Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 658
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Супер е че дуднат. Обраха голяма част от девойките, тръгнали си търсят мъж с по-голяма заплата.
Иначе щяха да си стоят самотни тези мъже, за които се носеше лоша слава на залепени пред монитора и че са асоциални.

# 676
Тези май си сотанаха асоциални.

# 677
  • Русе
Правилно ли разчитам по схемата, че холът е 17кв.м или нещо ми се губи?

Съвсем правилно, да. Не е много. Но поне е самостоятелно помещение за тази цел – за сравнение, навремето като мерих в панелна гарсониера, стаята е към 15 квадрата чисто, от стена до стена. Виждал съм ново строителство с такъв дневен тракт и спални по 7. Алчността не признава граници и националности, в настоящия случай е съвсем приемливо жилищно помещение (от моята камбанария).

На мен ми е интересно каква комисионна са платили 😀.. ако е удобно да питам.

Съжалявам, нямам никаква идея. Ще го питам, като се засечем, ако стане пак на въпрос и изобщо се сетя.

И какво, искате да кажете, че ако в заобикалящите ни държави вече дават 4% лихви по депозитите, това няма да се отрази на нашите капитали и съответно инвестиционен климат (визирам имотите)? Правилният въпрос е Кога ще се отрази, въпрос на време е.

С Румъния нямаме никаква монетарна връзка, съответно си има голям валутен риск, а и падежът е неизвестна величина. Те и в Турция май доскоро бяха над 20% депозитите, при инфлация някаква свръхкосмическа, докато Ердоган не ги оряза (а инфлацията май си им остана). И това още преди пандемията и "благините", които дойдоха след нея. При нас ще се стигне до каквито са равнищата в Еврозоната, най-малкото спекулативният арбитраж ще тласне натам. В такъв ред на мисли, от всичките ни съседи може да ни интересува единствено предлаганото от търговските банки в Гърция. Не съм осведомен как са нещата там и цялостно Еврозоната за средния гражданин, но ме съмнява някъде по депозити на ФЛ банките засега да предлагат нещо над 2%, въпреки увеличенията на ЕЦБ т.е. изобщо заслужаващо си размисъл. То дори у нас вече съм засичал отделни предложения до процент-два, че дразнещо ми прекъсват музиката от Ютуб на телефона с тях. Ако са по-близо до 5%, отколкото до нулата, тогава бих очаквал потенциално да окажат някакво влияние с времето, стига инфлацията да не се възвиси пак нанякъде. Банковият ни картел ще отлага до последния възможен миг и може би дори много след него.

# 678
Депозити в Румъния е неразумно, защото са в леи, а не се знае на падежа колко ще е курса на леята.
Но в твърди валути като $ и Евро има нелоша доходност по света - не в БГ, но преводите към чужбина са свободни и почти безплатни.
Основният лихвен % е 5-5.25 на Фед и 3.75  на ЕЦБ, съответно.
А на мен този апартамент в Букурещ ми хареса. То и в София имаше такива предложения докъм 2020 г. по новите квартали (инфраструктурата на самите квартали е отделен въпрос).
Но след това поскъпнаха двойно - инфлация имало, стоманата била се вдигнала... като че ли в Румъния строят без стомана.

# 679
А на мен ми направи впечатление , че като у нас  в новите квартали , отстоянието между сградите е никакво. Нищо чудно и улица, и тревичка  да няма , както е в Кръстова вада . Но е евтино , факт.

# 680
Но след това поскъпнаха двойно - инфлация имало, стоманата била се вдигнала... като че ли в Румъния строят без стомана.

Или работната ръка е по евтина от нашата GrinningGrinningGrinning

От фирмата ме пращат и в Румъния и мога да ВИ кажа румънците са 101 години пред нас и заплатите им са по високи Wink

Едно интересно цитатче от статия в сайт :
"Сoбcтвeници нa имoти в Гъpция нямa дa плaщaт дaнъĸ зa тяx, вĸлючитeлнo бългapи. Cпopeд нoвия peглaмeнт, бeз зaдължeния зa плaщaнe зa имoтa cи ca гpaждaни c гoдишeн дoxoд пoд 15 xиляди eвpo (1250 eвpo мeceчнo), бeзpaбoтни, пeнcиoнepи, мнoгoдeтни ceмeйcтвa."

# 681
  • София
Депозити в Румъния е неразумно, защото са в леи, а не се знае на падежа колко ще е курса на леята.
Но в твърди валути като $ и Евро има нелоша доходност по света - не в БГ, но преводите към чужбина са свободни и почти безплатни.
Основният лихвен % е 5-5.25 на Фед и 3.75  на ЕЦБ, съответно.

Нека да не бъркаме лихви по депозити с ОЛП - и в БГ вече е 2,77% от 1 май, но отражение по депозитите почти няма...

https://www.bnb.bg/Statistics/StBIRAndIndices/StBIBaseInterestRate/index.htm

# 682
Супер е че дуднат. Обраха голяма част от девойките, тръгнали си търсят мъж с по-голяма заплата.
Иначе щяха да си стоят самотни тези мъже, за които се носеше лоша слава на залепени пред монитора и че са асоциални.
Не можах да разбера сега това добре ли е, че са "обрали" девойките-златотърсачки, или не е добре? Каква ти е идеята?
Щото според мен тия връзки дето се базират на "високата заплата", почват леко и небрежно, развиват се съвсем приятно, и 5г по-късно катастрофират по най-различни причини. Щото човек на хубавото бързо свиква, и като дойде трудното, се чуди кво става и откъде е дошло.

