Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 041
  • 816
  •   1
Отговори
# 375
5 години не е малък период.
Лично аз не бих избрала за екипа човек, който на година-две години си сменя работата с коренно различна сфера и има такива "дупки" в СВ.
Всичко се случва в живота, да - човек губи мотивация или намира вдъхновение в нещо друго. Но аз гледам много практично на работния процес и търся човек, който има някакъв изграден опит и знания, както и трудови навици. Отдавна вече съм загубила желание да експериментирам, защото това след това струва още време и нерви, каквито не съм склонна да инвестирам.

Това, което не разбрах - искаш да рестартираш работа в някоя от предишните си сфери или да започнеш нещо тотално ново, за което тепърва да се обучаваш? Защото има разлика и пак зависи от сферата. Има области, в които много неща се променят за 5 години и такива, в които нещата са по-консервативни. Това съответно ще е плюс или минус за теб.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 18:34 от Like_Smoke

# 376
Всъщност работата е била само в една сфера с години и към нея искам да се върна и сега (евентуално започвайки от по-ниско ниво, точно заради пропуска в годините). Имаше вариация в първата година от работата в началото на кариерата - повишаване на позицията, в една и съща фирма, и толкова. Целият ми работен опит е само в три фирми (една от тях на контракт по срочен договор, тоест пак не е имало смяна на работата просто така). Първата смяна беше заради завъртяната часова зона (16-24, извънработно още доработване с клиенти и прочие отиваше до 1-2 през нощта), около 30-те почнах да осъзнавам колко е ценно човек да има нормален график в денонощието. После имаше позиция номер две, но фирмата обяви банкрут, след време се съвзеха и продължихме с тях на почасова работа, но междувременно вече работих на контракторската позиция, и като приключи се върнах пак при тях. Не е имало  големи скокове към дивото. Никога не ме е и теглило към това честно казано, защото харесвах естеството на работата си. Харесвах и динамиката, докато не стана твърде много по моя вина (хаха, тук ми идва наум изказването на natka за натоварването и типичния бг работодател).  Like_Smoke, разбирам те - и моето мислене беше преди подобно. Ето как се завъртяха нещата сега Joy

Така де - дупката си е дупка, но да се върнем на въпроса - как е най-добре да се подходи на първо място със cv-то? Четох някакви функционални имало. Вие изпращали/получавали ли сте такова? На мен ми изглежда супер странно и хаотично. Но сигурно греша. И между другото още едно пояснение - кандидатствам по позиции, които са леко под опита и нивото, които съм имала преди, защото си мисля, че няма как да “скоча” директно на същата позиция. Не би било сериозно. Ама да не се окаже, че пък се явявам overqualified - то пък сега като почнахме да разнищваме, преди И това беше проблем. Някой да кандидатства на по-ниска позиция от тази, която е заемал последно.

Скрит текст:
А дупката после ще я обяснявам само да се стигне до интервю въобще.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 18:44 от lenchita

# 377
Щом нямаш супер разнородни и много на брой позиции, вярвам, че имаш шансове. Не мога да дам съвет за замаскирване на тези 5 години, но ти пожелавам успех.

# 378
Напиши си какво си правила в тези 5г с няколко подточки, доколкото разбирам през част от времето поне си била фрийлансър. Ако имаш деца, дори да не са били бебета, можеш да кажеш, че по семейни причини се е наложило да прекарваш повече време вкъщи. Не че ако не е така е хубаво да се лъже, ама те интервютата са си надлъгване така или иначе.

Аз съм работила по много, много часове и никога не съм била дори близо до бърнаут, защото работата много ме е зареждала. Физически съм била изморена, но психически съм си била супер. Но имам приятели и познати, на които им е идвало в повече - някои направиха пауза (между 2 месеца и година), други записаха някаква магистратура или квалификация и напуснаха токсичните си работни места, една мадама се преориентира професионално и ходи по някакви йога лагери и изкара курсове за инструктор, не искала вече офисна работа 😃 така че аз лично бих имала разбиране, но до един момент. Ако някой ми каже, че си е почивал от бърнаута в продължение на 5 години ще реша или че ме лъже, че е мързелив или е с наистина лабилна психика. Затова и предлагам да си помислиш как можеш да обясниш дупката смислено, и евентуално донякъде също в CV-то.

# 379
Не е само мързел. Аз не работя вече шест години по ред причини, но не от мързел. Не спрях точно по свое желание, но след кат това стана реших, че не ми се работи какво да е, а каквото ми се работи не ми се предлага. Отделно и годините ми са голям минус и си живея така. Но не от мързел и не от неустойчива психика, макар да ми беше писнало да се занимавам с идиоти.

# 380
Конкретно поясних, че не бих се вързала ако някой ми каже, че си почива години наред от бърнаут. Wink Причини много иначе, включително здравословни (извън менталното здраве), грижа за болни родители, грижа за деца при отсъстващ родител и какво ли не. Но няма какво да се лъжем, на каквато и възраст да е човек, колкото повече време е извън трудовия пазар, толкова по-трудно става. С възрастта често също, за съжаление. А и при някои професии нещата се сменят много бързо.

