Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 015
  • 816
  •   1
Отговори
# 435
Джина, изпревали са ме. Търсиш си оправдания.

lenchita, евентуално до към 30 г. Но заплащането не е много привлекателно.
Имай предвид, че много тарикати обявяват джуниър или стаж позиция, а искат работа като за синиър. Grin

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 14:05 от Soul Free

# 436
Ако съдя по моята компания - за ниски позиции могат да наемат и хора на около 40-45 години. Много зависи от кандидата, опита му и представянето на интервюто. Ако е твърде опитен, ниската позиция може би няма да представлява интерес за него за дълго време и бързо ще напусне.

# 437
Мен ме наеха на 29 на джуниърска, като исках да сменя сферата, имах трудов стаж в друга област, където вече не бях джуниър. Казаха ми, че не гледат годините, а това дали имаш желание за развитие. Реално не беше проблем, че идвам от друга сфера. Проблемът е, че когато си по-опитен, не позволяваш да те гъбаркат, не работиш безплатно и не даваш да ти се качват на главата. Ако при някой 20 годишен номерцата минават, то при някой на 30-40-50 не е толкова лесно.

Иначе има много джуниърски, които вече и младите не искат. Повечето ми колеги от университета в момента споделят, че са завършили Счетоводство, работили са няколко години и сега искат да се откажат. Споделиха, че се надяват това скоро да се върши от изкуствен интелект и не искат да чуят за счетоводство. Давам просто пример, моля счетоводителите да не се засягат. Аз самата знам колко тежка и изнервяща професия е и имам голямо уважение към нея. С това исках да кажа, че някои джуниърски може да са крайно непривлекателни за младите хора и да наемат и не толкова млади.

При нас рецепционистки в офиса винаги са били млади момичета. Сега гледам една дама, която няма никакъв опит и хич не е на 20. Няма лошо, разбира се, просто ми направи впечатление. Младите идват, работят няколко месеца и напускат бързо.

# 438
Като цяло вземат този, който иска най-малко пари.

# 439
Значи както и преди беше положението и сега е така (в повечето случаи, изключения винаги има) Frowning1 Уви!
 Попитах заради казуса на Джина и съветите към нея. Все пак тя спомена, че наближава 50 и това може да е допълнителна пречка.

# 440
Затова след една определена възраст смяната на професия не е препоръчителна. Първо, понеже нямаш опит и второ, конкурираш се с младежи, които гледат по-лежерно на нещата, не им пречи извънреден труд (нямат деца за гледане, прибиране и т.н.), знаят повече (езици, компютри)....а на всичко отгоре се съгласяват на по-малко пари.

# 441
Джина, пишеш, че настоящето не те удовлетворява, но както е видно ти нямаш желание да го промениш. Ако те е страх от промяната, но желанието надделява, по-добре скочи.
Ако не си съгласна с това, което мисля, прочети отново това, което си написала.
Не е въпрос до страх, а до това, че не виждам къде мога да се насоча. То това ми беше и въпроса за съвет  към каква област мога да се ориентирам, предвид това, че нямам възможност да стоя без работа, докато се образовам, че не живея в голям град, където работа бол, че съм вече на една възраст, която не предполага голямо предлагане от свободни позиции. Аз не искам да си сменя работата, защото не ми харесва, а защото заплащането не ме удовлетворява. А от друга страна не виждам каква перспектива имам за по-добро. Едно е да си осигурен за минимум 1 година, да нямаш деца, да не мислиш за сметките и да рискуваш да се хвърляш в ново начинание, друго е да зависят от теб и други хора. Иначе с кеф ще скоча, ще запиша  сто курса и поне 2 магистратури и щ опитвам, ще сменям, ще пробвам...
А това за счетоводстовото и дистанционното обучение беше просто странична тема.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 14:33 от Джинa

# 442
За счетоводство език не трябва, и диплома не трябва, ако има кой да те въведе в работата и да те научи. Заплатите в провинцията не са големи, около 1500 лева, но ако си в счетоводна къща, почти всеки клиент носи по нещо, кой с каквото се занимава.

# 443
Има го и друго. Доста хора не искат да обучават по-възрастни служители, защото тези служители са свикнали с някакъв начин на работа, с конкретно темпо, имат си свои виждания и идеи и трудно могат да се пречупят. Има го и това, че по-възрастните не гледат сериозно на по-млади от тях преки ръководители и не са много склонни да изпълняват нареждания без да вкарат своите опит и разбирания. И работата с такива служители може да е трудна и изнервяща. За един добър мениджър не трябва да е проблем, но на много места преките ръководители не са от най-разбраните и търпеливи хора.

# 444
За счетоводство език не трябва, и диплома не трябва, ако има кой да те въведе в работата и да те научи. Заплатите в провинцията не са големи, около 1500 лева, но ако си в счетоводна къща, почти всеки клиент носи по нещо, кой с каквото се занимава.

Ако си оперативен - не ти трябва, но за разписване на фин.отчети има изисквания за стаж и образование. За да я вземе някой да я обучава от А и Б, трябва да ѝ е много близък, иначе не виждам защо ще си го причинява. Като знам колко работа е....

# 445
Джина, само в една сфера ли е опита досега? Всяко нещо, с което си имала досег и знаеш как се прави би било идея за надграждане и развитие, за да не започваш съвсем от нулата.

Друг вариант е да се погледнат преквалификационни курсове към бюрото по труда в твоя град. Какво има като възможности въобще, какво би ти било интересно и смяташ, че можеш да се справиш, какво е потенциалното заплащане за тези позиции (дали те устройва). Често след подобни курсове има осигурени места за работа и най-малкото ще имаш нови контакти. Да, в началото може да е с по-ниско заплащане, но идеята е да натрупаш опит на новата позиция, а после вече да търсиш заплащане, за да има какво да дадеш насреща.

Иначе за junior позиции с реални възможности за наемане след определена възраст и сравнително високо заплащане - ами излиза, че само IT. 
Скрит текст:
Но тя тази сфера не е само програмисти. Има един куп други специалности и работни места по веригата. Да, можеш да се вмъкнеш някъде с курс само - има вече достатъчно такива примери. Обаче се изисква много време през деня, учене, много четене и самостоятелно практикуване извън работно време, плюс английски. Всичко това за сравнително кратък период от време. Пропуснах - и да си на място в София или най-много някой друг от големите градове. Наистина не е за всеки, но има реални шансове за започване на работа след това при така изпълнените условия.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 14:49 от lenchita

# 446
Някой близък, мен майка ми ме е учила.От магистратурата, ако трябваше да започна да работя щях да гледам и да не знам какво да правя.

# 447
  • в сърцата на децата <3
Джина, свекито само латински от младите години знаеше, медицинска сестра е. Искаше да работи в Германия. Научи езика достатъчно, че да се разбира с колегите си. Изкара 3 години и се върна, не се чувства добре далеч от близките си - не е за всеки работата в чужбина. Обучението беше към езиков център като заедно с него си ходеше и на работа, не е като да е учила целодневно. Ти ако искаш за всичко да си намираш оправдания и пречки - ще ги намираш. Ако пък искаш да се развиваш - ще си седнеш насаме със себе си и ще си изясниш освен голямата заплата, какво всъщност искаш да работиш? Пак продавачка, ама на повече пари? Това в малък град е на границата на фантастиката. Счетоводителка, ама без да учиш тепърва, щото дипломите са само хартийки (това по данни на ЕЖК очевидно)? Едно ти гарантирам лично аз - така НЯМА да стане. Високоплатен нискоквалифициран труд има - на полето и във фабриките. Другото е умствен труд, който изисква хартийките и знания освен тях. Разбира се винаги може да не правиш нищо и само да се вайкаш - много искАх ама нямах желание - има и такива хора.

Ако си оперативен - не ти трябва, но за разписване на фин.отчети има изисквания за стаж и образование. За да я вземе някой да я обучава от А и Б, трябва да ѝ е много близък, иначе не виждам защо ще си го причинява. Като знам колко работа е....
И това ще изисква време, в което надали някой ще плати, за да я учи - в най-добрия случай ще я обучат безплатно, но заплата в това време няма да взима. Което не виждам как ще я устройва, като и с настоящата заплата казва, че парите им са на ръба.

# 448
Аз Джина пак да я попитам, какви са конкретно опциите в твоя град, при които заплащането те удовлетворява? Ако това не го знаем не виждам как можем да ти препоръчаме нещо конкретно. Хубаво ще е и да е тип работа, който не ти е чужд или неприятен също и поне малко ти се отдава.

Това за работа на място, защото ако не е това трябва да е от вкъщи, такива сякаш най-често има за IT-та в различни разновидности и явно кол центрове (доколкото разбирам от темата). Евентуално кол център без чужд език? Защото колкото и да не им се вярва на някои, IT не се става от днес за утре, да не говорим, че далеч не всички са високоплатени… а и на някои хора просто не им пасва тая работа или не им е интересна.

# 449
Кол център без чужд език едва ли има. Дори и за банките (клиентската линия) се иска английски + финансово образование. А заплатата със сигурност не е нещо велико.

Общи условия

Активация на акаунт