Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 683
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Бела, нещо за различни неща говорим.

Аз взех повод от тази реплика:
Подле IT - тата не вадели по 10 К заплата 🤣
И се зачудих кой казва, че не вземат, защото си вземат, че даже и над 10к.

От тия които изредих, само сингъла с Фиестата взема под 10к, ама не много под Simple Smile

# 691
добре слаши, говорим за различни неща. на мен въпроса ми е  защо се обсъжда ит заплатата точно  в тази тема и толкова често и активно и не се обсъждат със същия интензитет останалите изброени добре платени занимания?
...

Това са все платежоспособни хора. Ако човек Х не е успял да направи нищо със себе си и живота го е отвел до това да работи за сума недостатъчна, за да осигури нормалните неща в живота си - то единственият човек, на когото може да се сърди е себе си.

...
На това в Германия му се вика Diffamierung. По добре погледни тълковния речни, не преводачка.

Черна станция точно това е. То не може само тези ит та да се спрягат. стават нарицателно вече и това прави споменаването на професията да звучи пошло.

# 692
Ами именно че не е мутренско, но спрежението , например в тази тема навява аналогия.
Гледай кой може да плаща ...
Ако не успяваш да разбереш не мога да ти помогна. Мен ме дразни спревението на хората с ИТ професия по разни форми и например от разни агенти на недвижими имоти под предтекст ... цените може да са безобразни, ама ето има ги ит тата , които имат торбата с парите и ще ги дадат.
Както едно време ... никой нищо не може да си позволи ... ама мутрите могат и модерното да си мутра или мутресата на мутрата и т.н. т.е. около човека с кинтите. О , тигре, тигре.
Мен ме дразни опростяването и принизяването на професията до нарицание за имаш възможност да плати нещо, което за останалите е ненужно скъпо.
Няма да обяснявам повече.
Изписахме десетки страници за да уточним, че не IT сектора движи цените нагоре. Стига с тези заблуди.
Естествено че не го движи. Да не съм малоумна да си го помисля? Но ти очевадно не четеш. Не казвам че ит сектора движи цените нагоре, а че е станал нарицатлно на група хора, които могат да ръсят безумно , защото в момента са фрашкани. Айде прочети темата да видиш, че зад всяка критика на необосновано висока цена и мнение че това няма кой да го плати има отговор , че ИТ тата взимат по 10 х.лв , че и 20 х.лв. ... т.е. има кой . Това е което дразни. Поне мен ме дразни.Нарицателното.
Май ти не четеш. Аз подкрепям тезата за заблудата и затова апелирам да не се спекулира повече. Може би не трябваше да пиша под твоя пост за да не те тревожа излишно.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 10:28 от tre

# 693
Освен ИТ специалности, има земеделци, арендатори, собственици на бизнес във всевъзможни сфери, маркетинг експерти, архитекти, инженери, лекари, фармацевти, брокери, моряци.. и други и други... да не забравяме манталитета "да купя аз на детето да има".

Това са все платежоспособни хора. Ако човек Х не е успял да направи нищо със себе си и живота го е отвел до това да работи за сума недостатъчна, за да осигури нормалните неща в живота си - то единственият човек, на когото може да се сърди е себе си.

Имотите обаче не се вдигат от купувачите.. имотите драги, се вдигат от продавачите. Алчност българска. На другият паницата е центъра на вселената за нашият мил народ.

Съгласна съм с всичко написано освен с това ,че цените на имотите се вдигали от продавачите и това било алчност. Не ! Не мога да се съглася с това защото ако имотите са с нереално високи цени ,то никой няма да ги купи.
Определено купувачите са тези които вдигат цените !

# 694
Може и така да е.. Изхождам от следните аргументи. Според това, което аз виждам в момента се продават много наследствени имоти, които са в ужасно състояние, но се гони високата цена.. за да има за всички.
Другият ми аргумент, е че повечето купувачи нямат голям избор, те трябва да си купят жилище. И последният ми аргумент е, че това е в нашата народопсихология. И за добро или за лошо.. и двете страни го знаят.