Иначе заплатите по 10к в ИТ са съвсем реални, поне за София. Някой съмнява ли се и откъде идва това съмнение?

# 683
...
Иначе заплатите по 10к в ИТ са съвсем реални, поне за София. Някой съмнява ли се и откъде идва това съмнение?
Никой не се съмнява. Просто се дразни на това, че една професия за която се иска доста учене и т.н. се нарежда по форумите като наследник на борец,  мутра, врат, "бизнесмен" ... Стана поредното нарицателно на "Някой , който може да пусне някакви кинти" . Да му се доповръща на ит така да  го разнасят с педтекст ей го на има кой да плати  ..
Иначе като е ИТ и какво от това????

# 684
Ми нищо, професия като професия. Все още не разбирам аналогията с мутрите? Повечето ИТ-та, които познавам, по абсолютно нищо не им личи дохода. Едния живее под наем в къща в Пролеша (на село!), другия кара Форд Фиеста над 15-годишна дето струвс сигурност колкото дневния му доход. И е сингъл, няма жена. Третия кара някъв Нисан, пак стар (над 10г), живее в центъра в апартамента на жена си. По между другото издържа и сестра си в провинцията, която работи на минимална заплата, щото "там е така".

Кое му е мутренското тука, не разбирам.
Хората в тоя форум с по 3-5 апартамента някой казва ли им, че са мутри?

# 685
Ами именно че не е мутренско, но спрежението , например в тази тема навява аналогия.
Гледай кой може да плаща ...
Ако не успяваш да разбереш не мога да ти помогна. Мен ме дразни спревението на хората с ИТ професия по разни форми и например от разни агенти на недвижими имоти под предтекст ... цените може да са безобразни, ама ето има ги ит тата , които имат торбата с парите и ще ги дадат.
Както едно време ... никой нищо не може да си позволи ... ама мутрите могат и модерното да си мутра или мутресата на мутрата и т.н. т.е. около човека с кинтите. О , тигре, тигре.
Мен ме дразни опростяването и принизяването на професията до нарицание за имаш възможност да плати нещо, което за останалите е ненужно скъпо.

цитирам Slashy "Хората в тоя форум с по 3-5 апартамента някой казва ли им, че са мутри?" не критикувам това. Не са мутри. И ит разбира се не са. Но прочети темата . След всеки коментар за езумицата на цените и кой ще го купи това на тази цена има по някой който отговаря ... ама да не забравяме Ит тата. Те имат кинти, я колко х.л. заплата ... ей това ми навя асоциацията. Професията не е символ на новобогаташи и сноби. Надявам се.

Няма да обяснявам повече.

# 686
Ами именно че не е мутренско, но спрежението , например в тази тема навява аналогия.
Ако не успяваш да разбереш не мога да ти помогна. Мен ме дразни спревението на хората с ИТ професия по разни форми и например от разни агенти на недвижими имоти под предтекст ... цените може да са безобразни, ама ето има ги ит тата , които имат торбата с парите и ще ги дадат.
Както едно време ... никой нищо не може да си позволи ... ама мутрите могат и модерното да си мутра или мутресата на мутрата и т.н. т.е. около човека с кинтите. О , тигре, тигре.
Мен ме дразни опростяването и принизяването на професията до нарицание за имаш възможност да плати нещо, което за останалите е ненужно скъпо.
Изписахме десетки страници за да уточним, че не IT сектора движи цените нагоре. Стига с тези заблуди.

# 687
Изписахме десетки страници за да уточним, че не IT сектора движи цените нагоре. Стига с тези заблуди.
Естествено че не го движи. Да не съм малоумна да си го помисля? Но ти очевадно не четеш. Не казвам че ит сектора движи цените нагоре, а че е станал нарицатлно на група хора, които могат да ръсят безумно , защото в момента са фрашкани. Айде прочети темата да видиш, че зад всяка критика на необосновано висока цена и мнение че това няма кой да го плати има отговор , че ИТ тата взимат по 10 х.лв , че и 20 х.лв. ... т.е. има кой . Това е което дразни. Поне мен ме дразни.Нарицателното.

# 688
То няма как ИТ секторът да не оказва влияние, защото в София има голяма концентрация на такива високо платени специалисти, при това млади и с нужда от жилище, а и много от тях приходящи от провинцията (та хептен с нужда от жилище). Но е много опростенческо да се свежда всичко само до тях, те са просто един фактор (не се наемам да кажа с каква тежест), но има и други.
А с пари разполагат и всякакви мошеници, криещи доход, бизнесмени, банкери, финансисти...

# 689
Освен ИТ специалности, има земеделци, арендатори, собственици на бизнес във всевъзможни сфери, маркетинг експерти, архитекти, инженери, лекари, фармацевти, брокери, моряци.. и други и други... да не забравяме манталитета "да купя аз на детето да има".

Това са все платежоспособни хора. Ако човек Х не е успял да направи нищо със себе си и живота го е отвел до това да работи за сума недостатъчна, за да осигури нормалните неща в живота си - то единственият човек, на когото може да се сърди е себе си.

Имотите обаче не се вдигат от купувачите.. имотите драги, се вдигат от продавачите. Алчност българска. На другият паницата е центъра на вселената за нашият мил народ.

Общи условия

Активация на акаунт