Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 788
  • 737
  •   1
Отговори
# 555
Пак се отплеснахте да гледате на покупката на жилище само като инвестиция. А тези които искат да си закупят имот за живеене, да си отворят друга тема ли?

# 556
  • София
...
 Не винаги са най-важни парите за наемодателя. По-важно му е спокойствието да си получи имота в добър вид, или ако има щети да бъдат овъзмездени поне донякъде.
  На мен вече два пъти , хазяи от Букинг ми искат 200-300 паунда капаро за щети . И двата пъти в Англия. Блокират ги в картата , докато им предадеш имота .

То и за това новият буукинг и еърбнб са класическите хотели вече - нещата се обръщат. Simple Smile Наскоро четох, че вече и класическите таксита са по-изгодни от платформи като Uber. Когато всички са вече в Airbnb и слагат всевъзможни такси, пазарът ще ги накаже. Минаха златните години на тези платформи. Отделно, че таксите им са високи за собствениците, ако не се лъжа около 15%. Аз много често си проверявам цени в Буукинг и просто отивам в хотела и питам има ли места. Почти винаги цената е по-ниска, отделно, че са ми и предлагали по телефон по-ниска цена за да не запазя случайно през буукинг.

# 557
Да, но при нас си стоим твърдо както преди. Кредитите зависят от депозитите, а там е пълна 0, в някои големи банки (ДСК) дори изобщо не приемат такива.

Май има само 1-2 по-известни имена, от дребните, които да предлагат частици до може би процент. Не че съм разглеждал особено, тъй като е безпредметно и чак сатирично. TBI с техните реклами привидно са изключение, макар там да съм лично предубеден, тъй като винаги съм ги възприемал за лизингово дружество, а не място да влагаш пари, пък и нямат никаква тежест върху основните лица с ипотечните продукти. А и за техните 2% трябва да си заключиш сумата за Х години, докато моят поглед пада върху едногодишен матуритет.

Дори да почнат сега от средата на годината да се вдигат нивата "агресивно" с темпа на западните, то ще отнеме цяла година до следващото лято, докато наближат сегашните тамошни стойности, а дотогава онези вероятно вече ще се ориентират към понижаване. Или очаквате кризисни повишения поради рязко изпаряване на ликвидност?

Да, ама : https://www.investor.bg/a/539-banki-i-zastrahovateli/374006-evro … hvi-po-depozitite

# 558
Освен това генерално не давам на българи, при вас се съгласих, щото пишеше, че резервацията е от Германия.

E те затова спряхме да ходим на море в България. Писна ми да плащам повече от чужденците, но на тях да им се мазнят, а с мен да се държат като навлек. Да не говорим за обслужване, чистота и ремонти насред сезона. Пък както ще да ме омайват разни министри да избирам родното. Оказва се, че родното се предлага с предимство за чужденци.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 14:11 от Черна станция

# 559
  • София
Освен това генерално не давам на българи, при вас се съгласих, щото пишеше, че резервацията е от Германия.

E те затова спряхме да ходим на море в България. Писна ми да плащам повече от чужденците, но на тях да им се мазнят, а с мен да се държат като навлек. Да не говорим, за обслужване, чистота и ремонти насред сезона. Пък както ще да ме омайват разни министри да избирам родното. Оказва се, че родното се предлага с предимство за чужденци.
Аз също не ходя на море в България, освен по гореизброените причини, също и поради качествата на самото ни море. НО абсолютно разбирам и наемодателите по морето, които са се нагледали на свинщините на българските "туристи" - имах (не)щастието 2 години да работя в моята младост на Слънчев Бряг - честно казано, най-големи разправии съм имал точно с наистина нагли българи. Не че чужденците не правеха проблеми, но обикновено след като изтрезнеят, или осмислят нещата, идваше и извинение за поредната свинщина. Докато българите, които бяха в издънка (естествено, нямам предвид всички българи, а тези, да ги наречем, по-проблемните), не само се мислеха за прави до последно, ами и заплашваха със саморазправа - лично или през познати.
От друга страна срещнах и доста качествени хора, работещи там. За нещастие, срещнах и много повече некачествени, също работещи там.
Това, което исках да кажа с тези мили спомени е, че всяка монета винаги си има две страни. Срещайки, като клиент не съвсем коректни бизнеси, нека не забравяме никога, че те със сигурност срещат много по-често некоректни клиенти. Не ги извинява, гадно е за обикновенните, нормални клиенти, но и това го има в картите.

