Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 022
  • 816
  •   1
Отговори
# 405
  • в сърцата на децата <3
lenchita, добре де, що изобщо ги подреждаш хронологично?! Години изобщо не е нужно да се пишат, лична информация само свързана с работата. Моето CV e обобщено - нещо в духа на "различни позиции в няколко компании" след което съм посочила какво съм правила в контекста на целевата позиция. Дати има само на обученията, които съм минала, за да се вижда, че са "пресни", защото е важно, бързо губят ликвидност.

# 406
Ами, да, зависи какво ти е естеството на работата. Просто говори с директния ръководител и го уведоми в кои дни ти се налага и по колко часа.
Някои изискват да си пускаш отпуск - примерно 1 ден, който си го разбиваш на някакви часове, които ползваш. Други не искат такива схеми, а да са информирани. Трети даже няма да забелажат.
За мен да си неглижираш здравето е най-кофти вариантът. Накарая никой няма да те потупа по рамото за тая жертва и всичко ще е за твоя сметка.

# 407
Ленчита, мисля, че няма нищо страшно да напишеш, че си била фрилансър или си имала собствен бизнес в този период. Фриланс не ви наги са някакви странни нерелевантни неща. Ако работиш примерно като маркетинг специалист какво лошо има да се отделиш като фрилансър в един момент? Моя приятелка това направи и не мисля, че е нейн минус.

Измисли как да включиш сертификациите и проектите, така че да не изглежда като “не правих нищо пет години”.

Кечър, ходила съм на физиотерапия в работно време. Казах на мениджъра и си отработвах през деня. Ако изляза за 2 часа, седя до 7, вместо до 6.

Ако е нещо за повече часове, виж дали е ок да отработваш или да пуснеш отпуск и да ползваш по половин ден. Ако 1 час ти стига, ползваш обедната и готово.

# 408
Аз след болницата един ден направих странични реакции от лекарствата и се извиних на шефа, че ми е зле, помолих го да си почивам целия ден и да си видя лекаря преди великденските празници. Казах му, че ще помоля за болничен, или ще пусна отпуск със задна дата, а той ми каза, че за него това било допълнително административни занимания и нямало смисъл.
Разбира се, това е извънреден случай. Но ако за известен период планирано трябва да се ходи някъде за кратко, никой разбран шеф не би направил проблем.
Не знам от ретро меркурий или какво, не ми се сменя още тази работа, било то и вътрешен трансфер. Искам да си гледам здравето... Сега ме пришпориха за по-ранен час за интервюто утре и се съгласих, но мислите ми вече са за почивката и хилядите неща за уреждане преди това, а шефа е в командировка и не съм говорила скоро с него, и не ми се мисли за работа на почивката, имам нужда да се отпусна малко...
Карма каза нещо, с което много се припознах - хората се страхуват излишно много от работодателите си...

# 409
Аз никога не съм писала пол, националност, дата на раждане, и никога не съм слагала снимка. Пише кога съм започнала да следвам. Могат да си направят сметка.

По принцип хора с опит слагат опита първо, после образование. И в двете секции според мен следва нещата да се подреждат хронологично, с последните ангажименти първо (2018 досега позиция Х, 2015 - 2018 позиция У и т.н.). Ако не е хронологично мен лично би ме объркало и подразнило и не бих поканила такъв кандидат на интервю.

Кечър, Не смятам, че в повечето фирми би имало проблем ако е за здраве. Просто уведоми началството и се блокирай в календара.

# 410
  • София
Да, аз питах по принцип, защото искам да сменям, но не искам да отида и да съм "скатаващата се колежка, дето все е болна". Реално, никой не те познава в началото и е нормално така да изглежда.
Тук изобщо няма да пускам отпуска, те ми дължат стотици овъртайм часове.

# 411
  • Somewhere far away
Аз имам две св-та, едно със  снимка и едно без.
Аз лично никак не обичам да  се снимам и да си поствам снимката по разни места, пък било то и на СВ, не желая разни непознати да ми гледат снимките, не всеки е фотогеничен, и често се получава така че на снимката едно, а на живо съвсем друго. Освен това ако ме викнат на интервю нали ще ме видят така или иначе- аман от тъпи изисквания. Но за съжаление на някой места изискват снимка и се пречупих.

