Счетоводител в нужда се познава 20

• 39 830
  • 745
  •   1
Отговори
# 360
За преминаване от 4 на 8 часа мисля, че не се подава уведомление в НАП?

# 361
  • София
Ако сте в платен отпуск, не виждам това в първия пост, то правилно мислите...болничният прекъсва платения отпуск. Не влияе на предизвестието за напускане.

Да, в момента съм в платен отпуск. Трябвало да се явя на работа на 24.08. Болничният ми е за 7 дни, ясно е, че 2 от тях са почивни. Кога трябва да се явя на работа? Съжалявам за въпросите, сугурно са много глупави, но ме държат в пълен шах и неведение.
Когато предадете болничния в счетоводство, ще изчакат неговото приключване. От деня следващ последния ден на болничния, могат да ви пуснат нова заповед за платен отпуск и отново да е необходимо да се явите на работа на 24.08.23. Ако към датата на освобождаването ви остават дни неизползван полагаем отпуск, ще трябва да ви го изплатят като обезщетение, защото вероятно без болничния са изчислени дните в отпуск, за да няма нужда от обезщетение (вероятно!). Няма как да сте в платен отпуск, без молба за използване на платен отпуск, подписана лично от вас. Бъдете внимателна какво подписвате.

чл. 224, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ): При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:33 от buni

# 362

Благодаря Ви от сърце, buni!

# 363
  • София

така е

# 364
  • Балчик
Ако е към мен, да така е, аз имах впредвид друго - временен или постоянен характер на договора. Неточно съм се изразила.

# 365
  • Русе
Днес излязоха промените в ДВ.

# 366
Днес излязоха промените в ДВ.
Да ни е честита поредната затромозяваща административна недомислица. Без смисъл, съдържание и практическа полза. Някой помни ли канските мъки и огромни разходи за СУПТО.
Дано да доживеем отмяната и на тава поредно деклариране.

# 367
Здравейте! Започнах първа работа края на юни, подписах трудов договор, като работодателя ми иска само медицинско. Не съм попълвала декларация, че това е първа официална работа за мен и не знам дали работодателя ми трябва да осигури трудовата книжка в случая или аз да я купя и да я дам.
Работодателя "издава" трудовата книжка. Редно е да я купи и попълни неговия счетоводител. Но може да попитате каква е практиката.
Благодаря Ви! Оказа се, че аз трябва да си я осигуря. Разбрах, че процедурата е, аз да отида в "Инспекцията по труда" и да подам декларация. Като ходя до там, предполагам, че трябва предварително да съм си купила книжката. И трябва ли някакъв друг документ, освен лична карта, да нося?

# 368
Каква инспекция по труда?
Кажете им пак, че за първи път постъпвате на работа и никога не сте имали трудова книжка. Трябва да попълните декларация по чл. 328, Ал. 2 от КТ и ако толкова е проблем за тях закупуването на трудова книжка, вземете Вие една от някоя книжарница и им я дайте да я попълнят.

# 369
Каква инспекция по труда?
Кажете им пак, че за първи път постъпвате на работа и никога не сте имали трудова книжка. Трябва да попълните декларация по чл. 328, Ал. 2 от КТ и ако толкова е проблем за тях закупуването на трудова книжка, вземете Вие една от някоя книжарница и им я дайте да я попълнят.
Каква е тази декларация или сте объркали члена от КТ?

# 370
Объркала съм.  2 с 4, става ли така? Явно не правите технически грешки.

Що ли се занимавам с глупости.

# 371
Объркала съм.  2 с 4, става ли така? Явно не правите технически грешки.

Що ли се занимавам с глупости.
Защо се обиждате. Не разбрах за каква декларация става въпрос.
Чл. 328 е за прекратяване трудов договор от работодател с предизвестие и не ми става ясно какво общо има с тр.книжка.
Чудех се дали има някой момент, който аз самата пропускам в работата си.
Питам добронамерено, за да се науча.
Не писах подробни обяснения, защото съм с телефона и ми е по-трудно.

# 372
По 348 от КТ

# 373
Божкееееееее, само такава декларация не ми беше минавало през ума да попълват работниците. Малко са другите глупости...
За това не разбрах от първия път за какво иде реч. Който иска - издавам. Изпритрябвали ми поредните хартии. Нямаме милост към гората... Само взех да им прибирам паричките, че станаха 4 лв/бр.

# 374
Мда, нямат край бумагите. То ние сме най-големите престъпници в тая държава, току виж сме изпуснали някоя декларацийка. Уж книжките щели да стават електронни...а за какво са изобщо, нали има персонален регистър...

Общи условия

Активация на акаунт