Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 033
  • 816
  •   1
Отговори
# 360
Точно! Напълно възможно е. И тогава как да се подходи към този “gap”? Нито да го опишеш, нито да го пропуснеш. В крайна сметка и да не се пише нищо нали се вижда, че работния период спира в някакъв момент. Ок, после ще оставя курсовете и сертификатите, но един вид през това време само съм се сертифицирала ли? Странно е и това! Поне в моите очи така изглежда.

По казуса с езиците, който се обсъжда - и аз съм на мнение, че хора всякакви и ситуации различни. Зависи за какво ще се използва точно този език и на какво ниво трябва да е. Не във всяка фирма се изисква език на говоримо ниво. Какъв “идеален” английски съм чувала само във фирма, в която английския беше работен език. Но жената си работеше там и се оправяше някак. Имах и колежка, която научи немски с някакъв ускорен курс в училище Европа, намери си работа в някакво училище след това, в което преподаваше английски на немскоговорящи. Донаучи го по време на тази работа и след година дори замина за Германия и намери съвсем прилична работа с говорим немски.
Но имам и приятелка, която излезе от езикова гимназия с немски, замина да учи в Германия и там с години така и не можеше и не можеше да го донаучи говоримо. Отне години да приключи с образованието там, после още време да намери работа и досега няма увереност, че го говори добре езика. За писмен немски няма проблем.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 17:46 от lenchita

# 361
Канили сме на интервю хора с такива gaps като сме ги питали деликатно на самото интервю за причината. В крайна сметка всичко се случва в този живот, не е задължително причината за тези gaps да е мързел или нежелание на човека да работи.

# 362
@lenchita не се надявай да намериш лесно дистанционна работа от провинцията. Според мен дори да те харесат, ще трябва известно време, поне няколко месеца, да поработиш на място и чак след това да минеш онлайн.
Относно гап-а - на интервюто никой не ти гледа трудовата книжка. Удължи предпоследния срок и премълчи за последната си дейност. Няма да разберат, не ги и интересува. Ако си подходяща ще са ти благодарни за това, че си им направила добро впечатление и са те взели.

# 363
Канили сме на интервю хора с такива gaps като сме ги питали деликатно на самото интервю за причината. В крайна сметка всичко се случва в този живот, не е задължително причината за тези gaps да е мързел или нежелание на човека да работи.

А какво толкова лошо има в това да е изгубил мотивация и да е спрял да работи? Да си е починал, да е узрял за нови неща и да е намерил пак мотивацията си? Да не би да е по-ненадежден от масовия надъхан за кариера младок, който още от третия месец почва да рови в джобса за нещо по-добро?

# 364
@lenchita не се надявай да намериш лесно дистанционна работа от провинцията. Според мен дори да те харесат, ще трябва известно време, поне няколко месеца, да поработиш на място и чак след това да минеш онлайн.
Относно гап-а - на интервюто никой не ти гледа трудовата книжка. Удължи предпоследния срок и премълчи за последната си дейност. Няма да разберат, не ги и интересува. Ако си подходяща ще са ти благодарни за това, че си им направила добро впечатление и са те взели.

Хм, това с удължаването е хитро, обаче не се ли проверява вече работния опит с референции от предишни работодатели? Преди задължително се проверяваше или с обаждане или с писмена референция. Поне във фирмите, в които съм работила.

Черна станция, точно - нищо. В интерес на истината моят гап започна точно така - с бърнаут. Работих по н на брой часове на ден, бях достъпна на телефон и през почивни дни, занимавах се и с нещо допълнително, за да докарам по-голям бюджет. И в един момент при определени обстоятелства балона се спука. А после се започна едно след друго…обаче по принцип съм човек, който обича да се развива и гледах да надграждам малко или много след като премина този ужасен бърнаут. Огледах се и какво мога да правя с това, което имам там където съм в момента. Използвах го. В един момент излиза, че е голям проблем да се продължи по нормален начин с работата напред. Но, напълно съм наясно сега, че има цял куп житейски обстоятелства, в които може да попадне човек и които да доведат до подобна “дупка” в кариерното развитие де.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 17:55 от lenchita

# 365
Няма лошо да спре да работи, да изгуби мотивация и т.н. Не сме роботи - всички се нуждаем от почивка. Но би било странно за мен, ако видя чести дълги паузи и особено на човек, който не е на години и със сериозен опит.

