Ергенът 2 ❤️ Симфония от чувства - Тема 8

• 125 301
  • 2 597
  •   1
Отговори
# 1 320
Елена снощи драматизира положението, защото не можа да преглътне безгрижието и непукизма на Валерия, въпреки явните й "изцепки" пред ергенина на общата им среща. За Елена е несправедливо, че едни получават внимание и признание само заради младостта им и нежната външност, а други, за да получат своето място до харесваните от тях хора, трябва да се борят, да се адаптират и нагаждат. Това я гневи, но тя го трансформира в самосъжаление, затова и плаче. Плаче за себе си, не за Евгени.

# 1 321
Сега..хмм.. с тези разговори.. Генчо изобщо не мога да си го представя в.. леглото.. А си го представям седнал на пода и... си играе с колички.. брмм.. Joy

Специално го издирих този коментар! Joy Много точно си го представяш! Там някъде е спряло емоционалното му развитие...

# 1 322
С поведението си Генчо демонстрира това, което много от нас подозираха от самото начало, а то е, че е комплексар Grinning

Генчо е наистина противен и дефакто не знам защо не беше включен в анкетата овреме, за да мога да гласувам за него.

Притеснявам се за Елена и то много, която е вкарана, за да може чрез мъчения и тормоз да прави рейтинг и изнася шоуто на гърба си. Елена има нещо сбъркано в инстинктите си и явно не усеща и не умее да слага граници на хората. Това се учи в детска възраст и явно не са уважавали границите й, не са й давали безусловна любов, не е била отгледана като обичано дете. Елена трябва сама да се научи да си дава тази любов, и да слага граници. Само това ще я пази от насилие и насилници.
Пам, която тук е толкова критикувана, има здрави реакции на насилие, нищо, че не реагира с агресия. Но реве, оплаква се, противостои, не оправдава насилника. Елена не идентифицира даже, че бива тормозена, че й влизат в пространството, че я насилват. Търси вината в себе си, не противостои на насилника. Много е страшно за гледане и може да се стигне до какво ли не с толкова безащитен човек. Елена не е научена къде е нейното АЗ, нейното пространство,  няма добро усещане за него, не е научена, че има право и,че трябва да се защитава и да го пази (своето АЗ).

# 1 323
Не ми е особено симпатичен, но какво толкова направи Евгени, че в някои постове го обвиняват едва ли не в домашно насилие.
Изтърпя истериите на една нестабилна жена, ако пък е играла роля, леко го досмеша, че толкова се вживява, ако не е роля, достатъчно почтително и утешително се държа. Клопките на емоционалното изнудване не са най-добрата основа на съдържателно отношения. Нито е критерий за качествени отношения дали си гледал или не Невероятната съдба на Амели Пулен и някой ти се подхилква,че не си.

Елена даде напълно рационално и сдържано обяснение. Нещата можеха да приключат там. Нестабилната реакция и неувереност, дойде от поведението на Евгени в отговор - 'изгони' я набързо, приприяно, без да разменят дума повече, много сухо и студено, и веднага викна нейната съперничка. Което я разклаща. Накара я след това да чака. Дали умишлено, дали защото му беше мило с Валерия, факт че беше още една капка в препълнена чаша за Елена, че е на заден фон, буквално.
Аз това разпознавам като reactive abuse. Като цяло, това което виждам от Евгени като поведение към нито едно от момичетата изобщо не ми харесва. Ако видя такъв мъж да се държи така, ще бяхам със сто.

Но Елена не бяга, а продължва да иска да го спечели. В това е разликата с адекватно за ситуацията поведение. Да, говорим за ТВ формат, не за реалния живот, но отдръпване и посядане на диванчето май няма да видим. Дали е по сценарий на продукцията, сценарий на Елена, за да спечели формата или нейни неотработени травми, можем само да гадаем.

# 1 324
То не е нужно да си интересен, за да водиш разговор. Споделя се елементарна информация. Иначе се получават някои много неприятни изненади впоследствие.
Аз следя 90 дни до сватбата - там има двойки, които не говорят един език, използват преводач. Обикновено се разделят впоследствие, в повечето случаи по грозен начин. Сещам се само за една такава двойка, която изглежда стабилна, но там и двамата са силно семеен тип и приоритетите им са други.

# 1 325
Каза, че не е знаела че така приема нещата и не я разбира, но има право на своите чувства и т.н. Погледа й беше ясен - не й бе приятно да гледа Валерия разплакана, беше й неудобно, беше изненадана, натъжи се и т.н. Преди това направи жест към нея с извинението си и подаде ръка. Валерия го прие с присъщата й увереност, че едва ли не й се полага, а не е въпрос на добра воля. Всъщност, тя очакваше от Евгени каквото очакваше, Валерия единствено заби ножа по-дълбоко.
Тя ли, не е знаела - интелигентната!? Защо тогава не се изгаври с Генчо, да му предложи луканка за майтап.
Няма съчувствие в погледа й, а дебилщина - някой дрг се просълзи гледайки Валерия, но не помня кой.