Аз и без бърнаут съм си мислила как бих искала една година да обикалям света - имам познати, които си напуснаха работата и това им е планът за една година. Аз обаче не съм типа, който ще може спокойно да се наслаждава на такова нещо, за съжаление съм много не-гъвкава откъм начин на мислене.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 19:51 от Анонимен

# 381
"Където е текло пак ще тече"
Обективната причина да се отбягват кандидати с необяснени дупки в CV, с чести смени на работата и т.н. е че е много вероятно това да се повтори отново. Никой не иска да инвестира в човек, който има голяма вероятност след година или две да напусне, независимо от условията във фирмата.
Конкретно това с фрийлансърството според мен е ОК, ако опишеш точно по какви проекти си работил. Иначе масово се ползва за генериране на фалшив трудов опит и затова не му се гледа с добро око. Разните ИТ "академии" преподават точно как да си сложиш разни учебни проекти свалени от интернет като "фрийланс" в CVто.

А аз съм попадал и на много токсични хора, които на всеки 1.5 - 3 години реално ги уволняват защото са нетърпими, но те го представят като "напуснах за да развивам собствен бизнес"... И като видя някой, който има няколко такива периода от по 6-18 месеца "развиване на бизнес" между работите съм 99% сигурен, че е подобен случай.

# 382
Познавам доста хора, които се водят фрилансъри. Всъщност само двама-трима от тях имат реална реализация с редовни проекти, по които работят, изпълнение с определени критерии за качество и срокове и т.н. Мнозинството цъкат по някой проект, който се точи с месеци, я имат по 4-5 часа седмично, я - не и заплащането такова. Лично аз също имам известен опит с фриланс хора - аутсорсване на част от проекти. Ами прекратих, защото само в единия случай нещата се получиха. В останалите все се гонихме да се чуем, да се разберем, да сложим срокове и т.н и все неуспешно.
Няма нищо лошо човек да иска да си почива, но да не се пише фриланс и да не поема проекти, ако се явяват пречка за висенето в парка, гледането на нетфликс и гледането на децата.

Иначе няма лошо човек да се преквалифицира. Аз също имам хоби, за което съм придобила нужната квалификация, имам натрупана практика и развивам извънработно като в някакъв момент може и да го превърна в основно занимание, защото в офис не ми се работи до края на професионалния ми живот.

# 383
E,  фрийлансъри има не само в ИТ биснеса. Всеки, който продава и купува нещо, съветва, консултира и прочее може да е фрийлансър.
Ако последните 2-3 години някой е направил половин-един милион лева оборот от покупка и продажба на имоти това не е ли добър бизнес за своя сметка? Или ако поддържа инвестиционен ппортфейл с достатъчно пари в него? Или ако получава ренти от имоти, респективно се грижи за договорите?

# 384
Естествено, че е супер това, но това са неща, които човек може да си напише в CV-то. При нас във фирмата назначиха една дама на видима възраст може би между 55-60, тя не беше работила 5-6 години. Искаше да работи на половин ден, което не беше проблем. През тези години беше развивала точно някакъв бизнес с имоти, беше в борда на 2-3 фондации и се състезаваше в езда (което прави от млада). Но това не е като гледаш сериали вкъщи 5 години, примерно. Интересно е да го чуеш, аз лично ѝ завиждам 😃 звучи ми супер.

# 385
Ако последните 2-3 години някой е направил половин-един милион лева оборот от покупка и продажба на имоти това не е ли добър бизнес за своя сметка?
И ако въпросният не кандидатства за брокер на имоти, то какво предимство е това? Да не говорим, че оборот е различно от печалба. При сегашните цени  "половин-един милион лева оборот " са 1 или 2 апартамента в София... за 2-3 години. Ами това не е работа, не е бизнес, нищо не е. Точно за това се гледа с подозрение на такива елементи в CVто, защото можеш всичко да криеш зад тях. Ако е нещо смислено, от което не се срамуваш, то все ще можеш с 2 изречения да го покажеш това.

# 386
  • София

А какво толкова лошо има в това да е изгубил мотивация и да е спрял да работи? Да си е починал, да е узрял за нови неща и да е намерил пак мотивацията си?
Мда, но тук сякаш не сме дорасли до такова мислене.
Или неориентиран - може човекът да работи за доход, прави си часовете и не го мисли. И това също е напълно окей, не всеки иска кариера.

# 387
Тя имаше предвид комисионна… или поне аз така си го представих. То че не е релевантно за много позиции, не е. Но поне човекът е правил нещо. Тоест, ако откажат ще е на база неподходящ опит, а не че човекът не е правил нищо (дупката, която се коментираше).

# 388
Плюс това много хора вече са активни и не им се застоява на една работа дълго време. Две, три години и си търсят нова. Аз съм 7ма година на моята работа и усещам, че е време да си потърся друга. Дори съм закъсняла,  но ковид-мовид....

# 389
Всъщност ако хипотетично аз съм в това положение няма да го кажа, защото никой няма да наеме човек, който може да си позволи и да не работи. особено пък и ако има опит като мениджър и знае триковете. Такъв човек е труден за манипулиране, не може да се притиска и манипулира.

П.П. Половин милион от сделки с имоти при 20% печалба са 100 хиляди. Без данъци. Което не е лошо за стоене вкъщи Wink

Общи условия

Активация на акаунт