# 412
snow_angel, а! Ето това трябва да е този “еднорог”, за който питах. Така нареченото функционално CV. Разглеждах аз онлайн подобни варианти, но тъй като досега честно казано винаги съм правила само хронологично подредени, признавам не е моята сила. Изглежда ми странно, но може би си права, че така е по-подходящо към днешна дата (особено пък с моя проблем сега). Долу-горе ми става ясно как трябва да изглежда, като игнорираме цветния шаблон, секцията с хобита и прочие неща, нещо подобно ли е секцията опит (без дати) и след това обучението(с дати)? Извинявам се, че е на английски, но просто взех първото нещо, което показа чичо Гугъл само за пример.

И въпрос към другите хора, които като мен са свикнали с хронологично подредени неща - как ви изглежда подобно оформление?

# 413
Този формат според мен е добър за хора изобщо без релевантен опит, които искат да наблегнат на курсове и сертификати. Умения всеки може да си пише всякакви. Аз, ако не мога да ги навържа с източника им - образование или трудов опит, няма да ги взема сериозно.
При изброени позиции без дати (или само с години) аз лично директно минавам на следващия кандидат. Идеята на CVто е да представя значимата информация, а не да я крие. Щом нещо очевидно липсва, значи има защо да се крие.
По въпроса с дупката, според мен напиши с какво главни си се занимавала (например фотография и дизайн) и изброй някакви ключови моменти в подобен "функционален" формат, най-добре като статистика - фотограф на Х на брой партита и У сватби, придобити такъв и онакъв сертификат, портфолио от еди какви си проекти (евентуално с линкове). Да има някаква конкретика и измерими показатели какво си правила.

# 414
  • Somewhere far away
Сега и аз се замислих за още една подробност - според вас излишно ли е да се пише дата на раждане? Добра практика или отживелица?
Като гледам темплейти на по-нови и  така наречените модерни СВ-та, вече никой не пише дата на раждане...

# 415
Аз не бих я писала (и не съм никога). Не виждам защо.

Последна редакция: чт, 27 апр 2023, 22:25 от Анонимен

# 416
Не съм писала дата на раждане, нямам и снимка. Не виждам за нужно да ги слагам.

# 417
Аз съм си написала датата на раждане. Виждала съм доста СВ-та без. Няма голямо значение. Ако някой иска да разбере на колко си години, ще погледне кога си завършила училище (ако има дата и изобщо тази информация е представена).

# 418
Аз си махнах гимназията от CV-то преди няколко години, вече ми се вижда излишно. Само университетското ми образование стои. Според мен пак може да сметнат горе долу - след това дупки нямам, а преди това и хипотетично да съм имала (а нямам), ще сложат още 2-3 години буфер и пак ще имат представа.

От друга страна имам един бивш колега, който по настоящем има сигурно 15+ години опит и още му пише къде е правил стажове. Според мен това е несериозно.

# 419
lenchita, не виждам някой из темата да е предложил да адресираш тази дупка в мотивационно писмо, което според мен е много по-добър вариант от CV-то, независимо от формата на последното. Там можеш в свободен текст да опишеш накратко причините за нея, като посочиш, че към настоящия момент те вече не са налице и имаш сериозно намерение да се върнеш трайно на работа.

Основната ти цел следва да бъде да покажеш, че мотивите за тази дупка не са мързел и/или липса на професионална ориентация, което не виждам как ще се постигне с параграф в CV-то и/или разни фрийлансърски позиции. Тъй като в последно време съм job hopper, използвам този подход за да обясня относително честата смяна на работни места - за момента успешно, и това по отзиви на hiring мениджърите.

Относно датата на раждане - писал съм я единствено когато задължително се изисква автобиография съгласно определен образец, и в него се съдържа подобна графа.

Общи условия

Активация на акаунт