Толкова хитрее, че ще каже всичко, което ще се хареса.
Направила ЖЕСТ към Валерия и се извинила, след като Генчо й каза, че не му харесва да му държат сметка, заради прекъсването на онази среща и я ПОПИТА, дали са си оправи отношенията с Валерия.
Тя го прие, както снощи това с колието и реши, че той ИСКА да се ИЗВИНИ.

Тя няма жал, дори към Пам. Да видя, да я защитава?

По принцип избягвам общуването с хора, пишеши толкова много думи с големи букви. Звучи истерично и наставнически. Да, видях да я защитава. Нали затова се караше с Габи. Луканката я предложи Ирина. Той я попита дали са си оправили отношенията, само че след като тя се извини.

MariyaHris, може да си промениш гласуването, както да избереш повече от трима Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 апр 2023, 11:07 от ladonnae

# 1 326
Допълвам към поста си по-горе: прави ми впечатление, че показването на уязвимост се заклеймява като манипулация (Пам, Елена). Показването на уязвимост може да е манипулация, да, но ако отговаря и на други характеристики - а именно, липса на приемане на чуждата гледна точка за сметка на налагане на твоята, липса на емпатия към другия, липса на приемане на другия с неговата визия за нещата, емоции и мнение (различни от твоите - т.е. приемане на различието), вменяване на вина чрез съдържанието на това, което казваш и невербалната комуникация, изкривяване на реалността, и т.н. Пам беше тормозена от началото на сезона, с множество директни обиди и прякори. Евгени прилага манипулативни тактики спрямо Елена. Това е същественото. Изборът на реакция на жертвата е второстепенното в тези ситуации - може да агресира по директен или индиректен начин и/или да покаже автентичност и да заяви границите си и/или да се принизи пред другия. Но агресорът или манипулаторът не е жертвата (освен в случаите, в които агресира реактивно - и пак, това е реакция). Нарцистичните личности чудесно се възползват от склонността на хората да възхваляват стоицизма и липсата на уязвимост - видиш ли, в теб е вината, че ме търпя, че не се заяви, че си прекалено емоционална, твърде уязвима си, твърде лично го приемаш, много плачеш, все си жертвата...при все, че все те са тези с изискванията, все те са жертва на твоето действие или бездействие - но за разлика от теб не показват истинска уязвимост, когато Его-то им страда, а ти вменяват вина (показващи завиден стоицизъм и липса на емоции или пък - другата крайност - преувеличени емоции и жлъчни обвинения). Нарцистичните личности (и не само те) също така са тези, които "тестват" другите във взаимоотношенията - доколко могат да ги контролират, манипулират, какви са им слабостите, адаптират ли се към тях. Нормалните хора не "тестват" бъдещата си половинка като част от някаква игра. Това е телевизионен формат, разбира се, и всичко това може да е сценарий, но коментарът ми пак важи, дори и да е сценарий - все едно гледаме филм и коментираме героите, в случая.

# 1 327
Така е, много точно казано. Тестват границите и когато човек не си е изградил защити, пробиват... като постоянно разширяват злоупотребата. Хубаво е да се знае, тази тема се чете от млади жени, нека имат предвид.

# 1 328
Елена толкова се натяга, че става досадна. Двете с Пам имат един и същи проблем, все искат да се доказват колко са умни,готини и тн въпреки външността и превъзхождат красавиците с други качества. В интерес на истината и двете не са грозни, не е нужно да са толкова отчаяни. Ще има мъже, които ще ги харесват такива каквито са.
Айлин нещо почна да злобее, играта с кутията изкара характер й на показ.

# 1 329
  • somewhere over the rainbow
А пък Елена използва положението, за да поставя Валерия в небрано лозе и й се подиграва в синхроните. След това по време на тройната среща демонстрира колко е над нея. Добре, Елена, над нея си, успокой се!
Тя не е правила някаkви чудеса от храброст. Просто си беше себе си. Не знам защо се приема, като някаква демонстрация. Даже на мен ми се стори прекалено мълчалива. И правилно е прценила, че Валерия може да си се излага достойно и сама.

След снощния епизод си затвърдих мнението, че Генчо и Елена не са един за друг. Добре сте обяснили защо, няма да повтарям.

Всъщност и Валерия не ми е чак толкова неприятна, за да ѝ пожелая Евгени. Каквато е простовата и наивна, този ще я скапе психически. За него е жена, която може да застане твърдо, да му се опълчи и да го свали от трона, на който е седнал. Може би Ирина или Ивелина, но е необходимо да видим повече от тях.

Айлин беше ужасна. Добре, че не успях да я захаресам, че сега щях да се чудя с какво да я оправдая.

