Счетоводител в нужда се познава 20

• 39 830
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Не знам излязоха ли в държавен вестник вече
Оня ден с бюджета приеха разни дивотии, дали са обнародвани и от кога влизат в сила не знам, трябва да се чете тепърва. До последния момент имаше промени

# 346
Здравейте, какво правите по въпроса с новостите за дивидента в брой до 1000 лв., и за касовите наличности.
копирам от групата на  г-жа Крънчева, защото следя нея:

Скрит текст:
Колеги, за декларирането на касите (и не само) най-най-финално: Преди малко в НС гласуваха деклариране на тримесечие, само при над 50 хил. лв., в Д55. Допълнението е в нова ал.10 на чл.123 от ЗДДС. Текстът е следния:
🟠 Когато в края на календарно тримесечие общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица, работници, служители, лица наети по договор за управление и контрол и подотчетни лица надхвърля 50 000 лева, регистрираните лица по този закон, които са предприятия по Закона за счетоводството декларират поотделно за съответното календарно тримесечие с декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 201, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане, в срок до края на месеца, следващ тримесечието, данни от текущата си счетоводна отчетност относно:
сумата на налични парични средства в касите;
размер на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица;
размер на вземанията (включително от предоставени заеми) от работници, служители, лица наети по договор за управление и контрол и подотчетни лица.
Тъй като гласуването на Бюджет 2023 продължава, влизането в сила на горното ще го гласуват накрая в ПЗР на ЗДБ на РБ за 2023, и се очаква да е следното:
§ ... Първият период, за който се декларират данни по реда и при условията на чл. 123, ал. 10, е третото тримесечие на 2023 г., като декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица и чл. 201, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане се подава в срок до 31 октомври 2023 г.
Допълнено: Първо гласуваха срокът за първата Д55 да е 31.10.2023, но в последствие от трибуната се предложи срокът за първото подаване да се замени с 14.11.2023 и съответно прегласуваха срока на 14.11.2023.
*Гласуването на Бюджет2023 продължи до 5:40 през нощта. 🤦‍♀️ Чакаме текстовете в ДВ.
За ресторантьорите НЕ приеха "когато лице, което извършва ресторантьорски и кетъринг услуги не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати стойността на доставката/продажбата".
За другите основни промени съм писала тук:
https://m.facebook.com/…/pro…/permalink/6476262889128138
Коя е "групата на г-жа Крънчева". Ако е тема в БГ Мамма дайте линк моля.

# 347
Фейсбук групата "Професионална група за счетоводители".

# 348
Това пак е кошмарно с декларирането  на каси и вземания, пак счетоводителя ще си пати

# 349
  • София
Ако правилно го разбирам трябва да се декларират в края на календарно тримесечие общата сума на налични средства и вземания, когато сумарно надхвърлят 50000 лв.

# 350
И аз това разбирам, а това е в сила от 01,08, нали така

# 351
  • гр.София
Още не е излязло в Държавен в-к. Може би утре ще го публикуват. Ще трябва да се промени декл.по чл.55 и всяко тримесечие ще се декларира, когато каса+ вземания от подотчетни лица + вземания от собственика е повече от 50000лв. Отнася се само за регистрираните по ДДС.

# 352
  • София
Юридическите лица не виждам как ще декларират тези данни в декларацията по чл.55, може би наистина ще бъде променена.

# 353
Здравейте, мили дами. Ще съм благодарна, ако ме ориентирате в казуса. На 29.06.2023 година подадох молба за напускане по взаимно съгласие. Работодателят не ми я уважи и започна да тече двумесечно предизвестие. Дадоха ми да подпиша заповед, според която трябва да се явя на работа на 24.08, а трудовото взаимоотношение ще се прекрати на 28.08. В момента съм в болничен за 7 дни. Това как и дали променя датите за явяване на работа и прекратяване? Не получих копие от заповедта, а помолих няколко пъти. Предварително ви благодаря!

# 354
  • София
Здравейте, мили дами. Ще съм благодарна, ако ме ориентирате в казуса. На 29.06.2023 година подадох молба за напускане по взаимно съгласие. Работодателят не ми я уважи и започна да тече двумесечно предизвестие. Дадоха ми да подпиша заповед, според която трябва да се явя на работа на 24.08, а трудовото взаимоотношение ще се прекрати на 28.08. В момента съм в болничен за 7 дни. Това как и дали променя датите за явяване на работа и прекратяване? Не получих копие от заповедта, а помолих няколко пъти. Предварително ви благодаря!
Болничният не променя условията на предизвестието. В условията на договора ви ли пише, че предизвестието е двумесечно, защото стандартното законово е 30 дневно?

# 355
Болничният не променя условията на предизвестието. В условията на договора ви ли пише, че предизвестието е двумесечно, защото стандартното законово е 30 дневно?

Да, предизвестието ми е двумесечно. Т.е., трябва да се явя на работа на 24.08? Мислех, че болничният ми прекъсва платения отпуск....

# 356
  • София
Ако сте в платен отпуск, не виждам това в първия пост, то правилно мислите...болничният прекъсва платения отпуск. Не влияе на предизвестието за напускане.

# 357
Ако сте в платен отпуск, не виждам това в първия пост, то правилно мислите...болничният прекъсва платения отпуск. Не влияе на предизвестието за напускане.

Да, в момента съм в платен отпуск. Трябвало да се явя на работа на 24.08. Болничният ми е за 7 дни, ясно е, че 2 от тях са почивни. Кога трябва да се явя на работа? Съжалявам за въпросите, сугурно са много глупави, но ме държат в пълен шах и неведение.

# 358
Здравейте, при трудов договор по чл.67 ал.1 т.1 и чл.70 ал.1 след 6 месеца /толкова е изпитването и то е преминало успешно/ трябва ли да се подава нещо в НАП за този договор? Благодаря!

# 359
  • Балчик
Здравейте, при трудов договор по чл.67 ал.1 т.1 и чл.70 ал.1 след 6 месеца /толкова е изпитването и то е преминало успешно/ трябва ли да се подава нещо в НАП за този договор? Благодаря!
Не, ако няма да има промяна на длъжност или работно време.

Общи условия

Активация на акаунт