Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 676
  • 737
  •   1
Отговори
# 570
Всъщност бързите кредити се вземат от закъсали или финансово неграмотни хора. И затова по пътя на логиката затварянето на фирми за такива кредити би трябвало да значи, че няма търсене, което пък да значи, че хората са финансов добре (няма закъсали) и са станали финансово грамотни Wink

# 571
Или че на неграмотните и на закъсалите хора нищо не им е останало ... че да им дадат насреща кредит.

# 572
... Или че броя достатъчно неграмотни да се навият на 20% лихва е по-малък от тези, които се навиват на 15% лихва? Simple Smile

# 573
Или просто не са издържали на конкуренцията на големите фирми с рекламите и офисите.

Всичко е възможно и фактът нищо не казва сам по себе си.

# 574
Сега явно не казва за някои от вас, но по ковид като отваряха нови офиси за бързи кредити при вече развита мрежа, на мен си ми говореше. Все пак да не забравяме, че те си изкарват парите само и единствено от бързи кредити. При банките е налице същият отлив от кредитоискатели. Като си представя, че всичко живо вече си е направило ремонт с потребителски кредит при най-ниските лихви в историята, или е решило, че в момента вече имотите са доста нагоре и не е време за покупка, ми е пределно ясно, че в един момент това ще се отрази и на икономиката.

# 575
Вместо да гадаем, защо не погледнем статистика от бнб? Тук много се обича подхода око да види…
Факт е че потребителските кредити са значително нараснали у нас, а в сащ бият световни рекорди. Дали хората очакват да станат кредитни милионери или едвам свързват двата края, предстой да видим.

# 576
Трябва да излязат данните за сегашното тримесечие също. Все пак лихвите продължават да са up , а тук тепърва трябва да се почне да се усеща

# 577
Сега всеки с кредит печели от инфлацията. При инфлация 17 % и лихва по кредита 3-4 % си е направо подарък. Ако лихвата се вдигне до 5 % подаръка ще стане само по-малък, нищо друго няма да се случи Simple Smile

# 578
Сега всеки с кредит печели от инфлацията. При инфлация 17 % и лихва по кредита 3-4 % си е направо подарък. Ако лихвата се вдигне до 5 % подаръка ще стане само по-малък, нищо друго няма да се случи Simple Smile

Аз честно казано (не иронизирам), не разбирам тези твърдения. Както и не мога да разбера банки или който и да е , да ми прави подаръци. Че ако е така, защо те не си печелят те от тези разлики, ами ще дават на Сульо и Пульо да печели той ... Пък ако са на загуба, защо ще се занимават изобщо с тази дейност. Не зная, може и да има смисъл, но аз не го виждам.

# 579
Защото имат право едни пари да ги дадат определен брой пъти т.е. ако дадат 100 к на 1 кредит с 4% е кофти, но ако дадат 10 кредита, които са покрити с тези 100к, но са на стойност 1 000 000 на 4% лихва тези 100к наличност генерират 40% приход. Единственият прецакан е този, който им е дал пари, защото с неговия капитал те стават богати, бутайки цените на имотите на горе, а той все спестява за имот... Като цяло съм решил да си набутам парите в някоя друга пирамида поне да не се чувствам прецакан. :d

# 580
Горе долу разбрах механизма, но още не разбирам, защо на непълно непознати хора ще се раздават такива благинки, а не например на хора от борда на акционерите, или някакви по - големи финансови лъвове да се ангажират с тези "подаръци". Може би ми е вроден комплекс, но когато чуя "подарък" винаги заставам нащрек и се ослушвам.

# 581
Горе долу разбрах механизма, но още не разбирам, защо на непълно непознати хора ще се раздават такива благинки, а не например на хора от борда на акционерите, или някакви по - големи финансови лъвове да се ангажират с тези "подаръци". Може би ми е вроден комплекс, но когато чуя "подарък" винаги заставам нащрек и се ослушвам.

При висока инфлация не могат да вдигнат лихвите толкова колкото е самата тя и затова се получава този подарък.
Разчитат, че инфлацията ще бъде овладяна бързо и няма да има тези "подаръци", отделно винаги могат да удължат по-високите лихви с някой и друг месец когато инфлацията падне. В БГ, инфлацията е много по-висока от тази в Централна и Западна Европа, а учудващо държат лихвите много по-ниски от там и наистина печелят кредитополучателите.

# 582
И какво излезе то... онези, които са купили 2020,2021, 2022 не само, че не са се прецакали... ами и ако са с кредит е двойно по - добра сделката.

# 583
  • Sofia
Аз не гледам по този начин. Именно централните банки решават да напечатат едни пари или пък да ги изтеглят от обращение.

Инфлацията се контролира от тях. Не е нужно да има 17% или 30% инфлация. Вемсто да печатат пари, покрай Ковид и войната, можеше да не го правят. Щеше да се получи една хубава дефлация и последваща рецесия. Ако това щеше да ви зарадва повече - хубаво.

# 584
При висока инфлация не могат да вдигнат лихвите толкова колкото е самата тя и затова се получава този подарък.
Разчитат, че инфлацията ще бъде овладяна бързо и няма да има тези "подаръци", отделно винаги могат да удължат по-високите лихви с някой и друг месец когато инфлацията падне. В БГ, инфлацията е много по-висока от тази в Централна и Западна Европа, а учудващо държат лихвите много по-ниски от там и наистина печелят кредитополучателите.

Честно казано много глупави ми изглеждат банкерите от гледна точка да "разчитат" на нещо си. Значи Индикатор Болинджър, Числа Фибоначи са някакви теоритични термини от 2ри курс и това не го ползват. Четат Блиц и правят прогнозите си и "разчитат". Нооо, Бай Иван от Горна Кремена не чете Блиц, гледа Евроком и там казват - инфлацията ще е такава, имотите ще са такива. Взимай Бай Иване не се май - разкатай тия банки. Той, Бай Иван, геополитиката, икономиката и финансите ги "преценя" от коментарите под някоя статия във фейса. 
Ето Хампарцумян тук казва че депозитите вече няма да се предлагат (не е точно това интервю, но го слушах тогава по една телевизия) https://www.mediapool.bg/banker-svikvaite-s-niskite-lihvi-po-dep … e-news312257.html
Също Хампарцумян но в наши дни https://www.standartnews.com/biznes/levon-khampartsumyan-khvrli- … nkite-506198.html

Т.е. верно банкерите не знаят по кой свят са ...
Въпреки, че аз го харесвам като анализатор.

Лично ако сега тегля "подарък" , преди това бих се запознал с разликата между Анюитетна и Намаляваща вноска.

Julian , че то сега пак следва рецесия, но удължиха малко с инфлация. Да поотръскат крушата на спестители и други недалновидни хорица.

Последна редакция: нд, 07 май 2023, 19:23 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт