Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 205
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Не вноските, а лихвите. Разликата е огромна.
Колко да е "огромна"? Какво им е съотношението на лихва/главница в месечните удръжки?
Няколко дни преди тази статия в същия източник имаше статия в която се твърдеше, че "Стойността на неизплатените ипотечни кредити е намаляла с 274 млн. шведски крони (26,4 млн. долара) спрямо предходния месец" по данни на шведската статистическа служба, която следи ипотечния пазар от 2001 г. насам.
Няколко дена след това: Олеле, шведите не си изплащат ипотеките.
И още нещо в допълнение. По данни на Bloomberg дългът на домакинствата през 2022 г. е бил 200% от разполагаемия им доход. Стойности които са достигнати благодарение на ниските лихвени нива.
 Ако едно домакинство, наред с ипотечния се е набълбукало с още една дузина заеми, сега при повишен лихвен %, който не е само за ипотечните заеми, е нормално да си скубе косите.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 10:49 от tre

# 301
  • София
Не вноските, а лихвите. Разликата е огромна.
Колко да е "огромна"? Какво им е съотношението на лихва/главница в месечните удръжки?
Няколко дни преди тази статия в същия източник имаше статия в която се твърдеше, че "Стойността на неизплатените ипотечни кредити е намаляла с 274 млн. шведски крони (26,4 млн. долара) спрямо предходния месец" по данни на шведската статистическа служба, която следи ипотечния пазар от 2001 г. насам.
Няколко дена след това: Олеле, шведите не си изплащат ипотеките.
И още нещо в допълнение. По данни на Bloomberg дългът на домакинствата през 2022 г. е бил 200% от разполагаемия им доход. Стойности които са достигнати благодарение на ниските лихвени нива.
 Ако едно домакинство, наред с ипотечния се е набълбукало с още една дузина заеми, сега при повишен лихвен %, който не е само за ипотечните заеми, е нормално да си скубе косите.
Поиграх си с моя ипотечен кредит. При качване на лихвата с 5%, съотношението главница/лихва ми се променя от 60/40, както е в момента, на 22/78. Отделно, имам покачване на месечната вноска с 53%. Толкова огромна е разликата.

# 302
Не знам кой и защо ми изтри предния коментар, между другото.

Светлозара, ако не се вдигнат лихвите, инфлацията ще продължава да е висока. Теб това устройва ли те? Нормалните работещи хора, които са на твърда заплата, което впрочем е доста голям процент от работещите, това не ги устройва. Не знам защо е това забавяне от страна на България. Вероятно банките са наясно, че вдигнат ли лихвите, тук ще стане мазало с всичките отпуснати заеми. Това е само мое предположение, може и да не е така разбира се.

# 303
Не знам кой и защо ми изтри предния коментар, между другото.

Светлозара, ако не се вдигнат лихвите, инфлацията ще продължава да е висока. Теб това устройва ли те? Нормалните работещи хора, които са на твърда заплата, което впрочем е доста голям процент от работещите, това не ги устройва. Не знам защо е това забавяне от страна на България. Вероятно банките са наясно, че вдигнат ли лихвите, тук ще стане мазало с всичките отпуснати заеми. Това е само мое предположение, може и да не е така разбира се.

Аз уважавам хора, които си казват мнението - конкретното си мнение. Иначе мен ме устройва като се роди едно дете, държавата да му осигурява имот 😄 ама мен какво ме устройва и как е живота в действителност.. са две различни неща.
Аз съм свикнала да ми трият коментарите 😄
А за еврозоната - официалното становище доколкото знам е, че не отговаряме на изискванията. Искаха да намалин корупцията 😄 наистина ли мислите, че някога ще се случи?

# 304
Поиграх си с моя ипотечен кредит. При качване на лихвата с 5%, съотношението главница/лихва ми се променя от 60/40, както е в момента, на 22/78. Отделно, имам покачване на месечната вноска с 53%. Толкова огромна е разликата.
Само че коментираме покачването в Швеция, което не е 5, а е 0,5  и не е проценти, а процентни пункта.

# 305
  • Германия
Споделям наблюдение от пазара в Германия- има стабилно намаление на цените в последните 4-6 месеца офертите са много повече и е определено пазар на купувача. Преди 6 месеца се продаваше всичко и то твърде бързо. Лихвите в момента са 4-4,5% като очакванията са че ще растат.
В България по мое мнение няма да паднат много цените, тъй като много купувачи купуват без кредит и лихвите не са фактор. Ще има забавяне на растежа на цените и може би малко намаление.
Относно цените, ново строителство в Южна Германия , малък град отдалечен на 40 км от столицата на съответната провинция цената в момента е около 6000€/м2, това е в готов вид със настилки и завършени стени и санитария. Много малко германци могат да си позволят да си купят собствено жилище. Около 42 % притежават собствен имот, другите са под наем.
Във София все още е много по-евтино и по-достъпно.

# 306
Не пожелавам на никого да си загуби жилището,защото не може да си плаща ипотеката....Защото за да се случи бленувания срив именно това трябва да стане....И то масово....Няма как иначе...

# 307
Не пожелавам на никого да си загуби жилището,защото не може да си плаща ипотеката....Защото за да се случи бленувания срив именно това трябва да стане....И то масово....Няма как иначе...

Браво... именно това казвах нагоре ( май ми изтриха коментара). Че е доста злобно някой да иска това да се случи. А че, ако се стигне до масови загуби на домове.. ще почнат обири, убийства, самоубийства и кой знае оше какво. Никой не се сеща за това.  Всеки от нас или е бил в ситуация да изтегли кредит или негов близък е в момента в такава.