# 560
Оказва се, че родното се предлага с предимство за чужденци.
За съжаление е така.
И както се видя и по-горе, явно този феномен не е само в туризма, а и при дългосрочните наеми, а сигурно и в много други браншове, където просто не се вижда.

Аз по принцип съм "икономически националист", т.е. гледам да избирам български продукти и услуги, дори да е по-скъпо и/или мааалко по-лошо качество. Но когато е и двете, и най-вече гарнирано с отношение като от продавачка в хоремаг през 1985г. ми идва леко в повече.

По другите теми - аз също съм резервирал къщи и апартаменти в Букинг срещу депозит, нямам проблем с това. Даже 100 пъти предпочитам да има някакъв депозит, ако това ще ми спести такива неприятни емоции и разправии, защото все пак идеята на една почивка е да си починеш, а не да се стресираш още повече. Ако хазяина е изнервен по дифолт и депозита му помага да постигне психическо равновесие - така да бъде.

Виждал съм и следната ценова схема - цена на вечер Х пари, при престой под 3 дни - надбавка 100 евро за краткосрочен наем, и отделно при изнасяне още 50 евро за почистване. Това беше в едно швейцарско градче. В първия момент малко се подразних на алчните швейцарци дето са сложили толкова такси, ама след това си викам - кво пък, поне има прозрачност кое колко струва, и си правиш сметката. Иначе тия пари така или иначе пак са включени в цената, просто са разхвърляни в една осреднена цена на вечер.
Отделно, че таксите им са високи за собствениците, ако не се лъжа около 15%. Аз много често си проверявам цени в Буукинг и просто отивам в хотела и питам има ли места. Почти винаги цената е по-ниска, отделно, че са ми и предлагали по телефон по-ниска цена за да не запазя случайно през буукинг.
И на мен ми е е случвало. Платформите са големи изнудвачи, защото не стига, че те цакат с комисиона, ами ти забраняват да предлагаш имота на друго място по-евтино, включително и на собствения ти сайт. Което от една страна е мега тъпо, защото е ясно, че всяко нещо с посредник ще струва повече, отколкото без посредник. Но от гледна точка на платформите има логика, защото ако хотелите предлагат най-ниска цена на собствените си сайтове, никой няма да резервира през платформите, а ще ги ползва само като каталог за снимки. Поради което наемодателите са принудени да слагат изкуствено високи цени на собствените си сайтове, за да са по-евтини в Букинг. Не че ако някой се излъже да плати високата цена, го връщат. Но ако им се обадиш и им кажеш, че си на път да резервираш през Букинг, и веднага обръщат палачинката.

И това не само в България и не само дребни наемодатели с по 1-2 апартамента на плажа. Най-фрапантния пример при мен беше с HardRock Hotel на Тенерифе. Бях решил вече да резервирам там, но понеже пристигахме много късно им се обадих да питам дали е проблем и най-вече къде може да се вечеря по това време. Не съм си и помислял да се пазаря за цена. Те сами ме питаха от къде ще резервирам, казах им, че ползвам Букинг, и те "Сега ще ви предложим една супер атрактивна промоция, специално за вас която не я предлагаме официално, ала бала... " - и бам, излезе ми сумарно 500 евро по-ниско, отколкото цената в Букинг.
Къв е извода, испанците са същите цигани като нас Simple Smile

Подобни неща са се случвали и на още няколко места, и може би това ми даде увереност да направя това, което описах по-горе с къщата, дето всички скочиха ама как така резервираш 2, а искаш 12. Ей така, практикува се и работи - в платформата резервираш едно (или не резервираш изобщо), а всъщност правиш друго. Нарушение е на правилата на платформите, но е в интерес и на клиента, и на хотела/наемодателя.

# 561
Ама то като се захващаш с нещо в бизнеса на услугите, трябва предварително да си подготвен, че ще се разправяш с доволно количество проблемни клиенти. Няма как само херувими да ти идват в хотела. Сигурна съм, че за всеки проблем си има начин за реакция, но не съм била в бизнеса, за да кажа какъв точно. Дори и с безпроблемни клиенти, много често собственици/мениджъри/рецепционисти са тези, които не спазват особено нормите на поведение още изначално.

# 562
От два месеца слушам как банките били капитализирани и уж фед/ецб ги спасяват а https://www.cnbc.com/amp/2023/05/04/regional-banks-fall-pacwest- … wn-40percent.html

# 563
Няма да паднат СКОРО лихвите в Европа, до миналогодишните нива. Не и в близките 6-8 години. По-скоро може леко да се балансират АКО се овладее инфлацията.

