване на лихвите. https://www.mediapool.bg/lihvite-u-nas-tragvat-nagore-bnb-vdiga- … v-news347166.html

Българската народна банка (БНБ) взе мерки за по-бързо вдигане на лихвите у нас с цел ограничаване на инфлацията и плановете на банките за продължаване на бурното кредитиране.

Управата на централната банка е решила в сряда да увеличи задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10% от 1 юни, а резервите от средствата от резиденти и нерезиденти - от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите и изземване на излишната свръхликвидност на банките. По неофициална информация на Mediapool резервите трябва да се увеличат с около 4 млрд. лв. В момента банките у нас държат ниски лихви по кредитите, като ощетяват депозантите с нулеви лихви.
Тази куха новина, която не казва нищо я коментирахме вчера. Анализ за последното тримесечие на 2022 година, който се вади в средата на 2023 година и медиите като папагали си я тиражират.
Лихвите дори и да се вдигнат не идва краят на света.

# 243
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето вече сме свидетели на първите стъпки към повишаване на лихвите. https://www.mediapool.bg/lihvite-u-nas-tragvat-nagore-bnb-vdiga- … v-news347166.html

Българската народна банка (БНБ) взе мерки за по-бързо вдигане на лихвите у нас с цел ограничаване на инфлацията и плановете на банките за продължаване на бурното кредитиране.

Управата на централната банка е решила в сряда да увеличи задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти от 5 на 10% от 1 юни, а резервите от средствата от резиденти и нерезиденти - от 10% на 12% от 1 юли.

Това ще доведе до по-бързо повишаване на лихвите и изземване на излишната свръхликвидност на банките. По неофициална информация на Mediapool резервите трябва да се увеличат с около 4 млрд. лв. В момента банките у нас държат ниски лихви по кредитите, като ощетяват депозантите с нулеви лихви.
Тази куха новина, която не казва нищо я коментирахме вчера. Анализ за последното тримесечие на 2022 година, който се вади в средата на 2023 година и медиите като папагали си я тиражират.

Как вчера сте я коментирали като решението е от преди малко така да се каже ?

https://bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20230426_1_BG

# 244
И аз не разбирам каква е тази паника. Сегашните лихви са ненормални и аномални, следователно вървим към нормализиране, не към края на Света.

# 245
Скрит текст:
Скрит текст:

Как вчера сте я коментирали като решението е от преди малко така да се каже ?

https://bnb.bg/AboutUs/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20230426_1_BG
Вчера имаше прелюдия с една друга новина за Анализа на последното тримесечие. Преди няколко дни пък съвсем случайно излезе новина от Прокуратурата и за ББР. Та някой се опитва да създава буря в чаша с вода.

# 246
В случая не е само до лихви, но и до свиване на кредитирането, то основно надува балона. Разбира се вдигането на лихвите ако стане за съществуващи ипотеки и потребителски кредити, ще се отрази на някои хора, които са се надценили.

# 247
аз виждам доста отражение при нас. не знам при вас какво се очаква, но ако е като тук ... не е очевадно веднага, но изведнъж виждаш много обекти и много цени, каквито не си очаквал. Има и предните, но първо количеството е доста повече и второ се промъкват вече от направо евтините . До преди месеци такова нещо изглеждаше виц .

# 248
аз виждам доста отражение при нас. не знам при вас какво се очаква, но ако е като тук ... не е очевадно веднага, но изведнъж виждаш много обекти и много цени, каквито не си очаквал. Има и предните, но първо количеството е доста повече и второ се промъкват вече от направо евтините . До преди месеци такова нещо изглеждаше виц .

Къде това? Дай повече инфо

# 249
В случая не е само до лихви, но и до свиване на кредитирането, то основно надува балона. Разбира се вдигането на лихвите ако стане за съществуващи ипотеки и потребителски кредити, ще се отрази на някои хора, които са се надценили.
Гого, да не забравяме, че ипотечното кредитиране е бял кахър. Ами какво правим с кредитирането на бизнеса? Няма бизнес, който да не работи със заеми.

# 250
Гого, да не забравяме, че ипотечното кредитиране е бял кахър. Ами какво правим с кредитирането на бизнеса? Няма бизнес, който да не работи със заеми.
Как ко праим, големите започват да изкупуват малките.

# 251
😄 Ох, така говорите сякаш, ако утре цените паднат с по 20 000 евро не един, а два апартамента ще си купите.. хехех

# 252
Ами аз живея в еdин град в Германия.
И според мен няма да се случи края на света, но и влажните сънища на доста няма да станат реалност. Поне според мен.
Пак според мен които не са действали с екстремни очаквания , а за ползване или поне за запазване на стойността на парите ще са си ок. само двойни и тройни печалби извън запазването на парите според мен няма да има.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 20:03 от bella-ciao

# 253
Ох, така говорите сякаш, ако утре цените паднат с по 20 000 евро не един, а два апартамента ще си купите.. хехех
За нас не знам, но ти ако си платила твоето жилище с 20к кеш и 100к заем, и цената падне с 20к, ще си изгубила всичките пари, които си спестявала за първа вноска.
И аз не разбирам каква е тази паника. Сегашните лихви са ненормални и аномални, следователно вървим към нормализиране, не към края на Света.
Ако ниските лихви са ненормални, значи и високите цени са ненормални, тъй като едното води до другото.
Примерно: аз вземам 2000 лв. доход, мога да си позволя 1000 вноска по формулата на банката.
Ако лихвата е 5%, могат да ми отпуснат кредит за 186,000 лв.
Ако лихвата обаче е "ненормална" 3%, вече могат да ми отпуснат 237,000 лв.
Защо да не ми искат тогава вместо 90к по 120к евро за един двустаен 60 кв.м. като видят, че мога да си ги позволя?
Ако вече не мога да си ги позволя, ще трябва да свалят цената ако искат да купя.
Ако пък стане 8% лихвата, и 60к няма да мога да си позволя с моите 1000 лв. вноска.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 17:09 от chris78

# 254
Също и като започнат да се качват лихвите на отпуснатите кредити, голям процент от хората ще трябва да режат от други разходи и да си правят сметката по-добре.  За съжаление и малък процент ще закъсат с възможността за погасяване.

Общи условия

Активация на акаунт