А Джия, "офф" Джия. Честно имах чувство, че ще ѝ скочи там на диванчето. €.€ му се, та две не вижда, на Генчо.

# 1 330
  • # супернатурална #
Абе моля ви, кой и влиза в пространството, кой я насилва? ТЯ отиде да се доизясняват, ТЯ го заля с пресилените си емоции, ТЯ  изискваше от него, не той. За мен Елена е насилник, маскиран като жертва. Не казвам, че не страда истински, но се опиянява от собственото си страдание и няма и  следа от емпатия към това на другите. И Валерия не изпитва особена емпатия, но поне не я изисква от конкуренцията. Трябвало Валерия да разбере, че е разстроена?! Не, не трябва.  И да разбере, какво? Да се оттегли доброволно, сакън да не се разплаче доброто момиче. Елена оттегли ли се, когато Валерия страдаше, или се наслаждаваше на огризките на фона на пиктуралния залез. И по-важното, Валерия очакваше ли Елена да се оттегли и беше ли и крива тя за нещо?
Елена, а и Пам, щом толкова много обичат да четат, им препоръчвам да се запозначт с  Триъгълника на Карпман, още наричан „Триъгълникът на драмата“ и да преосмислят ролите си  в его драма игричките. Няма да стане без намесата на специалист, но е добро начало.

# 1 331
  • София
Между другото това ярко червило на Айлин никак не й отива. С тия огромни бърни и тая липса на брадичка е като костенурка с червило.

# 1 332
Тоест, ревящата Елена, вменяваща вина на Евгени, че я е наранил, че я приема само като интелект, а не я желае като жена, за да го "спечели"? Ето колко лесно някой може да се изкара манипулатор, според перспективата Wink Дори самата Елена да вярва, че е автентична, понякога тези манипулации се случват подсъзнателно. Не можеш да очакваш взаимност, само защото страдаш - тези неща не работят така. Евгени просто попита защо тя не носи колието и дали не му дава сигнал така. Напълно нормално да изясни такова нещо, вместо да го е страх да каже гък, да не я нарани случайно. Травмите на Елена не са негова вина и отговорност. Да, мен такъв въпрос не би ме бутнал по никакъв начин - явно не съм нормален човек.

Никой не е споменавал че Евгени не трябва да обсъжда защо не носи огърлицата? Пропуснала ли съм нещо? Цялата ситуация можеше да приключи много по-бързо, ако Евгени беше отговорил с малко повече съчувствие на първоначалното й обяснение, вместо да я изгони като мръсно коте. Това е проблема. Няма нужда от целувки, прегръдки и неща, които Евгени не иска да прави, за да бъде дамата в присъствието му спокойна.

Някой спомена първия Ерген, Виктор. Той не дължеше нищо на нито една от дамите, може би беше фалшив, но казваше правилното нещо като събеседник в разговор, така че да те остави да се чувстваш разбран и сигурен, независимо какво си му поверил като информация. Той не целуваше под път и над път (доказателство че не трябва физическа или любовна ласка, за да вдъхнеш увереност на събеседника) и въпреки това беше много по-добър парнтьор в разговорите от който и да е от тези водени от Евгени. Малко повече такт и цялата тази ситуация нямаше да я обсъждаме сега.

Елена има травми, да, изобщо не трябваше да се връща и обяснява. Първоначалното й обяснение беше повече от достатъчно. Но тази нужда да се обяснява, да бъде разбрана правилно, да не бъде отритната..... В комбинация с недодялано поведение отсреща и лошо, лошо.... Почти съм убедена че Евгени нарочно я остави да се върти на бавен огън. Първо като яотправи набързо и безпроцедурно като мръсно коте, после като си гукаше с Валерия и отказа да я погледне дори, като изслуша цялата й сълзлива тирада без да каже нищо освен на самия край и накрая - като я остави за последна роза.

Това за мен е манипулация. Дали от негова страна или от страна на продукцията за да я бутнат извън границите й и да предизвикат по-бурна реакция, не знам, но според мен този бавен огън е напълно и изцяло съзнателен. Предполагам най-вече на психолозите в предаването, а Елена - като шаран.

# 1 333
Аз съм патила от такъв тип мъж - прави ме на луда с месеци и накрая като избухнах - викове и плач, била съм истерична. Абе я…. Добре че се осъзнах навреме

# 1 334

Спокойно! Тази вечер Еленка-строгата господарка,  ще си покаже ЗЛОБАТА и ПРОСТОТИЯТА и за радост на феновете й, ще тормози и УНИЖАВА прислужницата си Валерия.

В униформи, са много сладки - за разлика от господарките.

Ама и от продукцията са добри при съставянето на групите. Хубавиците, към които Ергенът показва най-много влечение, са сложени за прислужници. После ние тук се дърлим на 100 страници кой е садист и кой не е. Ами продукцията е първа и ни пуска по пързалките. Телевизионен формат, какво да правиш Wink

Общи условия

Активация на акаунт