# 695
Може и така да е.. Изхождам от следните аргументи. Според това, което аз виждам в момента се продават много наследствени имоти, които са в ужасно състояние, но се гони високата цена.. за да има за всички.
Другият ми аргумент, е че повечето купувачи нямат голям избор, те трябва да си купят жилище. И последният ми аргумент е, че това е в нашата народопсихология. И за добро или за лошо.. и двете страни го знаят.

Нормално е продавачите да гонят висока цена, обратното не е. Купувачите, обаче трябва да отсяват тези с високите цени и да не ги купуват, ако купуват значи цената е тази. Няма никакво значение дали имота е наследствен или не е, както и на колко собственика е.

# 696
Джия, и е така, и не баш.
Това че нещо се купува на дадена цена, значи че това е пазарната цена, но не и реалистичната. "Реалистична" значи себестойност + някаква (немалка) надценка.

Пример - хляб ще се купува сигурно и на 10 лв. но това не значи че това е истинската му цена. Щото ще се продава и на 2лв. и пак продавача е на кяр.

Знам, че имотите не са хляб, макар че за българина двете май имат нещо общо...

Идеята ми е, че някъде там между реалната и "пазарната" цена има една сива зона, която се нарича спекула. И е работа на регулаторните органи да следят за нея и да я избягват, защото тя води до редица изкривявания на пазара. Никъде по света няма абсолютно чист пазар без регулации, дори в Щатите, които традиционно са фенове на "дивия капитализъм". Нещо повече, исторически точно там се е зародила идеята за нуждата от регулации, защото са видели, че нерегулирания пазар при определени условия води до неприятни ефекти.

Говоря по принцип, не казвам, че в момента има спекула на пазара на имоти у нас. Просто нещата не са толкова черно/бели, колкото ги представят повечето хора с много имоти тука.

# 697
Панели в добър вид са по 200к евро вече в София. Не, няма спекула и ще станат 300к евро след 2-3 години, действайте, че не останаха.
Някои хора ще се приземят много лошо, особено обикновените взели кредити от 80% от стойността в момента  за подобни покупки.

# 698
Джия, и е така, и не баш.
Това че нещо се купува на дадена цена, значи че това е пазарната цена, но не и реалистичната. "Реалистична" значи себестойност + някаква (немалка) надценка.

Пример - хляб ще се купува сигурно и на 10 лв. но това не значи че това е истинската му цена. Щото ще се продава и на 2лв. и пак продавача е на кяр.

Знам, че имотите не са хляб, макар че за българина двете май имат нещо общо...

Идеята ми е, че някъде там между реалната и "пазарната" цена има една сива зона, която се нарича спекула. И е работа на регулаторните органи да следят за нея и да я избягват, защото тя води до редица изкривявания на пазара. Никъде по света няма абсолютно чист пазар без регулации, дори в Щатите, които традиционно са фенове на "дивия капитализъм". Нещо повече, исторически точно там се е зародила идеята за нуждата от регулации, защото са видели, че нерегулирания пазар при определени условия води до неприятни ефекти.

Говоря по принцип, не казвам, че в момента има спекула на пазара на имоти у нас. Просто нещата не са толкова черно/бели, колкото ги представят повечето хора с много имоти тука.

Пазара определя цената навсякъде освен в тоталитарните държави. Регулира се вида на застрояването, височина и т.н. ,но не и цената. Няма нищо сложно или цветно, има пазар Simple Smile

# 699
Всички държави в днешно време регулират пазара . И то много. Почти изключително. С толкова много механизми. Има за всяко нещо достатъчно/.

# 700
Пазара определя цената навсякъде освен в тоталитарните държави. Регулира се вида на застрояването, височина и т.н. ,но не и цената. Няма нищо сложно или цветно, има пазар Simple Smile
Да, може би пропуснах най-важното - разбира се не говоря за пряка регулация на цените в смисъл минимални/максимални цени или надценки. Това са глупости.