# 308
  • Русе
Искаха да намалин корупцията 😄 наистина ли мислите, че някога ще се случи?

Не особено. Макар че се надявам все някога най-сетне да се „очовечи“, като стане по-прикрита и на по-висши нива, оттегляйки се повече под прикритието на модерен лобизъм.

Иначе не корупцията, а инфлацията искат да намалим. При това съществено, че нашата избяга доста пред еврозонската.

За корупцията им е все тая. Що се отнася за участието ни в Еврозоната, де, за Шенген е по-различно. Едно, че нашата корупция и мафия е махленска и съответно очевадна и трън в окото, но далеч не е нещо невиждано и неповторимо, кеф ти Гърция, кеф ти Испания, кеф ти цял свят, ала българският нихилизъм ни е в действие. Отделно, че ние нищо не можем да правим с еврото – целият контрол е в ЕЦБ, ние имаме само определено право да сечем монети, т.е. да подаваме поръчки към други монетни дворове да ни ги секат – двулевките ни бяха изработени от финландския, ако помня правилно. А и с дигитализацията дори това почетно право на практика все повече остава в миналото, т.е. никакво влияние не можем да упражняваме върху еврото.

Ако ги вълнуваше как нашата корупция точи парите на данъкоплатците им, нямаше да ни награждават с непрекъснато течащи фондове толкова години за политическия конформизъм, докато се дракат с В4. То парите доскоро не бяха от данъкоплатците им, де, чак в последно време ги плащат с инфлацията там, че и ЕЦБ се отдаде на модерната монетарна теория „помпай пари докрай, инфлацията е мъртъв исторически феномен“.

# 309
По-скоро като бъдат ударени кредитополучателите, последните ще трябва я някое парцелче, нивичка някъде си да продадат, а всеки има скътано нещо в ръкавчето от баба, дядо. Но като излязат много такива, на какви цени ще трябва да продават е друг въпрос. Като и включим и директните ипотекирани имоти, картинката ще стане по-широкомащабна. Те това е пазар на купувачите и последните ще свалят от цената като знаят, че отсрещната страна е на зор.
Който успее да устиска и не зависи от банки, ще премине през това и много флуктуациите в цените няма да го ударят, стига целите да са дългосрочни.

# 310
Айде пак се започна с жалването за светия български дом. Често се купува за инвестиция или спекула, бетон банк и ако пазара се обърне, ще се продава на пушилка. Много малък % хора биха си загубили дома, вярно е че е лична драма, но даса мислили. Същата е драмата и с младите, които не могат да сколасат да си съберат 10-20% спестявания за самоучастие. Тях защо не ги жалим? Бас държа, че не са малко. То ако ставаше за всеки, всички щяхме да живеем в палати.

# 311
Когато баничките бяха по 0,80 лв.,квадрата в София беше около 900 евро,сега баничките са по 2,5-3,00 лв.....
Как квадрата да е пак 900 евро?

# 312
Относно младите.. понеже се имам да съм от тях. Много от наборите ми работят за едни пари, но в ТД са назначени на минималната работна заплата. Нямат голям избор, примиряват се и това е. Знаете, когато се тегли ипотечен - банката гледа само и единствено доказаните доходи. Та проблема за младите не е само цената на имотите, проблема е като цяло в манталитета на държавата ни. Simple Smile

# 313
Всъщност цените се увеличиха , когато и заплатите се увеличиха . Ние купихме през 2016 г. и тогава определено цените бяха други и пазарът беше на купувачите. Купихме за 1000 евро кв.м. и това беше висока цена. Всъщност предишното драстично увеличение на цените в имотния пазар беше 2002 година , когато започна кредитирането. Преди това почти не се отпускаха кредити за жилище. След това дойде кризата от 2008 г. , която беше свързана с фалита на няколко фонда и естествено засегна икономически и нас. Така, че  цената на жилищата се определя от доходите и икономическата ситуация. Имаше подем у нас ,нарастнаха заплатите , качиха се и цените , на жилища и всичко останало . Сега вече е криза и дали ще има срив не е ясно, но задържане , поевтиняване , може би ще се случи. Разликата с предишните ни кризи е , че няма изгледи да настане безработица . Има такъв глад за работна ръка , че засега поне това изглежда ,че ще ни се размине. Това може да ни успокои , че кризата няма да е толкова сериозна като през 90-те , когато инфлацията беше в комплект с безработица. Тоест и имотният пазар едва ли ще се сгромоляса.

# 314
Когато баничките бяха по 0,80 лв.,квадрата в София беше около 900 евро,сега баничките са по 2,5-3,00 лв.....
Как квадрата да е пак 900 евро?
То и бензина беше станал 3.50 преди 1-2 години, пък сега е 2.70
Преди 10-15 години ако помните по едно време беше станал 2.60, така че на практика за тези 10-15 години не е мръднал.
Та защо да не може и жилищата да се върнат на нива отпреди 10 години?
Особено ако измислят как да ги строят по-ефективно. Сега като гледам процесът какъв е - проекти за всяка сграда, съгласувания, пък едни стаи като многоъгълник или трапец, за да се впишат в парцела, пък майсторите правят на място и по размер всичко от кофраж през дограми до облицовки...
А ако направят на едно голямо поле типов проект за цял квартал примерно 100 блока от 3-4 типа, с правилни форми, по стандарт, еднотипни - хем ще минат с един проект за цялото, хем ще ги построят за по 6 месеца вместо 2 години, хем ще докарат цена под 500/кв.м. със сигурност. Хайде със земята, да стане 1000. И с печалбата 1200.
Това се казва иновация и рационализация, и дано се намери кой да го направи - но едва ли, защото тук не действат големи корпорации, които могат да вложат капитал и мисъл, ами малки фирмички, често на разни тарикати.

Общи условия

Активация на акаунт