Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 235
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Също и като започнат да се качват лихвите на отпуснатите кредити, голям процент от хората ще трябва да режат от други разходи и да си правят сметката по-добре.  За съжаление и малък процент ще закъсат с възможността за погасяване.
Ако преди това всеки си е правил сметка, няма никой да закъса. Да, ще си отреже разходите. Например ще иде два пъти по-малко на ресторант този месец, а там една вечеря е колкото ще му се вдигне месечно вноската, и ще си влезе в чергата.
Ако се затегнат лихви и кредитиране може би ще се свие жилищното строителство, което с оглед на презастрояването ще е даже полезно.

# 256
Също и като започнат да се качват лихвите на отпуснатите кредити, голям процент от хората ще трябва да режат от други разходи и да си правят сметката по-добре.  За съжаление и малък процент ще закъсат с възможността за погасяване.
Ако преди това всеки си е правил сметка, няма никой да закъса. Да, ще си отреже разходите. Например ще иде два пъти по-малко на ресторант този месец, а там една вечеря е колкото ще му се вдигне месечно вноската, и ще си влезе в чергата.
Ако се затегнат лихви и кредитиране може би ще се свие жилищното строителство, което с оглед на презастрояването ще е даже полезно.

Айде сега всички с кредити да идат два пъти по-малко на ресторант всеки месец, както и два пъти по-малко на МОЛ, фризьор, маникюр, вежди, кола маска и лазерна епилация и сетете се какво ще е свиването в икономиката.
Дори без кредит, наличието на инфлация те кара да кътваш разходи. Забелязва вече и хора с бая високи доходи и хубави професии се замислят за всеки харч. Някак си искаш да си запазиш стандарта за основните неща

# 257
В случая не е само до лихви, но и до свиване на кредитирането, то основно надува балона. Разбира се вдигането на лихвите ако стане за съществуващи ипотеки и потребителски кредити, ще се отрази на някои хора, които са се надценили.
Гого, да не забравяме, че ипотечното кредитиране е бял кахър. Ами какво правим с кредитирането на бизнеса? Няма бизнес, който да не работи със заеми.

Така е, ама почти безлихвени заеми си е прекалена далавера и разглезване, не мислиш ли? То така и баба знае - взема безплатни пари и рискува без да мисли. А да не би някога, когато лихвите бяха пъти по-високи, бизнесът да не си работеше съвсем добре?
Ситуацията е от типа - научил се поп на варен боб, свършил се боб, отучил се поп.

# 258
Скрит текст:
Също и като започнат да се качват лихвите на отпуснатите кредити, голям процент от хората ще трябва да режат от други разходи и да си правят сметката по-добре.  За съжаление и малък процент ще закъсат с възможността за погасяване.

Айде сега всички с кредити да идат два пъти по-малко на ресторант всеки месец, както и два пъти по-малко на МОЛ, фризьор, маникюр, вежди, кола маска и лазерна епилация и сетете се какво ще е свиването в икономиката.
Дори без кредит, наличието на инфлация те кара да кътваш разходи. Забелязва вече и хора с бая високи доходи и хубави професии се замислят за всеки харч. Някак си искаш да си запазиш стандарта за основните неща
Ако искат и на фризьор да не ходят. Всеки трябва да си прави сметката щом се налага да си свива разходите. Ние в тази тема коментираме конкретно имотния пазар, но скокът на цени на различни стоки се дължи и на търсенето им на пазара. Неслучайно споменах ресторантите - ами заведенията се пукат по шевовете. Сигурно хората с "бая високи доходи" си "кътват" там разходите и инвестират пари за лихви.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 17:53 от tre

# 259
Скрит текст:

Ако искат и на фризьор да не ходят. Всеки трябва да си прави сметката щом се налага да си свива разходите. Ние в тази тема коментираме конкретно имотния пазар, но скокът на цени на различни стоки се дължи и на търсенето им на пазара. Неслучайно споменах ресторантите - ами заведенията се пукат по шевовете. Сигурно хората с "бая високи доходи" си "кътват" там разходите и инвестират пари за лихви.

Аз 2008-11 едно съм запомнила - криза, пък ресторантите се пръскат по шевовете. Всеки го коментираше, както сега

# 260
Без да засягам "специалистите"в темата...
Положението е горе-долу...
"Няма пари за баничка,но чака да поевтинее баничарницата...."
из народното творчество...

# 261
  • Sofia
Абе ще се научат как да си санират сами имотите - така ги виждам аз. След това ще трябва само обследване и паспорт да си изкарат Simple Smile

# 262
с връзки за обувки.
...

Аз 2008-11 едно съм запомнила - криза, пък ресторантите се пръскат по шевовете. Всеки го коментираше, както сега
Значи и аз наблюдавам такъв ефект. Ако хората видят, че не могат да си контролират финансите защото все нещо им се измисля ... решават като щр ги давам да е за мен си и са се юрнали по ваканции като луди. А ваканциите на тройна цена Simple Smile

# 263
Да допълня и аз с експертно мнение Grinning.
One man’s spending is another man’s income. Демек като кътнат харча и започва безработица, а при нея ако ще и нулева лихва да имаш,  е все тая като няма пари за месечната вноска. Не знам до каква степен ще го оставят това да се случи, но е ясно като бял ден, че това им е целта.
Знаете ли защо по заведенията винаги има хора, дори и при криза? Защото всички хора ходят по едно и също време на заведение, но през останалото човекопотока е нищожен.

# 264
Усещам бленуване утре лихвите да станат 10 % и никой да не може да си плаща ипотеката.. После на пазара да излязат имоти два за лев 😄 та най - сетне цената да е добра.

Няма да стане... дори и в реалистичният вариант. Кучетата си лаят... цените се качват.

# 265
И 10% да станат пак масата народ ще намери начин да го плаща, но то е достатъчно 5-10% от ипотеките да гръмнат, за да стане срив.
Иначе, що да не е реалистично 10%, при инфлация 18%. В Румъния примерно са 10% ипотеките, но не съм чул да стават големи проблеми към момента, защото няма рецесия.

# 266
Аз съм изплащала ипотечен кредит и на 8,9, 10% преди години. Човек като си направи сметката и харчи разумно според доходите си, се справя без значение от размера на лихвата.

# 267
Усещам бленуване утре лихвите да станат 10 % и никой да не може да си плаща ипотеката.. После на пазара да излязат имоти два за лев 😄 та най - сетне цената да е добра.

Няма да стане... дори и в реалистичният вариант. Кучетата си лаят... цените се качват.

Това е бавен процес. Балонът може да се пука 3-4-5 години, кой колко може да издържи е друг въпрос

# 268

Това е бавен процес. Балонът може да се пука 3-4-5 години, кой колко може да издържи е друг въпрос
В такъв случай не се пука, а се изпуска.

# 269

да, ама това съвсем не е пукане на балон Wink
А и няма начин след 5 години да са толкова ниски цените.

Общи условия

Активация на акаунт