Като цяло нищо хубаво не предвиждам докато не приключи войната в Украйна. Да не говорим, че тепърва започва харченето за въоръжаване, след като последните 30 години се разоръжаваха, а това ще подхранва инфлацията и ще държи лихвите сравнително високо.

За България това е сходна на моята позиция. През лятото вероятно ще има една съвсем лека корекция нагоре. Следващата е в началото на следващата година, където може да се окаже малко по-висока. Толкова колкото да продъжли охлаждането на имотния пазар.

Обаче не трябва да се пренебрегва банковия картел - винаги могат да се споразумеят големите играчи да вдигнат до някаква степен депозитите АКО това им е изгодно, което за сега НЕ е.

Има няколко причини поради които смятам, че действията на БНБ няма да предизвикат покачване на депозитите - заради изискването по-голям процент (12%) от тях да се държат безплатно в БНБ като гаранция за ликвидност, което означава, че банките ще са силно демотивирани да повишават депозитите, след като няма да могат да ги ползват за кредити.

Второ, след фиаското в САЩ сега банките в България ще са силно демотивирани и да вкарват депозитите в "безопасните" ДЦК, защото се очаква още повишаване на лихвите и всяка следваща емисия на ДЦК биха били на по-високи нива, като старите стават трудни за продажба, при нужда от бързо гарантиране на ликвидност. При 0% депозити е "леко" рисково да затвориш наличния резерв в ДЦК, след като знаеш, че утре може клиентите да си дръпнат парите.

Изобщо е толкова странна ситуацията, при която сигурните ДЦК се оказват рискова инвестиция за банките.

В същото време съм убеден, че в дългосрочен план (2-3 години) кредитите ще наваксат европейските - по един или друг начин.

ДЦК и облигации бяха рискови да се купуват миналата година когато лихвите бяха близо до 0%. След като лихвите скочиха и пазарите горе долу очакват на какво ниво ще се стабилизират, риска е доста по- благоприятен. Аз от миналата есен редовно си купувам краткосрочни ДЦК като лихвата за сега хич не е лоша 5-6%. Само ще пропусна Юни докато се разберат за тавана в щатите. Проблема в Бг е че хората си нямат И най- малка представа как да купуват ДЦК и следователно единствената алтернативa е депозит в банка или имот. И за това банките не усещат някаква заплаха за отлив на депозити поне за сега. Интересно една графика пуснах тука преди 2-3 дена показваше че цените в Бг са паднали 6% спрямо предното тримесечие. Това е без да са се увеличили лихвите. В един момент хората ще започнат да четат че цените падат и ще се усетят че имот с падаща цена не е застраховка от инфлация.

# 564
  • Sofia
Шшт тихо да не разберат за опциите.

Иначе за ЧЛ не виждам проблем да си закупиш ДЦК. Ще изчакаш падежа и всичко ще е точно.

Аз имах предвид, че банките ще са по-внимателни с това колко и кога купуват ДКЦ, с оглед на ликвидност, ако депозантите се юрант да дърпат депозити.

Но, дори и да имат излишни пари, банките пак могат да вкарат някакъв процент в ДЦК без да вдигат депозитите (чиста печалба за банката) без да връщат нищо на клиентите си. Евтин ресурс, чиста работа.

# 565
Шшт тихо да не разберат за опциите.

Иначе за ЧЛ не виждам проблем да си закупиш ДЦК. Ще изчакаш падежа и всичко ще е точно.

Аз имах предвид, че банките ще са по-внимателни с това колко и кога купуват ДКЦ, с оглед на ликвидност, ако депозантите се юрант да дърпат депозити.

Но, дори и да имат излишни пари, банките пак могат да вкарат някакъв процент в ДЦК без да вдигат депозитите (чиста печалба за банката) без да връщат нищо на клиентите си. Евтин ресурс, чиста работа.

Австрийски 6 месеца ДЦК 3.3%. Даже българското 1М ДЦК е 3%.

https://www.investing.com/rates-bonds/european-government-bonds? … 10&maturity_to=90

# 566
Дцк и ипотеките действат по един и същ начин. При отлив на депозити и вдигане на лихви цената на ипотеката също пада и ако банката трябва да я продаде, за да си закърпи баланса, ще я продаде на загуба.

# 567
Аз в рамките на два месеца забелязах, че втори офис за бързи кредити затварят - и това само в района, в който живея. Даже единия беше отворен в началото на пандемията и вече го затвориха. За другия не съм сигурна кога беше отворен, но и там през 2-3 години се сменя бизнесът.

# 568
MaryPop какво значи това ?

# 569
Едва ли някой си купува апартаменти с бързи кредити, не виждам връзка.

Общи условия

Активация на акаунт