Счетоводител в нужда се познава 20

• 39 833
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
Да, взех си ПИК, сега ще проверя дали е активен вече и се надявам да видя как ще има доплащане.

Благодаря!
Надявам се да споделиш резултатите, защото е интересно за четящите от професионална гл.точка.

# 286
И аз се надявам Simple Smile

# 287
В профила ми пише, че за месец Юни ми е изплатено обезщетение за 5 дни - за болничен, който е до 16.06. Не мога да видя друга информация, но гадая и се надявам това да означава, че скоро ще ми изплатят още дни? Не разбирам каква е работата на гише болничен, не можеха ли това да ми кажат и да ми обяснят? Безсмислено чакане на опашка беше.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 10:53 от Doro

# 288
  • Варна
В профила ми пише, че за месец Юни ми е изплатено обезщетение за 5 дни - за болничен, който е до 16.06. Не мога да видя друга информация, но гадая и се надявам това да означава, че скоро ще ми изплатят още дни? Не разбирам каква е работата на гише болничен, не можеха ли това да ми кажат и да ми обяснят? Безсмислено чакане на опашка беше.
За месец юни един болничен ли имате или два?

# 289
Здравейте!
Има ли как работодателя да разбере за издаден болничен , преди служителя да му съобщи? От системата на НОИ например.

# 290
Здравейте!
Има ли как работодателя да разбере за издаден болничен , преди служителя да му съобщи? От системата на НОИ например.
Не. Само лицето с ПИК от НОИ има достъп до тази информация.

До 16 юни са 10 раб.дни и ще получите още пари при следващ транш. На какъв принцип ги делят никой не знае.

# 291
Здравейте!
Не. Само лицето с ПИК от НОИ има достъп до тази информация.

Работодателят също има достъп да вижда плащанията от НОИ към лицето - по кой болничен лист са, за колко дни, каква е сумата и кога е преведена.

# 292
Но само за болничните, които е получил и за които е подал данни и са изплатени,обработени, отказани. Няма как да види болничен на лице, ако лицето не му го предостави

# 293
Но това е след , като болничния в изплатен.
А вижда ли , когато болничния се издаде .
Например вчера имам пуснат болничен, защото бях на работа, съобщавам сутринта. Колежка каза , че от човешки ресурси сякаш са знаели за това , че имам болничен. Та затова ми стана чудно, дали до тях стига такава информация.

# 294
Здравейте, имам следното питане. Работя на трудов договор като учител. За да давам допълнително частни уроци и да ми е законово уредено всичко от прочетеното в нета разбрах някои неща, но не всичко. Трябва да се регистрирам като лице упражняващо свободна професия. Агенция по вписванията, Нап. И да си плащам осигуровки, освен тези, които са ми по трудов договор. Тук нещо не разбрах обаче, тъй като имам пожизнен ТЕЛК, мога ли да не плащам осигуровки, доколкото четох, но не съм сигурна, само здравни да плащам. Въпреки, че ми се плащат и от трудовия договор. Другото неясно е как да отчитам приходите, не съм задължена на касов апарат, как става - с фактури, с бележки, аз печат няма да имам. Ако ми се заплащат по банков път уроците, това достатъчно ли е или пак трябва да водя нещо. И това много не разбрах- в ГДД имам 40% или 25 % нормативно признати разходи. И последно ако доходът ми от уроци е 800 лв на месец, колко ще ми отидат като разходи с осигуровки, плащане на счетоводител и данъци, може би около 350 лв. Благодаря  предварително за съветите. И ако тук инамеря човек, който да ми води счетоводството срещу заплащане ще съм  благодарна отново

# 295
  • София
А вижда ли , когато болничния се издаде ...
Не. Работодателят вижда болничен, ако вие или ваш представител му го предаде. Човешки ресурси, ако са с дълъг стаж, понякога предвиждат чисто хипотетично поведението на служителя си Grinning

# 296
  • София
Здравейте, имам следното питане. Работя на трудов договор като учител. За да давам допълнително частни уроци и да ми е законово уредено всичко от прочетеното в нета разбрах някои неща, но не всичко. Трябва да се регистрирам като лице упражняващо свободна професия. Агенция по вписванията, Нап. И да си плащам осигуровки, освен тези, които са ми по трудов договор. Тук нещо не разбрах обаче, тъй като имам пожизнен ТЕЛК, мога ли да не плащам осигуровки, доколкото четох, но не съм сигурна, само здравни да плащам. Въпреки, че ми се плащат и от трудовия договор. Другото неясно е как да отчитам приходите, не съм задължена на касов апарат, как става - с фактури, с бележки, аз печат няма да имам. Ако ми се заплащат по банков път уроците, това достатъчно ли е или пак трябва да водя нещо. И това много не разбрах- в ГДД имам 40% или 25 % нормативно признати разходи. И последно ако доходът ми от уроци е 800 лв на месец, колко ще ми отидат като разходи с осигуровки, плащане на счетоводител и данъци, може би около 350 лв. Благодаря  предварително за съветите. И ако тук инамеря човек, който да ми води счетоводството срещу заплащане ще съм  благодарна отново

Браво! Чели сте с разбиране и доста неща са Ви станали ясни!
Регистрация по БУЛСТАТ в Агенция по вписванията - регистрация за започване на дейност в НАП (декларация ОКД-5).
При ТЕЛК може само здравно - 8 %.
(Има значение и на колко Ви осигуряват по трудовия договор, за отделни месеци здравните осигуровки може и да са по-малко.)
(Дейност - осигуровки само за месеците, които осъществявате дейност.)
Данък 10% след нормативно призн.разходи 25%. Декларира се на тримесечие и годишно.
Всичко може да се подава с Ваш ПИК от НАП. ПИК се издава безплатно във всяка НАП, става много бързо, трябва само лична карта.
Наистина сте чели с разбиране и затова може да минете със счетоводител 2-3 пъти в годината Simple Smile

# 297

Браво! Чели сте с разбиране и доста неща са Ви станали ясни!
Регистрация по БУЛСТАТ в Агенция по вписванията - регистрация за започване на дейност в НАП (декларация ОКД-5).
При ТЕЛК може само здравно - 8 %.
(Има значение и на колко Ви осигуряват по трудовия договор, за отделни месеци здравните осигуровки може и да са по-малко.)
(Дейност - осигуровки само за месеците, които осъществявате дейност.)
Данък 10% след нормативно призн.разходи 25%. Декларира се на тримесечие и годишно.
Всичко може да се подава с Ваш ПИК от НАП. ПИК се издава безплатно във всяка НАП, става много бързо, трябва само лична карта.
Наистина сте чели с разбиране и затова може да минете със счетоводител 2-3 пъти в годината Simple Smile
Благодаря за споделеното мнение! Имам Пик и на Нои, и Нап.Само не разбрах фактури ли да си пиша или книга за приходи някаква.

# 298
  • София
Фактури - свободна бланка Ексел, Word
или касова бележка от кочан - съдържа всички реквизити (име, Булстат, сума, дата и др.)
т.е. и според искането на клиента може да издавате едното или другото
(когато е по банка плащането е по-добре фактура)

# 299
Адмирации! Един учител да иска да излезе на светло и да си внася дължимото.

Общи условия

Активация на акаунт