Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 206
  • 737
  •   1
Отговори
# 285

Случайно попаднах на това..

# 286
# 287
  • Sofia
Щом в Швеция 4% не могат да си плащат ипотеките, представям си, какво ще стане в България Sad При нас нещата се движат с някаква голяма инертност, но съм убеден, че финансовата логика ще настигне реалността рано или късно. И понеже сме последни във всичко, вероятно ще е най-зле за да "компенсира" забавянето.

Пиша го с яд, защото ще ни хване неподготвени и никога тези неща не минават леко в България.
Изобщо не ми се плаща 10+% лихви. Дано поне е някакво временно явление и след няколко години да се върнем към 3%.

# 288
Аз мисля , че докато хората имат работа, нещата ще са ок - може да се свият малко  , но ще издържат на повишението та лихвите.  А аз лично  смятам , че голяма безработица няма да има  , защото сега няма хора- буквално всеки , който.иска да работи си намира работа .Това важи за големите градове , но все пак предполагам , че там основно се взимат ипотечни кредити. В този смисъл , според мен няма да има сценарий 2008г.  Тоя път демографската ситуация ще ни спаси.

# 289
Стават такива тъпи ситуации като да не можеш да си плащаш ипотеката.. но ако не се е случило голямо лошо житейско събитие - то липсвата на елементарна финансова култура е виновника.

# 290

Случайно попаднах на това..

Свободни съчинения?
Ще коментирам за Мадрид.
Първо там квадратите нямат общо с нашите, може да водите какво имоти за какво квадрати се обявяват или първа заблуда. Поне 25% надолу са квадратите спрямо подобни у нас.
Второ,  дори в момента средната  цена е малко под 4к € или почти 1000€ надолу от това на снимката.

Най-интересното е, че от 2006 до сега растежа е 10%.
Дъното е било 2013-2016 на 2600€ средно за града.

# 291
Защо си мислите, че няма да има безработица ? Има много заводи, които основно са експортно ориентирани ако нямат много работа ще има съкращения. Строители също ако има застои и намаляване на ново строителство. Бизнеси с кредити някои от тях могат да закъсат и тн. След това ще се получи ефектът на доминото. Имам познати теглили нормален кредит от банка за ремонт на апартамент. Преди две години са можели да си плащат без проблеми вноската сега заради инфлацията се задъхват така да го кажа. Все още не им е проблем да го плащат , но ако им се качи и лихвата може да стане.

# 292
Испания и Италия са типичен пример, че растежа не може да продължи вечно и че може и надолу. 10% за 8г е нищожно ниско спрямо растеж на бвп и инфлация дори. Явно испанците не могат да съхраняват покупателна способност в тухли.

Георги, как защо? Ами не са виждали криза и безработица или не помнят. Ника е 98, демек при последната криза е бил на 10 Simple Smile.

# 293
Снощи бях на кръчма, 4 човека 200 лева - без да сме се изхвърляли. Ако ти се отвори апетит (или глътка) и 300-400 можеш да минеш.
Та ако ми се вдигне ипотеката какво ще намаля? Кръчмата, мола, хотела, фризьора... А тогава тези, които работят там, те от какво ще изкарват пари за тяхната ипотека или наем?
Тази сметка беше с 9% ДДС, но нали не могат да вържат бюджета, политиците се канят да го връщат на 20%. Като стане кръчмата от 200 на 220 лева, ето ти още една причина да намалиш ходенето.
Нещата са верижни и като тръгнат, едното води до другото.

# 294
Според мен бавенето на БНБ с лихвите отлага това, което неминуемо ще се случи.

# 295
Щом в Швеция 4% не могат да си плащат ипотеките, представям си, какво ще стане в България Sad При нас нещата се движат с някаква голяма инертност, но съм убеден, че финансовата логика ще настигне реалността рано или късно. И понеже сме последни във всичко, вероятно ще е най-зле за да "компенсира" забавянето.

Пиша го с яд, защото ще ни хване неподготвени и никога тези неща не минават леко в България.
Изобщо не ми се плаща 10+% лихви. Дано поне е някакво временно явление и след няколко години да се върнем към 3%.
В тази статия нещо не се връзват нещата. От една страна е рев как горките шведи изнемогват и не са в състояние да си плащат ипотеките, а два реда по-надолу пише, че вноските са им 12% от нетните доходи.

# 296
Испания и Италия са типичен пример, че растежа не може да продължи вечно и че може и надолу. 10% за 8г е нищожно ниско спрямо растеж на бвп и инфлация дори. Явно испанците не могат да съхраняват покупателна способност в тухли.

Георги, как защо? Ами не са виждали криза и безработица или не помнят. Ника е 98, демек при последната криза е бил на 10 Simple Smile.
10% за над 15 години

# 297

В тази статия нещо не се връзват нещата. От една страна е рев как горките шведи изнемогват и не са в състояние да си плащат ипотеките, а два реда по-надолу пише, че вноските са им 12% от нетните доходи.

Без да се ровя в статии пак, мисля, че пишеше, че само ЛИХВИТЕ по вноските са 12% от доходите им. Поправете ме, ако съм запомнила грешно.
Иначе имам приятелка шведка, дето преди 9-10 месеца ми каза, че имотите там падат и мн хора са се набутали, че паднали с 20%. А преди 3 месеца ми каза, че животът е станал мн скъп и шведите отказват да купуват. Ще питам за ново инфо. Те шведите първи започнаха да вдигат лихвите.

# 298
  • София

Не вноските, а лихвите. Разликата е огромна.

# 299

Ами не би трябвало. За да плащаш ти 3% по ипотеката лихвите на централните банки трябва да са около нулата, а това не е нормално. Колкото и да не ти се ще, лихви от около 7% по кредита са нормалното. Сега просто нмещата са на границата.
И какво значи неподготвени? Откакто лихвите се сринаха всякакви специалисти повтарят - "опичайте си акъла това не е нормално и няма да продължи вечно". И сега изведнъж - "ама що така, как така, не сме готови".

Общи условия

Активация на акаунт