Да го кажем по друг начин: проблема на имотния пазар в България не са толкова цените сами по себе си, колкото това, което получаваш насреща. Както вътре в самото жилище, така и навън като инфраструктура, пейзаж, транспорт и т.н. А това вече е въпрос на регулация какво, къде и как трябва, може и не може да се строи.

Сега някой може би ще каже, ама то ако качеството беше по-добро, и цените щяха да са по-високи. Не, нямаше. Цените както сама казваш са такива, каквито купувачите могат да платят. Те по дефиниция винаги са "на тавана" на възможното. Но за тия пари получават насрещ "каквото има". Ако тук-таме по изключение има по-добро качество/локация/инфраструктура, то в момента може да иска по-висока цена, защото се откроява от масовия шит. Но ако имаше задължение всички да спазват даден минимум, това щеше да е стандарта и нямаше да има причина да се иска по-висока цена от "пазарната". Дори себестойността на строежа да беше по-висока, крайната цена щеше да е същата. Разбира се освен ако маржа за инвеститора не стане твърде малък, но сме далеч от тая ситуация.

# 701
Да, може би пропуснах най-важното - разбира се не говоря за пряка регулация на цените в смисъл минимални/максимални цени или надценки. Това са глупости.

Да го кажем по друг начин: проблема на имотния пазар в България не са толкова цените сами по себе си, колкото това, което получаваш насреща. Както вътре в самото жилище, така и навън като инфраструктура, пейзаж, транспорт и т.н. А това вече е въпрос на регулация какво, къде и как трябва, може и не може да се строи.

Сега някой може би ще каже, ама то ако качеството беше по-добро, и цените щяха да са по-високи. Не, нямаше. Цените както сама казваш са такива, каквито купувачите могат да платят. Те по дефиниция винаги са "на тавана" на възможното. Но за тия пари получават насрещ "каквото има". Ако тук-таме по изключение има по-добро качество/локация/инфраструктура, то в момента може да иска по-висока цена, защото се откроява от масовия шит. Но ако имаше задължение всички да спазват даден минимум, това щеше да е стандарта и нямаше да има причина да се иска по-висока цена от "пазарната". Дори себестойността на строежа да беше по-висока, крайната цена щеше да е същата. Разбира се освен ако маржа за инвеститора не стане твърде малък, но сме далеч от тая ситуация.

С повечето неща мога да се съглася и е така, но не с всичко Simple Smile  Като купувачи сме странни хора да си призная защото ако беше прав никой ама никой нямаше да купува апартаменти в новите квартали като М. долина, М. ливади, Витоша и т.н. Квартали, които за да станат за нормално местообитание ще са необходими минимум 20 г. и пак не съм сигурна ,че ще успеят. Толкова с цени-инфраструктура и купувачи. Скоро гледах цени там и се хванах за главата, че те са по-високи от тези в много ама много по-добри и уредени квартали.
Истината е ,че мен ме дразни най-много измислените общи части. Не казвам ,че не трябва да се купуват, но строителите вече ни взеха за глупаци.

# 702
E явно има хора които предпочитат стълбищната площадка да им е по-голяма от хола Smile

# 703
Не съм запозната в детайли, но когато купувахме нашият апартамент ми направи впечатление, че коридора не блока е много голям. Тогава ми показаха изискванията за новите сгради. Има изисквания да няма стълби до входната врата на блока, до асансьора също да няма стълби.. асансьора да е от големите за минимум 10 човека, които са.. коридорите да са широки и терасите да са нормални ( нашата е 10 кв. м.), което на фона на новото строителство и терасите им по 3 - 4 кв. м. на мен ми харесва и съм доволна. Та, тези изисквания са защото 2021 е влязла някаква наредба, която задължава строителите да правят тала сградите, че да са леснодостъпни за хора в инвалидна количка примерно. Удобно е и за майките с колички.

# 704
Ами тогава да правят и спалните по-големи, че с тия кутийки от 10кв.м. няма начин хем легло хем инвалидна количка да се върти около него.

Общи условия

Активация на акаунт