А какво толкова лошо има в това да е изгубил мотивация и да е спрял да работи? Да си е починал, да е узрял за нови неща и да е намерил пак мотивацията си? Да не би да е по-ненадежден от масовия надъхан за кариера младок, който още от третия месец почва да рови в джобса за нещо по-добро?

# 366
Това с обаждането на предишните работодатели - практикува ли се? Какви са вашите наблюдения?
Не е ли нарушение на някакви права?
Представям си моят работодател как ще ме оплюе Grinning

# 367
И на мен ми звучи странно човек да лъже за да се оправдае за такава "дупка" в СВто. И то ако правилно разбирам, дори не е дупка съвсем без работа.
Странен ми е и доводът че ако някой е сменил областта в която работи, не е надежден. Това пък е толкова снобско че почти няма накъде повече. Вие всички ли още със завършването на училище сте заели точно какво искате и в какво ще сте добри?
Да не отварям дума как всеки втори бива посъветван за нови квалификации че да си смени работата с нещо различно. И какво, после в новата област трябва да го считат несериозен и ненадежден ли, защото преди това е работил съвсем друго?
Това дори не е смешно... И накрая навсякъде чувам как нямало кой да работи. Няма и да има, ако за такава глупост се отхвърлят кандидати или се пишат по цял лакът дълги списъци с изисквания и претенции, сякаш всички ще строят или минимум ще пилотират космически кораби.

# 368
В предишна фирма звъннаха така на шефа, за да "проверяват". Разбира се, "нагласиха" бившия ни колега пред потенциалния му началник.
Предполагам, затова не се практикува много.
Това с обаждането на предишните работодатели - практикува ли се? Какви са вашите наблюдения?

# 369
Не е ли нарушение на някакви права?
Представям си моят работодател как ще ме оплюе Grinning

Пак казвам аз съм с пропуск в годините, но до преди няколко години се практикуваше, да. Процедурата беше, че се искаха писмени референции от предишни работодатели, където да се посочат и контакти за връзка ИЛИ направо само контакти за връзка от предишни фирми. След това следваше обаждане с въпроси за кандидата - дали наистина е работил за посоченото време и на позиция в компанията, имало ли е проблеми с него, какви са впечатленията за работата му. От ММ знам, че и там, където е работил също са се обаждали. Така от една работа му бяха провалили нова позиция на друго място - просто не беше си тръгнал с добри отношения от там. А доколко е легално не знам - щом от ХР не са виждали проблем с това, би трябвало да са наясно със законната страна на нещата. Обаждали сме се и за проверка за език само или някакви по-специфични учения дали наистина владее кандидата.

Natka, точно това спомена като завършек с въздишка жената ХР - нямало подходящи кандидати и няма кой да изпращат към работодателите. Въобще някакъв “голям проблем имало” сега. Започнал по време на пандемията. Щеше наистина да е смешно, ако не беше тъжно.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 18:07 от lenchita

# 370
По-скоро им е странно на HR, ако кандидатът е сменил сферата, пак е сменил, че после пак се е върнал на първото си поприще. А не че само е сменил. Все пак сигурно зависи и за какъв период от време става въпрос.

# 371
Колко е голяма точно тая дупка в автобиографията? Иначе аз не бих казвала, че причината е била бърнаут на интервюто, ако стигнеш някъде до такова и питат.

# 372
BadKarma, 5 години.

# 373
Колко е голяма точно тая дупка в автобиографията? Иначе аз не бих казвала, че причината е била бърнаут на интервюто, ако стигнеш някъде до такова и питат.
При теб може и да не го погледнат с лошо но средният български работодател... не знам как да го кажа баш културно Grinning Да кажем че ще махне с ръка и доста вероятно ще каже Уу, таа па, хич не носи на натоварване в работата! И някои биха ти го казали дори в лицето това.

# 374
Реалността е такава - дупката си е дупка и е минус в биографията. Ако за дадена позиция има десет кандидати кой ще се занимава да нищи защо е тази дупка, като по-лесно е да бъде отхвърлен този с гапа?
Вече ако е някаква специална позиция и се търси оттеглил се голям специалист нещата са други. Ама не говорим за това.

Общи условия

Активация на акаунт