Избор на лаптоп – 2

• 34 142
  • 238
  •   1
Отговори
# 210
Само да добавя към това много добро предложение на чревоугодник: от емаг нямат БДС клавиатура, ако пишете на фонетика няма проблем. Но повечето учителки пишат на БДС и тогава за няколко лева си купете лепенки за клавиатура за да знаете коя  българска буква къде е. За по-големият екран съм съгласен, колкото повече толкова по-добре.

# 211
В последните 2-3 години не всички лаптопи, които се продават в нашите магазини не са с БДС кирилизация, така че на когото тя му е нужна и за това трябва да проверява. Разбира се има и фирми, които предлагат лазерно гравиране на клавиатури, така че липсата на БДС не е болка за умирачка, ако това е единственият компромис.

# 212
На фонетична пиша.
Благодаря за предложенията! Към Acer и Dell се бях насочила и аз след снощното разглеждане на сайтове. Windows мисля, че могат във всеки компютърен сервиз да ми инсталират за под 250лв.
Благодаря отново за отделеното време!

Редактирам се. Търсех моделът, предложен от Pirin, и попаднах на този - https://www.emag.bg/laptop-asus-vivobook-15-x1504va-intelr-coret … 144/pd/DHJFFSYBM/
Привлече ме само и единствено заради цвета 😍 Голям компромис ли ще направя, ако го взема, защото на външен вид ми харесва повече? Че е по-евтин не е фактор 😀

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 12:38 от Tulip🌷

# 213
Процесорът за вашите нужди е достатъчен, i5 е още по добре но и този ще върши работа без проблем. Ram паметта засега ще ви е достатъчна 8 гb, вече по-добре е 16 гб за бъдещето.
Но пак ще се повторя за вашите нужди всеки нов лаптоп ще е добре. Техниката си е на късмет, та ако ви харесва....

# 214
Въпрос за лаптопите от Тему - втора употреба, refurbished ли са или има друго, което не казват? Цените им са от примерно 600 до 1200 лв за рам 16 гб и т.н.
Въпросът ми е породен от това, че същите модели ги има в Алиекспрес на почти същите цени, а Алито са си известни със сравненията "какво поръчах, какво получих".

# 215
Въпрос за лаптопите от Тему - втора употреба, refurbished ли са или има друго, което не казват? Цените им са от примерно 600 до 1200 лв за рам 16 гб и т.н.
Въпросът ми е породен от това, че същите модели ги има в Алиекспрес на почти същите цени, а Алито са си известни със сравненията "какво поръчах, какво получих".
Дай линкове. Изгодни цени в Temu на лаптопи не открих, когато гледах преди месеци. 16GB RAM струва 50-60лв. и не е фактор.

Все пак би трябвало да са нови. В AliExpress получаваш това, за което си платил.

# 216
Не разбирам, защо някак си се съкращават линковете и не работят, но ето опит:

https://www.temu.com/bg-en/laptop-computer-win-11-pro-16gb-lpddr … 536171_680zsvs3fq

https://www.temu.com/bg-en/n-one--se-laptop--7-5825u-4-5ghz-32gb … 536171_680zsvs3fq

https://www.temu.com/bg-en/-laptop-15-6-metal-casing-39-62-cm-fh … 278447_he1z4ku5qw

Последна редакция: нд, 08 юни 2025, 12:53 от tsunami

# 217
Моля не си причинявайте тези умрели процесори като в първия и третия модел. По-добре си вземете кой да е телефон за 400лв, по-бърз ще е от тези лаптопи.

# 218
Вторият по-бива, но за тези пари показах, че има далеч по-добър вариант от България, доста по-производителен и не на последно място с 2г. гаранция. Често има такава промоция.

# 219
т.е. да разбирам, че просто са слаби за игри и по-професионални софтуери

# 220
Първият с тоя умрял Celeron е слаб за всичко, голата операционна система му идва в повечко, а камо ли и за друг софтуер. Третият е една идея по-добре. Там може и да успеете да отворите 5-6 таба на браузъра Simple Smile

# 221
Точно така!

# 222
  • Out of the Mix
За игри и тежки програми, работа, са геймърски и висок клас машини, с добри видеокарти.

Refurbished не означава, че лаптопът е очукан, одраскан, или че нещо непременно му има.

Това са запазени машини, излезли извън употреба, във връзка с това, че през определени години някои корпорации си сменят хардуера, примерно на 2-3 г. по договорите, които имат. Реално това са нови машини. Няма какво да му се случи на един компютър. Случва се много рядко да изгори плочка рам, или нещо по захранване да стане, но това се случва и на настолни и всякакви машини.

# 223
Ако са използвани 2-3 години, няма как да са нови. Имам предубеждение към употребявана техника.

Не че е коректно сравнение, но случайно купих най-проста печка, която уж само била разопакована. Дойде с различни панти на фурната, а самата фурна спря да работри за по-малко от година.

Носила съм лаптоп за ремонт в сервиз, била изгоряла видеокарта, сложиха друга с гаранция 6 месеца, изгоря след 2. От друг сервиз ми извадиха твърдия диск в кутия с кабел, уж работеше, след няколко месеца установих, че и той не работи, добре че си бях извадила от него нещата.

Затова беше и въпросът, дали някой знае, дали в Тему са употребявани, или чисто и просто обявените от търговците данни не са верни, от сорта на уж рам 6, а не може да подкара ютюб клип, уж "нов" уред, а идва със запомнен чужд профил на него.  Имам 5-6 успешни дребни покупки от Алито, но последните две са описаните. Приключих с Алито и се чудя за Тему Grinning - защото и ЕМАГ продава същите модели като Тему, естествено с цена и транспортни такси като за ЕМАГ. От ЕМАГ получих печка номер 2 с дефект и я върнах на момента, като не ми допуснаха за публикуване коментара за дефекта.
Ардес и други също продават употребявани лаптопи, и то на високи според мен цени. В дилема съм.

# 224
Според мен ако са употребявани трябва задължително да си пише, но кой знае тия китайци какво спазват и дали можеш да ги гониш... Не мога да отворя линковете, че иска регистрация, пък нямам.
Аз лично избягвам да купувам така неща над $50, поне ако има проблем да не загубя много.

Общи условия

Активация на акаунт